Kiássák Mona Lisa csontjait

A Mona Lisa csontjait tervezi fölkutatni egy olasz régészekből álló csoport, és ha minden jól megy, még számítógépes arcrekonstrukciót is csinálhatnak.

Mona Lisa maradványait keresi egy olasz kutatócsoport, és ha megtalálja, fényt deríthetnek a mosoly titkára is - adta hírül az AP. Az esetleges koponyacsont-maradványokból ugyanis számítógép segítségével rekonstruálhatják az arcot.

A Silvano Vinceti vezetésével felálló csoport nem először tesz ilyet: több itáliai művész arcát rekonstruálták már hasonló módszerekkel, sőt, tavaly állításuk szerint Caravaggio csontjait találták meg, majd derítették ki a művész halálának okát. A mostani, kedden kezdődött kutatást megelőzően Vinceti hónapokig tanulmányozta a festményt, és állítása szerint olyan nyomokat és utalásokat talált azon, amik segíthetik a munkáját. A munka a firenzei Szent Ursula kolostorban zajlik majd, ahol a hagyomány szerint Lisa Gherardinit, Francesco del Giocondo feleségét, a Mona Lisa festmény valószínűsíthető modelljét eltemették. Vincetiék a Caravaggio kutatáshoz hasonló módszerekkel fognak dolgozni itt is: először radarral kutatnak esetleges rejtett sírhely vagy kripta után, aztán megpróbálják beazonosítani a csontokat. Ha ezzel megvannak, és a csapat van olyan mázlista, hogy koponyamaradványokat is talál, akkor megpróbálkoznak az arcrekonstrucióval, ami elég sok, néha több évtizedes vita végére tehet pontot.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek