KÖLYÖK

Ezért fogalom a "dán" gyereknevelés

Puskás Pálma 2015. október 7., szerda 15:32

A rossz idő és a hosszú, téli éjszakák ellenére a dánok állítólag meglepően jól érzik magukat a bőrükben: a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (Organization for Economic Cooperation and Development) listája szerint évtizedek óta a legboldogabb országok közé tartozik.

Egy új, mindentudó gyereknevelési kézikönyvből végre megtudhatjuk, mit csinálnak olyan jól a dánok, azaz hogyan nevelnek olyan gyerekeket, akikből aztán boldog és elégedett felnőttek lesznek?

Bár úgy gondoljuk, egy nemzet boldogságához a gyereknevelési szokásokon kívül egyéb tényezők is hozzájárulhatnak, azért elmondjuk a lényeget. Mire figyeljünk, ha nem akarunk Dániába emigrálni, de szeretnénk, hogy a gyerekünk majdnem olyan boldog legyen, mint egy dán?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Új téma az egyik legjobb gyerekkiállításon

Becca 2015. október 6., kedd 13:35

Alig telt el pár hónap a „Kaland a dzsungelben” elnevezésű kiállítás óta, máris itt van a folytatás – „Titokzatos szavanna” névvel. Ahogyan az előző, ez is a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban található, és ha arról azt mondtuk, szuper jó kiállítás, akkor ez frenetikusra sikeredett.

Szerencsére nem úgy okosodhat a gyerek, hogy élettelen fotókat, vagy kitömött állatokat kell bambulnia egy csendes teremben, hanem játék közben kiélheti a fantáziáját, ügyességét és kreativitását is. Végig, mind a 700 négyzetméteren feladatok várják a lurkókat, és még csak suttogniuk sem kell. Ez a második etap nekünk sokkal jobban bejött, mint az előző, pedig azt is szerettük.

Na de most mutatjuk, hogy mire számíthat, ha november 1-ig veszi a fáradságot, és felpakolja a családot megnézni a tárlatot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az egész napos iskola főleg szivatás

Primilla 2015. október 5., hétfő 14:37

Két baj van a most már harmadik éve működő… na jó, maradjunk abban, hogy harmadik éve bevezetett egész napos iskolával: vagy van, de csak púp az érintettek hátán, vagy nincs is, mert a gyerekek, a szülők, de még az iskolák is úgy próbálják megúszni, ahogy csak tudják.

A közoktatási törvény szerint általános iskolában a nevelés-oktatást a délelőtti és délutáni tanítási időszakban úgy kell megszervezni, hogy a foglalkozások legalább tizenhat óráig tartsanak. Vagyis az iskola délután négyig tart, és addig bent is kell lenniük a gyerekeknek. „A köznevelési rendszer megújításának egyik prioritása az egész napos iskola bevezetése. E változás a tervek szerint alapvetően növeli az esélyegyenlőséget és segítheti a tanulói sokféleség kezelését, ugyanakkor megköveteli a tanórákon kívüli időszak valódi tartalommal való megtöltését” – ez pedig már az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet magyarázata a jelenségre.

Ez a valóságban nem egészen így néz ki. Az egyik Pest megyei iskolában Anna például simán kivehette a napköziből az alsós gyerekét, senki nem állt az útjába. A délutáni foglalkozások ugyanis ebédelést, udvaron játszást és leckeírást jelentettek, az ezeken való részvételtől pedig az igazgató készséggel eltekintett.

Egy másik, szintén alföldi iskolában pedig összesen azt kérték a szülőktől a napközis tanítók, hogy délután fél három és négy között, a leckeírás idején, ha nem muszáj, ne zavarjanak, egyébként akkor vihetik el a tanórák után a gyereküket, amikor csak akarják. Ugyanezt kérte több fővárosi iskola is.

 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Erőszakosabbá teheti a fiatalokat az antidepresszáns

Puskás Pálma 2015. október 4., vasárnap 18:11

Az antidepresszánsok legtöbbet használt alcsoportja, az SSRI-k (szelektív szerotonin-visszavétel gátlók) igen hasznos szerek: a depresszióellenes hatás mellett a szorongásos kórképek többségében, például pánikbetegségben, szociális fóbiában vagy kényszerbetegségben is javítják a tüneteket, egyes szerek pedig az evészavarokon is segíthetnek. A kamaszok és fiatal felnőttek körében viszont csak nagyon óvatosan lenne szabad alkalmazni: egy friss tanulmány szerint ugyanis ebben a korosztályban növelhetik az agresszív bűncselekmények gyakoriságát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Többet iszik a lányunk, ha nem figyelünk rá

Puskás Pálma 2015. október 3., szombat 15:27

A kamaszokra nyilván nagyon oda kell figyelni, különben mindenféle bajba kerülnek. Vagy nem? Egy svéd kutatás szerint a korán érő lányok mindenképp némi plusz figyelmet érdemelnek, mert ha a szülők nincsenek észnél, ők sokkal hajlamosabbakká válnak a problémás mértékű alkoholfogyasztásra.

A Pediatrics (Gyermekgyógyászat) nevű rangos szaklapban megjelent tanulmány során csaknem ezer svéd leányt követtek figyelemmel négy évig. A gyerekeket nagyjából 13 éves korukban kezdték el megfigyelni, és innentől minden évben kifaggatták őket a következőkről: mennyit és mikor isznak, milyen gyakran rúgnak be, mennyi önállóságot kapnak a szüleiktől és hány évesen menstruáltak először.

A kutatók az önállóság és az alkoholhasználat kapcsolatát elemezve arra a nem túl meglepő eredményre jutottak, hogy azok a lányok, akiknek nagy önállóságot és kevés kontrollt biztosítottak a szüleik hetedik-tizedik osztályos korukban, nagyobb eséllyel részegeskedtek, mint a szigorúan fogott kamaszlányok.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tanítsa meg a pénzzel bánni, hogy ne kéregessen folyton!

Brownie 2015. október 2., péntek 16:31

Minél hamarabb kezdi a szülő arra nevelni a gyereket, hogy értékelje saját és mások tulajdonát, annál könnyebb dolga lesz később a családnak, amikor a zsebpénz kérdése lesz porondon és a kisiskolásnak önálló döntéseket kell hoznia.

Szakértőt kérdeztünk arról, mit tegyünk, ha azt szeretnénk, hogy a gyerek spórolni és adakozni is tudjon, azaz hosszú távon is tudatos fogyasztó (és befektető) váljon belőle.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kvíz: Ön is profi már Violettából?

polly 2015. október 1., csütörtök 13:15

Míg kétéves kislányomnak köszönhetően a Bogyó és Babóca részeket fújom kívülről, addig a kamaszodó révén már perfekt vagyok Violettából. Szégyen, nem szégyen, a dallamtapadás miatt tökéletes spanyolsággal énekelgetem a zuhany alatt a Veo veot, folyamatos tájékoztatást kapok arról, hogy éppen hol koncerteznek, és babázás közben a háttérben izgulhattam végig, hogyan semmizik ki a főszereplő családot.

Az tuti, hogy én már csillagos ötösre vizsgáznék Violettából, és kíváncsi vagyok arra, más is elkapta-e ezt a rettenetes betegséget. Az alábbi kvízjátékhoz a gyerek segítségét igénybe venni tilos, de miután ön kitöltötte, mindenképp mutassa meg a lányának is, száz százalék, hogy örülni fog! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az igazságosabb oktatás nem nulla összegű játék

Primilla 2015. szeptember 30., szerda 15:15

Magyarországon a PISA olvasás teszten elért eredményt 26 százalékban határozza meg, hogy az adott gyereknek milyen a családi háttere. Ez egy elég lehangoló eredmény, az igazságosabb az oktatási rendszerű országokban, például Finnországban ez a mutató 8 százalék, Csehországban 12, Szlovákiában 15 százalék.

Vagyis szívós munkával sikerült elérni, hogy a magyarországi társadalmi-gazdasági különbségek kíméletlenül megmutatkoznak a gyerekek iskolai teljesítményében is. A rossz iskolai eredmény miatt azután a szegényebb gyerekeknek rosszabbak a továbbtanulási esélyei is, ami a munkavállalásukat is megnehezíti. Végső soron az oktatási rendszer újratermeli az egyébként is meglévő társadalmi egyenlőtlenséget.

Holott ez egyáltalán nem lenne szükségszerű, és gazdaságilag is teljesen irracionális – vagyis tulajdonképpen senki érdekét nem szolgálja. A Budapest Intézet nemzetközi kutatások eredményeire hivatkozva mutat rá: a méltányos oktatás nem egy nullaösszegű játszma, amiben az egyik fél annyit nyer, amennyit a másik veszít, hanem az igazságos iskolarendszerrel mindenki csak nyerhet. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerekmeditáció - négy könyv a szorongások ellen

Steiner Kristóf 2015. szeptember 29., kedd 21:18

Bár a meditációt koránt sem nevezhetjük new-age bölcsességnek, a mai napig sokan felvont szemöldökkel tekintenek arra, aki rendszeresen relaxál, vagy tudatosan vizualizál képeket, esetleg mondatokat, mottókat mantráz annak érdekében, hogy elűzze a stresszt. És bár abba lazán belenyugszik a mamák és papák nagyrésze, hogy dokihoz vigye, esetleg gyógyszerekkel etesse a gyerekét, sőt, a sport áldásos hatásában is hiszünk, a gyerek-mediátácó egyelőre jóformán tabu téma a magyar szülőtársadalomban.

Pedig ha jobban belegondolunk, a meditáció valójában nem más, mint egyfajta játék: gyerekként mindannyiunknak voltak elképzelt barátaink, lazán beképzeltük magunknak, hogy most épp egy időgépben, vagy egy sárkány hátán ülünk. Ezeket az elfeledett emlékeket idézi fel egy új relaxációs mesekönyv-sorozat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nyelvtudás dolgában kutyául állnak a gyerekek

mzd 2015. szeptember 27., vasárnap 18:09

Szeptember 26-án van a Nyelvek Európai Napja, ennek alkalmából pedig egy érdekes gyorsjelentést tett közzé az Eurostat. Nem meglepő módon a nyelvtanulást vizsgálták: azt nézték meg, hogy az általános iskolások hány százaléka tanul idegen nyelvet és melyek a legnépszerűbbek.

Bőven van még hova fejlődnünk: az általános iskolások esetében hiába 80% feletti az EU-s átlag, Magyarországon ez még a 60 százalékot sem éri el. Talán nem meglepő módon az angolt tanulják itthon a legtöbben, ezt pedig a német követi.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A kamaszok szerint a netes zaklatás rosszabb, mint kábítószerprobléma

araya 2015. szeptember 26., szombat 19:31

Az internetes bántalmazásról, azaz cyberbullyingról szóló, 11 országot érintő kutatás eredménye szerint a megkérdezett fiatalok több mint fele gondolja úgy, hogy az internetes zaklatás rosszabb mint a fizikai bántalmazás. A YouGov és a Vodafone kamaszok körében végzett kutatása alapján a kamaszok 18 százaléka volt már áldozat, és 25 százalékban merült fel már emiatt az öngyilkosság gondolata. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bejött a gyerek szex közben, és egyéb kínos helyzetek

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. szeptember 25., péntek 18:14

Nem lenne jó, ha a gyerek minden pillanatban látna minket – gondolja a szülők nagy része. Van, amiből jobb, ha kimarad, például azért, mert az anya és apa magánügye, mint a szexuális intim pillanatok. De van, amibe azért ne csöppenjen bele, mert nem a legjobb arcát mutatja a szülő, elveszíti a kontrollt. És van, aki a súlyos érzelmektől kímélné meg a porontyot. Csakhogy nem mindig sikerül a gyermeket kívül tartani.

In flagranti...

Ha közvéleménykutatást tartanánk, sejthető, hogy előkelő helyen végezne a szülői félelmek között, nehogy egyszer rájuk nyisson a gyerek szex közben. A pszichológia is nagy súlyt ad a kérdésnek, Freud „ősjelenetnek” nevezi az eseményt, mikor a gyerek megpillantja szeretkező szüleit. Azzal együtt, hogy a felnőtt és a gyerek számára is zavarba ejtő a helyzet, nem kell megijedni: ha a szülő nem fújja fel túlságosan az eseményt, a gyerek is helyre tudja rakni.

Legyen kisebb vagy nagyobb a csemete, úgy van vele, hogy egyrészt tudja, hogy anyának és apának van szexuális élete, másrészt mégsem akar róla tudni. Az ödipális időszakban, ami a gyermek óvodás éveire esik, fokozottan érdeklődik a nemiség iránt, és ez akár a szülők utáni leskelődésben is megjelenhet, ha sikerrel jár, az mégis zavarba ejtő számára. Megterhelő, mert még nem érti, miért jó, amit az ágyban csinálnak, számára inkább furcsa, esetleg agresszív a jelenet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menzareform - a suli úgyis az éhezésről szól

Primilla 2015. szeptember 24., csütörtök 11:27

Menzakaját kutyázni elég magas labda, nem is csaptuk le eddig, mert egyrészt kíváncsian várjuk a változások eredményét, másrészt pedig mert könnyen belátható, hogy bármekkora konyhatündérek is vagyunk, elég nehéz nagyjából 300 forintból napról napra olyan ételsort főzni, ami egészséges, és  nyolcezren nyalják meg utána egy emberként a tíz ujjukat. Gyerekblogként azonban mégsem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy tanév elején történt egy menzareform.

Pontosabban csak folyamatban van, mert sok településen még a főzőkonyhák is csak tapogatóznak, hogy hogyan és milyen egészségesebb ételeket kellene főzni, hiába halasztották el már többször is a rendelet bevezetését. Ami alatt éppen lett volna idő kipróbálni, hogy mi az az étel, amit meg tudnak etetni a gyerekekkel (tanárokkal, stb.), és mi az, amivel nem kéne tovább próbálkozni, úgysem fog menni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kamasz és az alkohol - tiltani, tűrni, támogatni?

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. szeptember 23., szerda 19:18

A szülők nagy része jobban fél az illegális drogoktól, mint az alkoholtól, mert ezek rejtélyesebbek, kevésbé ismerjük őket, talán úgy érezzük, kiszolgáltatottabbak vagyunk velük szemben. Az alkohol ismerős: tudjuk, hogyan hat, mi az a mennyiség, amiből nem lesz baj, és amiből baj lesz. Az ismerősség lehet ijesztő is, ha rossz példák vannak a családban (és a legtöbb családra jut legalább egy rossz példa). Az alkoholra másképp készítjük fel a gyereket, mint ahogy az egyéb drogokról beszélgetünk vele, hiszen jelen van az életünkben.

Már a kisgyerek kapcsán is felmerülhet, engedjük-e, ha bele akarja dugni az ujját a sörhabba, hogy lenyalja, és érezze, milyen az íze. Felmerülhet kérdésként, mennyire lehet inni a gyerek előtt: rendben van-e, ha a vele együtt töltött időben iszunk egy pohár fröccsöt, vagy csak akkor, ha már lefeküdt aludni? Ha a családi ünnepségeknek része az alkohol, vajon mikor engedjük, hogy megkóstolja? Aztán beköszöntenek a súlyosabb feladványok: mikor már kamasz, elengedjük-e olyan buliba, ahol sejthetően lesz ital bőven, és mit mondjunk neki előtte?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sok számítógép a suliban=rosszabb Pisa teszt

Primilla 2015. szeptember 22., kedd 18:13

Meglepő eredményre jutott az OECD az egyik tanulmányában: az iskolai számítógéppark fejlesztésétől egyáltalán nem kezd el javulni a gyerekek teljesítménye. Éppen ellenkezőleg: azokban az országokban, ahol a legmagasabb a számítógép használat aránya az órákon, gyengébb eredményeket értek el például a PISA teszteken - adta hírül a BBC.

Az OECD jelentése több mint 70 országban vizsgálta, hogy a nemzetközi tesztek eredményei és az iskolák technológiai felszereltsége milyen összefüggésben áll egymással. Arra jutottak, hogy azokban az országokban, ahol jelentős erőt fordítanak az iskolai informatikai fejlesztésekre, semmivel sem jobbak a PISA tesztek eredményei olvasás, matematika és a tudományok terén.

Ha a legjobban teljesítő oktatási rendszereket nézzük, mint például a kelet-ázsiai országoké, az látszik, hogy nagyon óvatosan használnak számítógépet, tabletet az órákon. Ez mondjuk Dél-Koreában napi 9 percet, Hong Kongban tíz, Japánban pedig napi 12-13 percet jelent az órákon.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kvíz: kitalálja, melyik mesehős melyik országból jön?

polly 2015. szeptember 21., hétfő 19:39

Kislányomnak köszönhetően ismét előszedtem gyerekkori kedvenc rajzfilmjeimet, és sorra nézzük meg vele Frakkot, Kíváncsi Fáncsit, a Hupikék törpikéket, Babart, stb. Már nem is tudom, hogy alakult, hogy elkezdtem utánanézni a mesék eredetének, de mit mondjak, érnek meglepetések. 

Főleg, amikor kiderülnek az alkotások származási helyei. Össze is dobtam egy kvízjátékot, így mindenki tesztelheti a saját tudását ezen a téren. Tippelje meg, milyen nemzetiségűek a játékban szereplő mesehősök! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt árulja el az első menzesz időpontja

Puskás Pálma 2015. szeptember 20., vasárnap 16:42

Az első menstruáció a legtöbb lány életében emlékezetes élmény. Néha sokkoló, néha örömteli, néha csupán bosszantó vagy fájdalmas, de mindig egy korszak végét és egy másiknak a kezdetét jelöli. A menarchénak, azaz a menstruáció kezdetének időpontja azonban nem csak abból a szempontból érdekes, hogy hol tartunk az osztálytársnőinkhez képest. A tudományos kutatások szerint egy sor egyéb tényt is elmond rólunk.

Hány évesen számítsunk rá?

A mi gyerekeink valószínűleg picit korábbi életkorban fognak először menstruálni, mint mi tettük: a nyugati világban ugyanis az első menzesz időpontja egyre korábbra tolódik. Míg száz évvel ezelőtt átlag 17 évesen kezdték a lányok, addig manapság 13 év az átlagéletkor az első menstruációkor. Ez a tudósok szerint részben a jobb tápláltságnak köszönhető (emiatt magasabbak és okosabbak is vagyunk őseinkhez képest), de az ételeinkben található hormonok és egyéb környezeti faktorok szerepe sem zárható ki.

Az első mensturáció időpontját ugyanakkor örökletes tényezők is befolyásolják: ha a nagymamánknak, anyánknak és nekünk is viszonylag későn jött meg, akkor nagy valószínűséggel a lányaink sem lesznek az elsők az osztályban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Most Soroksáron akarnak gyereket rabolni

ermiz 2015. szeptember 18., péntek 08:39

Sötét színű autóban ülő idegenek akartak elvinni egy gyereket Soroksárról, az iskolából hazafelé menet - kering a Facebookon a hír. A Páneurópai Általános Iskola igazgatónője a szülőknek küldött levelet, melyben tájékoztatta őket a történtekről. Az igazgatónő megkeresésünkre nem kívánt nyilatkozni. 

A kommentelők egy része szerint az eset meg sem történt, csak a gyerek fantáziált, mindenesetre az igazgatónő értesítette a rendőrséget. A rendőrség megkeresésünkre mindössze annyit közölt, hogy a BRFK XX. és XXIII. kerületi Rendőrkapitánysága vizsgálja a bejelentés tartalmát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezek a szülők a legnagyobb trollok!

Menő/Ciki

Becca 2015. szeptember 17., csütörtök 09:16

Nehéz a tinédzserek sorsa, mindig is tudtuk. Most éppen Emily Mussonon a sor, aki lelkesen szelfizget különböző pózokban pasijával, és ezeket a fotókat előszeretettel osztja meg Twitterén. De persze, miért is ne tenné, azoknak akik a mostani szelfigenerációba születtek, ez teljesen természetes. Na, nem úgy a lány szüleinek, akik valószínűleg sokkot (vagy kedvet?) kaptak gyermekük kényszeres fotózkodási mániájától, és rekonstruálták a művészileg beállított csücsörítős képeket. 

Miután a fotók bejárták az egész netet, és már nem csak saját szórakoztatásukra posztolgattak a szülők, Emily, a lányuk fanyar humorral konstatálta, hogy szülei több lájkot szereztek ezzel a kis mókával, mint ő eddig bármelyik posztjával: „A szüleim bedrogoztak, vagy valami. Szóval úgy gondolom ez valóban vicces, na, de nem annyira, hogy 30 ezer lájkot kapjanak."

Úgy tűnik, manapság egyetlen szórakozás marad csak a jópofa szülőknek: kínos helyzetbe hozni gyermeküket - hiszen nem Emily szülei az elsők, akik ekképp alázzák szét csemetéjüket. Ami persze egyrészt felettébb szórakoztató, másrészt meg igen szomorú amikor a szülők kifigurázzák gyermekeiket. Ja, nem.

 

730 szavazat 1931 szavazat

Kvíz: Ön is doktorálhatna már gyerekbetegségekből?

Divany.hu 2015. szeptember 16., szerda 16:37

A háziorvosok rémálma lehet, amikor anyuka kész diagnózissal állítja a kölköt elé vizsgálatra, és igazuk is van: nem a szülők dolga megmondani, hogy milyen betegséget szedett már megint össze a gyerek. Ezzel szemben, ha nem esünk a ló túloldalára, még hasznos dolog is lehet bújni a betegségekkel foglalkozó weboldalakat, hiszen még a bagatellnek hitt tünetekről is kiderülhet, hogy komolyabb dolog áll a háttérben, és mindenképp szakember segítségét kell kérni.

Bevallom, én az a fajta anya vagyok, aki családi körben már meg is kapta a doktorit gyerekbetegségekből: kívülről fújom a tünetcsoportokat, a latin elnevezéseket, és már azt is tudom, milyen gyógyszert fog felírni a gyereknek a dokinő. Ön mennyire van képben ezen a területen? Tegye magát próbára kvízjátékunkban! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mégis mit eszik rajta ez a gyerek?

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. szeptember 15., kedd 18:38

Nem ritka tapasztalat az anyák és apák részéről, hogy megdöbbennek a tizenéves gyerek választásain. Miért éppen azért a fiúért vagy lányért van oda, aki nagyszájú, nem olyan okos, mint ő, ízléstelenül öltözködik, pedig ott van az osztályban a művelt, szellemes és udvarias Feri vagy Anita is, bezzeg ő a mi gyerekünk szerint rém unalmas. Miért azért a vacak együttesért rajong, mikor már az anyaméhben is klasszikus zenén nevelkedett, most meg elképesztő tingli-tanglikat hallgat. Ahelyett, hogy olvasna, videójátékozik, klippeket néz, meg a semmiről beszélget, és semmitmondó vicceken heherésznek a barátaival.

Előfordul, hogy a szülő szemével így néz ki a kamasz. Néha talán eszébe jut: nem is olyan okos ez a gyerek? Talán hiúsági kérdést is csinál belőle: „ez nem a mi családunk színvonala!”. Aztán éri valami jó élmény, mondjuk egy jó beszélgetés a gyerekkel, vagy beleolvas a verselemzésébe, amiből megbizonyosodik: de bizony, okos ez a gyerek, de akkor vajon miért a gagyi tetszik neki?

Távolról sincs vége, olvasson még »

A jó kondiban lévő gyerek matekból is jobb

Primilla 2015. szeptember 14., hétfő 15:17

A mozgás nem csak a testnek, de a szellemnek is jót tesz, és ez különösen igaz gyermekkorban. Itt, a Kölyök/Poronty rovatban is sokszor vitatkoznak azon kommentben, hogy a focizás és a fáramászás, vagy a számítógépezés szolgálja-e jobban a gyerek fejlődését, melyiktől válik sikeresebb felnőtté. Nos, ez a vita eldőlni látszik: azoknak a gyerekeknek, akik testileg fittek, jó kondícióban vannak, másképp strukturálódik az agyuk, és ettől jobban teljesítenek például matematikából – írja a CNN egy új tanulmányra hivatkozva.

Kutatók a kísérlet során 9-10 éves gyerekeket vizsgáltak, a kiskamaszoknak matek és olvasási feladatokat kellett megoldaniuk, emellett az állóképességüket mérték futópadon, az agyukat pedig MRI-vel vizsgálták. Azt találták, hogy azoknak a gyerekeknek, akik hosszabb ideig bírták a futást, (leegyszerűsítve) érettebb az agyuk, mint a gyengébb fizikai állóképességgel rendelkező társaiknak. Ezek a gyerekek pedig matekból köröket vertek a kevésbé jó kondiban lévő kortársaikra. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tízéves mélyponton a nyelvvizsgát szerzők száma

mzd 2015. szeptember 13., vasárnap 17:37

Érdekes statisztikát közölt az MTI: grafikonon mutatták be, hogyan alakult 2003 és 2014, azaz az elmúlt bő tizenegy évben a nyelvvizsgázók száma. Két adatsort mutattak be: az egyiken a középiskolások (14-19 évesek), a másikon pedig a felsőoktatásban tanulók (20-24 évesek) számai láthatóak. Az eredmény pedig lesújtó: a nyelvvizsgával rendelkezők száma 2010 óta csökken, és az sem biztos, hogy a kormányzati döntések megállítják-e ezt a folyamatot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Van egy határ, ami fölött a tanulás már rombol

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. szeptember 12., szombat 12:46

A szülőben alapvetően két témában vetődik fel a kérdés, mennyire szükséges elvárásokat támasztania a gyerek felé, vagy mennyire hagyhatja szabadon. Egyik az iskola, a másik a különóra.

Egy neves gyerekpszichológus azt vetette fel: miért ne lehetne rossz tanuló a gyerek? Az emberben vegyes érzések támadnak, ha belegondol a lehetőségbe. Egyrészt: tényleg, nem kell mindenkinek jó tanulónak lenni, és igazából senki sem bizonyította, hogy aki jobb jegyeket visz haza, az boldogabb is lesz. Már pedig végül is nem az a cél, hogy eminenst, hanem, hogy boldog gyereket neveljünk. Ha a mi gyerekünk egy szakmában mélyed el, vagy sportoló lesz, akkor ahhoz nem kell mindenből jelesnek lennie.

Ugyanakkor feltámad a felelősségérzet, hogy nyolc-tíz-tizenkét évesen még se mi, se a gyerek nem tudja, mi lesz, ha nagy lesz, és ha lemarad bizonyos fontos tárgyakból, idővel nem fogja tudni behozni. Azaz, ha most hagyjuk, hogy ne tanuljon, bizonyos utak elzáródhatnak előtte. És ez most még a mi felelősségünk is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ennyibe kerül havonta az iskolás

Primilla 2015. szeptember 11., péntek 13:55

Az új tanév kezdetekor a költségvetés újratervezésére is szükség van, mert egy csomó olyan új kiadás jön be, amivel suliidőn kívül nem kell számolnunk. És ha már itt tartunk, ki is esik jó pár költség a vakációhoz képest. Érdemes tehát átgondolni, hogy mire, mennyit fogunk pluszban költeni a következő tíz hónapban.

Erre bíztat egyébként a K&H, a Vigyázz, Kész, Pénz pénzügyi vetélkedő meghirdetője is. A verseny szakértője kiszámolta, egy átlagos iskolás gyerek havonta 17 ezer forintba kerül.

Erre az összegre azért felkaptuk a fejünket, és körbekérdeztünk, hogy is van ez másoknál. A Porontyos/Kölyökös szülők eleinte csak a vállukat vonogatták, attól függ, mi tartozik ide, de aztán beindult a verkli, és igyekeztünk összeadni, mennyit költünk havonta azokra a tételekre, amelyek a közleményben is szerepeltek. (étkezés, sport, különórák, osztálykirándulás, tanárok ajándéka, zsebpénz, ilyesmik).

Iskolai étkezés

Az első kiadás, ami mindenkinek rögtön eszébe jutott, az az iskolai étkezés, amit minden hónapban ki kell csengetni. Erre nyugodtan számolhatunk átlagosan 10-12 ezer forintot – a K&H számításait alapul véve így marad még öt-hétezer forintunk, amiből gazdálkodhatunk. Ezt az összeget minden hónapban ki kell pengetni, esetleg ha a gyerek csak ebédet kap, akkor a felét, ebben az esetben viszont a tízóraira-uzsonnára pedig többet kell költeni. Plusz a büfé.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés