KULTÚR RÖVIDHÍR

Indiai ízek, táncok, zenék a Millenáris Fogadóban

2010. november 2., kedd 15:12

Az egyik legnépszerűbb indiai fesztivál, a Dipavali elevenedik meg november 3-án a Millenáris Fogadóban. A táncművészek és zenészek Magyarországon még sosem látott repertoárt és különleges meglepetéseket tartogatnak.

A Dipavali – más néven Divali – az egyik legnépszerűbb fesztivál Indiában.
A kis lámpások, amelyeket minden háznál meggyújtanak ilyenkor, hírnökei a fény győzelmének a sötétség felett, az istenek győzelmének a démonok felett, áldást jelentenek az elhunyt lelkekre, valamint a jó szerencse invitálói. Ez az ünnep elevenedik meg november 3-án este a Millenáris Fogadóban.

18:30-kor mécsesekkel való ünnepi Kolam-rajzolással, a padló Indiából származó díszítőművészetével indul az este, majd tűzzsonglőröket láthatunk a kertben. 19 órától Gauri Shankar Gupta, India Magyarországi Nagykövete mond köszöntőt, majd Bittner Meenakshi Dóra és Saskia Kersenboom táncelőadásában dél-indiai klasszikus táncokkal, a Bharatanatyammal és Dasi Attammal ismerkedhetünk meg.

20 órakor lép színpadra Lantos Zoltán és Szalai Péter duója, akik az ősi gyökerekre visszatekintő észak- és dél-indiai klasszikus zene Rága- és Tála-rendszerének nyomvonalán haladva bontják ki meditatív, lebegő, olykor pedig sodró és vibráló improvizációikat. Mindketten hosszú éveket töltöttek Indiában a klasszikus zene tradíciójának elsajátításával. Ebben a megközelítésben a jazz szabadsága, illetve az elektronika is szerepet kap.

Az sem marad üres kézzel, aki indiai ízekre vágyik: egész este (21 óráig) a Bombay Express csillapítja a látogatók éhségét.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta