KÖLYÖK

Baj van otthon? Tudjon róla a gyerek tanára is!

Primilla 2015. szeptember 1., kedd 16:20

Sokan gondolják, hogy családi bajok – válás, bebörtönzés, halál, betegség – magánügy. Ám ha iskolás gyerekünk van, ez már korántsem olyan magától értetődő. Az, hogy beavatjuk-e a tanárát a dologba, nagyban meghatározza a gyereknek nem csak a teljesítményét, hanem azt is, hogy jól érzi-e magát (legalább) az iskolában, vagy sem. Nem beszélve arról, hogy a bajjal járó stresszt is csökkenthetjük.

„Ha elmondjuk a tanárnak, hogy mi a helyzet otthon, segítünk neki megérteni, hogy miért változott meg a gyerek viselkedése” –mondta a Yahoo Parenting-nek David Maxfield társadalomtudós, a Crucial Conversations című könyvsorozat társszerzője.

Maxfield társával, Joseph Grenny-vel együtt 622 esetet tekintettek át a szülő-tanár kommunikációval kapcsolatban, és azt találták, hogy túl gyakran tartanak vissza fontos információkat mind a szülők, mind pedig a tanárok. A szülők gyakran nem szólnak a tanárnak a családi problémákról, a tanárok pedig nem riasztják a szülőket, ha hirtelen komoly gondok lesznek a gyerek iskolai viselkedésével. Az eredmény pedig – túl a történetgyűjteményükön – az lett, hogy a félreértések és a kezeletlen magatartás problémák jelentős részben abból erednek, hogy a felnőttek, kommunikáció hiányában, gyakorlatilag nincsenek tisztában a bajok hátterével. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Violetta a koncerten is tarolt

Dívány 2015. augusztus 29., szombat 19:55

Violetta. Egy mosolygós szőke lány valami rózsaszínes-lilás háttér előtt. Ebben a hónapban az is látta, aki nem néz Disney Channel-t a tévében, mert a hipermarketek iskolakezdési részlegein a megszokott rajzfilmfigurák mellett az ő arca is ott szerepel füzetborítón, tolltartón, táskán és még ki tudja, mi mindenen. Akinek már iskolás a lánya, az pláne biztos, hogy hallott róla. Ha máshogy nem, hát úgy, hogy a gyerek hazahozta a Violetta-témát a suliból.

Ezt játszottuk mi: gumizás, sántika meg a többiek

polly 2015. augusztus 29., szombat 16:45

Legelőször felháborodtak és kiakadtak, később pedig kétségbeestek, amikor bejelentettem nekik, hogy vége a hétköznapi számítógépezésnek (kivéve, ha iskolai feladathoz kell), és kötelezővé tettem a napi egy óra levegőzést. A gyerekeim ugyanis elképzelni sem tudják, mi a francot fognak a szabad ég alatt csinálni ilyen hosszú idő alatt, ha még csak a mobiljukat és a tabletet sem vihetik magukkal.

Korábban ezzel semmi probléma nem volt, de már kinőttek a homokozóból, én meg szomorúan látom a környezetünkben is, hogy azok a fiatalok, akik nem sportfüggők, azok halálra unják magukat, és csak unottan bandáznak egy-egy padon. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

3 app, amitől tartsa távol a kamaszt!

Dívány 2015. augusztus 28., péntek 17:36

Mivel a Pew Kutatóközpont jelentése szerint a tinik háromnegyede (73%) rendelkezik okostelefon-hozzáféréssel, és időről időre hallani olyan hírekről, hogy fiatalok netes zaklatás miatt lesznek öngyilkosok, így talán nem is annyira meglepő, hogy a HuffPost a Common Sense Media ajánlásai nyomán egy olyan cikket közölt, amelyben három, potenciális veszélyforrást jelentő alkalmazásra hívja fel a figyelmet. Mutatjuk őket, és elmondjuk azt is, miért adhatnak okot az aggodalomra.

Számtalan közösségi háló ártalmatlan, sőt hasznos, vannak viszont olyan alkalmazások, amikkel könnyebben felszínre tör a mindenkiben lapuló "sötét oldal". Névtelen kommentek, pletyka-terjesztés, inkrimináló fotók, vallomások - ha mindezt összekötjük a helymeghatározással, különösen veszélyes kombinációt kapunk, amelyek mondjuk egy iskola összes diákját összekapcsolva megsokszorozhatják az olyan problémákat, mint a netes zaklatás, a pletyka, vagy éppen a fizikai fenyegetés - vélik az elemzők.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magunknak is szabjunk határt, ha kamaszt nevelünk!

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. augusztus 27., csütörtök 18:55

Amikor elkezd kamaszodni a gyerek, sok szülő meglepődve tapasztalja, mi minden rejlett benne, amiről eddig sejtése sem volt: nem gondolta, ennyire fel tud menni a pumpa a gyerektől, ennyire ki tudja őt borítani, olyan eszközökhöz nyúl kétségbeesésében, amik addig nem jellemezték. Egyszerűen szólva: kihozza belőle az állatot. Holott a provokációhoz a kisebbek is értenek, és aki átélte a dackorszakot, lehet, hogy edzettnek érzi magát. Aztán meglepődik, hogy mégsem az.

A miértre, tehát hogy miért képes sokkal erőteljesebben hatni egy tizenéves, mint egy kisgyerek, éppen az érettségében, okosságában rejlik a válasz. Élesen, talán túlzottan is élesen látja a szülőt, a hibáit, az esendőségét. Gyakran telibe talál a megjegyzése, pimaszkodása, mert olyasmit fogalmaz meg, ami –ha tiszteletlenül is mondta-, igaz. Ugyanakkor mégsem feltétlenül igazságos, gyakran csak a valóság egy részét látja. Tehát előáll az a helyzet, hogy egyfelől egyenlő félként kell vele beszélni, mint aki már sok mindent tud, másfelől a szülő rálát, hogy hol vannak a torzításai, túlzásai, amikről még nem lehet meggyőzni őt.

Ez a kombináció üti ki sokaknál a biztosítékot: elvesztik az önbizalmukat, mert már nincsenek fölényben a tizenévessel szemben, de vita esetén nem egy méltányos, együttműködő másik fél áll velük szemben, hanem valaki, aki olykor könyörtelen, hiperkritikus.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mutatjuk a pótfelvételi ponthatárait

mzd 2015. augusztus 26., szerda 18:45

A Felvi.hu közzétette a pótfelvételi ponthatárait, és a statisztikából kiderül, hogy a jelentkezők közel háromnegyede (73%) alapképzésre vagy osztatlan mesterképzésre jelentkezett, minden tizedik mesterképzésre, a maradék (17%) pedig felsőfokú szakképzésre. 

A 8200 pótfelvételiző körében a legnépszerűbb szak a jogász volt, ezt 547-en szerették volna hallgatni, de a gazdálkodási és menedzsment képzés, illetve a kereskedelem és marketing is vonzó volt (431 illetve 253 jelentkezéssel). A Felvi.hu tízpontos listájának végén - kicsit meglepő módon - a csecsemő- és kisgyermeknevelő szak áll, amire 130-an jelentkeztek. A jelentkezők fele (45%) nappali munkarendben tanulna, ennél kicsivel többen (47%) vannak azok, akik inkább levelező tagozaton folytatnák a tanulmányaikat.

Fotó: Thomas Imo / Europress / Getty

Jó tudni: a pótfelvételiben meghirdetett szakok esetében – amennyiben a szakot korábban az általános eljárásban is meghirdették – a ponthatár nem lehet alacsonyabb az általános eljárásban nyilvánosságra hozott ponthatároknál. "Ha egy képzést kizárólag a pótfelvételi eljárás során hirdettek meg, a ponthatár nem lehet alacsonyabb a jogszabályi minimum pontszámnál, ami alapképzésen és osztatlan képzésen 280, felsőoktatási szakképzésen 240, mesterképzésen 50 pont" - írja a Felvi.hu. Mi pedig nem csigázzuk tovább, ide kattintva intézményenként láthatja a pontokat!

Az egyetemkezdők depressziója gyakoribb, mint gondolná

Puskás Pálma 2015. augusztus 26., szerda 15:01

Az érettségi után továbbtanuló, emiatt esetleg otthonról el is költöző kamaszok körében gyakoriak a depressziós tünetek – az angolszász szakirodalomban külön neve is van a jelenségnek, „college depression”, azaz főiskolás depresszió néven ismerik. De miért lesz depressziós a főiskolás vagy az egyetemista, és ha az lesz, mit tehetünk ellene?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Majdnem duplájába kerülnek a tankönyvek

ermiz 2015. augusztus 24., hétfő 15:35

Az MTI két csodálatos grafikonnal rukkolt elő így iskolakezdés előtt, és arról is írt, hogy miért nagyon jók a reformok, melyeket a tankönyvpiacon hajtottak végre. Tájékoztatásuk szerint két év múlva minden általános iskolás ingyen kapja majd a könyveket - a mostani tanévben ezt az elsősök, a másodikosok és a harmadikosok számára biztosítják.

A kormánypárt közlése szerint tavaly az átvett kiadók tankönyveinek ára átlagosan 15, 2015-re pedig 36 százalékkal csökkent a 2013-as árakhoz képest. Azt azonban elfelejtették hozzátenni, hogy az árak az ezredforduló óta durván majdnem kétszeresére nőttek: a tankönyvek esetében 1,8-as, a tanszerek és írószerek esetében pedig 1,69-es szorzóval kell számolni az 1999-es árakhoz képest.

Hogyan jött ki nekünk mindez? Az MTI grafikáján láncviszonyszámok láthatóak, amik azt mutatják meg, hogy az előző évhez képest mennyit változott a tankönyvek ára (107,6 %-os értéknél ez 7,6 százalékos drágulást, 95,6-osnál pedig 4,4 százalékos csökkenést jelent). Ha viszont arra vagyunk kíváncsiak, hogy a kiindulóponthoz (tehát a grafikonon még nem jelölt 1999-hez) képest mennyit változott a tankönyvek ára évről évre, akkor a bázisviszonyszámmal kell dolgoznunk. Ebben az estben  egyszerűen össze kell szorozni az indexeket - kezdve a legelső értékkel (ami 1999 esetében 100%, hiszen az a viszonyítási alap), majd folytatva a következő évekével (arra vigyázni kell, hogy a szorzás előtt minden értéket százzal osztva vegyünk sorra!). Tehát 100*1,026*10,76*(...)*0,997*0,956 ~ 1,8.

Így jön ki tehát, hogy 1999 óta a tankönyvek 1,8-szorosukra, a taneszközök pedig 1,6-szorosra drágultak.

Kúsztunk, másztunk, kötélpályán csúsztunk, és élveztük

Becca 2015. augusztus 22., szombat 19:28

Nem csak gyerekeknek ultramenő kalandparkba menni, de felnőtteknek is klassz élmény, és nem csak azért, mert minimum egy órára leköti magát a gyerek, és végre lehet egy kicsit lazítani, de az igazán jól összerakott pályát még a felnőttek is simán élvezik. 

Nemrég nyitott meg Budapest egyik új kalandparkja, a Zip City, így hát elmentünk feltérképezni, hogy melyik korosztály lehet a célcsoport. Egy 12 éves kiskamasszal, és Istivel, a fotóssal vágtunk neki az élményeknek. Mivel előre gondolkodtunk, még a déli napsütés előtt érkeztünk meg a helyre - ami nem jött rosszul, ugyanis a konténerekben rekkenő hőség van. Na, de ne szaladjunk ennyire előre.

Amikor a bejáratnál megálltunk, mindenkinek ez volt ez első kérdése: „Ez ilyen kicsi?!”. Miután viszont bent is körbenéztünk, megállapítottuk, hogy ez mégsem egy 10 perces menet lesz, magunkra csatoltuk a bukót és a fejlámpát, majd megkezdődött a túra. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Milyen zenét szeret a kölyök? Megmondjuk, miben jó.

Puskás Pálma 2015. augusztus 20., csütörtök 16:15

A kamaszok hajlamosak felnőtt fejjel már érthetetlen jelentőséget tulajdonítani a zenei ízlésnek, ez a másik megismerésének fontos mérföldköve, szinte minden eslő találkozásnál hamar elhangzik az „és te milyen zenét szeretsz?” Később rájövünk, nem biztos, hogy a zenei ízlés a legfontosabb, hanem inkább az, hogy a másik milyen ember, ez pedig nincs összefüggésben azzal, hogy punkzenét vagy dubstepet hallgat-e. De vajon tényleg nincs?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kvíz: Felismeri a lánya kedvenc sorozatszereplőit?

Divany.hu 2015. augusztus 16., vasárnap 17:26

Tizenkét éves lányom sorozatmániájának köszönhetően én már kívülről fújom a Disney csatorna régi és aktuális karaktereinek nevét, amivel sokra nem megyek az életben, de legalább tudom, kiről és miről beszél a gyerek, amikor Violettát meg Hannah Montanát emlegeti. Összeszedtem az általam is ismert, közkedvelt szereplőket, és kíváncsian várom, tíz fotó alapján olvasóink mennyit tudnak név szerint beazonosítani. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerekszobák, ahol "rend" van

Dívány 2015. augusztus 15., szombat 16:48

A Huffington Post oldalán láttuk meg azt az olvasói fotókból összeállított cikket, amelyben gyerekszobákat mutatnak meg, méghozzá olyan szobát, amelyben a tulajdonos szerint rend van.

A tizenévesem szobája. Ilyen rend nem volt benne amióta...., asszem még soha - írta a HuffPo olvasója a kép mellé.
A tizenévesem szobája. Ilyen rend nem volt benne amióta...., asszem még soha - írta a HuffPo olvasója a kép mellé.

Ha a többi HuffPo fotóra is kiváncsiak, kattintsanak a linkre feljebb. De persze nem kell az óceán túlsó felére utazni ahhoz, hogy ilyet lásson az ember, mi is rögtön fotóztunk kettőt a saját házunk táján, és arra bíztatjuk önöket is, ha éppen "rend" van a gyereknél, lőjenek egy képet róla, és küldjék el nekünk, hátha nálunk is összejön egy jó kis válogatás.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyre többen készülnek online az iskolakezdésre

Edicsek 2015. augusztus 14., péntek 10:47

Papírboltba járni iskolakezdés előtt legalább annyira macerás, mint a karácsony előtti nagybevásárlás, ezért egyre többen intézik ezt is online, vagyis otthon, nyugiban a gép elől, ahol a felmérések szerint a legtöbb ember iskolatáskát, színes ceruzát és persze füzeteket vásárol. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Haverjaival menne a gyerek strandra? Felejtse el!

marilla 2015. augusztus 12., szerda 10:55

Miközben a strandokat járva folyamatosan rácsodálkozom, hogy 12-14 éves gyerekek felügyelet nélkül tartózkodnak nemcsak a vízben, hanem a fürdő egész területén, sorra olvason a híreket arról, hogy pont ebből a korosztályból kerül ki a legtöbb fulladásos baleset. Oké, sajnos egyre több szülő nem tudja megoldani a gyereke nyári felügyeletét sem, hiszen míg nagyobb városokban van kijelölt, ingyenes napközis iskolatábor, addig vidéken erre legtöbbször nincsen lehetőség.

A kölyök tehát vagy egész nap a Minecraft előtt kockul, vagy sors- és kortársaival a szülők tudta nélkül elszökik közeli tóhoz. Más épeszű magyarázat ugyanis nincsen arra, hogyan kerülnek kiskorúak felnőtt felügyelete nélkül a vízbe. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért jó, ha lázad a tizenéves?

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. augusztus 11., kedd 13:32

Azok a szülők, akiknek lázad a tinijük, azt kívánják, bárcsak ne tenné, vagy egy kicsit kevésbé, vagy legalábbis ne így. Inkább szelíden, észrevétlenül. Na persze, az már nem is lázadás, hiszen ahhoz hozzátartozik a konfliktus vállalása, és annak megharcolása, hogy most már a kamasz is bele akar szólni a szabályok alakításába.

Ide tartozik annak a megtapasztalása is, hogy „akarhatok mást, mint a szüleim, és el tudom érni, hogy figyelembe vegyék”. Azaz súrlódásokkal, sőt: csattanásokkal jár, de nem azért, mert a szülők olyan gonoszak, hogy sosem veszik figyelembe a gyerek akaratát, hanem épp azért, mert meg kell tapasztalnia a gyereknek, mi van, ha olyasmiért harcol, ami ellenállásba ütközik.

Nem csoda, hogy a legtöbb szülő nem vágyik erre a csatározásra, és azt kívánja, bárcsak valahogy simábban mehetne ez az egész.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Követeljük a mindennapos rajz- és barkácsórát is!

Primilla 2015. augusztus 10., hétfő 18:58

Anya és apa hazaért a munkahelyéről. Felakasztották a kabátjukat, megcsókolták egymást.
- Voltam ma az okmányirodában, és nem lesz akadálya… a férfi elhallgatott. Nem értette. Belekezdett egy mondatba, és még mindig nem szóltak bele, nem néz rájuk senki sokat mondón úgy derék magasságból, és nem ütögetik a hasukat, hogy figyeljenek már.
- Hol vannak a gyerekek?
- Hol lennének, az iskolában!
- Délután ötkor?
- Ja.

Pár éve bevezették a heti öt testnevelést, és a két kötelező hit/erkölcstant. Ezzel a hét minden napjára jutott plusz egy-két óra, ha eddig lett volna öt órájuk, hát ez után már nem volt, a hatból meg hét lett. De nem baj, alig vették észre. Úgyis bent kellett maradni délután négyig, az meg külön jól jött, hogy az órák között volt egy csomó udvaron rohangálás. Ezeknek „nem átöltözős testnevelésóra" volt a neve, télen ugyanis kissé nehéz volt tornaterem nélkül megoldani az ilyesmit.

A hittannal sem volt sok bajuk. A szülők utólag ugyan kicsit bánták már, hogy a nagyi kedvéért, meg mert „végül is katolikusok vagyunk, nem árt, ha valakitől megtanulja, itthon úgyse fogja” felkiáltással hittanra adták a gyereket erkölcstan helyett, a gyerek imát mormol evés előtt, de hát annyi baj legyen, majd megszokják.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Anyu meztelen, ez normális?

Puskás Pálma 2015. augusztus 9., vasárnap 15:31

A közelmúltban olvastunk egy amerikai anyáról, Jess Spiringről, aki megengedi lányainak, hogy meztelenül lássák őt. A lányok három és öt évesek; Jess pedig azért döntött úgy, hogy nem takargatja magát előttük, mert úgy gondolja, ilyen módon valamennyire megvédheti őket a társadalom és a média által közvetített hamis testideáltól. Vagyis ha elégszer látják őt és más vállalkozó kedvű családtagjait ruha nélkül, akkor legalább lesz némi elképzelésük arról, hogyan néz ki a valóságban egy meztelen emberi test.

Vicces a pompomod, anyu

Az USÁ-ban a meztelenkedés nem divat – a cikket olvasó, és meztelenül együtt szaunázó skandinávok és a vidám keletnémet nudisták valószínűleg nem is értik, miről van szó pontosan. Kultúránként, társadalmi rétegenként és családonként is jelentős eltérések vannak abban, hogy otthon mennyi ruhát kell viselni. Általában más szabályok vonatkoznak a gyerek és az azonos nemű szülő, az azonos és ellenkező nemű testvérek, valamint az ellenkező nemű szülő kapcsolatára.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne ossza ki a szerepeket a testvérek között!

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. augusztus 8., szombat 09:13

A testvérkapcsolatban mindig van valami rivalizálás. Ez nem jelenti, hogy rossz lenne a viszony: ettől még szerethetik egymást, összefoghatnak gyerekként, és lehetnek igazi támaszai egymásnak felnőttként. Azonban, ahhoz, hogy el tudjuk helyezni magunkat: elég jók vagyunk-e, összehasonlítjuk magunkat másokkal, és testvérek között pedig sokkal erőteljesebben adódik az összehasonlítás kényszere, hiszen a „döntőbírák”, azaz a szülők azonosak. A tét is nagyobb: a szülői figyelem, odafordulás nélkülözhetetlen az önbizalomhoz, ezért is érezhetik a testvérek, élet-halál kérdés, hogy ne maradjanak alul a másikhoz képest.

A versengést megakadályozni nem lehet, de lehet jól kezelni. Először is, ne szítsuk szándékosan! Ne hecceljük a gyerekeket azzal, hogy „lássuk, ki dobja messzebbre a követ a tóba!” vagy „ki végez először a főzelékkel?”, azaz ne forszírozzuk az összehasonítást, ne versenyeztessük őket! Bárhol elhangozhat egy-két ilyen mondat, ha a szülő valóban csak játéknak szánja, és nem ez határozza meg a mindennapokat. De ne próbáljuk úgy motiválni a gyerekeket, hogy egymás legyőzésére buzdítjuk őket!

A versengés az élet része, de ennek jó esetben nem a család a legfőbb terepe, ott inkább abban segíthet a szülő, hogy kezelhetővé teszi a testvérek között meglévő rivalizálást, és érzékelteti, hogy a szülői szeretethez nem kell felülmúlni a másikat. Azzal adhatja a legtöbbet, hogy teljesítménytől (különösen az egymáshoz viszonyított, relatív teljesítménytől) függetlenül, a maga egyediségében fogadja el és értékeli a gyereket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jé, az iskola is nevelhet boldog gyerekeket

Primilla 2015. augusztus 7., péntek 13:30

Ha a világon bármelyik szülőt megkérdeznénk, hogy mire vágyik a legjobban, a legtöbben valószínűleg azt válaszolnák, hogy legyen boldog a gyerekük. Egyszerű kívánság, csak sajnos Magyarországon nagyon kevés esély van rá, hogy be is váljon. Elegánsan ugrunk egyet, és nem tesszük fel a kérdést, hogy mi is a boldogság, helyettünk ezt már megtették a profik, akik évente kiadják a World Happiness Report-ot (Világ Boldogság Jelentést).

Ebben olyan alapvető szempontok alapján pontozzák az országokat, mint a GDP, de figyelembe veszik például a lakosság egészségi állapotát, vagy, hogy mennyire gondolja valaki korruptnak a környezetét, végez-e karitatív tevékenységet, és azt is, hogy mennyire érzi úgy, ura a saját életének, tudja-e azt irányítani. Meg persze a jókedvben és bánatban eltöltött időt is, ami elég világos mutató.

Ez alapján Magyarország igen búvalbélelt helynek számít, sőt, 2012 óta még egy kicsit romlott is a helyzet. A jelentés 158 országot vizsgál, közülük Magyarország a 104. helyen áll, de legalább jó a társaság: közvetlenül előttünk Görögország és Libanon, mögöttünk pedig Honduras és Tadzsikisztán áll. 

A boldogság azonban tanulható. Civilek tavaly elindították az úgynevezett Boldogságprogramot, amelyben kutatók eredményeit felhasználva olyan feladatokat dolgoztak ki, melyek abban segítenek, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben. A programnak van gyerekverziója is, amelyet óvodákban, és iskolák alsó és felső tagozataiban egyaránt jól lehet hasznosítani. Ehhez lehet csatlakozni egy rövid regisztrációval.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szekálják a gyereket? Vigye sportolni!

Puskás Pálma 2015. augusztus 7., péntek 08:34

A kölyökkori kortárs zaklatást egyre komolyabban kell venni: nem intézhetjük el annyival, hogy ugyan, ne figyelj oda rá. Ha a kölyköt a kortársai kiközösítik, gúnyolják, megverik, elveszik a tízóraiját vagy éppen online bántják, annak számos következménye van a gyerekkori depressziótól és kamaszkori öngyilkossági kockázaton át a felnőttkori hangulatzavarokig.

Jó hír ugyanakkor, hogy egy friss kutatás olyan életmódbeli tényezőt azonosított, amely meglepő hatékonysággal „gyógyítja” a zaklatás okozta lelki sebeket. Úgy tűnik, a rendszeres sport kiváló ellenszere a zaklatás okozta depressziónak és öngyilkossági gondolatoknak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Koldusgyerek volt, most koldusgyerekeket tanít

Steiner Kristóf 2015. augusztus 5., szerda 09:11

Varanasi zsúfolt, színes, szagos izgalmas utcáin tekeregve rengeteg nehéz sorssal találkozik az ember. Sokszor gondot okoz az Indiába utazó nyugati turisták számára hogyan kezeljék a lépten-nyomon felbukkanó koldusok, mélyszegénységben élő utcagyerekek igencsak rámenős közeledését. Magam is jártam arrafelé - egyszerre van jelen a hatalmas nyomor és a végtelen békesség, az emberek arcán pedig egyfajta megmagyarázhatatlan bennső szépség ragyog. Ez a történet szép példa arra, hogyan tud az ember igazán segíteni, mert hogy a kézbe nyomott rúpia nem feltétlenül jó megoldás. 

Sokan, akik jobban belelátnak a háttérben húzódó problémákba, azt mondják, ha pénzt adunk a gyerekeknek azzal csak visszaigazolást kapnak, hogy többet nem is kell tenniük. Egy indiai férfi és egy odacsöppent cseh asszony azonban úgy határozott: megpróbálnak tartós és valós segítséget nyújtani Benáresz legifjabb generációjának.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az üres fészeknek is vannak előnyei

Primilla 2015. augusztus 4., kedd 19:27

Pár napja kiderült, hogy a gyereket felvették-e a főiskolára/egyetemre. Ha igen, akkor jobb, ha megbarátkozik a gondolattal: egy új korszak kezdődik a család életében, a gyerek el fog költözni otthonról, a szülők meg ottmaradnak. Sokan ezt „üres fészek szindrómaként” élik meg, ami egyébként nem egy betegség, hanem állítólag egy csodálatos dolog kezdete, ami számos érzelmet képes előhívni: bánatot, magányt, vagy a gyerekmentes élet fölötti ujjongást.

Vagyis egyaránt jó és rossz érzés ez. A Yahoo Parenting összeszedett négy okot, amiért remek, és hatot, amiért szomorú, hogy a gyerek belép a felsőoktatásba, és az otthontól távol folytatja az életét.

Bizonyos kutatások szerint a szülők egy része úgy éli meg ezt az időszakot, mint kíméletlen figyelmeztetést a saját halandóságára, megöregedésére, mivel az ő életük is visszavonhatatlanul megváltozik. Habár az elcsendesedett családi otthon kiváló lehetőség lenne, hogy a szülők új életet leheljenek a házasságukba, és végre úgy lehessenek együtt, hogy nem a gyerekek szempontjai állnak az első helyen, a párok nagy része többnyire elbizonytalanodik a közös jövőt illetően. Egyszerre féltik a házasságukat és az önállóságukat, és újra meg kell találni az egyensúlyt az intimitás és a magánélet frontján. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvadult a kamasz? Ne essen pánikba!

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. augusztus 3., hétfő 19:50

Bármilyen életkorú is a csemete, felmerülhet problémaként, hogy a szülő megijed: segítség, elvadult a gyerekem! A szülő, aki érzékeny erre, már a babánál is így értelmezi a csecsemő vehemens mozdulatait, harapását, erős kézszorítását.

A kisgyerekkorba lépve is nagy a különbség a nyugis, Ranschburg Jenő kifejezésével élve „használat előtt felrázandó” és az élénkebb, dominánsabb, akár erőszakosabb gyerekek között. A kamaszkor felé közeledve a legtöbb családban témává válik a gyermek vadságának kérdése, mert erőszakos eszközöket is használ, hogy kivívja autonómiáját.

A kamasz szabadságharcos, hiszen el kell érnie, hogy megváltozzanak bizonyos szabályok, hogy még inkább partnerként tekintsenek rá, hogy nagyobb teret kapjon. Akkor is le kell játszani ezeket a meccseket, ha a szülők egyébként nagyon is nyitottak a változásra, mert nem biztos, hogy ők éppen azt értik a „felnőttként kezelés” alatt, mint a gyerek.

Tehát súrlódási felület mindig van, és jó is, ha van, mert ez azt jelenti, a gyereket foglalkoztatja, mi az ő saját akarata, meg is fogalmazza azt, hajlandó küzdeni is az elfogadtatásáért. Ha ez elmarad, később, felnőttként, sokkal nehézkesebben kell majd pótolni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem lesz állása a gyereknek, mert digitális analfabéta

Primilla 2015. augusztus 2., vasárnap 13:56

Nagy baj van az iskolákból kikerülő fiatalok és a diákok digitális jártasságával. Általános tapasztalat, és a vállalkozások is arról számolnak be, hogy sokszor azért nem tudnak egy-egy álláshelyet betölteni, mert hiányzik a jelentkezők informatikai tudása, anélkül pedig nem megy ma már, informatikai szakemberből pedig kimondottan hiány van. A helyzet már ott tart, hogy ez visszafogja az ország gazdasági fejlődését, és rontja a foglalkoztatást is. Szakemberek tehát eljutottak oda, hogy valamit tenni kell, és ezt az iskolában kell elkezdeni.

Informatikai, Távközlési, Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) a helyzetfelmérést követően egy hatpontos cselekvési tervet dolgozott ki, amelyet 2018-ig meg kellene valósítani ahhoz, hogy Magyarország valamilyen szinten lépést tudjon tartani a világgal.

Az USA TOP 25 legkeresettebb és legjobban fizetett állásai között egyetlen egy sincs, amely ne igényelne valamilyen szintű informatikai tudást. És most itt nem a nyilvánvalókra, például a szoftverfejlesztőkre kell gondolni, de egy orvos, jogás, sőt autószerelő sincs meg ma már digitális írástudás nélkül. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csak egy prospektust kér, elárasztották az ajándékok

Becca 2015. augusztus 1., szombat 12:04

Olvasni jó, viszont egyre kevesebb gyereket látni könyvvel a kezében, helyette sokkal inkább nyomkodják tabletüket, telefonjukat, vagy jobb esetben egy e-book olvasóval kötik le magukat - legalábbis akik olyan szerencsések, hogy ezt megtehetik. Sokan közülük bele sem gondolnak abba, hogy léteznek olyan társaik is, akiknek nemhogy ilyen kütyükre, de még könyvre sem telik. 

Van egy dán házaspár ismerősöm, elég tehetősek, a nő és a férfi is orvos. Van két kisfiuk, és minden évben az anya a gyerekekkel együtt összeszedi a már nem használatos játékokat, ruhákat és elviszik őket rászorulóknak. Azt mondja, szeretné ha a fiai látnák, hogy nem mindenki él úgy, ahogyan ők, és így nem csak jobban tudják értékelni amijük van, de mindig segíteni fognak azokon, akiknek szükségük van rá. Egyébként a gyerekek örömmel szedegetik össze a cuccokat, és még soha nem hallottam őket hisztizni semmiért.

Na, de visszatérve a könyvekhez, van egy 12 éves amerikai kissrác, Mathew Flores, akinek sajnos nem adatott meg az a fantasztikus dolog, hogy saját könyvei legyenek, pedig imád olvasni. A családja nagyon szegény, így nem tudják megengedni maguknak, hogy könyvre költsék a pénzüket, és nem, hogy autózásra nem futja, de a könyvtárig szóló buszutazást sem tudják kifizetni.

Ezért leleményesen azt találta ki a gyerek, hogy a postaládába dobott reklámanyagokat fogja olvasgatni unalmas óráin. Ideig-óráig ez jól is működött, de többre vágyott, így megkérte a postást aki a környékükön kézbesíti a leveleket, hogy ha lehetséges, adja neki az összes „levélszemetet”. 

A fura kérdésen eléggé meglepődött Ron Lynch, a postás, és megkérdezte, hogy ugyan miért van szüksége a gyereknek ezekre a levelekre. A kamasz elmesélte neki szívszorító sztoriját, ami annyira megérintette a levélkézbesítőt és azonnal posztolt is egyet a Facebookra.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27

Blogok, amiket olvasunk

FAPADOS Új menetrend és a legjobb jegyek

Tippek a jó előre tervezőknek, mi az, amire most kell lecsapni, és mi az, amit egyelőre bottal sem piszkálunk, mert annyira drága még. Fapados tippek a profiktól.

FILMVILÁG Csapatjátékos, Robinson, filmes hős

"Most már megpihenhetsz, hiszen filmértékek sokaságát hagytad magad után." A népszerű-tudományos dokumentumfilmek csodálatos egyéniségétől búcsúzunk.

KETTŐS MÉRCE Gyerekek a rácsok mögött a határon

A menedékjogi törvény módosítása embertelen. Európa álszent, helyettük végeztük el a piszkos munkát. Bonyolult kérdés, sok erkölcsi buktatóval.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

  • Még több Málta Pazar látnivalók, színes programok és garantált napsütés Máltán.
  • Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.
  • Varázslatos gyöngyszemek az azúrkék tengerben, vagy Guadeloupe-tól Savonáig.
  • Vegyen ki egy-két hét szabadságot, és használja fel SZÉP kártyáját belföldön! Segítünk!

Hirdetés