KULTÚR RÖVIDHÍR

Lobbibotrány az Oscar előtt

2011. február 22., kedd 11:01

Több nagy cég lépett föl Josh Fox, a Gasland című dokumentumfilm készítője ellen, mert szeretnék megakadályozni, hogy a film Oscar díjat kapjon az idén – amivel lehet, hogy pont hozzásegítik a filmet a szoborhoz.

Egy sok problémát okozó földgáz kitermelési módszerről, illetve annak következményeiről forgatott dokumentumfilmet Josh Fox, amivel kivívta az Energy in Depth nevet viselő lobbicsoport rosszalását.

Gasland (2010)
Gasland (2010)

A Gasland című film a hidraulikus törés (hydraulic fracturing) nevű módszert járja körül, aminek keretében sokkal nagyobb hatásfokkal termelhető ki a mélyen fekvő földgáz – viszont ahol ezt alkalmazták, ott a környező lakosság később különböző egészségügyi problémák jelentkeztek, ugyanis a procedúra során használt vegyi anyagok óhatatlanul bekerülnek a talajba és az ivóvízbe. A filmet Oscarra jelölték, amire csakhamar beindult az Energy in Depth, és megpróbálta elérni, hogy a filmet bizonyos ténybeli pontatlanságok miatt ne lehessen a dokumentum kategóriában indítani. Ezzel persze remek publicitást szerzett ismételten a filmnek, ami igencsak jól jön a díjátadó előtti napokban, amikor olyan nehéz egy kisköltségvetésű filmnek helyet kapni a médiában.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta