A 3D betör az operaszínpadra – Magyar világpremier

Szeptember 7-én az Operaház egy olyan opera- és balettprodukciót mutat be a 3DLive Live közreműködésével, amelyik az élő előadást, elsőként a világon a 3D-technológiával ötvözi. Az animáció tervezője Andrew Quinn, aki korábban a Mátrixban és a Tomb Raiderben is közreműködött.

Csak idő kérdése volt, hogy a színház is felfedezze magának a 3D-t, ami a hírek szerint a világon elsőként lesz szerves része egy operaelőadásnak a Magyar Állami Operaház szeptember 7-én bemutatandó produkciójában. A térhatású 3D technológia – amit már a mozikban is láthattunk szemüvegek segítségével – színházba emelésével a hagyományos díszletek és technológiák állította korlátok eltűnnek, ahogy a közönség, a táncosok és a színpad közötti határok is.

Fotó: deluxe.hu
Fotó: deluxe.hu

Mozi és színház egyben

Bartók A kékszakállú herceg vára című operáját és Ravel Boleróját az Operaházzal koprodukcióban a 3DLive Live viszi színpadra. Az élőzene és az élő színészi játék tehát nem vész el, csak átalakul: egy olyan meggyőző és egyedülálló látvánnyal támogatják meg a hagyományos díszletek helyet, amelyek az élő moziélmény illúzióját keltik. Az alkotók augusztus 24-én engedtek bepillantást a sajtónak a szokatlan előadás vizuális megoldásaiba, ahol némileg furcsa látványt nyújtott, ahogy a közönség 3D-s szemüvegben nézi az élő operát, illetve balettet.

Az animáció követi a színpadon zajló eseményeket

A 3D-animációt tervező számítógépes szakember, Andrew Quinn elmondta: a rendszer lehetővé teszi az alapvető effektek és animációk real time, tehát valós idejű vetítését úgy, hogy követi a színpadon zajló eseményeket, illetve a zenét egy kézi vezérlésű rendszer segítségével. Ennek előnye, hogy a virtuális díszletek módosíthatóak a próbák során, és vészhelyzet esetén a show alatt is.

A különleges előadás ebben a formában mindössze háromszor tekinthető meg Budapesten. A kékszakállú herceg vára Juditját a nemzetközi operaszínpadok egyik legismertebb mezzoszopránja, Komlósi Ildikó alakítja, aki egyben a produkció ötletadója is. A Bolerót a spanyol Lola Greco koreografálja.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek