KULTÚR RÖVIDHÍR

Újra: betiltott filmek

2010. január 22., péntek 17:08

Jónéhány nemkívánatos film pihent évtizedekig dobozokban, porosodó polcokon, sorsukra vár. Aztán elérkezett a pillanat és a tekercseket újra befűzték.

cikk-tious-rovid

 A Magyar Kultúra Napján az egykori betiltott filmek peregnek a Duna Tv-én.

Kitűnő időutazásra invitál a Duna Tv, január 22-től indul Indexre téve című ötrészes sorozata, amelyben betiltott műalkotások és alkotóik sorsa rajzolódik ki az érintett művészek és munkáik megszólaltatásával. Vajon ki lehet-e törölni a kulturális emlékezetből darabokat? Mit tűrt, mit zárolt, mit zúzatott be az akkori kultúrpolitika?

Többek között egy veszedelmes mesefilmet, amely 1956-ban készült - Soós Imre és Krencsey Mariann főszereplésével -, Eltüsszentett birodalom címmel. 

Vagy éppen az 1972-ben készült Makra, Rényi Tamás filmje, amely csak két év késéssel kerülhetett a nézők elé. Állítólag a hatalom számára sokkoló volt az illúziótlan passzivitás. Két év kellett, hogy feldolgozzák ezt a problémát… Az egykori betiltott filmeket ma láthatod a Duna TV-én.
 

Indexált filmek a Duna Tv-én / 2010. 01.22.

• Eltüsszentett birodalom 19.00-kor
• Indexre téve  20.20-kor
• Makra 22.40-kor

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta