Duplázott a Magyar Sajtófotó Kiállítás közönségdíjasa

A kiállítás történetében először fordult elő, hogy ugyanaz a fotós két egymás utáni évben is elnyerte a közönségdíjat. Kerekes M. István idén Yelena című - egy máramarosi ukrán kislányról készült - képével érdemelte ki a közönség elismerését.

A Magyar Sajtófotó Kiállítások történetében mostanáig nem fordult elő, hogy ugyanaz az alkotó egymás után kétszer is elnyerje a közönségdíjat. Ez a tendencia Kerekes M. Istvánnak köszönhetően dőlt meg, aki tavaly A favágó és gyermekei, idén pedig Yelena című képéért vehette át a közönség által odaítélt elismerést.

A XXVIII. Magyar Sajtófotó Kiállítás közönségszavazásának nyertes fotóján egy máramarosi ukrán kislány, Yelena látható, a felvétel 2010-ben 4 kontinens 17 országában 23 díjat nyert. A marosvásárhelyi születésű szabadfoglalkozású fotóriporter képe a szavazatok 12,5 százalékát kapta meg. „Amikor megláttam azt a kislányt, annyira megdöbbentem, hogy pár perc kellett ahhoz, hogy észhez térjek. Ez pedig nálam nagyon ritka” – mondta a fotós.

A második legtöbb szavazatot Sopronyi Gyula Árvaház Havadtőn című képriportja kapta, amely elnyerte a Magyar Sajtófotó-pályázat 2009 legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért járó André Kertész Nagydíját is. A harmadik helyet Ritzel Zoltán Violinkulcs című képe érdemelte ki, amely a Természet és tudomány (egyedi) kategória első helyezettje is egyben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek