Kövesd a sárga nyulat!

Váratlan sms-ek, a semmiből előbukkanó, titokzatos kísérők és szokatlan formában megtapasztalt városélmény: ezekkel találkoztunk a PLACCC Fesztivál Dániából érkezett előadásán. A hello!earth csoport Holnap minden más lesz című, egyszemélyes élménytúrája a VIII. kerület utcáit is más megvilágításba helyezte.

A PLACCC Fesztivál ideje az az időszak, amikor az ember az utcán egészen fura szerzetekkel, eseményekkel és happeningekkel találhatja magát szemben – mindezt mégis tele olyan játékos természetességgel, hogy a végén már meglepődni is elfelejt. Egy ilyen történésnek, nevezetesen a dán hello!earth csoport (Vera Maeder és Jacob Langaa-Sennek) élménytúrájának a sűrűjében merültünk el hétfő délután – nem utolsósorban igyekezve feltárni a cím igazságtartalmát, amely szerint: Tomorrow everything will be different – azaz Holnap minden más lesz.

Koppenhágából Budapestre

A különös, előadásba oltott városi élménytúra – vagy élménytúrába oltott előadás? – koncepciója eredetileg Koppenhágában született meg, de az alkotók ezúttal a budapesti körülményekhez, a főváros és a fókuszba került kerület, a Józsefváros történetéhez, adottságaihoz igazították a produkciót. Ahogy azt az egyik szervezőtől, Nánay Fannitól megtudtuk, nem véletlen, hogy a VIII. kerületre esett a választás, hiszen a koppenhágai előadás is egy alulértékelt, némileg hátrányos helyzetben lévő városrészt helyezett egészen más megvilágításba.

Bár az utóbbi hetekben több alkalommal is sikerült meggyőződnöm arról, hogy a „Nyóckernek” korántsem csak sötét oldala van (lásd például: Palotanegyed Fesztivál), azért azt le kell szögezni, hogy a Blaha Lujza tér és a Rákóczi tér környéke bizony nem a legkellemesebb tartózkodási hely sem az itt lakók, sem a turisták számára. A hello!earth egyszemélyes kalandtúrája ezen próbál meg a maga módján változtatni – egészen új alapokra helyezve egyén és megszokott környezete viszonyát, és nem utolsósorban elénk állítva az idegenekbe vetett feltétlen bizalom kérdőjelét.

Váratlan sms-ek a semmiből

A megszokottnak egyáltalán nem nevezhető előadás 27-én debütált Budapesten: az elsők közt lehettünk, akiket a Gyulai Pál utcában található gangos ház udvaráról ismeretlen utakra vezérelt néhány jól irányzott sms. A dán csapat ugyanis nem csak a közönséggel való szoros együttműködést tartja fontosnak, hanem a különböző új technológiákat is előszeretettel építi be produkcióiba. A mobil tehát szerves része a dolognak, ami külön izgalmassá teszi utunkat, hiszen ennek köszönhetően még azon is izgulhatunk, hogy mikor érkezik a következő utasítás, időben észrevesszük-e, és nem lép-e fel közben valami váratlan technikai probléma.

Ahogy az a korábbiakból is kiviláglik, az előadás nem a szokványos, tömegbe rendeződött közönséghez szól: a néző egyedül vág neki a városnak, ami egyúttal azt is jelenti, hogy ő maga avanzsál az előadás főszereplőjévé. Mindezt viszont nem abban az értelemben teszi, hogy mindenki őt figyelné: sokkal inkább egy olyan kalandban lehet része, amelyben egyszerre nyílik lehetősége kifelé és befelé figyelni. A váratlanul érkező szöveges üzenetek és a semmiből előbukkanó útitársak filmes benyomásokkal is gazdagítják a résztvevőt: egy röpke másfél óra erejéig úgy érezhetjük, hogy körülöttünk forog a világ, innen-onnan elővillanó szemek figyelnek minket, és valahogy minden mindennel összefügg.

A nyúl és egyéb állatfajták

Egy idő után már azon sem lepődünk meg, hogy – a Csodaországban kódorgó Alice történetét és a Mátrixot is játékba hozva – egy hatalmas, sárga nyúllal is szövetséget kötünk, ami szintén kulcsszerepet játszik az érzékszerveinket, tudatunkat és megfigyelőképességünket is próbára tevő, ám korántsem megterhelő kalandban. (Sőt, egy másik kisállat is szóhoz jut, de kilétét most nem fedhetjük fel.)

Mivel a rendhagyó performansz esszenciáját éppen a titok és a meglepetés élteti, nem kívánjuk feltárni az előadásban rejlő fordulópontokat. Annyit viszont elárulhatunk, hogy sorstársaink kivétel nélkül élvezték a „kísérletet”, és abban is egyetértettünk, hogy a szituációkban rejlő kihívásokra szabadon reagálhattunk, nem volt jó vagy rossz megoldás, csak saját megoldás.

Találkozás egy ismeretlennel

Az egyik delikvens például egyenesen Spanyolországból érkezett: az építész Luis ragaszkodott hozzá, hogy végigcsinálhassa a túrát, mielőtt hazautazik. Elmondása szerint nem csalódott: különösen azt a részt kedvelte, amikor egy ponton egy másik nézővel útjaik keresztezték egymást. De hogy mi van a sárga nyúlon túl, azt már mindenkinek magának kell felfedeznie.

Az élménytúrán október 2-áig lehet részt venni, hétfőtől csütörtökig 16 és 19 óra között, pénteken és szombaton 14 és 19 óra között. Mivel a sétálók 10 percenként követik egymást, érdemes a neten időpontot választani. Részletek: www.placcc.hu.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek