KULTÚR RÖVIDHÍR

Dokusorozat indul az Alzheimer-kórról

2010. április 5., hétfő 14:23

Saját készítésű sorozatot indít árpilis közepétől az HBO az Alzheimer-kórról, amelynek a célja, hogy segítse megérteni a betegséget. Napjainkban a rák után a második legjobban rettegett betegség ez Amerikában.

cikk-tious-rovidA memóriavesztés egyik legsúlyosabb formája az Alzheimer-kór, egy visszafordíthatatlan és folyamatosan kialakuló agyi rendellenesség, amely lassan szétrombolja a memóriát és a gondolkodási készséget. Napjainkban az Alzheimer-kór a rák után a második legjobban rettegett betegség Amerikában, és akár 5 millió amerikait is érinthet. Ahogy az ún. baby-boom generáció eléri majd a nyugdíjas kort, ez a szám több mint 11 millióra ugorhat 2040-re, ennek pedig óriási gazdasági hatása lehet Amerika amúgy is törékeny egészségügyi rendszerére.

Bár a betegség nem gyógyítható, a dokusorozat megmutatja, hogy van igazi okunk arra, hogy optimisták legyünk a jövővel kapcsolatban. A tudományos kutatás most előrelépést mutat a betegség kezelésének és esetleges megelőzésének terén.

Az Alzheimer-kór négy dokumentumfilmjének első darabja A leépülés mementói, amely közeli és személyes betekintést enged hét Alzheimer-kórban szenvedő egyén életébe, akik mindegyike a kór előrehaladott, de más-más fázisában jár. A tudomány állása szerint egy kétrészes, a tudomány mai állását bemutató film, melynek segítségével a néző ellátogathat 25 vezető tudós és orvos laboratóriumába, illetve klinikájára, felfedve néhány jelentős kutatási előrelépést. A Nagypapa! Tudod, ki vagyok? című rész Maria Shriverrel bemutatja, milyen egy Alzheimer-kórban szenvedő ember gyerekének vagy unokájának lenni.

 

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.04.05 18:24:48third

    A hulye ujsagiro ismerve pedig, ha azt hiszi, hogy "A memóriavesztés egyik legsúlyosabb formája az Alzheimer-kór..."
    Az Alzheimer-kor nem memoriavesztes. Igen, az egyik tunete. De nem minden memoriaveszteses beteg Alzheimeres. Tudod, minden vereb madar, de nem minden madar vereb.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta