KÖLYÖK

Ennyibe kerül havonta az iskolás

Primilla 2015. szeptember 11., péntek 13:55

Az új tanév kezdetekor a költségvetés újratervezésére is szükség van, mert egy csomó olyan új kiadás jön be, amivel suliidőn kívül nem kell számolnunk. És ha már itt tartunk, ki is esik jó pár költség a vakációhoz képest. Érdemes tehát átgondolni, hogy mire, mennyit fogunk pluszban költeni a következő tíz hónapban.

Erre bíztat egyébként a K&H, a Vigyázz, Kész, Pénz pénzügyi vetélkedő meghirdetője is. A verseny szakértője kiszámolta, egy átlagos iskolás gyerek havonta 17 ezer forintba kerül.

Erre az összegre azért felkaptuk a fejünket, és körbekérdeztünk, hogy is van ez másoknál. A Porontyos/Kölyökös szülők eleinte csak a vállukat vonogatták, attól függ, mi tartozik ide, de aztán beindult a verkli, és igyekeztünk összeadni, mennyit költünk havonta azokra a tételekre, amelyek a közleményben is szerepeltek. (étkezés, sport, különórák, osztálykirándulás, tanárok ajándéka, zsebpénz, ilyesmik).

Iskolai étkezés

Az első kiadás, ami mindenkinek rögtön eszébe jutott, az az iskolai étkezés, amit minden hónapban ki kell csengetni. Erre nyugodtan számolhatunk átlagosan 10-12 ezer forintot – a K&H számításait alapul véve így marad még öt-hétezer forintunk, amiből gazdálkodhatunk. Ezt az összeget minden hónapban ki kell pengetni, esetleg ha a gyerek csak ebédet kap, akkor a felét, ebben az esetben viszont a tízóraira-uzsonnára pedig többet kell költeni. Plusz a büfé.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tíz lehetséges ok, ha fejfájós a gyerek

Puskás Pálma 2015. szeptember 10., csütörtök 15:43

Mit tegyünk, ha fáj a gyerek feje, mitől fáj, és egyáltalán, igazat mond-e? A gyermekkori fejfájások típusai hasonlóak a felnőttkoriakéhoz, ugyanakkor sokszor más a tünetek megjelenése, illetve jelentősen befolyásolják a fejfájást az életmódbeli tényezők. Milyen életmódbeli tényezők? Például, ha éhes. Összeszedtük a gyermekkori fejfájások leggyakoribb okait.

1. Túlterheltség

A gyerekek a felnőttekhez hasonlóan tenziós fejfájást kapnak, ha krónikus stressznek vannak kitéve, vagy ha túl sokat nézik a monitort. A túlingereltség gyakran nem is egyértelmű, hiszen lehetséges, hogy a gyerek egész nap valamilyen szabadidős tevékenységgel volt elfoglalva – csakhogy ha ez azt jelenti, hogy délelőtt a vidámparkban volt, délután kedvenc gyerekzenekarának koncertjén, és közben mindvégig mesét nézett vagy játszott a táblagépén, akkor simán megfájdulhat a feje estére. Természetesen idegeskedhet a gyerek egy-egy matekdolgozat miatt is, és ez a stressz is fejfájást okozhat. Visszatérő gyerekkori fejfájás esetén érdemes áttekinteni a gyerek napirendjét, ésszerűsíteni a terhelést, ritkítani a különórákat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bombák, tankok, hullák - ezt rajzolják a menekült gyerekek

Dívány 2015. szeptember 9., szerda 14:48

2015, Budapest, Keleti pályaudvar. Több száz azoknak a migráns gyerekeknek a száma, akik a zsúfolt aluljárókban családukkal együtt a magyar hatóságok engedélyére várnak, ami lehetővé teszi, hogy vonatra szálljanak, és eljuthassanak Észak- és Nyugat-Európába, ami az új, nyugodt, békés élet kezdetét jelenti számukra.

Önkéntesek ezeket a napokat a kicsik számára úgy próbálták megkönnyíteni, hogy kiscsoportos foglalkozásokon belül körjátékokat, angol vagy német mondókákat tanítottak a gyerekeknek, társas- és képességfejlesztő játékokat játszottak, illetve a földön ülve vagy guggolva rajzoltak. Az adományozóknak köszönhető zsírkrétával, színes szeruzával megrendítő alkotások készültek, amit a Wall Street Jurnal fotósa, Süveg Áron dokumentált, és bemutatta a rajzok készítőit is. Kattintson a szöveges galériánkra! 

Síró gyerek, üvöltő edző - tényleg ez az élsport?

Puskás Pálma 2015. szeptember 8., kedd 13:30

Nemrég egy baráti beszélgetés kapcsán merült fel, hogy sportoljon-e a gyerek. Abban nagyjából egységesek voltak az álláspontok, hogy jó, ha mozog valamit és nem csak a képernyő előtt ül, de a versenysport témája már megosztóbbnak bizonyult.

A versenyszerű sport általános és középiskolás korban sokak szerint csak akkor hasznos, ha valóban élsportolót szeretnénk nevelni a gyerekből, nem beszélve arról, hogy az edzések miatt nem lesz ideje a tanulásra, és a sport a továbbtanulás és későbbi karrierje rovására megy. Nem beszélve a szabadidejéről és a lelki épségéről, hiszen egy komolyabban sportoló gyereknek viszonylag kevés ideje van bulizni, ehelyett kamaszkora legszebb éveit üvöltöző edzők uralma alatt kell töltenie.

Egy barátnőnk egyetemista korú gyermeke ugyanakkor épp néhány hete vált kiváló ellenpéldává: a húszéves lány művészettörténésznek tanul és egy neves nyugat-európai egyetemen nemrég épp élsportoló múltjának köszönhetően kapott meg egy több hónapos ösztöndíjat. Nem mintha a tenisznek bármi köze lenne a művtörihez: a külföldi egyetem nézetei szerint azonban az élsportolói múlt garancia arra, hogy a jelölt kitartó, fegyelmezett, és alkalmasint képes másokkal együtt dolgozni.

Érdemes-e tehát engedni, vagy akár biztatni a gyereket a versenysportra? Vagy ha túl sokat úszik, tuti nem megy egyetemre? Tényleg sírással telnek az élsportoló kamaszok mindennapjai? Egy olyan fiatal nővel beszélgettünk, aki bár kamaszkorát válogatott sportolóként töltötte, jelenleg orvosként dolgozik az ország egyik vezető intézményében.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Idén is ingyen HPV oltás a hetedikeseknek

Primilla 2015. szeptember 7., hétfő 13:26

Ingyen megkaphatják ebben a tanévben is a hetedik osztályos lányok a méhnyakrákok 70 százalékáért felelős humán papillomavírus típus elleni védőoltást. Az oltás önkéntes, a szülőknek szeptember 11-éig kell nyilatkozniuk, hogy kérik-e a gyermeküknek, vagy sem. Ez a második év, hogy iskolai keretek között, ingyen megkaphatják a lányok a védőoltást, tavaly a jogosultak 77,5 százaléka élt a lehetőséggel.

A HPV „rákkeltő” típusai a nemi szervek és a végbél hámjában fertőzést, idővel rákos elfajulást is képesek okozni. A szexuális életet élő nők kb. 80 százaléka átesik a nemi szerveket érintő HPV-fertőzésen, a többségük nem is tud róla. A HPV-fertőzés a szexuális élet megkezdése után, leggyakrabban 15-24 éves kor között következik be. A fertőzések 90 százaléka az immunrendszer segítségével magától meggyógyul, a fertőzöttek kb. 10 százalékánál azonban tartós fertőzés alakul ki, ami több év alatt rosszindulatú daganattá fajulhat. A méhnyakrákok 70 százalékának kialakulásáért a HPV két típusa (16-as és 18-as típus) a felelős – ezek ellen nyújt védettséget ez a védőoltás. 

Fotó: Media For Medical
Távolról sincs vége, olvasson még »

Pályázat: képregényekkel az írástudatlanság ellen

Primilla 2015. szeptember 6., vasárnap 08:54

Tudta ön, hogy ötből egy kamasz, és szintén ötből egy felnőtt küzd kihívásokkal az olvasás terén? Hogy minden utcában 11 olyan ember él, aki nem tud jól olvasni? Vagy, hogy minden iskolai osztályban négy olyan gyerek van, akinek olvasási problémái vannak? Ezek az adatok nem a burundi vagy a tadzsikisztáni, hanem az európai helyzetet írják le.

Szeptember 8-a 1965 óta az írástudatlanság elleni küzdelem nemzetközi napja. Ezen a napon világszerte figyelemfelkeltő programokkal népszerűsítik az írás és olvasás fontosságát. A Műveltség Hete 2015 nemzetközi programsorozathoz Magyarország is csatlakozott. 

Fotó: Gerhard Joren
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezekben változtasson, ha közeleg a kamaszkor!

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. szeptember 5., szombat 07:35

Sokan belefutnak a csapdába, hogy azt hiszik, ami kiválóan működött a korábbi években, az folytatható a gyerek tizenéves korában is. Holott, ahogy közeledik a kamaszkor felé a gyerek, a szülőnek is meg kell újulnia. Bizonyos dolgokban más szemlélet szükséges, vagy éppen nagyobb odafigyelés, tolerancia.

A régi humor nem mindig vicces

A humor csodákra képes, összekovácsol a gyerekkel, még akkor is, ha kamaszodik. Egészen addig, míg valaki másra, vagy a szülőre magára vonatkozik. A viccesnek szánt csipkelődő megjegyzésekre könnyen lesz undok grimasz, ajtócsapás a válasz. Miért? Mert a gyerek most még érzékenyebb, mint eddig, az önérzetére különösen, és lehet, hogy a szülő jóindulatúnak szánta a viccet, de ami eddig belefért, ma már nem megengedett.

Amikor élcelődünk valakin, egy kicsit fölénybe kerülünk hozzá képest (vagy legalábbis így érezzük). Általában ezt sem díjazzák a serdülők, ezért is olyan ingoványos terep a rájuk vonatkozó humor. Árgus szemekkel figyelik, eléggé komolyan veszi-e őket a szülő, mert ők már nem kis butuskák, hanem egyre inkább nők, férfiak. A csipkelődő észrevétel azt jelentheti számukra, még mindig gyerekként kezelik őket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Észrevettük, hogy a kutya előre jelzi a rohamokat

Puskás Pálma 2015. szeptember 4., péntek 10:28

A gyermekkori epilepsziák viszonylag sokféle eredetű és megjelenésű tünetcsoportot foglalnak magukba. A kórképek egy része kinőhető, más részük gyógyszerekkel tünetmentessé tehető. Hazánkban körülbelül minden századik gyermeket érint ez a probléma.

Az epilepsziás gyerekeknek többnyire rengeteg nehézségen kell keresztülmenniük a betegség miatt, és ez természetesen szüleiket is megviseli. Két olyan anyukát faggattunk, akiknek gyermeke epilepsziabetegséggel küzd.

A két gyerek életkora, élethelyzete és betegsége is különböző, de mindkét történetben hasonlóak a stigmával, kiközösítéssel szembeni küzdelmek. Zsuzsával és Edinával diagnózisokról, félelmekről, továbbtanulásról és kutyákról beszélgettünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vicces félrefordítás a negyedikes angolkönyvben

Koncz Andrea 2015. szeptember 3., csütörtök 15:12

Kinyitottuk a gyerek vadiúj angolkönyvét, és az első dolog, ami a szemem elé került a következő talány volt: kerek, fehér, a föld alatt növő gyökérzöldség, amely időnként enyhén rózsaszínes árnyalatot ölt - hogy mondjuk magyarul? Hát sárgarépa! Legalábbis a negyedikes angolkönyv The enormous turnip című meséje szerint:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hiteles legyen, ne tökéletes!

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. szeptember 2., szerda 09:07

Egy húszas évei elején járó nő arról számolt be, attól a pillanattól kezdve érezte igazán közel magához az anyját, mikor nagy sóhaj kíséretében bocsánatot kért a lányától, amiért „annyi hülyeséget összehordott” korábban. Mint például azt, hogyha az ember mindent megtesz, garantáltan mindig boldog lesz a házassága.

Aztán azt is mondta, első a munka, második a kötelesség, és mindig arra helyezte a hangsúlyt: csak jól kell tanulni és rendesen járni a különórákra, más nem számít. Meg azt is mondta, senki, de főleg a lánya nem engedheti meg magának, hogy szemtelenkedjen, még ha igaza is van egy helyzetben, akkor sem szólhat vissza élesen.

Úgy látta helyesnek harmincöt évesen, ha ezeket az értékeket adja át gyermekének, de ötvenen túl sok mindenről másképp vélekedik. Közben volt egy szeretői kapcsolata, mert hiába próbálta kihozni a legtöbbet a házasságából, érzelmeket alig kapott vissza, és annyira magányosnak érezte magát, hogy közel az ötvenhez párhuzamos kapcsolatba kezdett.

Ma már előfordul, hogy otthagyja a mosatlan edényeket, hogy tovább olvasson egy izgalmas könyvet. És kevésbé érdekli, mások elég simulékonynak fogják-e találni: ha valami nem tetszik neki, megmondja. Szerinte ő ilyen volt mindig is, de sértette volna a büszkeségét, ha egy nem tökéletes anyát lát a lánya, ezért magának sem engedte meg, hogy eltérjen az ideáltól. Bocsánatot kért, mert úgy érezte, hogy hazudott. Nem azt adta át a lányának, amilyen ő igazából, hanem amilyen lenni szeretett volna, egy hamis képet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Baj van otthon? Tudjon róla a gyerek tanára is!

Primilla 2015. szeptember 1., kedd 16:20

Sokan gondolják, hogy családi bajok – válás, bebörtönzés, halál, betegség – magánügy. Ám ha iskolás gyerekünk van, ez már korántsem olyan magától értetődő. Az, hogy beavatjuk-e a tanárát a dologba, nagyban meghatározza a gyereknek nem csak a teljesítményét, hanem azt is, hogy jól érzi-e magát (legalább) az iskolában, vagy sem. Nem beszélve arról, hogy a bajjal járó stresszt is csökkenthetjük.

„Ha elmondjuk a tanárnak, hogy mi a helyzet otthon, segítünk neki megérteni, hogy miért változott meg a gyerek viselkedése” –mondta a Yahoo Parenting-nek David Maxfield társadalomtudós, a Crucial Conversations című könyvsorozat társszerzője.

Maxfield társával, Joseph Grenny-vel együtt 622 esetet tekintettek át a szülő-tanár kommunikációval kapcsolatban, és azt találták, hogy túl gyakran tartanak vissza fontos információkat mind a szülők, mind pedig a tanárok. A szülők gyakran nem szólnak a tanárnak a családi problémákról, a tanárok pedig nem riasztják a szülőket, ha hirtelen komoly gondok lesznek a gyerek iskolai viselkedésével. Az eredmény pedig – túl a történetgyűjteményükön – az lett, hogy a félreértések és a kezeletlen magatartás problémák jelentős részben abból erednek, hogy a felnőttek, kommunikáció hiányában, gyakorlatilag nincsenek tisztában a bajok hátterével. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Violetta a koncerten is tarolt

Dívány 2015. augusztus 29., szombat 19:55

Violetta. Egy mosolygós szőke lány valami rózsaszínes-lilás háttér előtt. Ebben a hónapban az is látta, aki nem néz Disney Channel-t a tévében, mert a hipermarketek iskolakezdési részlegein a megszokott rajzfilmfigurák mellett az ő arca is ott szerepel füzetborítón, tolltartón, táskán és még ki tudja, mi mindenen. Akinek már iskolás a lánya, az pláne biztos, hogy hallott róla. Ha máshogy nem, hát úgy, hogy a gyerek hazahozta a Violetta-témát a suliból.

Ezt játszottuk mi: gumizás, sántika meg a többiek

polly 2015. augusztus 29., szombat 16:45

Legelőször felháborodtak és kiakadtak, később pedig kétségbeestek, amikor bejelentettem nekik, hogy vége a hétköznapi számítógépezésnek (kivéve, ha iskolai feladathoz kell), és kötelezővé tettem a napi egy óra levegőzést. A gyerekeim ugyanis elképzelni sem tudják, mi a francot fognak a szabad ég alatt csinálni ilyen hosszú idő alatt, ha még csak a mobiljukat és a tabletet sem vihetik magukkal.

Korábban ezzel semmi probléma nem volt, de már kinőttek a homokozóból, én meg szomorúan látom a környezetünkben is, hogy azok a fiatalok, akik nem sportfüggők, azok halálra unják magukat, és csak unottan bandáznak egy-egy padon. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

3 app, amitől tartsa távol a kamaszt!

Dívány 2015. augusztus 28., péntek 17:36

Mivel a Pew Kutatóközpont jelentése szerint a tinik háromnegyede (73%) rendelkezik okostelefon-hozzáféréssel, és időről időre hallani olyan hírekről, hogy fiatalok netes zaklatás miatt lesznek öngyilkosok, így talán nem is annyira meglepő, hogy a HuffPost a Common Sense Media ajánlásai nyomán egy olyan cikket közölt, amelyben három, potenciális veszélyforrást jelentő alkalmazásra hívja fel a figyelmet. Mutatjuk őket, és elmondjuk azt is, miért adhatnak okot az aggodalomra.

Számtalan közösségi háló ártalmatlan, sőt hasznos, vannak viszont olyan alkalmazások, amikkel könnyebben felszínre tör a mindenkiben lapuló "sötét oldal". Névtelen kommentek, pletyka-terjesztés, inkrimináló fotók, vallomások - ha mindezt összekötjük a helymeghatározással, különösen veszélyes kombinációt kapunk, amelyek mondjuk egy iskola összes diákját összekapcsolva megsokszorozhatják az olyan problémákat, mint a netes zaklatás, a pletyka, vagy éppen a fizikai fenyegetés - vélik az elemzők.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magunknak is szabjunk határt, ha kamaszt nevelünk!

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. augusztus 27., csütörtök 18:55

Amikor elkezd kamaszodni a gyerek, sok szülő meglepődve tapasztalja, mi minden rejlett benne, amiről eddig sejtése sem volt: nem gondolta, ennyire fel tud menni a pumpa a gyerektől, ennyire ki tudja őt borítani, olyan eszközökhöz nyúl kétségbeesésében, amik addig nem jellemezték. Egyszerűen szólva: kihozza belőle az állatot. Holott a provokációhoz a kisebbek is értenek, és aki átélte a dackorszakot, lehet, hogy edzettnek érzi magát. Aztán meglepődik, hogy mégsem az.

A miértre, tehát hogy miért képes sokkal erőteljesebben hatni egy tizenéves, mint egy kisgyerek, éppen az érettségében, okosságában rejlik a válasz. Élesen, talán túlzottan is élesen látja a szülőt, a hibáit, az esendőségét. Gyakran telibe talál a megjegyzése, pimaszkodása, mert olyasmit fogalmaz meg, ami –ha tiszteletlenül is mondta-, igaz. Ugyanakkor mégsem feltétlenül igazságos, gyakran csak a valóság egy részét látja. Tehát előáll az a helyzet, hogy egyfelől egyenlő félként kell vele beszélni, mint aki már sok mindent tud, másfelől a szülő rálát, hogy hol vannak a torzításai, túlzásai, amikről még nem lehet meggyőzni őt.

Ez a kombináció üti ki sokaknál a biztosítékot: elvesztik az önbizalmukat, mert már nincsenek fölényben a tizenévessel szemben, de vita esetén nem egy méltányos, együttműködő másik fél áll velük szemben, hanem valaki, aki olykor könyörtelen, hiperkritikus.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mutatjuk a pótfelvételi ponthatárait

mzd 2015. augusztus 26., szerda 18:45

A Felvi.hu közzétette a pótfelvételi ponthatárait, és a statisztikából kiderül, hogy a jelentkezők közel háromnegyede (73%) alapképzésre vagy osztatlan mesterképzésre jelentkezett, minden tizedik mesterképzésre, a maradék (17%) pedig felsőfokú szakképzésre. 

A 8200 pótfelvételiző körében a legnépszerűbb szak a jogász volt, ezt 547-en szerették volna hallgatni, de a gazdálkodási és menedzsment képzés, illetve a kereskedelem és marketing is vonzó volt (431 illetve 253 jelentkezéssel). A Felvi.hu tízpontos listájának végén - kicsit meglepő módon - a csecsemő- és kisgyermeknevelő szak áll, amire 130-an jelentkeztek. A jelentkezők fele (45%) nappali munkarendben tanulna, ennél kicsivel többen (47%) vannak azok, akik inkább levelező tagozaton folytatnák a tanulmányaikat.

Fotó: Thomas Imo / Europress / Getty

Jó tudni: a pótfelvételiben meghirdetett szakok esetében – amennyiben a szakot korábban az általános eljárásban is meghirdették – a ponthatár nem lehet alacsonyabb az általános eljárásban nyilvánosságra hozott ponthatároknál. "Ha egy képzést kizárólag a pótfelvételi eljárás során hirdettek meg, a ponthatár nem lehet alacsonyabb a jogszabályi minimum pontszámnál, ami alapképzésen és osztatlan képzésen 280, felsőoktatási szakképzésen 240, mesterképzésen 50 pont" - írja a Felvi.hu. Mi pedig nem csigázzuk tovább, ide kattintva intézményenként láthatja a pontokat!

Az egyetemkezdők depressziója gyakoribb, mint gondolná

Puskás Pálma 2015. augusztus 26., szerda 15:01

Az érettségi után továbbtanuló, emiatt esetleg otthonról el is költöző kamaszok körében gyakoriak a depressziós tünetek – az angolszász szakirodalomban külön neve is van a jelenségnek, „college depression”, azaz főiskolás depresszió néven ismerik. De miért lesz depressziós a főiskolás vagy az egyetemista, és ha az lesz, mit tehetünk ellene?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Majdnem duplájába kerülnek a tankönyvek

ermiz 2015. augusztus 24., hétfő 15:35

Az MTI két csodálatos grafikonnal rukkolt elő így iskolakezdés előtt, és arról is írt, hogy miért nagyon jók a reformok, melyeket a tankönyvpiacon hajtottak végre. Tájékoztatásuk szerint két év múlva minden általános iskolás ingyen kapja majd a könyveket - a mostani tanévben ezt az elsősök, a másodikosok és a harmadikosok számára biztosítják.

A kormánypárt közlése szerint tavaly az átvett kiadók tankönyveinek ára átlagosan 15, 2015-re pedig 36 százalékkal csökkent a 2013-as árakhoz képest. Azt azonban elfelejtették hozzátenni, hogy az árak az ezredforduló óta durván majdnem kétszeresére nőttek: a tankönyvek esetében 1,8-as, a tanszerek és írószerek esetében pedig 1,69-es szorzóval kell számolni az 1999-es árakhoz képest.

Hogyan jött ki nekünk mindez? Az MTI grafikáján láncviszonyszámok láthatóak, amik azt mutatják meg, hogy az előző évhez képest mennyit változott a tankönyvek ára (107,6 %-os értéknél ez 7,6 százalékos drágulást, 95,6-osnál pedig 4,4 százalékos csökkenést jelent). Ha viszont arra vagyunk kíváncsiak, hogy a kiindulóponthoz (tehát a grafikonon még nem jelölt 1999-hez) képest mennyit változott a tankönyvek ára évről évre, akkor a bázisviszonyszámmal kell dolgoznunk. Ebben az estben  egyszerűen össze kell szorozni az indexeket - kezdve a legelső értékkel (ami 1999 esetében 100%, hiszen az a viszonyítási alap), majd folytatva a következő évekével (arra vigyázni kell, hogy a szorzás előtt minden értéket százzal osztva vegyünk sorra!). Tehát 100*1,026*10,76*(...)*0,997*0,956 ~ 1,8.

Így jön ki tehát, hogy 1999 óta a tankönyvek 1,8-szorosukra, a taneszközök pedig 1,6-szorosra drágultak.

Kúsztunk, másztunk, kötélpályán csúsztunk, és élveztük

Becca 2015. augusztus 22., szombat 19:28

Nem csak gyerekeknek ultramenő kalandparkba menni, de felnőtteknek is klassz élmény, és nem csak azért, mert minimum egy órára leköti magát a gyerek, és végre lehet egy kicsit lazítani, de az igazán jól összerakott pályát még a felnőttek is simán élvezik. 

Nemrég nyitott meg Budapest egyik új kalandparkja, a Zip City, így hát elmentünk feltérképezni, hogy melyik korosztály lehet a célcsoport. Egy 12 éves kiskamasszal, és Istivel, a fotóssal vágtunk neki az élményeknek. Mivel előre gondolkodtunk, még a déli napsütés előtt érkeztünk meg a helyre - ami nem jött rosszul, ugyanis a konténerekben rekkenő hőség van. Na, de ne szaladjunk ennyire előre.

Amikor a bejáratnál megálltunk, mindenkinek ez volt ez első kérdése: „Ez ilyen kicsi?!”. Miután viszont bent is körbenéztünk, megállapítottuk, hogy ez mégsem egy 10 perces menet lesz, magunkra csatoltuk a bukót és a fejlámpát, majd megkezdődött a túra. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Milyen zenét szeret a kölyök? Megmondjuk, miben jó.

Puskás Pálma 2015. augusztus 20., csütörtök 16:15

A kamaszok hajlamosak felnőtt fejjel már érthetetlen jelentőséget tulajdonítani a zenei ízlésnek, ez a másik megismerésének fontos mérföldköve, szinte minden eslő találkozásnál hamar elhangzik az „és te milyen zenét szeretsz?” Később rájövünk, nem biztos, hogy a zenei ízlés a legfontosabb, hanem inkább az, hogy a másik milyen ember, ez pedig nincs összefüggésben azzal, hogy punkzenét vagy dubstepet hallgat-e. De vajon tényleg nincs?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kvíz: Felismeri a lánya kedvenc sorozatszereplőit?

Divany.hu 2015. augusztus 16., vasárnap 17:26

Tizenkét éves lányom sorozatmániájának köszönhetően én már kívülről fújom a Disney csatorna régi és aktuális karaktereinek nevét, amivel sokra nem megyek az életben, de legalább tudom, kiről és miről beszél a gyerek, amikor Violettát meg Hannah Montanát emlegeti. Összeszedtem az általam is ismert, közkedvelt szereplőket, és kíváncsian várom, tíz fotó alapján olvasóink mennyit tudnak név szerint beazonosítani. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerekszobák, ahol "rend" van

Dívány 2015. augusztus 15., szombat 16:48

A Huffington Post oldalán láttuk meg azt az olvasói fotókból összeállított cikket, amelyben gyerekszobákat mutatnak meg, méghozzá olyan szobát, amelyben a tulajdonos szerint rend van.

A tizenévesem szobája. Ilyen rend nem volt benne amióta...., asszem még soha - írta a HuffPo olvasója a kép mellé.
A tizenévesem szobája. Ilyen rend nem volt benne amióta...., asszem még soha - írta a HuffPo olvasója a kép mellé.

Ha a többi HuffPo fotóra is kiváncsiak, kattintsanak a linkre feljebb. De persze nem kell az óceán túlsó felére utazni ahhoz, hogy ilyet lásson az ember, mi is rögtön fotóztunk kettőt a saját házunk táján, és arra bíztatjuk önöket is, ha éppen "rend" van a gyereknél, lőjenek egy képet róla, és küldjék el nekünk, hátha nálunk is összejön egy jó kis válogatás.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyre többen készülnek online az iskolakezdésre

Edicsek 2015. augusztus 14., péntek 10:47

Papírboltba járni iskolakezdés előtt legalább annyira macerás, mint a karácsony előtti nagybevásárlás, ezért egyre többen intézik ezt is online, vagyis otthon, nyugiban a gép elől, ahol a felmérések szerint a legtöbb ember iskolatáskát, színes ceruzát és persze füzeteket vásárol. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Haverjaival menne a gyerek strandra? Felejtse el!

marilla 2015. augusztus 12., szerda 10:55

Miközben a strandokat járva folyamatosan rácsodálkozom, hogy 12-14 éves gyerekek felügyelet nélkül tartózkodnak nemcsak a vízben, hanem a fürdő egész területén, sorra olvason a híreket arról, hogy pont ebből a korosztályból kerül ki a legtöbb fulladásos baleset. Oké, sajnos egyre több szülő nem tudja megoldani a gyereke nyári felügyeletét sem, hiszen míg nagyobb városokban van kijelölt, ingyenes napközis iskolatábor, addig vidéken erre legtöbbször nincsen lehetőség.

A kölyök tehát vagy egész nap a Minecraft előtt kockul, vagy sors- és kortársaival a szülők tudta nélkül elszökik közeli tóhoz. Más épeszű magyarázat ugyanis nincsen arra, hogyan kerülnek kiskorúak felnőtt felügyelete nélkül a vízbe. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért jó, ha lázad a tizenéves?

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. augusztus 11., kedd 13:32

Azok a szülők, akiknek lázad a tinijük, azt kívánják, bárcsak ne tenné, vagy egy kicsit kevésbé, vagy legalábbis ne így. Inkább szelíden, észrevétlenül. Na persze, az már nem is lázadás, hiszen ahhoz hozzátartozik a konfliktus vállalása, és annak megharcolása, hogy most már a kamasz is bele akar szólni a szabályok alakításába.

Ide tartozik annak a megtapasztalása is, hogy „akarhatok mást, mint a szüleim, és el tudom érni, hogy figyelembe vegyék”. Azaz súrlódásokkal, sőt: csattanásokkal jár, de nem azért, mert a szülők olyan gonoszak, hogy sosem veszik figyelembe a gyerek akaratát, hanem épp azért, mert meg kell tapasztalnia a gyereknek, mi van, ha olyasmiért harcol, ami ellenállásba ütközik.

Nem csoda, hogy a legtöbb szülő nem vágyik erre a csatározásra, és azt kívánja, bárcsak valahogy simábban mehetne ez az egész.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés