KULTÚR RÖVIDHÍR

A művészet olyan az agynak, mint a szerelem

2011. május 13., péntek 10:38

Harminc, különböző festőtől származó festményt mutattak meg kísérleti alanyoknak, és nem egy volt, ami szerelmessé tette az agyat.

Egy kísérlet során híres festők képeinek az agyra gyakorolt hatását vizsgálták: az alanyoknak harminc festményt mutattak meg, miközben az agyban végbemenő változásokat monitorozták - számolt be róla a Telegraph. Azokat a festményeket, amelyeket az alanyok a legszebbnek találtak, az agy egy bizonyos területén tíz százalékkal megnövelték a vérnyomást, ez megegyezik azzal a reakcióval, amit akkor produkál az ember agya, ha a szerelmét nézi.

stockfresh id214548 three-gilded-frames-on-antique-wallpaper siz

A legkedvezőbb reakciót John Constable, Ingres és Guido Reni képei váltották ki, a legkevésbé Bosch, Honore Damier és a flamand Massys képeit szerették az agyak. A University College London neuroesztétikával foglalkozó professzora, Semir Zeki elmondta, hogy a kutatás során az érdekelte őket, hogy mi történik az emberi agyban, amikor műalkotások hatnak rá. "Úgy találtuk, hogy azok a képek, amelyeket különösen szépnek találtak az alanyok, az agynak az örömérzetért felelős területét stimulálják." A kísérletben résztvevő személyeket teljesen véletlenszerűen válogatták ki, de arra ügyeltek, hogy a képzőművészetek terén egyikük se legyen különösebben járatos, mert így ki tudták zárni, hogy a képek már előzetes információk, illetve ízlésbeli divatok révén tudjon hatni.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta