KULTÚR RÖVIDHÍR

Kecskekomponista és Zagar-évforduló: eljött a Képek Ideje

2011. február 1., kedd 13:02

Különleges vizuális megoldások, a mozgókép és az előadó-művészet interakciójával kísérletező produkciók várnak mindenkit a Képek Ideje fesztiválon. Látványos, külföldi és magyar előadások, koncert, új cirkusz és filmvetítés a Trafóban, a Gödörben, a budapesti Francia Intézetben és a Művész Moziban.

A Képek Ideje, azaz a Temps d'Images Fesztivál már évek óta az egyik legizgalmasabb kulturális eseménysorozat Budapesten. A főváros néhány jelentősebb kult-helyszínén február 1-20-ig zajló fesztiválon mindenki megtalálhatja a számítását. A Trafóban például a francia informatikus-zsonglőr Adrien Mondot egyedülálló produkcióját, a Cinématique-ot láthatjuk, amely olyan, akár egy álomszerű utazás algoritmusokból és pixelekből épülő virtuális tájakon. Épp, mint egy meseszerű videójáték interaktív tánccal, virtuális zsonglőr-mutatványokkal.

Emellett a legendás olasz társulat, a Societas Raffaello Sanzio „hang-felelősei” érkeznek a kortárs művészetek házába egy különös szimfóniával, ahol egy kecske(!) a komponista, és ahol minden zaj, zörej, ritmus és dallam élőben, betűkből-hangokból épül.

15-én jön Fabien Prioville, a Pina Bausch-nál és a Lalala Human Steps-nél nevelkedett táncos-koreográfus legfrissebb, Nous című darabja, amely közvetlenül a düsseldorfi ősbemutató után érkezik Budapestre. Igazi különlegességekben sem lesz hiány: Nigel Charnock nemzetközi hírű koreográfus a Forte Társulattal közösen mutatja be Revolution című világpremierjét 18-20-áig. A magyar történelem zűrzavarosnak is nevezhető epizódjai által inspirált darabban többek közt Petőfi-versek és magyar zenék is felcsendülnek majd.

A mozi szerelmeseinek ARTE-filmekkel elégíti ki az étvágyát a Művész Mozi és a Francia Intézet. A filmvásznon olyan legendás színházi alkotók és táncművészek jelennek meg, mint a rendező Patrice Chéreau, vagy a táncos-koreográfus Maguy Marin és Sidi Larbi Cherkaoui. Fabienne Rousso-Lenoir dokumentumfilmje emellett az 1920-as évek Berlinjét idézi meg.

A születésnap sem marad ki a repertoából: 12-én jubileumi koncerttel és speciális látványvilággal érkezik a Trafóba a 10 éves Zagar zenekar. Kultúrára fel, itt a Képek Ideje!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta