KÖLYÖK

Csak egy prospektust kér, elárasztották az ajándékok

Becca 2015. augusztus 1., szombat 12:04

Olvasni jó, viszont egyre kevesebb gyereket látni könyvvel a kezében, helyette sokkal inkább nyomkodják tabletüket, telefonjukat, vagy jobb esetben egy e-book olvasóval kötik le magukat - legalábbis akik olyan szerencsések, hogy ezt megtehetik. Sokan közülük bele sem gondolnak abba, hogy léteznek olyan társaik is, akiknek nemhogy ilyen kütyükre, de még könyvre sem telik. 

Van egy dán házaspár ismerősöm, elég tehetősek, a nő és a férfi is orvos. Van két kisfiuk, és minden évben az anya a gyerekekkel együtt összeszedi a már nem használatos játékokat, ruhákat és elviszik őket rászorulóknak. Azt mondja, szeretné ha a fiai látnák, hogy nem mindenki él úgy, ahogyan ők, és így nem csak jobban tudják értékelni amijük van, de mindig segíteni fognak azokon, akiknek szükségük van rá. Egyébként a gyerekek örömmel szedegetik össze a cuccokat, és még soha nem hallottam őket hisztizni semmiért.

Na, de visszatérve a könyvekhez, van egy 12 éves amerikai kissrác, Mathew Flores, akinek sajnos nem adatott meg az a fantasztikus dolog, hogy saját könyvei legyenek, pedig imád olvasni. A családja nagyon szegény, így nem tudják megengedni maguknak, hogy könyvre költsék a pénzüket, és nem, hogy autózásra nem futja, de a könyvtárig szóló buszutazást sem tudják kifizetni.

Ezért leleményesen azt találta ki a gyerek, hogy a postaládába dobott reklámanyagokat fogja olvasgatni unalmas óráin. Ideig-óráig ez jól is működött, de többre vágyott, így megkérte a postást aki a környékükön kézbesíti a leveleket, hogy ha lehetséges, adja neki az összes „levélszemetet”. 

A fura kérdésen eléggé meglepődött Ron Lynch, a postás, és megkérdezte, hogy ugyan miért van szüksége a gyereknek ezekre a levelekre. A kamasz elmesélte neki szívszorító sztoriját, ami annyira megérintette a levélkézbesítőt és azonnal posztolt is egyet a Facebookra.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az e-cigi miatt lett újra menő a cigi a kamaszoknál

Edicsek 2015. július 29., szerda 12:07

Egy új felmérés szerint az e-cigarettát használó fiatalok 40 százaléka nem a hagyományos cigiről tért át az egyébként sokkal kevésbé károsító, de azért még bőven egészségtelennek számító elektromos cigarettára, hanem erre szokik rá. Ennél is sokkal rémisztőbb adat, hogy az e-cigarettát használó kiskorúak 91 százaléka szerint nincs ebben semmi rossz, sőt a korosztályban az e-cigi miatt újra menőnek számít a nikotinfogyasztás, legalábbis ebben a formában - kongatják a vészharangot amerikai kutatók. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A kamasz, és a szülő új partnere

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. július 28., kedd 19:35

Mivel egyre több a válás, manapság sajnos az átlagos család mindennapjainak része a kérdés: ha elváltak a szülők, és valamelyikük új párkapcsolatra lép, hogyan, mikor mutassa be őket egymásnak a gyerekkel, gyerekekkel, és milyen hibákat kerüljön el annak érdekében, hogy jó viszony alakulhasson ki köztük.

Nem lehet egy kalap alá venni minden élethelyzetet: nem mindegy, milyen idős a gyerek, hogyan zajlott a válás, és a szülők között van-e feszültség, de ami a legnagyobb vízválasztó: mennyire komoly a kapcsolat az új partnerrel?

Egész másképp érdemes kezelni, ha az apa vagy anya kialakított egy laza kapcsolatot valakivel, nem a legszebb kifejezéssel: viszonya van, mint mikor komoly kapcsolat alakul ki, amiben összeköltözés, esetleg házasság is felmerül.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit csinál a vécén elnyújtózó modellcsaj? Kakil, nyilván

Dívány 2015. július 27., hétfő 15:41

Yolanda Dominguez Niños vs. Moda című projektje keretében 8 éves gyerekeket kérdezett arról, hogy mit látnak ők a nagy divatmárkák plakátjain. A gyerekek nyilván nem ruhákat láttak, hanem embereket. Embereket fura helyzetekben. A Loewe földön ülő, arcát eltakaró modellcsajának például elsősegélycsomagot adtak volna, hogy meggyógyuljon, a Miu Miu modelljéről azt gondolták, hogy elcsúszott a frissen felmosott padlón vécére menet, a Pepe jeans plakátjával pedig - ahol két pasi pakol egy kukába egy nevető csajt - egyáltalán nem tudtak mit kezdeni. Miért nevet a nő? Mit csinálnak a férfiak? Vajon segítenek neki, vagy bántják? És mi történhetett a Vogue utcán kifacsart testtel heverő modelljeivel? Nyilván átment rajtuk egy teherautó. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Piercinget akar a gyerek! Engedjem?

Puskás Pálma 2015. július 26., vasárnap 17:42

Barátnőm lánya köldökpiercinget akar. Úgy különben rendes lány, jól tanul, nem iszik, nem drogozik. Tizenhat éves lesz, a piercinget a szülinapjára szeretné. A családban áll a bál: anya engedné, apa tiltja, a nagyszülők ájuldoznak. Ami a lányt illeti, ő leginkább csodálkozik az egészen, hiszen a fél osztálynak van piercingje, és ő még csak nem is az orrába vagy a szemöldökébe szeretné. Könnyebb megszabadulni tőle, mint a tetoválástól, és nem olyan feltűnő, mint a fültágító. Akkor mégis, mi a probléma?

Veszélyek, mellékhatások

A Mayo Klinika szakemberei összeszedték, melyek azok a kérdések, amiket érdemes átgondolni, illetve átbeszélni a téma kapcsán: vagyis ha már volt olyan jó fej a gyerek, hogy megosztotta velünk a testékszerezéssel kapcsolatos terveit, akkor az alábbi témákat érdemes felvetni neki.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szuper gyerekes programok esős balatoni napokra

Primilla 2015. július 26., vasárnap 09:43

Elég nagy szerencse kell ahhoz, hogy egy kiadós balatoni nyaralás során végig strandidőt fogjunk ki, de akkor sincs baj, ha csak 25 fok van, mert a fürdőzésen kívül is lehet programot találni bőven. A gondok akkor kezdődnek, amikor az eső is elered,  így ugyanis a szabadtéri programoknak lőttek.

A felnőttek persze még simán ellennének a szobában egy könyvvel, de a gyerekek már a nyaralásnak gondolatától is felpörögnek, az ő szemüket nem szúrhatjuk ki azzal, hogy a kezükbe nyomjuk az Alkonyat összest. Legalább egy tabletre lenne szükség, hogy lenyugodjanak, de mivel ez elég nyomorúságos megoldás a fürdéshez képest, és különben sem azért jöttünk nyaralni, hogy ugyanazt csinálják, amit otthon, íme, mutatunk néhány lehetőséget, ami esőben is működik a Balatonnál.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ön szabadságon van, vagy csak utazik? Útikalauz szülőknek

Primilla 2015. július 25., szombat 12:11

Nos, összeállt a családi szabadság programja. Remek hír. De biztos benne, hogy valóban szabadságról van szó? Álljunk csak meg egy pillanatra, és gondolkozzunk el egy kicsit ezen. A szabadság legjobban egy olyan időszakként írható körül, amely a lehető legtávolabb áll a munkától/megszokástól, a mindennapi mókuskerékkel járó frusztrációtól, a célja pedig a pihenés és a szórakozás.

Igazán senkit sem szeretnénk lehangolni, de akinek gyereke van (és a gyerek vele van), gyakorlatilag semmi esélye arra, hogy szabadságra menjen. Helyette valami olyasmire megy, amit jobb, ha… utazásnak hívunk inkább. A Hufftington Post cikkében levezeti, hogy miért.

Tudják, az utazás az, amikor egyszerűen elmegyünk valahová. Az utazással végül is a világon semmi baj nincs – sőt, bőven szerezhetünk ilyenkor a családi összetartozást erősítő élményeket, közös emlékeket – de ezt soha, soha ne tévesszük össze a szabadsággal! Ha mégis összetévesztenénk, az könnyen a megbánás és a hitvesünkben való csalódás váratlan érzéséhez vezethet – holott valószínűleg ő is éppen annyira össze van zavarodva, és ugyanúgy átverve érzi magát. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Felvették a gyereket az egyetemre? Nézze meg!

Primilla 2015. július 24., péntek 09:58

Csütörtök este meghúzták a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, vagyis mostantól mindenki megnézheti, hogy elég lett-e a pontja oda, ahová jelentkezett. A felvételizők az őket érintő konkrét ponthatárokat a felvi.hu és az oktatas.hu oldalon nézhetik meg, de mobil appot is készítettek andoidosoknak, itt van

Idén több mint 105 ezren jelentkeztek egyetemre, főiskolára, közülük 69 ezren első helyen alapképzést jelöltek meg. Osztatlan mesterképzésre mintegy tízezren, felsőoktatási szakképzésre pedig ötezren jelentkeztek.

Azt, hogy hol húzzák meg az intézmények azt a bizonyos ponthatárt, az adott szakon rendelkezésre álló férőhelyek számától és a jelentkezők pontszámától függ.  Vagyis minél többen jelentkeztek magas pontszámmal egy adott helyre, annál magasabb lett ott végül a ponthatár. 

Az Oktatási Hivatal augusztus 5-ig értesít e-mailben minden jelentkezőt, hogy az e-felvételiből letöltheti az úgynevezett „besorolási döntését”, amiből kiderül, hogy a megjelölt képzések közül hol érte el a szükséges ponthatárt – vagyis hová vették fel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt tanulja a kölyök, ha külföldön akar állást!

etelka 2015. július 23., csütörtök 17:49

Közhely vagy sem, de az fix, hogy fogy a magyar, aki teheti elhúz Ausztriába, Németországba és Angliába. A KSH áprilisban készült felmérése szerint az elmúlt 3 évben 46 százalékkal nőtt a külföldre költöző magyarok száma, ami évente, körülbelül 31,5 ezer kivándorlót jelent, vagyis olyan embert, aki egy évnél tovább szándékozik külföldön maradni.

A KSH által kiadott Demográfiai portré 2015 becslése szerint, pedig 2060-ra közel 2 millió fővel lesz kevesebb Magyarország népessége. A felmérésben nem szerepelnek azonban az ingázók, és az a megközelítőleg félmillió ember sem, akik már huzamosabb ideje külföldön tengeti napjait.  A Max-Service munkaerő közvetítő iroda segítségével készített felmérésből kiderül, mely szakmákra pályázhatnak jó eséllyel a kivándorló magyarok.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A nagy nyári anyakihívás: a gyereketetés

Primilla 2015. július 23., csütörtök 08:25

A hosszú nyár minden szempontból számtalan izgalmat tartogat, de egyszer csak elérkezik az idő, amikor véget érnek a táborok, és nem is utazunk éppen sehová. Akkor pedig elkezdődik a nagy otthonlevés ideje. Boldogok azok az anyukák, akik meg tudják oldani, hogy ilyenkor ne kelljen bejárni a munkahelyükre – gondolnánk, de nem lenne igazunk. Mert ezeknek a heteknek a legfőbb programja az anyák számára nem a gyerekek felé fordulás, az év közben prolongálódott nevelési ügyek bepótlása, vagy az önfeledt játék – hanem az etetés.

A gyerekek gyakorlatilag egész nap esznek. Ez sajnos mennyiségileg is igen fájdalmas tud lenni, ugyanis ezt az ételt valakinek haza kell szállítania. Ha év közben panaszkodtunk, hogy milyen nehéz a karton tejeket és kilószámra vásárolt fagyasztott zöldségeket mozgatni, akkor most ugyanennek a többszörösével kell megbirkózni, nem is beszélve a magában is minimum ötkilós dinnyéről és a többi gyümölcsről.

Ez az első pont, amikor az ember némi nosztalgiával kezd gondolni a közétkeztetésre. De azért ilyen könnyen nem adja meg magát, hanem bebizonyítja, hogy ő maga mennyivel jobb, finomabb, minőségibb ételeket tud az asztalra tenni, mint a profik. Reggelire tükörtojás, ciabatta, lecsó, ebédre minimum szilvás gombóc, vacsorára pedig nyilván palacsinta dukál, hogy a kisétkezéseket már ne is soroljuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így válasszon tábort a gyereknek

Primilla 2015. július 21., kedd 14:15

A gyerek táborozási hajlandósága hosszú évekre meghatározhatja a család nyarait. Ami azt jelenti, hogy ha véletlenül elszúrjuk a táborválasztást, és a gyereknek egy életre elmegy a kedve az egésztől, akkor bajban vagyunk, fizethetjük a bébiszittert hetekre, vagy szülhetünk neki egy nagymamát (a legtöbb családban a kettőre nagyjából ugyanakkora az esély: semmi).

Habár azt már számszerűen bebizonyítottuk, hogy a tárboroztatás sem a tökéletes megoldás a nyári gyerekfelügyeletre, kár lenne lebecsülni azt a pár hetet, amit mégis megold. Ráadásul a 11 hetes nyári szünet során bármikor előfordulhat, hogy valami nem úgy alakul, ahogy gondoltuk, és hirtelen kell elfoglaltságot találni a gyereknek. Ezeket a szempontokat érdemes figyelembe venni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Itt a tinilányok iskolai HPV oltásának eredménye

Primilla 2015. július 20., hétfő 21:05

Tavaly először ingyenesen kaphattak HPV elleni védőoltást a hetedik osztályos lányok. Az oltás a humán papillomavírus-fertőzés azon két típusa ellen nyújt védettséget, amely a méhnyakrákok mintegy 70 százalékát okozza.

Magyarországon évente 1000-1200 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak, és mintegy 500 nő hal meg minden évben ebben a betegségben. Holott a betegség 8-10 év alatt alakul ki, vagyis a védőoltással és 2-3 évenkénti szűréssel teljes mértékben megelőzhető lenne a halálozás.

Az oltás nem volt kötelező, vagyis a lányok szülei eldönthették, hogy kérik-e, vagy sem, végül 35 ezer 12. életévét betöltött lányt oltottak be. Ahhoz, hogy a védettség kialakuljon, az oltást 6 hónap múlva meg kell ismételni, így összesen 70 ezer esetet tudott megfigyelni az ÁNTSZ.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kamaszkori öngyilkosság: okok, jelek és a megoldás

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. július 17., péntek 15:13

A tizenéves időszak kiemelten kockázatos öngyilkosság szempontjából, ez a harmadik halálozási ok kamaszkorban. Hogy miért lesz öngyilkos egy serdülő, azt átfogóan talán úgy lehetne megfogalmazni: úgy érzi, magára maradt. Lehet az családi esemény, egy válás például, amit nem sikerül elég jól feldolgozni a szülőkkel együtt, a gyerek saját magát hibáztatja, vagy azt érzi, elveszítette a szüleit, csak hánykódik közöttük. Lehet valamilyen bántalmazás, zaklatás a háttérben, kiközösítés az osztály részéről, szerelmi csalódás. De az sem ritka, hogy olyan ok áll az öngyilkosság mögött, ami felnőtt szemmel érthetetlen, nem áll arányban a tettel. Például egy rossz bizonyítvány, amit fél hazavinni. A közös pont: a gyerek azt hiszi, nem számíthat mások - leginkább a család- segítségére, támogatására, azt hiszi, egyedül maradt a bajával.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Karatézni akar a gyerek? Mindenki jobban jár, ha engedi.

S-W. Zsó 2015. július 16., csütörtök 08:53

Maradjon a focinál, mert a karate csak erőszakossá, agresszívvé és fegyelmezetlenné tenné! Egy iskolai ballagáson csapta meg a fülem ez az elgondolkodtató mondat, amely egy rögtönzött családi kupaktanácson az anyuka szájából hangzott el.

Az egyik legelterjedtebb tévhit, hogy a harcművészetek a verekedésről szólnak és emiatt negatívan hatnak a személyiségfejlődésre. Ugyanakkor a legtöbb esetben a szülők nemcsak a gyerekek unszolására adják be a derekukat, hanem saját megfontolásból íratják be őket kung fura, judóra vagy karatéra, mert azt várják, hogy attól majd fegyelmet tanulnak. Gosztolai Géza pszichológust és taekwondo edzőt, illetve egykori tanítványát, Mucsy Petrát kérdeztük arról, hogy valójában mi mindent nyújtanak a harci művészetek a lurkók számára, ami miatt igenis érdemes egy próbát tenni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magabiztos lányokat nevelne? Itt van 10 jó tanács!

Puskás Pálma 2015. július 14., kedd 16:11

Néhány generációval ezelőtt még egészen más szempontok érvényesültek a lányok nevelésében, és most nem arra gondolunk, hogy a 19. században hímezni kellett és zongorázni. Mélyen gyökeredzik a kultúránkban az a nézet, hogy egy lány legyen csendes, visszafogott, alázatos és szófogadó, nem árt, ha van benne egy jó adag önfeladás is, azaz képes a saját igényeit háttérbe szorítani és inkább másokéival törődni, hiszen ez az asszonyok sorsa.

Én nem ilyen lányt akarok nevelni. Inkább olyat, aki megmondja a véleményét, kiáll az igazáért, van önbizalma és képes megvédeni magát. Egyelőre úgy érzem, jó úton haladunk: amikor egy nagyobb kisfiú elveszi a homokozólapátját, akkor olyan hangosan rákiabál, hogy az többnyire megfutamodik. Persze, attól, hogy valaki másfél évesen bátor, még lehet belőle húszéves korára csendes áldozat. Mit kell tehát csinálni, hogy ne az legyen? A PBS Parents összegyűjtött egy csomó tanácsot azzal kapcsolatban, hogyan neveljünk bátor és magabiztos lányokat. Mutatjuk a kedvenceinket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt tanítsa meg a kölyöknek, mielőtt bringázni indul

Primilla 2015. július 13., hétfő 15:08

Nyáron a kölykök egyenesen kirajzanak otthonról, és még a lustábbak is bringára kapnak. Ami nagyon helyes, mert mikor máskor induljanak felfedező útra, mint a szünidőben, amikor éppen ráérnek? Legalább addig sem unatkoznak, vagy a számítógép előtt punnyadnak. A közlekedés azonban veszélyes üzem, azt is tudjuk már, hogy a legtöbb baleset nyáron éri a gyerekeket. A legveszélyeztetettebb pont az a 10-14 éves korosztály, amelynek a tagjai már kíváncsiak és bátrak, de tapasztalatot és rutint még nem igazán gyűjtöttek. 

shutterstock 88297123
Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit tegyünk, ha kiderül, hogy meleg a gyerek?

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. július 12., vasárnap 19:35

A legtöbb szülőnek meg sem fordul a fejében, hogy a gyereke talán a saját neméhez vonzódik. A kultúránkra jellemző, hogy ellentétes információ (vagy pletyka) hiányában abból indulunk ki, a férfiak a nőkhöz, a nők a férfiakhoz vonzódnak. Az óvodás kisfiút azzal ugratjuk, van-e helyes lány a csoportban, ha nagyobb lesz, azt kérdezzük, van-e már barátnője. Így aztán, ha valaki észreveszi, hogy a vele azonos neműekhez vonzódik, azt fogja megélni, hogy egy általános elvárással megy szembe. Ez akkor is igaz, ha konkrétan senki sem mondta neki, hogy heteroszexuálisnak kell lennie.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Etesse kefirrel a szorongó tinit!

Puskás Pálma 2015. július 10., péntek 18:29

A szociális fóbia alaposan megkeserítheti az ember életét, és ez különösen igaz a tinédzserekre. A tünetek kezelésre eddig az egyéni vagy csoportos pszichoterápiát, illetve súlyos esetekben a gyógyszeres kezelést tartották alkalmasnak a szakemberek. Egy friss kutatás szerint azonban egyes étrendi változtatások is javíthatnak a kóros félénkség tünetein.

Mi a szociális fóbia?

A szociális fóbia nem csupán szimpla félénkséget jelöl: a definíció szerint tartós félelem van jelen a legtöbb olyan helyzettől, ahol a személy más emberke figyelmének van kitéve, és ez a félelem jelentősen megkeseríti az illető életét. A gyerekek esetében csak akkor beszélünk szociális fóbiáról, ha a kölyök nem csak a felnőttek, hanem más gyerekek társaságában is ugyanúgy fél. A diagnózis pontos kritériumai között szerepel az is, hogy a fent említett helyzetekben a tünetek szinte mindig jelentkeznek és ezért az illető lehetőleg kerüli, hogy emberek közé vagy a figyelem középpontjába kerüljön, és hogy mindez legalább fél évig fennáll.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Érti ön, mit vaker a kölyök?

Dívány 2015. július 9., csütörtök 19:34

Bár én képtelen vagyok használni a fiatalok szlengjét (és ez már húsz év felett is roppant kínos), azért lássuk be, érdemes megtanulni a mai menő, divatos kifejezések jelentését, ha érteni akarjuk, miről beszél a gyerek. Ismerős kamaszok és gyakorló anyák segítségével összegyűjtöttem párat, lássuk, hogy megfelelő szövegkörnyezetbe rakva ön tudja-e, miről van szó!

shutterstock 225453658
Távolról sincs vége, olvasson még »

Fogyókúrázni akar a gyerekem, mit tegyek?

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. július 8., szerda 20:19

Mintha egyre korábbra tolódna az életkor, mikor a gyerekek, különösen a lányok fejében megfordul a gondolat: „Kövér vagyok, le kell fogynom!” Néha annyira alaptalan ez a meglátás, és olyan elszántak a fiatalok, hogy komoly fejtörést okoznak a szülőknek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 ok, hogy miért ne féltse a gyerekét a közösségi médiától

Primilla 2015. július 7., kedd 17:54

Úgy tűnik, nem telik el nap, hogy ne érkezne hír tinédzserek netes (szexuális) zaklatásáról, sőt itt van már az új ok is a szenvedésre: a félelem, hogy kimaradnak valamiből. (Ez utóbbinak már neve is van: fear of missing out, vagyis FOMO.) A veszélyek ugyan valósak, ám ezekről az alkalmazásokról, közösségi oldalakról egészen másképp gondolkoznak a fiatalok, és másképp is használják azokat, mint a szüleik korosztálya. Márpedig ha kölykök milliói használják ezeket a programokat, és csak elenyésző részük nem, akkor mégsem lehetnek csak és kizárólag rosszak, nem?

A Yahoo Parenting friss kutatásokra hivatkozva összeszedett öt dolgot, méghozzá kimondottan jó dolgokat, amik akkor történnek a gyerekkel, ha csatlakoznak, megosztanak, vagy online tanulnak. A szülők pedig úgy lehetnek a gyerekük segítségére, hogy egyszerűen elfogadják, a közösségi média fontos a kölyöknek, és támogatják őt abban, hogy megtalálja, hogyan tudja az egészből azt kihozni, ami értékes számára. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kvíz: tudja követni a kamasz zenei ízlését?

Divany.hu 2015. július 6., hétfő 19:32

Bevallom őszintén, harmic felett kitettem a megtelt táblát, és nem voltam hajlandó az aktuális slágereket magamévá tenni. Maradt a Nirvana, a Metallica és a jó öreg AC/DC a kedvenc, és mostanra már nem győzöm követni, kitől is mit hallgatnak a srácaim.

Nemrégiben viszont egy-egy listát tettek az asztalomra azzal a kéréssel, hogy keressem meg és írjam ki nekik a felsorolt számokat, így akaratlanul is szembesülnöm kellett a mai fiatalok zenei ízlésével. Az alábbi dalokból kiképzés nélkül nekem mindössze egyet sikerült beazonosítanom, lássuk, olvasóink hogyan oldják meg az ennek kapcsán összeállított kvízjátékunkat! 

shutterstock 226539883

Megadtuk a szám címét, még bele is hallgathat, utána pedig találja ki az előadó nevét! Igazán kemény arcok (és fülhallgató nélkül munkahelyről netezők) anélkül is találgathatnak, hogy meghallgatnák a bejátszásokat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Legtöbben még mindig botot dugnának az epilepsziás szájába

Puskás Pálma 2015. július 5., vasárnap 21:37

A gyermekkori és kamaszkori epilepsziák körülbelül minden századik gyereket érintenek hazánkban. Az epilepsziával élő gyerekek-kamaszok életét nem csak a betegség keseríti meg, mi több, gyógyszerrel jelentős részük rohammentessé tehető. A gyógyszer azonban nem véd a kiközösítés, a stigmák ellen, amelyek nagy részben a környezet tájékozatlanságából adódnak.

Az epilepsziával élő kamasz olyan nehézségekkel is szembenézhet, amelyek társait nem érintik - például nem úszhat be egyedül a Balatonba, és ha az rohamot provokál, akkor nem videójátékozhat és a stroboszkópot is kerülnie kell. A betegség egyes esetekben a továbbtanulást is befolyásolhatja, habár a közhiedelemmel ellentétben viszonylag kevés az olyan szakma, amelyet egy jól kezelt epilepsziás ne űzhetne.

Epilepsziás gyerekekről és felnőttekről, továbbtanulásról, stigmáról, Lila Napról és az elsősegélynyújtás szabályairól beszélgettünk Novoszáth Hannával, a Magyar Epilepsziával Élők Alapítvány önkéntesével.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt nem akarja látni a gyereke telefonján

mzd 2015. július 4., szombat 12:46

Vannak olyan dolgok, amikről nem szívesen találnánk fotókat a gyerek telefonján: bár a képzeletbeli dobogón biztos helyet kapnának a barátnő meztelen képei, ha megnézi a lenti galériát, még valamit felírhat a hárompontos listára - mégpedig a balesetveszélyes körülmények között készült felvételeket.

Ethan és Jake Smit teljesen átlagos 15, illetve 18 éves tinédzserek. Egy dolgot leszámítva: éppen parkourozni indultak Newportban, amikor - majdnem szó szerint - belefutottak a George streeti hídba. Jól meg is mászták az acélból készült szerkezetet, amit egy fejkamera segítségével fel is vettek, zárásként pedig lecsúsztak az egyik fémrúdon - közvetlenül a motorosok és autósok feje felett. Galériánkban megnézheti, mit láttak a művelet közben - ha másra nem is, arra például jók, hogy megtudja, milyen az, amikor megmászik valaki egy hidat. 

Az új menő: 170 ezerért tanulhat pofára esni a kamasz

Dívány 2015. július 3., péntek 14:05

Legyen a neve mondjuk, rollerdeszka. Mert az igaz neve amúgy Two Wheels Smart Self Balancing Scooters Drifting Board Electric, azaz kétkerekű, magától egyensúlyozó, driftelő elektromos roller-deszka, ami ráadásul tíz kiló, még sokkal inkább ráadásul 170 ezer forint. Cserébe viszont közel tíz km/órával visz minket el kábé tizenkilenc kilométer távolságra. Na persze, csak miután megtanul az ember vele közlekedni, ami ahogy az már lenni szokott, közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek a lenti videón tűnik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27

Blogok, amiket olvasunk

FAPADOS Új menetrend és a legjobb jegyek

Tippek a jó előre tervezőknek, mi az, amire most kell lecsapni, és mi az, amit egyelőre bottal sem piszkálunk, mert annyira drága még. Fapados tippek a profiktól.

FILMVILÁG Csapatjátékos, Robinson, filmes hős

"Most már megpihenhetsz, hiszen filmértékek sokaságát hagytad magad után." A népszerű-tudományos dokumentumfilmek csodálatos egyéniségétől búcsúzunk.

KETTŐS MÉRCE Gyerekek a rácsok mögött a határon

A menedékjogi törvény módosítása embertelen. Európa álszent, helyettük végeztük el a piszkos munkát. Bonyolult kérdés, sok erkölcsi buktatóval.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

  • Még több Málta Pazar látnivalók, színes programok és garantált napsütés Máltán.
  • Vegyen ki egy-két hét szabadságot, és használja fel SZÉP kártyáját belföldön! Segítünk!
  • Varázslatos gyöngyszemek az azúrkék tengerben, vagy Guadeloupe-tól Savonáig.
  • Töltse az ünnepeket külföldön, Párizs, London, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Hirdetés