Szemléletformálás falbontó szavakkal

„Falak helyett szavak” címmel interaktív kiállítás látható 2011. január 24-től február 6-ig a Budapesti Művelődési Központban. A kiállítást három iskola diákjainak közreműködésével hozta létre az Artemisszió Alapítvány: a tárlat a fiatalok szemével, az ő vizuális kultúrájukon és kifejezési eszközein keresztül mutatja be, milyen másnak lenni, milyen a másságot látni, feldolgozni, elfogadni.

A Budapesti Művelődési Központ 2011. január 24. és február 6. között látja vendégül a szemléletformáló kiállítást, melynek keretében iskolai csoportok és ifjúsági szakemberek ingyenes tárlatvezetést tartanak. A kiállítás három tematikus pillér – a kulturális sokszínűség, a kirekesztés és az együttélés – köré épít. Az anyagot a fiatalok által készített montázsok, tablók, életútinterjúk színesítik. A programhoz kapcsolódóan az intézmény január 25-én esélyegyenlőségi tematikájú fórumot szervez érdeklődő nonprofit, valamint kulturális szakemberek számára. A „Hátrányból előnyt – fókuszban az esélyegyenlőség” című, érzékenyítő tréninggel támogatott fórumon tanácsadói segítséggel járják körbe a résztvevők az esélyegyenlőség / egyenlő bánásmód témakörét, a munkahelyi esélyegyenlőségi terv készítésének főbb szempontjait.

„Ki vagyok én? Mi határoz meg engem? Miként látom a Másikat? Igénytelennek, érthetetlennek, irigylésre méltónak vagy hozzám hasonlónak?" – ezek a kérdések különösen sokat foglalkoztatják a kamaszkori, fejlődő személyiséget. Az igazán komoly kérdés azonban ezekből következik: Hogyan élhetünk együtt, és nem csupán egymás mellett? A kirekesztés talán egyfajta önvédelem – vagy még inkább: önvédelemmel magyarázzák. A biztonságosnak érzett saját világ védelmére azonban éppen nem nyújt megoldást! A különböző társadalmi–kulturális csoportok függnek egymástól. Egyik nem lehet a Másik nélkül. A Másik világának megismerése a tudás biztonságát adja, és teljesebb, színesebb képet ad a saját világunkról is. Hogyan lehet megismerni a másik világát? Falak emelése helyett szavakkal...

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek