KULTÚR

Film készül a szcientológiáról

2010. július 19., hétfő 17:03

A szcientológiáról szóló filmben Reese Witherspoon alakíthatja az egyház-alapító feleségét. Vannak, akik az egyház sötét titkainak lelepleződését várják a történetben, míg mások inkább népszerűsítő hadjáratot látnak a filmben.

Már korábban lehetett hallani a filmet előkészítő a munkálatokról, de csak mostanság került napvilágra a hír, amit várhatóan a Szcientológiai Egyház vezetői sem fognak szó nélkül hagyni.

Paul Thomas Andersonnak, a Vérző olaj, a Magnolia és a Boogie Nights alkotójának új filmje egy vallás kialakulásának történetét mutatja be a múlt század ötvenes éveiből. Noha a forgatókönyv nem utal közvetlen a szcientológiai egyházra, a főhős karaktere, és L. Ron Hubbard, a Szcientológiai Egyház alapítója között több párhuzam is felfedezhető.

A végén kiábrándul

Az idei nyárra tervezett film főszerepét, a történetbeli egyházalapítót, Philip Seymour Hoffman alakíthatja majd.

Míg a fiatal, mesteréhez hű követőjét Jeremy Renner, a Bombák földjén egyik főszereplője játsza, Reese Witherspoon pedig a Mester feleségét, akit ugyanúgy Mary Sue-nak hívnak, mint Hubbard harmadik feleségét, akivel aztán élete végéig együtt volt.

A The Master forgatókönyvét sokak szerint egyértelműen L. Ron Hubbard élete ihlette. A történet egy karizmatikus sci-fi író, a "Mester”, és egy céltalan, alkoholista fiatal kapcsolatára fókuszál, aki a Mester követője lesz, mígnem a végén el kezd kételkedni hitében, és kiábrándul az egészből.

Mindenki tévedett?

A Szcientológia Egyházat L. Ron Hubbard alapította meg 1954-ben Los Angelesben, aki tudományos alapon közelített az ember alapvető problémáihoz. Szerinte, a világ eddigi összes vallása tévedett, ezért alapított egy új egyházat új tanokkal, szertartásokkal és szervezeti renddel, amely mégis számos ismert vallásból átvett elemeket tartalmaz. Az egyházat azzal vádolják, hogy hívei csak pénzükért cserébe tisztulhatnak meg bűneiktől, akik gyakran ezért eladósodnak, s noha adósságukat munkával ledolgozhatják, mégis ez által kilátástalanul függő viszonyba kerülnek az egyházzal.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta