Fürdő, fokhagyma és Ivan utolsó napja

A Lukács fürdőben megmutattuk a külföldi vendégeknek, mitől elnyűhetetlen a magyar, beszélgettünk az alkotókkal és megismerkedtünk egy rövidfilm-rajongó jógamesterrel. A Busho fesztivál utolsó két napja, díjkiosztóval.

Mitől olyan acélos a magyar?

Csütörtök este megérkeztek a lengyelek, az oroszok és a ciprusiak, tovább színesítve a nemzetközileg már amúgy is színes mezőnyt. A városnéző BudapeXtreme pénteki állomása a Lukács fürdő volt, amit - a külföldiek ámulatára – régi, klasszikus vonalú villamossal közelítettek meg. A fürdőben a németek felkészültek voltak, ellentétben a britekkel, akik hozták a formájukat, és törölközőtől-papucsig mindent ott béreltek. Amikor valamennyi vendég békésen elnyúlt a termálvízben, az egyik angol srác azt mondta, most már érti, miért ilyen kiegyensúlyozottak a magyarok: egy egész hetet el tudna tölteni itt. Hogy tovább fokozzuk az élvezeteket, és megmutassuk, mitől olyan acélos a magyar, bevittük őket a hideg-meleg medencébe és a különböző hőfokú vízben való hirtelen elmerülést ajánlottuk nekik, felváltva: vacogás és feloldódás – ez az egészség titka! Alig lehetett kirángatni őket a fürdőből, annyira élvezték, pedig a zsűrinek időre vissza kellett érnie a vetítésekre. Pénteken zajlott az utolsó vetítési nap, már nem csúszott olyan jól a bor, sokan átálltak a gyümölcslére, nehogy túl korán lefárasszák a szervezetet, és az esti, szezonzáró Kultúrdiszkóra mindenki viszonylag friss lehessen. A party egyaránt várta a nézőket, alkotókat, zsűritagokat egy kis csűrdöngölőre a Kinizsi utcai Africaféban.

Két percig nevetni

Megérkezett az egyik angol alkotó, aki a Caution wet paint: Jay and Kay save the world! c. angol abszurd filmet jegyezte, melyben két földön kívüli tejesüveg le akarja igázni az emberiséget. A rendező, Charles Michel Duke a vetítés után elmondta: „érdekes volt megfigyelni azt, hogy a nézők filmem mely pontján nevetnek, de az még érdekesebb összehasonlítás volt, hogy a magyar közönség két perc után nevetett csak, míg a franciaországi vetítés publikuma két percig nevetett.” Csütörtök és péntek este már elindult a Szabad az Á!-ban a Silent cinema: külön élmény, amikor az ember, egy fülessel a fején, a friss estében filmeket nézhet. Itt találkoztunk Patrovits Tamás animáció-guruval, aki egyben az előzsűri egyik tagja is volt. „Idén is nagyon sok jó animáció jött, remélem ez a tendencia a következő Busho-n is folytatódik. Fontos, hogy a műfaj mindig megújuljon, jó ötletek, megoldások, kivitelezések és új technikák által" - mondta.

Fokhagymát és vizet a népnek!

A péntek délutáni vetítésen megismerkedtünk Ákossal, aki már három éve rendszeres látogatója a fesztiválnak és nagy rajongója a jógának. Beavatott minket az egészséges élet titkába, állítása szerint fokhagyma és rengeteg víz az egészség kulcsa, kiegészítve alapvető, otthon is végezhető, könnyű jógagyakorlatokkal. Ákos felhívta a figyelmünket, hogy mennyire fontos lenne minden embernek elsajátítani a tibeti tűzlégzést, vagy legalább az oly divatos pránanadit. Filmvadász jógamesterünk jelenleg a tantrával ismerkedik és többször rávilágított arra, hogy ha napi rendszerességgel mondogatnánk 10-15 percig néhány autentikus mantrát, elkerülhetnénk a betegségeket. Ő minden nap 2 liter folyadékkal indít, majd jógázik-mantrázik egy keveset, és állítása szerint 10 éve nem látta orvos. Valóban kortalannak tűnik és a nők is rajonganak érte, ilyenek is, olyanok is: „Egyszer megismerkedtem egy magát vegának mondó csajjal, aki az egyik fesztiválon egy csecsemőfejnyi hamburgerrel jött velem szembe”. Ákos szeptember végén lesz ötven éves, így boldog szülinapot és sok jó filmet kívántunk neki, a fesztivál utolsó napjára.

Átadták a díjakat

A várva várt pillanatot ismét Szabó Sípos Barnabás tette még tökéletesebbé, aki szombat este hét órakor bejelentette a nemzetközi zsűri döntését: a Legjobb válogatás díját a spanyol Promofest stúdió vihette el, míg a Legjobb némafilm díja a francia Le Lay Stafan-t illette meg La Carte c. alkotásáért. A Legjobb animáció díját a Benigni c. finn film kapta, a Legjobb vígjáték pedig az Uwe+Uwe c. német alkotás lett. A Legjobb alakítás díja Mareille Labohm-é lett a Kaas c. filmben nyújtott szerepléséért. A Legjobb ötlet díja a magyar Ez titok az ilyesmi... c. filmé lett, míg a Legjobb operatőr Maly Róbert lett, aki a Duna tévével közös díjat vehetett át az Ulmi szabóért. A Zsűri Különdíjban részesítette a La culpa del otro c. spanyol remeket, ám a Bronz Busho a The End c. filmé lett, míg az ezüstöt az indiai Kusum vitte el. Az Arany Busho az orosz rendező Aleksey Andrianov - The last day of Bulkin I.S. c. filmjét illette.A filmben szereplő köztisztviselő házról-házra jár, és olyan emberekhez kopogtat be, akiknek aznap meg kell halniuk. Egy kérdőíven ki kell pipálniuk azt a részt, hogy „tökéletesen elégedett voltam az életemmel”. Ivan Szergejevics Bulkin ezt visszautasítja.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek