KULTÚR RÖVIDHÍR

Kiássák Mona Lisa csontjait

2011. április 10., vasárnap 14:02

A Mona Lisa csontjait tervezi fölkutatni egy olasz régészekből álló csoport, és ha minden jól megy, még számítógépes arcrekonstrukciót is csinálhatnak.

Mona Lisa maradványait keresi egy olasz kutatócsoport, és ha megtalálja, fényt deríthetnek a mosoly titkára is - adta hírül az AP. Az esetleges koponyacsont-maradványokból ugyanis számítógép segítségével rekonstruálhatják az arcot.

A Silvano Vinceti vezetésével felálló csoport nem először tesz ilyet: több itáliai művész arcát rekonstruálták már hasonló módszerekkel, sőt, tavaly állításuk szerint Caravaggio csontjait találták meg, majd derítették ki a művész halálának okát. A mostani, kedden kezdődött kutatást megelőzően Vinceti hónapokig tanulmányozta a festményt, és állítása szerint olyan nyomokat és utalásokat talált azon, amik segíthetik a munkáját. A munka a firenzei Szent Ursula kolostorban zajlik majd, ahol a hagyomány szerint Lisa Gherardinit, Francesco del Giocondo feleségét, a Mona Lisa festmény valószínűsíthető modelljét eltemették. Vincetiék a Caravaggio kutatáshoz hasonló módszerekkel fognak dolgozni itt is: először radarral kutatnak esetleges rejtett sírhely vagy kripta után, aztán megpróbálják beazonosítani a csontokat. Ha ezzel megvannak, és a csapat van olyan mázlista, hogy koponyamaradványokat is talál, akkor megpróbálkoznak az arcrekonstrucióval, ami elég sok, néha több évtizedes vita végére tehet pontot.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta