KULTÚR RÖVIDHÍR

Hogyan fedezték fel a legnépszerűbb irodai eszközt?

2010. február 19., péntek 08:17

A jelentős felfedezések egy része a véletlennek köszönhető, pontosan ez történt a manapság annyira elterjedt post it note ragasztós papírral is. De a véletlenhez olykor szükség van egy kételkedő kórusénekesre is...

post_it_note_falikp

 

1970-ben Spencer Silver kémikus a 3M kutató laboratóriumában egy erős ragasztó előállításán dolgozott, melynek eredménye csupán egy kevésbé erős anyag lett. Amikor két papírlapot szétválasztotta, melyeket ezzel a ragasztóval kent be, feltűnt, hogy a papír csak az egyik oldalon ragad. Ezzel pedig nem ment sokra. Négy évvel később egy kollégájának - aki egy templomi kórus tagja volt - briliáns ötlete támadt. Énekes könyvéből mindig kiestek a könyvjelzők, ezért Spencer ragasztójával bevonta azokat. Mintha csoda történt volna, a könyvjelzők nem estek többet ki és az eltávolításuk során a papír sem sérült. Megszületett a ragasztós papír fecni - napjaink legnépszerűbb irodai eszköze.

(forrás: www.xperimania.net)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.02.19 10:34:32Dödölle

  "....Hogyan fedezték fel a legnépszerűbb irodai eszközt? ...."
  Válasz: Sehogy. Amerikát fel lehetett fedezni, mert ott volt. Ausztráliát fel lehetett fedezni, mert ott volt. A Teleki-vulkánt fel lehetett fedezni, mert ott volt. A ragasztós papírt viszont FEL KELLETT TALÁLNI,mert eddig ilyen nem volt.... Ércsük ?!!!!.....

 • 2010.02.19 11:27:48Dijoni

  :-)
  És különben is Lisa Kurow találta fel, film is készült róla!

 • 2010.02.19 15:49:40Dödölle

  ... Kudrow.... Bocsika....

 • 2010.03.01 16:14:14Annie

  Amerikát se lehetett felfedezni, mert az őslakosok az elejétől fogva tudták, hogy ott van, ettől függetlenül ugazad van :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta