KULTÚR RÖVIDHÍR

Egy szoftver meg tudja mondani kik írták a Bibliát

2011. október 19., szerda 16:02

Izraeli tudósok azt állítják, egy új számítógépes programmal azonosítani tudják az Ószövetség szerzőit.

A zsidó-keresztény hagyományok megegyeznek abban, hogy a Biblia első öt könyvét, a Tórát, Mózes írta. Nachum Dershowitz, a Tel-Avivi Egyetem tudósa fia, Idan Dershowitz segítségével olyan algoritmust fejlesztett ki, amely a szöveg bizonyos jellegzetességei alapján (pl. szóhasználat) azonosítani tudja a szerzői csoportokat - írja az upi.com.

A szoftver bizonyos kulcsszavak és szinonimáik használatának gyakoriságát vizsgálja, ami egy kutatónak olvasás közben nem szokott szemet szúrni. Olyan kis különbségekről van szó, mint hogy a szerző az "így szólt" vagy a "mondta" kifejezést használja szívesebben.

Az algoritmus még nem képes konkrét számot mondani arra vonatkozóan, hogy hány szerző dolgozott a szövegeken, de már alkalmas arra, hogy megkeresse azokat a pontokat, ahol a szöveg forrása változik, például a későbbi szerkesztések hatására

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta