Életük tabuiról vallottak a magyar nők

Az idei Terézanyuságom története pályázaton újfent előkerült jó néhány tabutéma, amelyik minden nőt érinthet: megszenvedett házasságok, már nem remélt szerelmek megtalálása, megcsalások, elvesztett babák, gyász, emberfeletti erőt kívánó újrakezdések, kiszolgáltatottság és az is, hogy a nőkre egyre gyakrabban családfenntartó szerep hárul.

Az idén két kategóriában – „Első szerelmem története” és „Hány élete van egy nőnek?” címmel- meghirdetett pályázatra egy hónap alatt rekordmennyiségű, több mint 200 pályázat érkezett az ország minden tájáról, sőt, határainkon túlról is.

Az írásokból körvonalazódik a mai Magyarországon élő nők sorsának gazdagsága és mélysége. A több mint kétszáz történetből nyolctagú, újságírókból, pszichológusokból és más szakemberekből álló zsűri választotta ki a két kategóriában legjobbnak ítélt négy-négy alkotást.

Az Első szerelem kategóriában a Richter különdíját Füleki Márta első szerelemről és első abortuszról szóló tabudöntő írása nyerte. Az írás rávilágít arra, hogy ha a szexualitást nem kezelték volna szülei és környezete tabuként, elkerülhető lett volna a trauma.

Harmadik helyen Edit Judit írása végzett, amely az előre elrendeltetés és a szabad akarat kapcsolatáról szól egy Metallica koncert apropóján.

A kategória második díjasa az írást és blogolást szenvedélyének tartó Donászi Franciska első szerelemről szóló története lett.

A pályázat fődíját N. Péntek Zsófia nyerte, egy hetven fölötti nagymama, aki ötven év múltán is bánja, hogy első szerelmét a kor, a faluja és az édasanyja nyomásának engedve elengedte.

A Hány élete van egy nőnek? kategória Richter különdíját Csókáné Maráz Kornélia Hogyan lehetnék trendi és tökéletes kismama? – címmel, pimasz humorral megírt írása nyerte, amely négy várandósságának csöppet sem idealizált történetéről szól.

Harmadik helyezett Hargitay Judit lett, aki két 7 éves “ajándék” ikerfiú nevelésének az örömeit és nehézségeit mutatja be.

Második díjas a férje halálát és kislánya születését követő kivételes erőt követelő újrakezdésről író Ágoston Boglárka lett.

A fődíjat B. N. Katalin írása nyerte, aki a család és karrier összeegyeztetésének a nehézségeit mutatta be az ebben a témában megszokott közhelyek nélkül, eredeti módon.

Fotó: Kováts Dániel

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek