KULTÚR

Mit nekünk enyészet, épp elég egy nagy fenék

2010. július 31., szombat 13:16

Rózsaszínben, feketében és barnában játszó, buja szexualitás és rothadó állattetemek. Nem a legbizalomkeltőbb kombináció, Basia Banda kiállítása mégis jön, lát és győz. A megnyitón pedig Rutkai Bori a tőle megszokott bájjal kommentálta a látottakat.

Már a Platán Galéria kirakatüvegén túlról is egyből látszik: valami nincs rendben. Az újonnan kiállított képek ugyanis önálló életre keltek, a vászonnal határolt fantáziaszülemények nem elégednek meg a négy vonal közé szorított léttel, többet akarnak. Így egyszer csak számtalan hangya és szárnyas hangya látszik lemászni a felületről, birtokba veszi a hófehérre festett falat, átszalad a szomszédos alkotáshoz, így téve lüktetővé az egyébként sterilnek tűnő kiállítóteret.

De még mielőtt bárki is szörnyülködve tárcsázná a rovarirtókat, leszögezném: hál'istennek nem egy galériatulajdonos rémálma elevenedik meg a szemünk előtt, csupán Basia Banda lengyel festőművész legújabb, Lány a hallal című – Magyarországon egyúttal az első – kiállításán járunk.

Rutkai Bori üzen az üvegablakon túlról

A Lengyel Intézet szomszédságában, az Andrássy úton július 29-én este feltehetően sokan eredeti szándékuktól eltérően is megálltak a kirakat előtt: ha nem a szokatlan, hangyákkal telefröcskölt belső felület miatt, akkor azért, mert a tárlatot megnyitó Rutkai Bori rendhagyó módon nem a kiállítótérben mondta el gondolatait, hanem a kirakatüvegen kívülről, mintegy kivonva magát a feszengős megnyitók egyenletéből.

A technika – és a vezeték nélküli mikrofon – áldásos hatásának köszönhetően így is mindenki hallhatta, ahogy a képzőművész-énekes-zeneszerző kislányos bájával egyre beljebb vezette a hallgatóságot Basia Banda szexualitással, buja természettel és némi erőszakkal átitatott „erdejében”. Kicsit úgy sikeredett ez a bevezető, mint egy idegenvezetés, ahol a turistáknak személyesen nem áll rendelkezésére az idegenvezető, csak egy fülhallgatóról kapják az információkat.

Rutkai Bori nem titkoltan azért választotta ezt a megoldást, hogy közben még véletlenül se vonja el a figyelmet a festményekről – és nem utolsó sorban azért is dicséretes ez, mert nem kellett téblábolva, nyomorogva végighallgatni az ünnepélyes körülmények között, frontálisan előadott beszédet, hanem egy hangtól kísérve máris birtokba vehettük a látványt.

Feloldást csak az enyészettől tessék remélni

Rutkai Bori játékos könnyedséggel oldja fel Basia Banda meglehetősen rejtélyes alkotásainak bizarr világát – vagy legalábbis magabiztosan vél magyarázatot találni rájuk. A lengyel művész rózsaszínben és feketében, barnában játszó képei szerinte azt sugallják: a feloldást csak az enyészettől lehet remélni, ezért az alkotó „nem igáz le se flórát, se faunát”.

A csak „erdei témakörök”-ként emlegetett sorozat valóban olyan, mint egy boldog enyészet, már-már beteges, kollektív üszöktánc. Az üderózsaszín, meztelen emberi testeket helyenként barnásszürke foltok és különböző, beazonosíthatatlan állatok, tetemek borítják, amelyekről hirtelenjében nem lehet eldönteni, hogy jót, avagy rosszat akarnak. A sokszor kellemetlen érzéseket keltő kombinációkból itt-ott egy-egy állkapocs villan elő, vérnyúl és farkasból disznóvá avanzsáló lény is akad ebben a sötét erdőben.

Hangyaboly, nagy fenék és málnaszörp

Mindezek ellenére azért az esztétikum és a szépség is felüti helyenként a fejét: a málnaszörpszínű falon a gyümölcs és a növényzet is előkúszik, az olyan felismerhető állatok, mint például a hangya és a galamb pedig konkrét kapaszkodókat nyújtanak a deformálódott lényekkel szemben. Bár igaz, ami igaz, a galamb éppen egy csonkolt ujjon üldögél, a bejárattól jobbra a falon egymagában időző apró – de a megszokottnál mégis jóval nagyobb – kullancs pedig minden, csak nem bizalomgerjesztő.

A csonkolt ujjon üldögélő galamb
A csonkolt ujjon üldögélő galamb

Mégis van ebben a szexualitással és enyészettel elegyített erdőben valami szép: talán a természettel szembeni harc feladása, vagy az, hogy – amint azt Rutkai Bori a Nagy fenék című kép láttán megfogalmazza – „külső ellenség híján az ember számára már csak a saját feneke jelenthet mumust”.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta