KÖLYÖK

Informatikusnak lenni jó, de a fiatalokat nem a pénz motiválja

Dívány 2016. szeptember 17., szombat 14:46

Nem újdonság, hogy megéri informatikusnak menni, de hiába rendkívüli a bérezés, a szektorban tevékenykedő cégek csak nehezen találnak megfelelő mennyiségű és tudású informatikai szakembert, és sok esetben a szakmát tanuló diákokra már egyetemi éveik alatt lecsapnak az élelmes munkáltatók. Persze a fiatalokat nemcsak a fizetés motiválja - olvasható a Schönherz Iskolaszövetkezet közleményében. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sokkoló adatok: ennyire nem tudjuk, mi történik a gyerekkel a neten

Dívány 2016. szeptember 16., péntek 11:18

Lerágott csont, ásításig unalmas téma, mennyi veszély leselkedik a gyerekre az online világban. Ezzel vannak tele az újságok, mi is számtalanszor írtunk már róla, és ön is bizonyára számtalanszor olvasott már a témáról. Igaz? És persze oké, hogy a más gyerekére ennyi veszély leselkedik, de a sajátunkra nyilván nem, mert az okos, és ésszel használja a telefonját és a közösségi hálózatokat igaz?

Hát, sajnos a kutatási adatok szerint nem igaz. Egy friss magyar kutatásból az derül ki, hogy óriási a szakadék, ha összehasonlítjuk, mit gondol a szülő arról,  hogy mi történik a gyerekkel az online világban azzal, ami a gyerekek bevallása történik vele az online világban. (így tudhatja meg, az ön gyerekét nem zaklatják-e a kortársai)

Mondok egy konkrét példát. A szülők két százaléka gondolja azt, hogy a gyereke kapott szexuális ajánlatot az interneten. A gyerekek megkérdezéséből viszont az derül ki, hogy 15 százalékukkal történt már ilyen. 

De az is egyértelmű, hogy okos 12 évesünk nem adná meg nevét, címét, telefonszámát egy idegennek az utcán, nem mesélné el neki, mikor, hova, kivel megy, és ott mit csinál. Ugyanez a neten már korántsem ilyen egyértelmű.

11 éves lányom barátai és sportcsapatának tagjai közül jó pár gyerek fent van már a Facebookon. Múltkor kíváncsiságból végignéztem az adatlapjaikat. Egyikük sem ismerősöm, az enyémek (közös megegyezésünk szerint, még) nincsenek fenn, így a barátaikat sem jelölöm vissza. Nagyjából 10 darab 8-12 éves gyerek Facebook profijára kattintottam rá, és egyet sem találtam, ami ne lett volna teljesen nyilvános. A képeik, a bejegyzéseik, az adatlapjuk - mindent meg tudtam nézni idegenként.  

Ráadásul az adatok azt mutatják, hogy miközben a gyerekek-kamaszok 18 százaléka volt már célpontja online zaklatásnak, segítséget mégsem kérnek, mert nem tudják, hogyan, kinek és mit is kéne mondani, és félnek attól, nem ők kerülnek-e bajba. Pedig már segítő app is létezik erre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lehet, hogy az ön gyermekét tanítja a világ legjobb tanára?

(va) 2016. szeptember 15., csütörtök 14:09

A kisiskolás évek mindannyiunk számára meghatározóak. Nem elég azonban ehhez a jó környezet és a megfelelő társak jelenléte, a legtöbb bizony a tanáron múlik! Meg kell hát becsülni, ha gyerekünk törődő, kreatív, szakmailag kiemelkedő és játékos tanító osztályába kerül. A Pagony úgy döntött, segíti ezen érdemek elismerését.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kitől tanulta a gyerek a k-betűs szót?

cukorka 2016. szeptember 15., csütörtök 08:05

Szily László egykori indexes és jelenlegi 444-es újságíró valamiért közel tíz évet várt arra, hogy apává válása után a gyerekneveléssel kapcsolatos mókás gondolatait is megossza a nagyérdeművel, ennek eredménye lett a Beírás, ami azonban nem közvetlen az apaságról, hanem a beiskolázással kapcsolatos vidám és tanulságos történetekről szól.

Szóval rohan az idő, és Szily gyerekei nemcsak nagyobbak lettek, de már középiskolába is járnak, így aztán adekvát volt, hogy újra halljunk felőlük, és még sokkal inkább arról, milyen a magyar iskolarendszer Szily (nap)szemüvegén át. És meg kell mondjam, elég szórakoztató, igaz, kiszámítható is.

A Beírás egy tökéletes hétvégi olvasmány, se több, se kevesebb; sok nevetéssel, és még sokkal több felismeréssel, egyetlen Vekerdy-s vagy akár Bagdy Emőkés okfejtés nélkül (na jó, egy van benne) és valószínűleg ez az a könyv, aminek elolvasása után nagyjából minden iskoláztatáson átesett szülő azt gondolja, hogy ezt akár ő is megírhatta volna. Persze nem ők írták, hanem Szily, ami feltehetően jót tett a témának. 

B286998

Pont augusztus végén vettem először kezembe a könyvet, ekkor még csak a fiam volt gyakorló iskolás, a lányom pedig éppen készült beülni az iskolapadba, emiatt volt is, meg nem is összehasonlítási alapom. Az első száz oldalon még csak halkan nevetgéltem, hiszen az beiskolázás rögös útján végigmenni pontosan olyan tortúra ebben az országban, ahogy azt a szerző leírja a könyvben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rémálom a kamasz? Nem ő tehet róla, hanem az agya!

Primilla 2016. szeptember 14., szerda 19:34

Önző, hisztis és a hülyeségig vakmerő a kamasz gyereke? Jól látja. De ez nem baj, sőt, teljességgel természetes, hiszen a kamaszok agya itt tart a fejlődésben. A modern képalkotó eljárásoknak köszönhetően ma már egyértelmű, hogy a serdülő agy még évekig fejlődik és változik, éppen ezért nem kell elvárni, hogy másokra ugyanúgy tekintettel legyenek, mint egy felnőtt, ugyanakkor butaság lenne ebben a korban abbahagyni a tanulást, vagy felhagyni a nevelésükkel. Sarah-Jayne Blakemore agykutató erről mesélt TED előadásában.

15 évvel ezelőtt még úgy gondoltuk, hogy az agy fejlődésének legjelentősebb része életünk első pár évében megy végbe. Csakhogy, ma már az agyi képalkotó technikáknak köszönhetően a tudósok belelátnak az emberek agyába, és nyomon tudják követni az agy szerkezetének és funkcióinak változásait. Kiderült, hogy egyáltalán nincs vége a fejlődésnek a kora gyermekkorban, hanem ellenkezőleg, az agy igenis továbbfejlődik a kamaszkoron át, egészen a 20-as, 30-as évekig is.

shutterstock 256282087

A serdülőkor az az életszakasz, ami a pubertás biológiai, hormonális, fizikai változásaival indul, és akkor ér véget, amikor az egyén elér egy stabil, független szerepet a társadalomban. A prefrontális kéreg, ami az agyban legelöl van, a serdülőkor során az egyik legdrámaibban változó agyterület. Arányait tekintve sokkal nagyobb az embereknél, mint bármely más fajnál, és egy sor magas fejlettséget igénylő szellemi funkciót lát el, mint például a döntéshozatal, vagy az előre tervezés.

De például ugyanez a terület akadályoz meg bennünket abban, hogy valami nagyon durvát, vagy valami nagyon nagy ostobaságot mondjunk. Emellett a társadalmi részvételünkben, mások megértésében, és az önismeret terén is szerepet játszik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így beszéljen a gyerekkel testről, súlyról és életmódról

Brownie 2016. szeptember 13., kedd 19:45

Lehet, hogy jót akar, amikor a testsúlyával cukkolja a gyereket, de az éles kritikával, sőt egy poénnak szánt megjegyzéssel is sokat ronthat a helyzeten. Egy, az American Academy of Pediatrics című szaklapban megjelent tanulmány is arra figyelmeztet, hogy ha szeretnénk megelőzni, hogy valamilyen evészavar vagy testképzavar alakuljon ki a gyerekeknél - vagy hogy később még komolyabb súlyproblémákkal küzdjenek -, akkor a kalóriák és kilogrammok számolgatása helyett egészséges életmódra kellene ösztönözni őket.

Kérdés, hogy mégis hogyan kommunikáljunk erről a témáról kicsikkel és nagyobbakkal? És mi van akkor, ha pont a gyerek kezdi el a külsejét becsmérelni? 

shutterstock 124526041

Health.com oldalon találtunk rá azokra a tanácsokra, amiket érdemes megfogadni egy-egy kényes helyzetben. Íme:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pandóra szelencéje, avagy a kamasz sérelmei

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. szeptember 11., vasárnap 19:59

Ha egy tizenéves gyerek anyja, apja azt mondja, náluk egészen békésen zajlik a kamaszkor, az apróbb lázadási törekvések is elviselhetők, akkor jobb, ha felkészül, még váratnak magukra azok a beszélgetések, amik fájni fognak. Arról van szó, amikor a kamasz egyszer csak kinyitja azt a dobozt, hogy addigi életében milyen sérelmek érték, miért kérdés számára, hogy egyáltalán fontos-e a szüleinek, és mi az, amit végérvényesen elrontottak vele kapcsolatban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Uzsonnacsomagolási kisokos szakembertől

Primilla 2016. szeptember 9., péntek 08:05

Az uzsonnacsomagolásnak határozott evolúciója van a gyerek iskolai pályája során. Általában azzal kezdődik, hogy az ovis szokást tovább görgetve, a szülők lelkesen befizetik az iskolai közétkeztetést (mi sem természetesebb, generációk nőttek már fel menzakoszton), ami vagy beválik, vagy nem.

A mi iskolában a gyerekek felének nem vált be, a legtöbben már elsősként elkezdték otthonról hordani a szendvicseket. Én egy ideig még kitartottam, nem lehet az olyan rossz felkiáltással, de aztán a gyerek elkezdte demonstrációs céllal hazahordani az egérnyit megrágott péksüteményeket, szóval elég egyértelművé vált, hogy 1. nem finomak, 2. nem eszi meg, 3. annyi fehér lisztet adnak nekik egy hét alatt, amennyit én egy hónap alatt sem. Úgyhogy beadtam a derekam, elkezdődött az uzsonnacsomagolás.

shutterstock 167098457

Nos, az egy másik életforma, nincs mit szépíteni rajta. Oda kell rá figyelni, ki kell találni, be kell hozzá vásárolni, és fájdalom, legalább tíz perccel korábban föl kell kelni, már ha nem szeretnénk, hogy a gyerek másnapos szendvicseket egyen.

Ezen kívül meg kell oldani az étel szállítását is, és ahhoz igazítani a menüt: ha az uzsonnás táska hőszigetelt, akkor nyáron is bátrabbak lehetünk, de ha nem, akkor 30 fokban hagyjuk inkább otthonra a tojásos szendvicset!

Segítség lehet, ha az iskoláig útba esik a pékség, de akkor nagyjából ugyanott tartunk, mintha az iskolai kaját enné a gyerek, egészségesebb biztos nem lesz, viszont bebizonyosodik, hogy fel lehet nőni üres kiflin és kakaós csigán. (Csak vicceltem.)  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ennyibe kerül a tanévkezdés az „ingyenes” oktatásban

Primilla 2016. szeptember 7., szerda 09:07

Nem akarunk rácsodálkozni az evidensre, aki nem egy barlangban él, az tudja, hogy az iskolába járásnak vannak költségei, még akkor is, ha maga az oktatás ingyenes. Nem rég írtunk róla, hogy hogyan lehet ezeket ügyesen visszavágni, most pedig, hogy elkezdődött a tanév, már jól látni, hogy mi az, amit – nincs mese – mindenképpen ki kell fizetni.

A nyár folyamán természetesen bevásároltuk a gyereknek a szükséges tanszereket, kivéve, ami amúgy is volt otthon. Külön hangsúlyozták, hogy semmiből sem kell új, úgyis leharcolódik év közben, csak használható legyen. Így hagytunk ott a papír-írószerben 30 ezer forintot az elsősre. Igen, drága, jó minőségű táskát vettünk, ha már a saját súlya egyharmadát kell a hátára kapnia mindennap. Minden másból középkategóriát választottunk, nem az olcsó gagyit, de nem is a szörnyen drágát.

shutterstock 212846191

Bútort, ruhát külön nem vásároltunk (széket ajándékba kapott, íróasztal van itthon elég), a tesicuccra nagyjából ötezer forintot költöttünk, tréningruhát nem vettünk újat, mert van.

Majd megtörtént az első szülői értekezlet. Rutinos „anyukaként” már pontosan tudom, hogy erre az alkalomra degeszre tömött pénztárcával praktikus érkezni. Persze az sem baj, ha szeptember 1-jén még nem áll rendelkezésre a megfelelő keret, majd befizetődik valamikor év közben az az osztálypénz, csak hát az már macera, jobb ezen gyorsan túlesni, ha lehet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyereklábra felnőtt cipőt? Nincs más választás

Primilla 2016. szeptember 6., kedd 16:37

Előbb-utóbb minden gyerek életében eljön a pillanat, amikor a lába túlnövi a 35-ös méretet, és akkor a leesett állú szülőt a szakképzett cipőeladó átkíséri a felnőtt osztályra. A szülő meg csak néz bambán a gyerekről a cipőkre, cipőkről a gyerekre, aki 140 centi, harminc kiló, és a legkevésbé sem hasonlít egy felnőttre, viszont két copf fityeg a feje két oldalán, esetleg éppen hiányzik egy-két foga, majd kinő.

Ennek megfelelően a lábfeje is hiába hosszú, sokkal, de sokkal keskenyebb, mint egy felnőtté, és legalább 7-8 évig még növésben is lesz. A téma nem légből kapott, jelenleg éppen itt tartunk a kilencéves lányommal. Állunk a női részlegen, előttünk magas sarkú, hegyes orrú, vagy két pántból álló (és magas sarkú) modellek sorakoznak. A gyerek viccből (vagy ki tudja) egy-kettőt felpróbál, pipiskedik benne az eladók végtelen örömére, aztán visszateszi őket a polcra, ezekben nem lehet járni. És igaza van.

Évek óta ugyanoda járunk lábbelit venni a gyerekeknek, egy olyan üzletbe, ahol csak minőségi cipőt árulnak, elsősorban magyar gyártóktól (meglepően nagy a kínálat egyébként). Az eladók szakképzettek, nemcsak méretet hoznak, de tanácsot is adnak, segítenek a választásban, és megszakértik a felpróbált cipőt, jó-e a méret, megfelel-e a fazon a gyereknek. A nevünkön szólítanak, és tudják, hogy hányas a gyerekek lába, odafigyelnek. 

shutterstock 332174276

Az itt dolgozó Móni azonban az aktuális problémánkra csak széttárja a karját: nem igazán tud segíteni. Pedig szeretne, és tudja is, hogy miről van szó, a gyártók azonban nem igazán válaszolnak megfelelő termékkel erre a nagyon is létező igényre. Vagyis de, van néhány cipőgyár, amely előrukkolt junior lábbelikkel, csakhogy ezeket senki sem fogja megfizetni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rémes viccek a harmadikos olvasókönyvben

Dívány 2016. szeptember 5., hétfő 18:34

- Apa, vegyél nekem csokit!
- Nem veszek, mert nincs rá időm.
- Akkor legalább pofozz meg!  
- Miért pofozzalak meg, kisfiam?
- Azért, mert akkor sírok, és anya vesz csokit.

Ilyen és ehhez hasonló nagyszerű viccek vannak a Hétszínvirág 3. osztályos olvasókönyvében – hívta fel figyelmünket a jelenségre a Kettős Mérce. Szerkesztőnk, aki pont egy harmadikos kislány anyja, az alábbi képet lőtte a könyvről:

IMG 7150
Fotó: Dívány

Elmondása szerint az egész oldalon ilyen borzalmas poénok vannak, és ezek a gyerekeknek tetszenek is. "Az én gyerekem számár ez abszurd humor, mivel nem verjük. Szerinte ez vicces, pont azért, mert egész biztos benne, hogy ilyesmi sosem történik meg. Viszont a felmérések szerint nagyjából minden harmadik-negyedik gyereket megpofoznak, megvernek időnként a szülei. Vajon ők mennyire találják ezt viccesnek?"

Kár, hogy ez a tankönyv szerzőinek nem jutott eszébe, mert igazából lehetne értelmes dolgokat is tálalni a gyerekeknek humorral, ahelyett, hogy a családon belüli erőszakból csinálnának viccet, kvázi hétköznapi dologként beállítva azt, hogy valaki lekever egyet a gyereknek.

Így néz ki a teljes viccgyűjtemény:

IMG 7155
Fotó: Dívány
Távolról sincs vége, olvasson még »

Legyen a gyerek önbizalom-növelésből ötös!

Schütz Gabriella 2016. szeptember 4., vasárnap 15:28

Itt a szeptember, kezdődik az iskola. Azonban nem minden kisgyerek kezdi az évet büszkén, fejet felemelve, tudatában saját értékeinek. Hogyan biztassuk az elsős megszeppentet, vagy hogyan öntsünk bátorságot a félénk kisiskolásba? Medveczky Kata pszichológussal beszélgettem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ígéretek és megvalósítás: idén sem könnyebb az elsősöknek

Primilla 2016. szeptember 3., szombat 16:18

Első osztályba ment a gyerek, így a szokásosnál is kíváncsibban vártam, hogy mi valósul meg idén abból a sok ötletből, amit tavaly, főként a tiltakozások hatására, feldobtak a politikusok. Mert voltak köztük nagyon jók is ám. Nem politizálunk, a gyakorlatot nézzük.

Volt itt három ígéret, amit különösen nagy lelkesedéssel vártam, hátha lesz is belőlük valami:

  1. az 1-3. évfolyamokon nem lesznek többé tartós könyvek
  2. 30 perces tanórák lesznek a kicsiknek
  3. és hogy normális szintre csökkentik a hétévesek terhelését, ne dolgozzanak már több órát egy nap, mint egy felnőtt!

Nagyjából már most, az első napokban látszik, hogy ezekből idén semmi sem lett.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ön is így látta viszont a gyereket az első iskolanap után?

etelka 2016. szeptember 2., péntek 17:23

Az első nap az iskolában a világ minden pontján izgalommal és reményekkel tölti el a gyerekeket. Aztán jön a valóság. Az Imguron megjelent fotón, mely bemutatja az iskola előtti és utáni állapotot, jól látható, hogy a ragyogó tekintet, fürtöcskék és mosoly pár óra alatt eltűnik, és a helyén csak egy hulla fáradt iskolás marad. Azért reméljük, hogy volt olyan gyerkőc, akit nem viselt meg ennyire az élet és az iskola. 

Kattinston, és kiderül, milyen látvány fogadta a szülőket délután! 

Before and after the first day of school

7 kérdésből kiderül, net- vagy játékfüggő-e a gyerek

Puskás Pálma 2016. szeptember 2., péntek 09:59

Itt a nyár, a gyerek meg csak a játékkonzol előtt ül? Az esetek többségében nem kell aggódni, az, hogy valaki videójátékokkal játszik, alapesetben nem okoz semmiféle személyiségtorzulást (mi több, egyes kutatások szerint még javítja is a térérzékelő funkciókat).

Ugyanakkor, mint szinte mindegyik örömszerző tevékenység, így ritkán a videójáték is okozhat függőséget. A videójáték-addikció pedig nem csak azt jelenti, hogy sokat játszik a gyerek: sok gyerek sokat játszik, mégsem válik addikttá.

shutterstock 158311691

Ennél összetettebb a probléma, ráadásul az addikció hátterében a kutatások szerint gyakran valami egyéb pszichés zavar, például felderítetlen figyelemhiányos hiperaktív zavar állhat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Iskolakezdés=pedofília, ételmérgezés és stressz

ermiz 2016. szeptember 1., csütörtök 18:15

Az iskolakezdés kezd a marketingesek körében olyanná válni, mintha egy csapat T-rex készülne Magyarország lerombolására, vagy mintha mindenkit arra köteleznének, hogy le kell úsznia Hosszú Katinkát. Készítettünk is egy rövid gyűjtést arról, hogyan látják a cégek ezt az időszakot. Természetesen sosem viccelnénk ilyen komoly dologgal, ráadásul a gyerekek életében ez egy nagy lépés, ezért mi is írtunk elég sokat a témáról, és biztosan sokan találnak majd hasznos információkat a hajtás alatti felsorolásban. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Iskolai tananyag lett a Pilvaker

Dívány 2016. szeptember 1., csütörtök 13:54

Ez a tanév rengeteg újítással kezdődött, szinte képtelenség felsorolni, mennyi minden változott. Tudta például, hogy az új kerettanterv szerint a 8. osztályos irodalom tananyagban szerepelnie kell kortárs szövegnek is? Nem, pedig így lett tananyag a Pilvakerből, pontosabban így került be a gyerekek tankönyvébe a Szavak című Juhász Gyula vers Lábas Viki, Fluor Tomi, Deego, Marsalkó Dávid, Wolfie és Fura Csé által átdolgozott verziója. 

A Pilvakerről

 A Red Bull Pilvaker célja 2012-es indulása óta, hogy zenei alapokra helyezett költeményekkel és a hazai rap és könnyűzenei szcéna bevonásával hozza közelebb a fiatalokhoz a magyar irodalom legszebb költeményeit - áll a hivatalos sajtóközleményben. 

"Ha a kezdeményezés eredeti célját nézzük, akkor az igazi elismerés az, hogy sikerült közelebb hozni a fiatalokhoz a szépirodalmat...Külön vicces lesz látni Fluor, Wolfie vagy Halott Pénz nevét Vörösmarty és Petőfi neve mellett az irodalomkönyvben”– mondta Takács Ákos, a Red Bull Pilvaker ötletgazdája.

"Jó azt látni, hogy a fiatalság mellett a tanári kar is nyitott az ilyen újdonságokra. Ha általános iskolás koromban már létezett volna a Pilvaker, bizonyára én is szívesebben tanultam volna verseket. Manapság a leírt szavak súlyát nem veszik elég komolyan a fiatalok, sokszor korcsosítják, elhasználják őket chatelés közben, ezért külön öröm, hogy a Szavak feldolgozást választották a tananyagba. Ez egy különleges és örökérvényű vers, ami pont a szavak fontosságára, erejére hívja fel a figyelmet” –  nyilatkozta Lábas Viki, a Margaret Island énekesnője. 

És hogy mi lett az eredetiből? Itt megnézheti:

Egy apa 12 pontja a tanévkezdéshez

Szűcs Gyula 2016. szeptember 1., csütörtök 08:50

Berényi Konrád a szeptemberi iskolakezdést megszenvedő apukaként írt ki a Facebook-oldalára néhány gyakorlati jótanácsot a tanároknak. Szerinte ezekhez nem kell sem a kormányzat, sem a Klik, viszont sokkal jobbá  tehetné az iskolát. A kérései többsége ráadásul más országokban már megvalósult. Ráadásul Palkovics László az Indexnek adott online fogadóóráján több kérdésre is úgy válaszolt, valójában nincs akadálya annak, hogy ezek a dolgok megváltozzanak.

shutterstock 217890790
Távolról sincs vége, olvasson még »

Amíg van két kezem, csinálom - Interjú Rostás Árpáddal

Miklya Anna 2016. augusztus 31., szerda 15:12

Magyarország leghíresebb asztalosa az autodidakta restaurátorként dolgozó Rostás Árpád. Hívták már versailles-i intarziás parkettát restaurálni épp úgy, mint Róma egyik 500 éves kápolnájának faburkolatát felújítani, de bútorokon és lépcsőkorlátokon is szívesen dolgozik. Azonban nem csak famunkáiról, hanem rászoruló gyermekekkel végzett karitatív tevékenységéről is ismert. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem jött be a babázós elrettentés, teherbe estek a tinilányok

Edicsek 2016. augusztus 30., kedd 15:22

Az igazi csecsemőkhöz nagyon hasonló elektronikus babáknak az lett volna a célja Ausztráliában, hogy a fiatalkorú lányok rájöjjenek, hogy gyerekről gondoskodni milyen embert próbáló feladat, és felhívják a figyelmet arra, hogy milyen fontos a fogamzásgátlás. A felmérések szerint azonban a visszájára fordult a helyzet, és sokkal többen estek teherbe azok közül, akik részt vettek a programban, mint azok közül, akiket nem akartak gyereksírással elijeszteni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Barátkozik a gyerek? Örüljön neki!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. augusztus 27., szombat 18:10

Tizenéves korban egyre nagyobb helyet kapnak a gyerek mindennapjaiban a barátok. Jó esetben már nemcsak a szülők védőszárnyai alatt érzi magát biztonságban a tini, és - még ha ez nem is mindig tetszik anyának és apának - egyre fontosabb a kortársak véleménye, egyre inkább számít a gyereknek, hogy elfogadják-e, befogadják-e. A szülők sokszor aggódnak amiatt, hogy jó hatással vannak-e a barátok a szemük fényére, és sokaknak az lenne megnyugtató, ha továbbra is ők gyakorolnák a legnagyobb befolyást. Ezt érdemes elengedni, mert valójában inkább védőfaktor, mintsem veszély, ha egy gyereknek vannak barátai.

shutterstock 267400631
Távolról sincs vége, olvasson még »

A gyerekrabló óriás, avagy egy cuki Stockholm-szindróma

Miklya Anna 2016. augusztus 26., péntek 16:27

Sophie, az árva kislány a boszorkányok sötét óráján a londoni árvaház ablakában nézelődik, amikor egyszer csak egy titokzatos, settenkedő óriásra lesz figyelmes az utcán. Az óriás is felfigyel rá. Benyúl az ablakon, megmarkolja a paplannal együtt, és elrabolja. Nem egy rémregény kezdődik így, hanem Roald Dahl, a Charlie és a csokigyár és a Matilda, a kiskorú boszorkány írójának klasszikusa. A könyvből Steven Spielberg forgatott 3D-s filmet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megszülettek a pótfelvételi ponthatárai

Szűcs Gyula 2016. augusztus 25., csütörtök 19:33

Az Oktatási Hivatal csütörtök este meghatározta a pótfelvételi eljárásban meghirdetett, 2016. szeptemberben induló képzések ponthatárait, ezzel eldőlt, hogy a 8305 pótfelvételiző közül ki kezdheti meg tanulmányait szeptemberben. A jelentkezők sms-t kapnak az eredményekről, amelyeket már a Felvi.hun is át lehet böngészni.

A besorolási döntés legkésőbb augusztus 28-ától a Felvi-hum is elérhető. A felvettek a felsőoktatási intézményektől kapják meg a felvételi határozatot és a beiratkozással kapcsolatos teendőkről szóló értesítést szeptember első napjaiban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 hasznos dolog, amit érdemes tudni, ha suliba megy a gyerek

etelka 2016. augusztus 25., csütörtök 08:07

Máris a nyakunkon az iskola, melyet a rutinos szülők már mellényzsebből kiráznak, ám az újoncok még ismerkednek a szabályokkal, lehetőségekkel és feladatokkal. Megpróbáltuk összeszedni mindazt, amit tudni érdemes, a menzától az iskolai tornaórák alatti felmentésig.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Segítsünk a tizenévesnek, hogy megtalálja a gyökereit!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. augusztus 24., szerda 18:21

Ahogy sokszor említettük: a tizenéves kor egyik fő feladata az identitás kimunkálása. Az identitás tulajdonképpen arra a kérdésre adott válasz, hogy „ki vagyok én”. A mi kultúránkban az egyéni sajátosságokra nagyobb hangsúlyt helyezünk, mint a közösségi szempontokra, és erre a kérdésre is leginkább a személyről saját magáról szóló válaszokat adnánk. Férfi, illetve nő vagyok, jó matekos vagyok, humoros vagyok, gazdag, szép vagyok stb. Vagy éppenséggel csúnya, ügyetlen, örök vesztes vagyok – negatív tartalmakból is állhat az identitás.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés