Napi WTF: golyóálló bőr pókselyemből

Nem orvosi felfedezés, hanem művészeti alkotás a Hollandiában bemutatott darab. A félrevezető, „golyóálló” jelzővel az alkotó a biztonság relatív voltát demonstrálja.

Jalila Essaidi, holland képzőművész legújabb alkotása a "2,6gX329 m/s" nevet viselő szövetdarab, amelyet a művész pókselyem és emberi bőrsejtek kombinálásával hozott létre – írja a Discovery News. A darab neve onnan jött, hogy ez az a tömegű és sebességű lövedék, amit a legegyszerűbb golyóálló mellény még képes felfogni.

A felhám és az irha közé ültetett pókfonál-szövet megállított egy csökkentett sebességgel kilőtt golyót. Egy normál sebességű, .22-es kaliberű lövedék azonban átütötte a bőrt. Essaidit azonban ez nem érdekli. Azt mondja, öt jobban izgatja az a reakció, amit az alkotás kivált. "Azt akarom demonstrálni, hogy a biztonság a legtágabb értelmében viszonylagos koncepció: ezért a golyóálló megnevezés. Még akkor is, ha a bőrt átüti a golyó, a kísérlet sikeresnek számít. Olyan párbeszédhez vezet, amely definiálja, hogy a biztonság milyen formájával jár legjobban a társadalom" - mondta a művész. Az alkotás a Leideni Múzeumban tekinthető meg.

Az orvostudomány a művészhez hasonló módon állított már elő mesterséges bőrt pókselyem és emberi bőrszövet kombinációjával. A bíztató eredmények ellenére a pókselyem mégsem lesz a mesterséges bőrszövet anyaga, mivel az előállítása nagyon időigényes. Ezért a helyette mesterséges anyagokkal kísérleteznek tovább.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek