KULTÚR

Ahol a mosdó is tele van sztárokkal: Ötkert

2010. július 30., péntek 20:12

Az Ötkert június közepén stílusosan egy modellverseny fináléjával nyitotta meg kapuit, némileg már azt is jelezve: ajtaja tárva-nyitva áll a legkülönbözőbb kezdeményezések és programok előtt. A Zrínyi utcában található „szórakozókert” megosztja a közvéleményt: van, aki szerint sznoboknak kitalált romkocsma, nem beszélve az árlap hiányáról – mások viszont imádják.

Legutóbb a Fogasházat mutattuk be Budapest legújabb szórakozóhelyei közül.

Nem tudni, hogy frekventált elhelyezkedése – a Szent István Bazilika mögött, a Zrínyi utca Roosevelt térhez közel eső részén található –, vagy szájhagyomány útján, futótűzként terjedő híre tette-e, de az Ötkert alig egy hónappal a megnyitása után több mint 2 és fél ezer facebookos rajongóval büszkélkedhet, ráadásul máris a legnépszerűbb budapesti szórakozóhelyek között emlegetik. (Nem beszélve az olyan nagy hírértékkel bíró információkról, mint például, hogy Horváth Éva itt jelent meg új párjával és látványosan jól érezte magát.)

Romkocsma-hangulatba oltott sznobizmus?

Leggyakrabban viszont azzal szembesülök a hely nevének felmerülésekor, hogy sokan zavarba ejtőnek tartják: nem lehet egyértelműen belőni, ki is a célközönség. Tény, hogy a hellyel való első találkozásomkor nekem is az volt a benyomásom, valami furcsa eklektika, egyszerre zavaró és érdekes ellentmondásosság árad belőle. Egy blogon csak „fenszisített romkocsma”-ként, illetve a „romkocsma-hangulatba oltott sznobizmus” megtestesüléseként emlegetik a szórakozóhelyet, és bár én nem feltétlenül akarok ilyen szőrösszívű lenni, valóban az az érzése az embernek, mintha az ötletgazdák azt szerették volna, hogy a kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon.

Azaz, ha a jól ismert, de csak látszólagos romkocsma-jelleg – a lerobbant gangosház helyett itt egy tökéletes állapotú bérpalotával állunk szemben – bevonzza a fiatalokat, akik aztán a hely minőségének és az árak színvonalának láttán meglepődnek ugyan, de a „ha már itt vagyunk” vegyes érzésével maradnak.

Inni, de milyen áron?

Bár az „árak láttán” kifejezés azért túlzás, mivel egy árva árlap, ital- vagy borlap nem sok, annyi sincs kihelyezve sehova. Amikor először jártam az Ötkertben, úgy gondoltam, talán a néhány hete történt megnyitó közelsége lehet az oka, de visszatértemkor sem láttam etéren változást. (Egyik ismerősöm – szintén furcsállva a dolgot – feltette a kérdést: „nincs valami erre vonatkozó szabály?”. És bár nem néztem utána, van egy olyan érzésem, hogy a válasz igenleges, hiszen ezzel a lendülettel bármit mondhat, aki éppen kiszolgál minket.)

Kiszolgálás egyébként kizárólag a pultnál van, ott is mindenki a „mitek van” és „mennyiért” kérdésekkel kénytelen kezdeni – a fentebb leírtak okán. (Az ételrészlegen dicséretes módon egy táblán krétával felvezetve azért olykor láthatjuk kiírva néhány étek nevét, árát.) Van, aki szerint ez – mármint az árak „titkolása” – két dolgot jelenthet: profitmaximalizálást, vagy azt a rossz értelemben vett sznobizmust, amely elvárja, hogy a vendég a pontos árak ismerete nélkül is leperkáljon bármilyen összeget.

Amikor cselesen itallapot merek kérni, a pultosfiú szeme elkerekedik, majd viccelődve azt mondja: nem tud adni, mert – idézem: – „elkoptak”. (Egy hónap nyitva tartás után ez tényleg humorosan hangzik.) Persze később biztosít arról, hogy lesznek, de a körülményeket figyelembe véve még nem vagyok teljesen meggyőzve.

Az egység: másfél deci

A sebtiben felsorolt fehérbor-felhozatal hallatán végül egy pohár Nyakas Chardonnay mellett döntök: ez önmagában még nem lenne érdekes, az viszont annál inkább, hogy nem deciben, hanem másfél deciben mérik.

Ennél kisebb adag nincs, ez van, ezt kell szeretni. A pincérfiú erre sem tud épkézláb magyarázatot adni, de nagy valószínűséggel nem is ő tehet róla. Mindegy, legyen: a blokkot olvasva azért még elmosolyodom az „1 egység” kitétel láttán, bár a „1,5 deci” – így, kiírva – tényleg hülyén nézne ki. A csapolt sör korsóját 500 forintért adják, és a Paulaner névre hallgat.

A vécén a nyolcvanas-kilencvenes évek sztárjaival szemezhetsz

A hely legerősebb oldala kétségtelenül a dizájnja: az udvar felett hatalmas, szivárványszínű csíkokkal tarkított éjjelilámpa-búrák függenek, máshol az ide-oda kúszó borostyán teremt némileg romkocsmás hangulatot. A leamortizálódott épületekben virágzó vendéglátásban bevett gyakorlatot követve egy tornaszer, a kápás ló is helyet kap a kert szélén, és a bútorok is hullámzó változatosságot mutatnak – annyi különbséggel, hogy itt azért odafigyelnek arra, hogy a hasonszőrű ülőalkalmatosság külön teremben csoportosuljanak.

A bejáraton belépve például egy pinceszerű téglafallal, a nyolcvanas-kilencvenes évek sztárjaival teleraggatott felülettel, illetve piros műanyagszékekkel és szockósan szőrös faliszőnyegekkel találkozunk, a következő helyiségben viszont már a hippikorszakot idéző képek és két hatalmas legófigura fogad. Az Ötkert előnye, hogy a legnagyobb, nyitott tere mellett több lehetőséget is kínál az üldögélésre-iddogálásra.

Ha például esik az eső, még mindig behúzódhatunk a „könyvtárszobába”, ahol a falon egy Hugh Hefnerre hajazó öregember és két, meglehetősen hiányos öltözetű cicababa éli láthatóan nem éppen szokványos életét. A mellette lévő „teaszobában” már kannával szolgálják ki a bácsit: a bizarr látvány teatralitása jó kis hangulatot kölcsönöz a kanapén folytatott csevejhez.

A netovább viszont kétségtelenül a mellékhelyiség: a férfiak esetében a nyolcvanas-kilencvenes évek többnyire hiányos öltözetű üdvöskéi, modelljei és énekesnői asszisztálnak a vizelés élményéhez, míg a női részlegen hasonló, az egész falat beborító posztermontázs nyűgözi le a vendéget. Az egyik oldalon Cindy Lauper, Whitney Houston és Claudia Schiffer, a másikon a Take That, Billy Idol és Peter Andre (igen, a kockás hasak királya előbukkant a habokból – a sors fintora, hogy épp egy vécében).

Akinek kedve szottyan, a Prince fotójával fémjelzett mellékhelyiségben végezheti dolgát, és jót mulathat azon, hogy Axel Foley, a Beverly Hills-i zsaru éppen Axl Rose mellé került a szórásban. Magyar sztárokat nemigen látni a válogatásban, bár Szikora Robi megvédi a mundér becsületét és – habár meglehetősen láthatatlan helyen, de – a plafon szélén nyomja a csikidámot.

Zene és vizualitás

Összességében az a tapasztalatom, hogy az Ötkert alapvetően a kulturált szórakozásra (értsd: ivásra és zenére) szakosodott hely: hétről hétre nagy százalékban találkozhatunk itt a Tilos Rádió dj-ivel, akik a jól szituált húszasoknak-harmincasoknak szolgáltatják a talpalávalót. Hál'istennek nem lehet őket azzal vádolni, hogy túl egysíkú lenne a muzsika: a jazztől kezdve a funkon és a discón át a house-ig mindenre lehet ropni. Nem ritka az élőzene sem, de a legnagyobb dicséretet mégis a Michael Jacksonnak szentelt este érdemli, amiről információ hiányában sajnos sikerült lemaradnom. (Kéretik ismételni.)

Az Ötkert emellett a kortárs képzőművészetet is igyekszik támogatni, meglehetősen kisméretű galériájában megfordult már a graffiti felől érkező Kovács Budha Tamás, jelenleg pedig épp Szuharevszki Mihály Intergender Party című kiállítása látható.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.07.30 21:00:49kapujanincs

  én sem voltam a megnyitó óta. amúgy jó a hang.

 • 2010.07.30 22:00:05Pályaelhagyó autóversenyző

  nem vonz az ujgazdag kocsogoskodes, de a paulaner 500-ert ajandeknak tunik...

 • 2010.07.30 22:51:00michel

  volt szerencsém egy szombat este ott járni. elsőre tényleg szonoboknak való romkocsma, aztán másodikra is. érkezéskor az egyik pultnál sört és hosszúlépést próbáltam kérni, mire a srác azt mondta, hosszúlépést nem tud adni. (milyen hülye vendéglátós, aki nem tudja, hogy mi az a hosszúlépés). valami olyasmit makogott, hogy a számítógépbe nem tudja beütni. (pont nem érdekel) aztán nem sokkal később egy másik pultnál, egy szőke női alkalmazottnál kértem söröket és fröccsöket, mire a liba visszakérdezett, hogy "ezt kéred?". nem lett volna ezzel baj, ha a hangerő miatt kérdezi, de sajnos/szerencsére a fülem jó, és meghallottam a hangsúlyt is, amivel visszakérdezett. valami hihetetlen lenézés volt benne, ez azért vérgáz, megis lett a büntetésbe egy fillér jattot sem kapott. szóval kicsit szar, és nagy mértékben sznob hely, amolyan húspiac. bár, aki szereti az jól fogja magát ott érezni. nekem nem sok kedvem van hozzá

 • 2010.07.31 00:46:13Horvie

  így éjjel 1 felé: A house nem zene (muzsika) Bocs :D. Azé majd megnézem, és ha nem tudnak hosszúlépést adni tehát egységnyi bort, egységnyi szódával kombinálni, nyerítve fogom rájukhívni az áentéeszt :D. Egészségünkre!

 • 2010.07.31 01:16:23dilipok

  szerintem annyira nem rossz hely, bár csak 2x voltam. ha valakinek meg nem tetszik akkor nem kell odamenni... nekem is vannak helyek amik nem tetszettek, így nem is járok oda ;)

 • 2010.07.31 16:39:46linn

  ennyi ribit, meg gyökeret régen láttam egy helyen, pedig a belsődizájn nekem bejött, mást sugallt...a zene meg....könyörgöm, 15 éve minden szórakozóhelyen ezek a számok mennek, unom!!!
  A WC viszont tuti!!:D

 • 2010.08.01 09:29:30tattara

  Igen! A design brutál jó! Érdemes volna megemlíteni a tervező nevét. Ne legyen ciki megdícsérni valakit. Névvel!!!
  SZENDRŐ PÉTER-nek hívják és egy nagy gratulát küldök neki!

 • 2010.08.02 12:51:29backflash

  jó a cikk, a fogasházé jobb..főleg a párbeszéd, itt miért nincs párbeszéd valakivel aki tudja a kérdésekre a választ..( tulaj, üv, programszervező )legalább megtudnánk amit akarunk! szerdán voltam először és fasza volt!!!élőmuzsika egy kis house zenével fűszerezve !!! respect

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta