Mucsi a legjobb férfi főszereplő, Törőcsik életműdíjas

31. alkalommal adták át vasárnap este a Színikritikusok Díját, amelyet a Színházi Kritikusok Céhe 15 kategóriában ítél oda minden évben. Törőcsik Mari életműdíjának átadását álló ováció kísérte, a legjobb férfi főszereplő díját pedig Mucsi Zoltán kapta a Nehéz című előadásban nyújtott alakításáért.

Kisebb Oscar-hangulat kerekedett 25-én este a Színikritikusok Díjának átadásán a Magyar Színházban, persze amolyan magyar módra, kicsiben. A Színházi Kritikusok Céhe évente 15 kategóriában ítéli oda az egyik legfontosabb hazai színházi elismerést, a tagok legalább évi 90 premier megtekintése után szavaznak az évad legjobbjaira.

A 2009/2010-es szezon óta a tizenöt kategória mindegyikében három-három (szavazategyenlőség esetén több) jelölt verseng az első helyért. A nyertesek kilétére csak a színházi körítéssel lezajlott díjátadón derült fény: idén egyedül azt lehetett tudni, hogy a most először odaítélt életműdíj várományosa Törőcsik Mari. A 75 éves színésznőt hosszú álló ovációval ünnepelte a közönség. „Van annak is előnye, ha az ember közel 80 éves" - reagált. "Szerencse nélkül ez a pálya katasztrófa. Én ezzel a szerencsével, szerencseözönnel nem éltem vissza. Az Isten a tenyerén hordozott” – mondta.

Kulka János és Molnár Piroska is a díjazottak között

A Bárka Színház Nehéz című előadásában nyújtott alakításáért a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat bezsebelő Lázár Kati köszönet helyett inkább a Törőcsik Marival átélt közös élményekről mesélt, amikor fiatal kezdőként állhatott együtt a színpadon a legendás színésznővel. A Nehéz egyébként tarolt: a legjobb férfialakítás díját Mucsi Zoltán ugyanezért az előadásért kapta. A legjobb férfi mellékszereplő Kulka János lett (Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe – Nemzeti Színház), a legjobb női főszereplő díját pedig Mészáros Sára (A selyemcipő – Gárdonyi Géza Színház, Eger) és Molnár Piroska (Én vagyok a Te – Nemzeti Színház) kapta megosztva.

A legjobb zenés/szórakoztató előadás Bozsik Yvette rendezése, a Cabaret lett (Centrál Színház), a gyerek-/ifjúsági előadások közül pedig a Cyber Cyrano (Kolibri Színház) és A kis lord (Weöres Sándor Színház, Szombathely) győzött. Rendezés kategóriában Bagossy László lett a legjobb (János király – Örkény Színház), a legjobb előadás címet pedig az Egyszer élünk... (Nemzeti Színház) kapta. A legtöbb jelölt a független színházi előadás kategóriájában versenyzett, végül a HOPPart Társulat Korijolánusza kapta az elismerést.

Fotó: Tóth László
Fotó: Tóth László
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek