A művészet olyan az agynak, mint a szerelem

Harminc, különböző festőtől származó festményt mutattak meg kísérleti alanyoknak, és nem egy volt, ami szerelmessé tette az agyat.

Egy kísérlet során híres festők képeinek az agyra gyakorolt hatását vizsgálták: az alanyoknak harminc festményt mutattak meg, miközben az agyban végbemenő változásokat monitorozták - számolt be róla a Telegraph. Azokat a festményeket, amelyeket az alanyok a legszebbnek találtak, az agy egy bizonyos területén tíz százalékkal megnövelték a vérnyomást, ez megegyezik azzal a reakcióval, amit akkor produkál az ember agya, ha a szerelmét nézi.

stockfresh id214548 three-gilded-frames-on-antique-wallpaper siz

A legkedvezőbb reakciót John Constable, Ingres és Guido Reni képei váltották ki, a legkevésbé Bosch, Honore Damier és a flamand Massys képeit szerették az agyak. A University College London neuroesztétikával foglalkozó professzora, Semir Zeki elmondta, hogy a kutatás során az érdekelte őket, hogy mi történik az emberi agyban, amikor műalkotások hatnak rá. "Úgy találtuk, hogy azok a képek, amelyeket különösen szépnek találtak az alanyok, az agynak az örömérzetért felelős területét stimulálják." A kísérletben résztvevő személyeket teljesen véletlenszerűen válogatták ki, de arra ügyeltek, hogy a képzőművészetek terén egyikük se legyen különösebben járatos, mert így ki tudták zárni, hogy a képek már előzetes információk, illetve ízlésbeli divatok révén tudjon hatni.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek