KULTÚR RÖVIDHÍR

Degastól Picassóig – Ezt látnod kell!

2010. január 29., péntek 16:13

Ma nyílt meg a Szépművészeti Múzeum új kiállítása: Courbet, Monet, Pissarro, Renoir, Toulouse-Lautrec, Gauguin, Cézanne, Matisse, és persze Degas meg Picasso – a névsor elképesztő!

cikk-tious-rovid

 

Azok a csodálatos Degas balettáncosnők! A csíkos ruhás, turnűrös kis parisienne-ek Renoir-tól! Hogy megcsodálhassuk őket, nem kell Párizsba vagy Moszkvába utaznunk: megérkeztek a Hősök terére. Január 28. és április 25. között láthatók a moszkvai Puskin Múzeum gazdag gyűjteményéből való francia mesterművek a Szépművészeti Múzeumban.

Itt van Gauguin Tahitin készült alkotása, a Matamoe, Monet-tól feltűnik egyik kedvenc motívuma, a Fehér vizililiomok, nem hiányzik Cézanne Híd a tavon című festménye, és megnézhetitek Toulouse-Lautrec alkotásait és Picasso Harlekinjét is.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és Tatjana Potapova, a Puskin múzeum gyűjteményi igazgatója, a világ egyik legnagyobb tekintélyű festményszakértője és muzeológusa elmondta, hogy a két múzeum közötti együttműködés kölcsönös: idén nyáron a budapesti múzeum Régi Képtárának anyagából válogatott tárlat az orosz fővárosban lesz látható.

A most kiállított 55 mű nagyrészt a 19-20. század fordulóján élt dúsgazdag orosz textilgyárosok, Ivan Morozov és Szergej Scsukin gyűjteményének voltak kiemelkedő darabjai, különféle művészeti irányzatokat képviselnek, az impresszionizmustól a szimbolizmusig, a barbizoni iskolától a modernizmusig.

 

Degastól Picassóig – a moszkvai Puskin Múzeum gyűjteményéből

időpont: 2010. január 28. – 2010. április 25.
helyszín: Szépművészeti Múzeum

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta