KÖLYÖK

Mihez kezdjünk az önutáló tinédzserekkel?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. augusztus 10., szerda 09:18

Kevés tizenéves van, akinek ne lenne semmi komolyabb problémája önmagával. A külsejében szinte minden tini talál kifogásolhatót: túl kövér, túl sovány, nem elég izmos, lapos a melle, túl nagy a melle, pattanásos, túl göndör a haja stb. A fiú, aki még nem mutál, irigykedve tekint érettebb társaira; aki mutál, az zavarban van tőle. A nőiesedő lányt feszélyezi a külseje, a kislányost gyermeki külleme frusztrálja.

A test a hirtelen változások miatt kap nagy hangsúlyt, és persze azért, mert most jön az az időszak, mikor egyre inkább tetszeni szeretne, és figyeli, mennyire arat sikert nőként, férfiként. De vonatkozhat az önutálat belső tulajdonságokra is, például ostorozhatja magát, amiért esetlen és szorongó a társaságban, vagy, mert nem mer kiállni magáért konfliktushelyzetben, esetleg, mert nem elég vicces, vagy, mert nehezen vág az esze, és több idő kell neki a tanulásra.

shutterstock 114300748
Távolról sincs vége, olvasson még »

Tényleg jó a gyereknek a gluténmentes diéta?

Puskás Pálma 2016. augusztus 8., hétfő 17:06

Napjainkban egyre népszerűbb a gluténmentes diéta. Ez részben annak köszönhető, hogy az utóbbi években valamelyest gyakoribbá vált a gluténérzékenység, másrészt annak, hogy jóval szélesebb körben elérhetőek a gluténmentes termékek.

De valóban egészségesebb gluténmentesen étkezni? Milyen betegségek esetén egészséges és mikor nem? Van értelme a hasfájós vagy bőrtünetekkel küzdő gyereket gluténmentes diétára fogni? Vagy mindez a gluténmentesség-ipar nagy átverése, és nyugodtan ehetjük a sima zsömlét?

Norelle R. Reilly, a Columbia Egyetem gyermek-gasztroenterológus szakorvosa összefoglaló cikkében körüljárta a téma tudományos irodalmát és igyekezett eloszlatni a hozzá kapcsolódó tévhiteket. Mutatjuk, mire jutott.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kamaszgyerek mellett is vigyázzon a házasságára!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. augusztus 7., vasárnap 12:26

A szülők párkapcsolatára számos veszély leselkedhet, ezek közül az egyik, amikor változás áll be a családi rendszerbe, amikor megbillen az addigi egyensúly. Ez mindig próbatétel: vajon tudnak-e alkalmazkodni az új élethelyzethez? A komolyabb életciklus-váltások egyértelműen ide tartoznak, ez magyarázza, hogy olyan sokan válnak el az első gyerek születését követő időszakban. Új szerepeket kellene megtanulniuk, átrendeződnek a viszonyok, a feladatok, és ha addig jól is működött a kapcsolat, mindig kérdés, hogy az újjá formálódott helyzet is kielégítő lesz-e a felek számára.

A gyerek tizenéves kora is sok újat hoz, még ha elsőre nem is olyan látványos a változás, mint mikor baba születik, vagy mikor elköltöznek a felnőtt gyerekek. Kevesebb, de megterhelőbb a kamasz törődési igénye. Talán már nem kell annyi programot kitalálni neki, és több a szülők egymásra fordítható ideje, ám egyre többször adódik olyan feszült helyzet, konfliktus, amire nincs megoldás az addig összegyűjtött eszköztárban.

Családonként változik, hogy milyen helyzetekben találja magát a szülő, de az általános, hogy biztosan mutat olyat a gyerek, amire nem volt felkészülve. Az egyik fiatalnál ez talán csak annyi, hogy üzen a tanár, hogy újabban szemtelenül beszél vele, a másiknál azt is jelentheti, hogy valamilyen szer hatása alatt keveredik haza az éjszaka közepén.

shutterstock 275449580
Távolról sincs vége, olvasson még »

Az sms-nyak után itt vannak az okostelefon-balesetek

Primilla 2016. augusztus 6., szombat 13:10

Szülőként azt gondolná az ember, hogy biztonságosabb, ha a gyerek bicikli helyett inkább gyalog közlekedik (a kamaszok kerékpáros baleseteinek statisztikájáról korábban itt írtunk), mára kiderült, hogy nem kell, hogy illúzióink legyenek. A gyalogosok elég nagy százaléka ugyanis a mobiljára függesztett tekintettel, „agyhalottként” közlekedik, sorozatos veszélybe sodorva magát, és ez alól persze nem kivételek a kamaszok sem.  Meg persze minden korosztály, akinél ott az okostelefon.

Vagyis: egyre nagyobb közlekedési baleset-forrást jelentenek az okostelefonok – derül ki a DEKRA cég öt európai fővárosban végzett kutatásából. Persze csak akkor, ha használják őket, ahelyett, hogy figyelnének menet közben.

A DEKRA öt európai fővárosban, Amszterdamban, Stockholmban, Rómában, Brüsszelben és Párizsban 14 ezer önkéntesen végezte a felmérését, és jelentős eltéréseket talált ugyan, de mindenhol sokan nézik a mobiljukat közlekedés közben, ami teljesen elvonja a figyelmet az őket körülvevő valóságtól.

shutterstock 460238065

Stockholmban például minden negyedik ember így jár az utcán, Amszterdamban viszont csak a gyalogosok 8,2 százaléka (habár saját tapasztalatok szerint a hollandok biciklizés közben is profin képesek csetelni).

Jellemzően a nők inkább csetelnek, a férfiak pedig zenét hallgatnak a mobiljukon, ám mindkettő egyformán alkalmas lehet a figyelemelterelésre – állítják a közlekedésbiztonsági szakemberek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Segítség, Pokémon Gózik a gyerekem!

Edicsek 2016. augusztus 5., péntek 10:13

A gyerek egyfolytában a telefonjával a kezében sétálgat zombiszerűen? Úgy érzi egyfolytában önt fotózzák idegenek a villamoson? Nem érti, minek állnak épületek előtt emberek csoportokban, és nyomkodják a telefonjukat? Az eddig állandóan otthon ülő gyereke most egyfolytában sétálni akar menni a haverjaival?

Már egy ideje Magyarországon is elérhető a Pokémon Go. Ahogyan az egész világ, úgy természetesen itthon is megőrülnek érte a fiatalok, sőt még az idősebbek is. Ha ön ebből az egészből nem ért semmit, akkor most elmagyarázzuk a szerkesztőségen belül is felmerült kérdéseket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jó tanuló helyett vállalkozót neveljen a gyerekből!

Primilla 2016. augusztus 2., kedd 10:00

Béna a gyereke franciából? Hadd legyen az, és az ég szerelmére, nehogy franciatanárt fogadjon neki, aki korrepetálja! Helyette figyeljék meg inkább, hogy miben ügyes, és azt a tulajdonságát fejlesszék. Legalább is ezt tanácsolja Cameron Herold, sikeres amerikai vállalkozó TED előadásában. Attól még, hogy a gyerek figyelemzavaros, bipoláris, vagy hiperaktív, és rossz tanuló, még simán lehet sikeres vállalkozó, aki nem bérrabszolgaként dolgozik másoknak, hanem ő ad munkát az embereknek, mert ügyesen tud pénzt keresni.

Herold szerint az oktatási rendszer és az egész világ azt sugallja a gyerekeknek, hogy tanuljanak jól, és legyenek orvosok, ügyvédek, mérnökök. Ez nem baj, de mi van azokkal, akik egyáltalán nem jó tanulók, és nem kerülnek be a főiskolára, egyetemre? Nos, egyáltalán nincs veszve semmi náluk sem, ha megvannak a képességeik, lehetnek vállalkozók, kereshetnek pénzt és adhatnak munkát másoknak.

cameron herold flickr
Fotó: Nate Pesce / Cameron Herold / flickr

A vállalkozók azok az emberek, akiknek ha van ötletük, egy szenvedélyük vagy csak látják, mire van szüksége a világnak, akkor eldöntik, hogy nekiállnak és árkon-bokron át végigviszik azt. Maguk köré gyűjtik azokat az embereket, akikkel közösen valóra tudják váltani az ötletüket.

Ezért, ha a gyerekben ott van a vállalkozói hajlam, azt a szülőknek segíteniük kell kibontakoztatni, ugyanúgy, mintha mondjuk, a matekot vágná csípőből. Mennyivel jobban néz ki, hogy növekszik a gyerek üzlete, ahelyett, hogy az állami segélyre várna, mert nem volt jó tanuló, és „nem lett belőle semmi”! Egy igazi vállalkozónak Herold szerint nem is kell jó tanulónak lennie. Majd a jó tanulók fognak az ő cége alkalmazottaiként könyvelni, tervezni, tolmácsolni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szuper és nagyon intenzív az új Harry Potter

Koncz Andrea 2016. augusztus 1., hétfő 10:01

Vasárnap könyv formában is megjelent (és e-könyvként megvehető) a nyolcadik Harry Potter történet. A Harry Potter és az elátkozott gyermek, ahogy arról már írtunk, nem klasszikus regényformátum, hanem a szombaton bemutatott színdarab szövegkönyve. Két rész, négy felvonás, egy új, kerek történet, 19 évvel később.

harry-potter-jamie-parker-albus-potter-sam-clemmett-ginny-potter
Fotó: harrypottertheplay.com / harrypottertheplay.com

Ha az a kérdés, jó-e, a válasz egyszerű: nagyon jó. Ha az a kérdés, sajnálom-e, hogy ez nem egy "rendes" könyv lett, a válasz szintén egyszerű: nagyon sajnálom. Ha pedig az, hogy elolvassák-e a Harry Potter rajongók, a válasz egyértelmű: mindenképpen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mibe fáj egy gyerekes nap a balatoni strandon?

(bj) 2016. július 31., vasárnap 17:05

Ha nyár, akkor Balaton, ha Balaton, akkor strand. Aki pedig már volt gyerekkel strandon, az tudja, hogy nagyjából a világ pénzét el lehet költeni egy-egy laza, családos-gyerekes napon.

Mert ha strand, akkor strandkaja és strand-biszbaszok, valamint strandprogramok gyerekkel. Az mégsem járja, hogy nyugodtan napozhatunk, heverészhetünk Zamárdi füves strandján a naptejfoltos, strandoláshoz megvásárolt újságokat lapozgatva!

Ha gyerekkel veselkedünk neki egy strandos napnak, az a legritkább esetben lesz pihentető és persze pénztárcabarát. Megpróbáltam összeszedni, milyen óvatlan pénzköltési lehetőségekkel szembesülhetünk – tapasztalati úton.

Elöljáróban álljon itt pár megjegyzés. Általában nem így élünk, de a nyaralás más. Valószínűleg mindannyiunknak megvannak az emlékei a Balaton-parti családi nyaralásokról, a vattacukorról, a légpuskás céllövöldékről és a horgász-játékokról. És valószínűleg mindenki nagyon kedves emlékként őrzi magában mindezeket, és szülővé válva próbálja újrateremteni saját gyerekei számára, hogy ők is el tudják raktározni az élményeket, és talán felnőttkorukban majd ők is olyan édes nosztalgiával fognak ezekre az időkre gondolni.

Meg az is benne van a pakliban, hogy nyaraláskor az ember sokkal többet megenged a gyereknek, mert hát mikor máskor lehessen tömni magunkba a vattacukrot fagyival, mint a nyaraláskor. Ezek figyelembe vételével kezdjük is el.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez a kisfiú aztán tényleg tud táncolni!

nemoszi 2016. július 30., szombat 11:45

A So you think you can dance című műsor Facebook oldalán találtuk meg a nap videóját, melyen J.T. és Robert adják elő Alexandre Desplat tükörtáncát. A videó megnézése után csak egyetérteni tudunk a FOX csatorna műsorának címével: "Szóval azt gondolod, tudsz táncolni?" Mert ha esetleg azt gondolná, hogy igen, akkor nézze csak meg ezt a kisfiút, aki egészen biztos kenterbe ver megannyi profit is:

A "So you think you can dance" egyébként a 13. évaddal jelentkezik, melyben a fiatalabb generációt szólítja meg, egész pontosan 8-13 éves gyerekek versenyezhetnek különböző táncstílusokban – derült ki a műsor Youtube csatornáján. A gyerkeket az "America’s Favorite Dancer" című műsorból már ismert táncosok kísérik, a műsorvezető Cat Deeley, a bírák Nigel Lythgoe, Paula Abdul és Jason Derulo. Ha szeretne hasonló videókat látni nagyon ügyesen táncoló gyerekekről, kövesse a műrsort valamelyik közösségi oldalon, biztos láthat még J.T.-hez hasonlóan cuki és ügyes srácokat és lányokat!

Három napon belül jön a 8. Harry Potter történet!

Szűcs Gyula 2016. július 29., péntek 10:50

Mostanra már ismét Harry Potter-lázban ég a fél világ. És nemcsak azért, mert a San Diego-i Comic Conon bemutatták a novemberben mozikba kerülő Legendás állatok új trailerét, hanem mert napokon belül folytatódik Harryék története: június 30-án debütál a London’s Palace Theatre színpadán a Harry Potter és az elátkozott gyermek című, kétrészes színdarab.

Rá egy napra, július 31-én pedig már könyv alakban is kapható lesz – de hozzá kell tenni gyorsan, hogy ez nem egy az eddigiekhez hasonló regény lesz, hanem a színdarab teljes szövegkönyve, amit tehát úgy kell majd olvasni, mint anno a középiskolai magyarórákon a görög drámákat meg a Shakespeare-klasszikusokat  egy színdarabot, illetve mint minden idők legjobban várt színdarabját. 

A CNN szerint ez minden idők legtöbb példányban előrendelt könyve az Amazonon, a kétrészes színdarabra pedig hónapokkal ezelőtt elkelt az összes jegy.

A történet a hetedik könyv és az abból készült dupla mozifilm, a Harry Potter és a halál ereklyéi eseményei után játszódik 19 évvel, de nem J. K. Rowling írta. Illetve valahol igen, mert a darab szerzői, Jack Thorne és John Tiffany végig Rowling ötleteiből, vele közösen dolgozva írták meg a színpadi változatot. Erre valószínűleg azért volt szükség, mert Rowling az elmúlt években saját maga írta meg a Legendás állatok mozifilmes forgatókönyvét is, amit mindenképpen trilógiává akar bővíteni a Warner stúdió, és nem ért rá annyira az Elátkozott gyermekkel bíbelődni. Jack Thorne viszont egy díjhalmozó drámaíró és filmes forgatókönyvíró, akire Rowling örömmel rá merte bízni a dialógusírást.

Kezdjük rögtön a minket legjobban érdeklő kérdéssel. Lesz magyar megjelenés, a nyolcadik Harry Potter könyvet is az Animus adja ki, és a fordítást ugyanúgy Tóth Tamás Boldizsár készíti majd, ahogy az eddigi kötetekét, derült ki a kiadó Facebook oldalán. A fordítást a megjelenés után tudják elkezdeni, és várhatóan novemberben vehetjük majd kézbe a magyar kiadást.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez most a 25 legnépszerűbb okj-s képzés

Dívány 2016. július 28., csütörtök 08:02

Kétféle adatsor is szembejött velünk az elmúlt hetekben, mindkettő azt összesítette, melyek a legnépszerűbb OKJ-s képzések, ám egészen eltérő eredményre jutottak, ezért megmutatjuk mindkettőt.

A Google szerint a műkörmösök országa leszünk

Az első felméréshez a Google magyarországi keresési statisztikáit használták fel. Összesen 144 olyan szakképesítést azonosítottak be, amelyre átlagosan havonta legalább 100 keresés történt 2015-ben, és ezeket vetették további részletes elemzés alá. A kiválasztott 144 képzésre tavaly összesen több, mint 1,3 milliószor kerestek rá. 

A keresések alapján szépségipari és vendéglátóipari képzések iránt érdeklődtek a legtöbben 2015-ben. A sorrend egész pontosan: kézápoló és műkörömépítő, kozmetikus, cukrász, szakács és fodrász.

shutterstock 93283108

Egész pontosan megfogalmazva, az internetes keresések alapján ezek iránt a legnagyobb az érdeklődés – derül ki a keresőhirdetésekre szakosodott Google Partner ügynökség, az Online Service Selector Kft. keresési szokásokat vizsgáló elemzéséből.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Néhány szülő belenézett a gyereke számítógépébe és sokkot kapott

Edicsek 2016. július 27., szerda 16:47

Nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy a gyerekekre rengeteg veszély leselkedik az interneten, ezért például nem mindegy, hogyan és mire használják a közösségi oldalakat, vagy hogy melyek azok az applikációk, amiket rendszeresen használnak.

Persze eltiltani nem lehet és nem is kell a kamaszokat az internettől, egyszerűen fontos, hogy a szülő is odafigyeljen, milyen életszakaszban mivel játszik a gyerek, illetve az iskola szerepe is kiemelkedően fontos lenne, hogy felkészítsék és megtanítsák a gyerekeket mit tegyenek ha például netes zaklatás áldozatai lesznek, vagy egyáltalán hogyan tudják biztonságosan használni a különböző kütyüket, hogy a zaklatások mellett a személyes adatok lopásától is megvédjék magukat.

Az iskola már csak azért is lehetne ebben az egyik legfontosabb partner, mert a szülők egy része még a gyerekeknél is eszetlenebbül viselkedik az interneten. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Itt vannak az idei ponthatárok!

Dívány 2016. július 26., kedd 20:23

Ma jelentették be az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, 111 ezer felvételiző dőlhet hátra, vagy kezdhet B-tervet gyártani. A legnépszerűbb szakokon a bekerülésre való esély sok helyen hasonló volt (táblázat a hajtás után!), mint tavaly, mert a pontszámok nem, vagy alig változtak. A felvi.hu egyébként nem igazán bírta a terhelést, ugyanis este nyolckor, a kihirdetés időpontjában több mint nyögvenyelős volt elérni az oldalt

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hát tényleg semmiért nem hálás ez a gyerek?!?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. július 26., kedd 19:19

Ha valaki nem is vár kifejezett hálát a gyerektől, akkor is könnyen előfordulhat, hogy betelik nála a pohár, és azt mondja, ez már tényleg túlzás! Mint annál a családnál, ahol igyekeztek úgy intézni a nyaralást, hogy minél nagyobb élményt nyújtsanak a csemetének. A szülők szívük szerint a hegyekbe mentek volna, de tudták, hogy az öt éves kislányuk nem híve a kirándulásnak, ezért inkább mégis a tópartot választották, hogy kedvére lubickolhasson. Ott találtak neki mindenféle gyerekprogramot, játszóházat, miegymást, elintézték, hogy legyen gyerektársaság is.

A szülőkben akkor merült fel a kérdés, vajon egy egészen kicsivel miért nem hálásabb a gyermek, mikor egy nagyszerűen megszervezett, élménydús nap végén a kislány mélységesen felháborodott és csillapíthatatlan hisztiben tört ki, amiért nem kap olyan jégkrémet, amilyet szeretne, csak egy kisebbet.

Nyilván sokakban merül fel, hogy egyszerűen elkényeztették ezt a lánykát. Igaz, a nevelésen sok múlik, leginkább, hogy hogyan ad hangot nemtetszésének a poronty (van, aki még meg is verte volna szüleit), és tudnak-e rá hatni, van-e korlát, amihez ha elérkezett, érzi a gyerek, és tovább nem feszíti a húrt.

12822563 184800788566154 401216606 n
Fotó: Instagram / kidsaretheworst

Az azonban egyaránt jellemző az ügyesen és kevésbé ügyesen nevelt csemetékre, hogy valószínűleg nem látják át egyből, mennyire nem magától értetődő, amit kaptak, és az mekkora erőfeszítésbe, lemondásba került a szülőknek.

Kérdés, hogy ez baj-e.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Aki meglépte: alapított egy iskolát, ahol jól érzi magát a gyerek

Primilla 2016. július 25., hétfő 11:31

A legtöbb szülő csak álmodozik róla, Budán viszont valósággá vált: olyan iskola indul szeptemberben, ahol azok a gyerekek is megtalálják a helyüket, akiknek a „rendes” közoktatásban nincsenek sikerélményeik. Jó, ez így még nem is durranna akkorát, hiszen azért van elég alternatív iskola (vagyis elég éppen nincsen, de azért önmagában nem is akkora csoda, hogy van ilyen iskola). Amiről viszont tényleg csak álmodozik a legtöbb szülő, azt Dechertné Gelencsér Anna meg is lépte: nem csak várt, és kereste a megfelelő iskolát, hanem gondolt egyet, és létrehozta saját iskoláját, a Gyerekszem.pontot.

Maga is meglepődött, hogy mekkora az érdeklődés és az igény egy olyan iskolára, ahol valóban a gyerekek szempontjai az elsők és a legfontosabbak. Pedig – hangsúlyozza – marketingre egyáltalán nem költöttek. Amikor már megvolt az épület, ami szerinte a szűk keresztmetszet egy iskolaalapításnál, ha az megvan, akkor már minden halad a maga útján – létrehozott egy facebook eseményt, amire több tucat érdeklődő szülő is eljött.

14596226371057
Fotó: www.budaisuli.hu

Először azt gondolta, hogy elsősorban sajátos nevelési igényű (SNI) gyerekek szülei fognak érdeklődni, de szépen lassan kiderült, hogy szó sincs róla. Helyettük azok jöttek, akiknek a gyerekével nincs semmiféle baj, legalább is olyan nincs, amiről „papírjuk van”. Mégsem érzik jól magukat az iskolában, valami miatt kilógnak a sorból, de legfőképpen nincs sikerélményük.

Tipikus, ahogy az ismerkedő foglalkozást követő szülői konzultáción az egyik hatéves kisfiú megkérdezte, hogy miért kell neki egyáltalán iskolába járni? Írni, olvasni már tud, egy csomó mindent meg tud tanulni a könyvekből, és az apukája is meg tud neki tanítani mindenfélét. Akkor miért van szükség az iskolára?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Milyen kulacsból iszik az a gyerek?

Schütz Gabriella 2016. július 24., vasárnap 18:24

Kidobáltam a gyerekek összes műanyag kulacsát. Csak ültem a konyha közepén a nagy halom felett, és azon gondolkodtam, hogy mit is tegyek. Az átlagos műanyagból kioldódó anyagok ugyanis a kutatások szerint – és a bpA csak a jéghegy csúcsa! – károsíthatják a gyerekek agyát. Minél több tanulmányt olvasok, annál mérgesebb leszek. Ma már a bpA-free felirat sem garancia semmire, a sima pet palack pedig szintén kockázatos, ha újra használjuk. Mit vigyen akkor a gyerek a kirándulásra? Üveg kulacsot???

Távolról sincs vége, olvasson még »

A tinire is oda kell figyelni, csak már nem úgy!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. július 23., szombat 18:05

Ha egy szülőt megkérdezünk, rendben van-e a tizenéves gyereke, általában olyasmihez méri a választ, hogy rendesen tanul-e az iskolában, időre hazaér-e, nem túlzottan szemtelen-e. Talán még hozzáteszi, hogy vannak-e barátai, párkapcsolata. Esetleg szóba kerülnek iskolán kívüli sikerek, amik büszkeséggel töltik el a szülőt: jól szerepelt a kosárcsapata. De vajon tényleg úgy van, hogy az iskolai és egyéb teljesítményből, a barátok számából és a szabályok betartásából lemérhető, hogy jól van-e a gyerek?

A fenti tényezők fontosak. Ha hirtelen romlik a teljesítmény, ha magányos a gyerek, vagy ha nagyon nem tartja be az alapvető normákat, azok figyelmeztető jelek, amik segítség, beavatkozás után kiáltanak. Csakhogy léteznek még egyéb árnyalatok, rétegek is, mondjuk úgy, a finomhangolás. A szülők egy része a tizenéves korra belefárad, hogy ezekre is figyeljen, vagy egyszerűen azt hiszi, ez már nem az ő dolga.

shutterstock 283603274
Távolról sincs vége, olvasson még »

Teendők, ha kullancs volt a gyerekben

Schütz Gabriella 2016. július 22., péntek 16:29

A hazánkban honos kullancsfajok közül a legelterjedtebb a vöröshasú kullancs, amelyre már nem csupán a kirándulások alkalmával kell gondolnunk, hiszen a kertekben, játszótereken, az óvodák udvarán, a parkokban is ott vannak.

A kullancsok többféle betegséget is terjesztenek, a két legsúlyosabb az az agyhártyagyulladás, ez ellen elérhető a védőoltás, és a Lyme-kór, amelyet célzott antibiotikum kúrával lehet gyógyítani, ha időben diagnosztizálják.

Lássuk csak a legfontosabb teendőket, ha kullancsot találunk a gyerkőcben, vagy magunkban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nehéz szeretni a kamaszt?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. július 21., csütörtök 08:51

A szülőség és a bűntudat kínos párosítás. Sokféle okból lehet bűntudata egy anyának, egy apának, és akinek még sosem volt, az valószínűleg nem figyeli magát igazán, mert számos kétely nyomaszthatja az embert: ezt most jól csinálom, ezzel most nem ártok? Ha sokat dolgozunk, ha türelmetlenek vagyunk, ha veszekszünk, ha nem voltunk következetesek, ha nem figyeltünk eléggé... Csak néhány a leggyakoribbak közül.

Amíg a gyerek kicsi, időről időre megnyugtathatja a szülőt, ha alapvetően rendben van, jó kedélyű a csemete: ha ő egészséges és boldog, akkor nagy baj nem lehet. Csakhogy elérkezik a kamaszkor, amikor erőteljesen hullámzik a fiatal lelki állapota, előfordulhat, hogy hetekig morózusnak látjuk, nem szól egy szót sem, vagy csak veszekszik. Tehát, már nem kap tőle a szülő megnyugtató jelzéseket arra nézve, hogy minden rendben lenne, és van, akit ez megvisel, elbizonytalanodik tőle, idővel belefárad a strapába.

shutterstock 414434656

És ebben a nehéz időszakban veszi észre sok anya és apa, hogy néha azt érzi, mintha nem is igazán szeretné a gyerekét. Ettől sokan megijednek, bűntudat ébred bennük, mert úgy gondolták, a szeretet érzése állandó lesz, és a gyerekkel kapcsolatban feltétel nélküli. Előfordulhat, hogy a szülő azt éli meg, hogy valami megkopott, akár, hogy sokszor irritálja őket a gyerek, és nem értik, hogy lehetnek ilyen rossz emberek, hogy a saját vérüket nem képesek igazán szeretni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így tanítsa meg vigyázni magára a gyereket

Primilla 2016. július 20., szerda 09:05

Van abban valami egészen nagy megkönnyebbülés, amikor a gyerek végre felnő annyira, hogy ne kelljen rá állandóan felügyelni. Amikor viszont a szülő túljut az első néhány ilyen alkalom eufóriáján, rájön, hogy a valóságban egyáltalán szó sincs semmiféle megkönnyebbülésről, helyette még csak most kezdődnek az igazán nagy aggódások. Mert ugye ha ott van az ember, akkor akár a testével is megvédi a gyerekét, de mi van, ha pont nincs ott, és baj van?

Ilyenkor kezdődik az állandó rémeket látás, és a helyzet csak fokozódik, amikor a gyerek elkezd mindenféle bulikba meg fesztiválokra járni egyedül, meg a haverokkal, de feltétlenül a szülő nélkül. Szegény anya meg az Instagramon szembesül vele, hogy a gyerek, nahát, a balesetin szelfizik, mit keres ott? És akkor ez még a jobbik eset, ha van kedve viccelődni a baján, de mi van, ha már az sincs?

shutterstock 346766858

Szóval lelkileg elég embert próbáló dolog a kölyök szabadon engedése, különösen, ha a jól felkészült szülő pontosan tudja, hogy statisztikailag nyáron esik a legtöbb kamasz balesetek és bűncselekmények áldozatául. Mondjuk mikor máskor, ha most van rá idő és lehetőség.

Szerencsére a rendőrség számba vette, hogy mit kell tenni, mi mindenre kell megtanítani a kölyköket, hogy elkerülhessék az áldozattá válást. Igaz, ez sem száz százalékos, gondoljunk csak a Soundon eszméletlenül talált lányokra, és egy csomó rémesetre, de hát rettegni sem lehet örökké. Valahogy csak meg kell találni az arany középutat a laza felelőtlenség és az állandó résen levés között. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A gyereklélek öt alapvető érzelmi igénye

Puskás Pálma 2016. július 18., hétfő 18:37

Nem vitás, hogy mindannyian jól akarjuk nevelni a gyerekeinket és azt szeretnénk, ha felnőve kiegyensúlyozott, boldog, sikeres életet élhetnének. De mégis, mit jelent az, hogy „jól”? Hordozást, igény szerinti szoptatást? Érzelmi nevelést? Határok állítását? A pszichológia egyes elméletei napjainkban többféle választ is adnak erre a kérdésre, de szerencsére azért a különféle irányzatok között viszonylag nagy az átfedés.

Jeffrey Young, a sémafókuszú pszichoterápia kidolgozója a felnőtt páciensekkel szerzett tapasztalatai alapján fogalmazta meg, milyen gyermekkori eseményeken múlhat felnőttkori boldogságunk. Tapasztalatai alapján ugyanis léteznek bizonyos alapvető érzelmi igények, amelyek jó esetben gyermekkorunkban kielégülnek – azaz szüleink vagy gondviselőink úgy viselkednek, hogy ezek az érzelmi igényeink ne sérüljenek nagyon.

Ha az alapvető érzelmi igényeink gyermekkorunkban nem elégülnek ki, akkor mindez úgynevezett maladaptív sémák kialakulásához vezet, azaz olyan viselkedés- és gondolkodásbeli berögződéséhez, amelyek rontják az esélyeinket az érzelmileg stabil, szeretetteljes kapcsolatokra vagy épp a sikeres életre.

Öt alapvető érzelmi igényünk van

Young öt alapvető érzelmi szükségletet azonosított, vagyis tapasztalatai szerint gyermekkorunkban erre az öt dologra lenne szükségünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Anyák gyöngye: hány hét még a szeptember?

Primilla 2016. július 17., vasárnap 19:56

Azok a szülők, akik azért várták annyira a tanév végét, hogy ne kelljen végre egy finoman hangolt koreográfia szerint, még az utolsó erejükkel leszállítani a gyerekeket minden délután a számtalan különórára, szóval, a vakációval egy kis felszabadulást és pihenést reméltek maguknak is, nos, hát azok alighanem az eddig eltelt néhány hét alatt már rájöttek, hogy ordas módon elszámították magukat.

A logisztika ugyanis folytatódik, csak most már nem a jól bejáratott rutin szerint, behunyt szemmel is, hanem napi ötszöri újragondolással, random.

Mert a gyerek kalandra vágyik, programokra, meg haverokra. Barátnőzne, aztán mégiscsak eljárna továbbra is sportolni, lovagolni, meg strandra, sőt, mivel ráér, csak úgy is elmenne egy kicsit ide-oda.

shutterstock 359936750

A szülő meg nem kárhoztathatja szerencsétlen gyerekét örökös magányra és unalomra otthon, mert akkor nem is nyár a nyár, ez belátható. (Különben is, neki nyafog unalmában, azt meg  jobb elkerülni.)

Viszont van az a távolság (és nincs mindenhol tömegközlekedés), ami mellett a gyerek önállóan már nem tudja megoldani a saját mozgását. Ekkor jön a mamataxi, ami semmivel sem pihentetőbb, mint az év közbeni logisztika. Sőt. Mert a gyereknek végtelen szabadideje van, amit ki szeretne tölteni, a szülő viszont továbbra is, és változatlanul dolgozik. Vagyis dolgozna. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hadd lázadjon az a gyerek!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. július 16., szombat 17:08

A kamaszról az első asszociációink egyike a lázadás, hiszen mindenki tudja, hogy a tinédzserkor annak az ideje, mikor a gyerek szembefordul a szülővel, feszegeti a határokat, becsúszik egy-két hazugság, igyekszik kiütni a biztosítékot anyjánál, apjánál. Teszi ezt azért, hogy egy kicsivel távolabb kerüljön, hogy kivívja az autonómiáját, a szabadságát, és azért, hogy lassan elkezdhessen formálódni az önálló, felnőtt identitása.

Amikor a szülő arra gondol, nem szeretné letörni a fiatal lázadási, önállósodási törekvésit, általában úgy érti ezt, nem lesz vele túlzottan szigorú, nem fogja fejét venni, ha megiszik egy sört vagy fura színűre festeti a haját. Csakhogy nemcsak a szigorú, autoriter szülő akadályozza a gyerek lázadását, hanem az is, aki annyira retteg a kamasz szeretetének elvesztésétől, hogy a szülői szerepből átvált egyfajta „én vagyok a legjobb barátod”-ba, és túlzottan bevonódik a gyerek dolgaiba.

shutterstock 252865918
Fotó: Shutterstock

Persze, „jófejnek” szabad lenni. Szerencsés a gyerek, akinek anyja, apja benne van néha a buliban, olykor képes kilépni a merev szülői szerepből, és tud laza, tud cinkos lenni. De érdemes odafigyelni, hogy ne essen túlzásba! Túlzásba úgy lehet esni, ha már nem a gyerek, és az ő érdekei lebegnek a szülő szeme előtt, hanem magánakciókba kezd, és igyekszik a legnépszerűbb lenni a gyerek baráti társaságában, ő is elkezdi hallgatni a tini kedvenc együttesét, sőt, ő vesz elsőként jegyet a koncertre: saját magának, a gyereknek és a barátainak, anélkül, hogy ezt egyeztetné a fiatallal.

Aztán, ha a gyerek beiratkozna egy sakk szakkörre, akkor ő is kedvet kap, és a megkérdezése nélkül bejelentkezik ő is. Idővel a fiatal eltitkolja a terveit, amiből hatalmas sértődés lesz, hiszen ő csak szeretetből teszi mindezt, és örülhetne a kölyök, hogy ennyire rugalmas, nyitott apja, anyja van.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A kerekesszékes avatár jó, csak legyenek szuperképességei

Primilla 2016. július 15., péntek 10:48

Xbox avatárt készíteni jó móka, még kesztyűt és fülbevalót is egy csomó opció közül lehet választani. A lehetőségek a nyári frissítéssel még tovább bővülnek, méghozzá kerekesszékes figurát is lehet majd választani – írja a GameStar magazin.

Néhány kerekesszékes játékos petíciót fontolgatott, hogy nekik is lehetőségük legyen a saját képükre alakítani az avatárjukat, de a készítők megnyugtatták őket, hogy semmi szükség rá, mert már dolgoznak az ügyön. Sőt, még egy kis előzetest is mutattak, és hát lássuk be, elég menő lesz az új opció.

Eddig a hír, csakhogy minket az is érdekel, hogy mit szólnak hozzá az érintettek, mivel a nagyobb játékkészítők sorra jönnek ki a maguk verziójával. Láttunk már kerekesszékes LEGO figurát, babát, sőt, Playmobilt is, de azt még sosem tudhattuk meg, hogy játszik-e ezekkel egy mozgáskorlátozott (vagy ép) gyerek, vagy inkább mást választ, és ez csak egy gesztus a játékgyáraktól az esélyegyenlőség jegyében.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Betéve tudja a menetrendet az aspergeres óvodás

Puskás Pálma 2016. július 13., szerda 18:44

Az autizmus spektrum zavarok definíció szerinti jellemzői a társas készségek és a kommunikáció hiányosságai, a repetítiv (ismétlődő) viselkedésformák és a szokatlan érdeklődési területek. Az utóbbi jellegzetesség gyakran megjelenik a médiában szereplő autizmus-ábrázolásokban, de az autista gyereket nevelő szülők és pedagógusok számára sem ismeretlen. A beszűkült, szokatlan vagy speciális érdeklődési terület ugyan a diagnosztikus kézikönyvekben tünetként szerepel, ugyanakkor értelemszerűen előnye is lehet annak, ha valakit az átlagostól eltérő mélységig érdekelnek a vonatok vagy épp a botanika.

De mégis, melyek azok a „tipikus” hobbik, érdeklődési körök, amelyekben az autista gyerekek és felnőttek szívesebben elmélyülnek másoknál? Van-e ennek orvosi magyarázata, és van-e bármiféle előnye? Utánajártunk a szakirodalomban és megkérdeztünk egy érintett szülőt is.

shutterstock 228944530

Bolygós korszak, dínós korszak

„A fiamat jelenleg a menetrendek, a közlekedés, a közlekedési hálózatok érdeklik, beleértve a budapesti tömegközlekedést és az országos vasúthálózatot is.” – meséli Andrea, a hatéves Balázs anyukája. – „Menetrendeket tölt le magának a netről, egyedül használja a számítógépet, már nagyjából hároméves kora óta. A közlekedés előtt volt egy bolygós korszak, amikor a naprendszer érdekelte, egyébként ezek ilyen tipikus témák, autista gyermekek szüleitől gyakran hallom őket. A dínós korszak is tipikus, az nálunk mondjuk kimaradt.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés