KÖLYÖK

Nyelvtudás dolgában kutyául állnak a gyerekek

mzd 2015. szeptember 27., vasárnap 18:09

Szeptember 26-án van a Nyelvek Európai Napja, ennek alkalmából pedig egy érdekes gyorsjelentést tett közzé az Eurostat. Nem meglepő módon a nyelvtanulást vizsgálták: azt nézték meg, hogy az általános iskolások hány százaléka tanul idegen nyelvet és melyek a legnépszerűbbek.

Bőven van még hova fejlődnünk: az általános iskolások esetében hiába 80% feletti az EU-s átlag, Magyarországon ez még a 60 százalékot sem éri el. Talán nem meglepő módon az angolt tanulják itthon a legtöbben, ezt pedig a német követi.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A kamaszok szerint a netes zaklatás rosszabb, mint kábítószerprobléma

araya 2015. szeptember 26., szombat 19:31

Az internetes bántalmazásról, azaz cyberbullyingról szóló, 11 országot érintő kutatás eredménye szerint a megkérdezett fiatalok több mint fele gondolja úgy, hogy az internetes zaklatás rosszabb mint a fizikai bántalmazás. A YouGov és a Vodafone kamaszok körében végzett kutatása alapján a kamaszok 18 százaléka volt már áldozat, és 25 százalékban merült fel már emiatt az öngyilkosság gondolata. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bejött a gyerek szex közben, és egyéb kínos helyzetek

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. szeptember 25., péntek 18:14

Nem lenne jó, ha a gyerek minden pillanatban látna minket – gondolja a szülők nagy része. Van, amiből jobb, ha kimarad, például azért, mert az anya és apa magánügye, mint a szexuális intim pillanatok. De van, amibe azért ne csöppenjen bele, mert nem a legjobb arcát mutatja a szülő, elveszíti a kontrollt. És van, aki a súlyos érzelmektől kímélné meg a porontyot. Csakhogy nem mindig sikerül a gyermeket kívül tartani.

In flagranti...

Ha közvéleménykutatást tartanánk, sejthető, hogy előkelő helyen végezne a szülői félelmek között, nehogy egyszer rájuk nyisson a gyerek szex közben. A pszichológia is nagy súlyt ad a kérdésnek, Freud „ősjelenetnek” nevezi az eseményt, mikor a gyerek megpillantja szeretkező szüleit. Azzal együtt, hogy a felnőtt és a gyerek számára is zavarba ejtő a helyzet, nem kell megijedni: ha a szülő nem fújja fel túlságosan az eseményt, a gyerek is helyre tudja rakni.

Legyen kisebb vagy nagyobb a csemete, úgy van vele, hogy egyrészt tudja, hogy anyának és apának van szexuális élete, másrészt mégsem akar róla tudni. Az ödipális időszakban, ami a gyermek óvodás éveire esik, fokozottan érdeklődik a nemiség iránt, és ez akár a szülők utáni leskelődésben is megjelenhet, ha sikerrel jár, az mégis zavarba ejtő számára. Megterhelő, mert még nem érti, miért jó, amit az ágyban csinálnak, számára inkább furcsa, esetleg agresszív a jelenet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menzareform - a suli úgyis az éhezésről szól

Primilla 2015. szeptember 24., csütörtök 11:27

Menzakaját kutyázni elég magas labda, nem is csaptuk le eddig, mert egyrészt kíváncsian várjuk a változások eredményét, másrészt pedig mert könnyen belátható, hogy bármekkora konyhatündérek is vagyunk, elég nehéz nagyjából 300 forintból napról napra olyan ételsort főzni, ami egészséges, és  nyolcezren nyalják meg utána egy emberként a tíz ujjukat. Gyerekblogként azonban mégsem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy tanév elején történt egy menzareform.

Pontosabban csak folyamatban van, mert sok településen még a főzőkonyhák is csak tapogatóznak, hogy hogyan és milyen egészségesebb ételeket kellene főzni, hiába halasztották el már többször is a rendelet bevezetését. Ami alatt éppen lett volna idő kipróbálni, hogy mi az az étel, amit meg tudnak etetni a gyerekekkel (tanárokkal, stb.), és mi az, amivel nem kéne tovább próbálkozni, úgysem fog menni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kamasz és az alkohol - tiltani, tűrni, támogatni?

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. szeptember 23., szerda 19:18

A szülők nagy része jobban fél az illegális drogoktól, mint az alkoholtól, mert ezek rejtélyesebbek, kevésbé ismerjük őket, talán úgy érezzük, kiszolgáltatottabbak vagyunk velük szemben. Az alkohol ismerős: tudjuk, hogyan hat, mi az a mennyiség, amiből nem lesz baj, és amiből baj lesz. Az ismerősség lehet ijesztő is, ha rossz példák vannak a családban (és a legtöbb családra jut legalább egy rossz példa). Az alkoholra másképp készítjük fel a gyereket, mint ahogy az egyéb drogokról beszélgetünk vele, hiszen jelen van az életünkben.

Már a kisgyerek kapcsán is felmerülhet, engedjük-e, ha bele akarja dugni az ujját a sörhabba, hogy lenyalja, és érezze, milyen az íze. Felmerülhet kérdésként, mennyire lehet inni a gyerek előtt: rendben van-e, ha a vele együtt töltött időben iszunk egy pohár fröccsöt, vagy csak akkor, ha már lefeküdt aludni? Ha a családi ünnepségeknek része az alkohol, vajon mikor engedjük, hogy megkóstolja? Aztán beköszöntenek a súlyosabb feladványok: mikor már kamasz, elengedjük-e olyan buliba, ahol sejthetően lesz ital bőven, és mit mondjunk neki előtte?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sok számítógép a suliban=rosszabb Pisa teszt

Primilla 2015. szeptember 22., kedd 18:13

Meglepő eredményre jutott az OECD az egyik tanulmányában: az iskolai számítógéppark fejlesztésétől egyáltalán nem kezd el javulni a gyerekek teljesítménye. Éppen ellenkezőleg: azokban az országokban, ahol a legmagasabb a számítógép használat aránya az órákon, gyengébb eredményeket értek el például a PISA teszteken - adta hírül a BBC.

Az OECD jelentése több mint 70 országban vizsgálta, hogy a nemzetközi tesztek eredményei és az iskolák technológiai felszereltsége milyen összefüggésben áll egymással. Arra jutottak, hogy azokban az országokban, ahol jelentős erőt fordítanak az iskolai informatikai fejlesztésekre, semmivel sem jobbak a PISA tesztek eredményei olvasás, matematika és a tudományok terén.

Ha a legjobban teljesítő oktatási rendszereket nézzük, mint például a kelet-ázsiai országoké, az látszik, hogy nagyon óvatosan használnak számítógépet, tabletet az órákon. Ez mondjuk Dél-Koreában napi 9 percet, Hong Kongban tíz, Japánban pedig napi 12-13 percet jelent az órákon.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kvíz: kitalálja, melyik mesehős melyik országból jön?

polly 2015. szeptember 21., hétfő 19:39

Kislányomnak köszönhetően ismét előszedtem gyerekkori kedvenc rajzfilmjeimet, és sorra nézzük meg vele Frakkot, Kíváncsi Fáncsit, a Hupikék törpikéket, Babart, stb. Már nem is tudom, hogy alakult, hogy elkezdtem utánanézni a mesék eredetének, de mit mondjak, érnek meglepetések. 

Főleg, amikor kiderülnek az alkotások származási helyei. Össze is dobtam egy kvízjátékot, így mindenki tesztelheti a saját tudását ezen a téren. Tippelje meg, milyen nemzetiségűek a játékban szereplő mesehősök! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt árulja el az első menzesz időpontja

Puskás Pálma 2015. szeptember 20., vasárnap 16:42

Az első menstruáció a legtöbb lány életében emlékezetes élmény. Néha sokkoló, néha örömteli, néha csupán bosszantó vagy fájdalmas, de mindig egy korszak végét és egy másiknak a kezdetét jelöli. A menarchénak, azaz a menstruáció kezdetének időpontja azonban nem csak abból a szempontból érdekes, hogy hol tartunk az osztálytársnőinkhez képest. A tudományos kutatások szerint egy sor egyéb tényt is elmond rólunk.

Hány évesen számítsunk rá?

A mi gyerekeink valószínűleg picit korábbi életkorban fognak először menstruálni, mint mi tettük: a nyugati világban ugyanis az első menzesz időpontja egyre korábbra tolódik. Míg száz évvel ezelőtt átlag 17 évesen kezdték a lányok, addig manapság 13 év az átlagéletkor az első menstruációkor. Ez a tudósok szerint részben a jobb tápláltságnak köszönhető (emiatt magasabbak és okosabbak is vagyunk őseinkhez képest), de az ételeinkben található hormonok és egyéb környezeti faktorok szerepe sem zárható ki.

Az első mensturáció időpontját ugyanakkor örökletes tényezők is befolyásolják: ha a nagymamánknak, anyánknak és nekünk is viszonylag későn jött meg, akkor nagy valószínűséggel a lányaink sem lesznek az elsők az osztályban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Most Soroksáron akarnak gyereket rabolni

ermiz 2015. szeptember 18., péntek 08:39

Sötét színű autóban ülő idegenek akartak elvinni egy gyereket Soroksárról, az iskolából hazafelé menet - kering a Facebookon a hír. A Páneurópai Általános Iskola igazgatónője a szülőknek küldött levelet, melyben tájékoztatta őket a történtekről. Az igazgatónő megkeresésünkre nem kívánt nyilatkozni. 

A kommentelők egy része szerint az eset meg sem történt, csak a gyerek fantáziált, mindenesetre az igazgatónő értesítette a rendőrséget. A rendőrség megkeresésünkre mindössze annyit közölt, hogy a BRFK XX. és XXIII. kerületi Rendőrkapitánysága vizsgálja a bejelentés tartalmát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezek a szülők a legnagyobb trollok!

Menő/Ciki

Becca 2015. szeptember 17., csütörtök 09:16

Nehéz a tinédzserek sorsa, mindig is tudtuk. Most éppen Emily Mussonon a sor, aki lelkesen szelfizget különböző pózokban pasijával, és ezeket a fotókat előszeretettel osztja meg Twitterén. De persze, miért is ne tenné, azoknak akik a mostani szelfigenerációba születtek, ez teljesen természetes. Na, nem úgy a lány szüleinek, akik valószínűleg sokkot (vagy kedvet?) kaptak gyermekük kényszeres fotózkodási mániájától, és rekonstruálták a művészileg beállított csücsörítős képeket. 

Miután a fotók bejárták az egész netet, és már nem csak saját szórakoztatásukra posztolgattak a szülők, Emily, a lányuk fanyar humorral konstatálta, hogy szülei több lájkot szereztek ezzel a kis mókával, mint ő eddig bármelyik posztjával: „A szüleim bedrogoztak, vagy valami. Szóval úgy gondolom ez valóban vicces, na, de nem annyira, hogy 30 ezer lájkot kapjanak."

Úgy tűnik, manapság egyetlen szórakozás marad csak a jópofa szülőknek: kínos helyzetbe hozni gyermeküket - hiszen nem Emily szülei az elsők, akik ekképp alázzák szét csemetéjüket. Ami persze egyrészt felettébb szórakoztató, másrészt meg igen szomorú amikor a szülők kifigurázzák gyermekeiket. Ja, nem.

 

715 szavazat 1907 szavazat

Kvíz: Ön is doktorálhatna már gyerekbetegségekből?

Divany.hu 2015. szeptember 16., szerda 16:37

A háziorvosok rémálma lehet, amikor anyuka kész diagnózissal állítja a kölköt elé vizsgálatra, és igazuk is van: nem a szülők dolga megmondani, hogy milyen betegséget szedett már megint össze a gyerek. Ezzel szemben, ha nem esünk a ló túloldalára, még hasznos dolog is lehet bújni a betegségekkel foglalkozó weboldalakat, hiszen még a bagatellnek hitt tünetekről is kiderülhet, hogy komolyabb dolog áll a háttérben, és mindenképp szakember segítségét kell kérni.

Bevallom, én az a fajta anya vagyok, aki családi körben már meg is kapta a doktorit gyerekbetegségekből: kívülről fújom a tünetcsoportokat, a latin elnevezéseket, és már azt is tudom, milyen gyógyszert fog felírni a gyereknek a dokinő. Ön mennyire van képben ezen a területen? Tegye magát próbára kvízjátékunkban! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mégis mit eszik rajta ez a gyerek?

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. szeptember 15., kedd 18:38

Nem ritka tapasztalat az anyák és apák részéről, hogy megdöbbennek a tizenéves gyerek választásain. Miért éppen azért a fiúért vagy lányért van oda, aki nagyszájú, nem olyan okos, mint ő, ízléstelenül öltözködik, pedig ott van az osztályban a művelt, szellemes és udvarias Feri vagy Anita is, bezzeg ő a mi gyerekünk szerint rém unalmas. Miért azért a vacak együttesért rajong, mikor már az anyaméhben is klasszikus zenén nevelkedett, most meg elképesztő tingli-tanglikat hallgat. Ahelyett, hogy olvasna, videójátékozik, klippeket néz, meg a semmiről beszélget, és semmitmondó vicceken heherésznek a barátaival.

Előfordul, hogy a szülő szemével így néz ki a kamasz. Néha talán eszébe jut: nem is olyan okos ez a gyerek? Talán hiúsági kérdést is csinál belőle: „ez nem a mi családunk színvonala!”. Aztán éri valami jó élmény, mondjuk egy jó beszélgetés a gyerekkel, vagy beleolvas a verselemzésébe, amiből megbizonyosodik: de bizony, okos ez a gyerek, de akkor vajon miért a gagyi tetszik neki?

Távolról sincs vége, olvasson még »

A jó kondiban lévő gyerek matekból is jobb

Primilla 2015. szeptember 14., hétfő 15:17

A mozgás nem csak a testnek, de a szellemnek is jót tesz, és ez különösen igaz gyermekkorban. Itt, a Kölyök/Poronty rovatban is sokszor vitatkoznak azon kommentben, hogy a focizás és a fáramászás, vagy a számítógépezés szolgálja-e jobban a gyerek fejlődését, melyiktől válik sikeresebb felnőtté. Nos, ez a vita eldőlni látszik: azoknak a gyerekeknek, akik testileg fittek, jó kondícióban vannak, másképp strukturálódik az agyuk, és ettől jobban teljesítenek például matematikából – írja a CNN egy új tanulmányra hivatkozva.

Kutatók a kísérlet során 9-10 éves gyerekeket vizsgáltak, a kiskamaszoknak matek és olvasási feladatokat kellett megoldaniuk, emellett az állóképességüket mérték futópadon, az agyukat pedig MRI-vel vizsgálták. Azt találták, hogy azoknak a gyerekeknek, akik hosszabb ideig bírták a futást, (leegyszerűsítve) érettebb az agyuk, mint a gyengébb fizikai állóképességgel rendelkező társaiknak. Ezek a gyerekek pedig matekból köröket vertek a kevésbé jó kondiban lévő kortársaikra. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tízéves mélyponton a nyelvvizsgát szerzők száma

mzd 2015. szeptember 13., vasárnap 17:37

Érdekes statisztikát közölt az MTI: grafikonon mutatták be, hogyan alakult 2003 és 2014, azaz az elmúlt bő tizenegy évben a nyelvvizsgázók száma. Két adatsort mutattak be: az egyiken a középiskolások (14-19 évesek), a másikon pedig a felsőoktatásban tanulók (20-24 évesek) számai láthatóak. Az eredmény pedig lesújtó: a nyelvvizsgával rendelkezők száma 2010 óta csökken, és az sem biztos, hogy a kormányzati döntések megállítják-e ezt a folyamatot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Van egy határ, ami fölött a tanulás már rombol

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. szeptember 12., szombat 12:46

A szülőben alapvetően két témában vetődik fel a kérdés, mennyire szükséges elvárásokat támasztania a gyerek felé, vagy mennyire hagyhatja szabadon. Egyik az iskola, a másik a különóra.

Egy neves gyerekpszichológus azt vetette fel: miért ne lehetne rossz tanuló a gyerek? Az emberben vegyes érzések támadnak, ha belegondol a lehetőségbe. Egyrészt: tényleg, nem kell mindenkinek jó tanulónak lenni, és igazából senki sem bizonyította, hogy aki jobb jegyeket visz haza, az boldogabb is lesz. Már pedig végül is nem az a cél, hogy eminenst, hanem, hogy boldog gyereket neveljünk. Ha a mi gyerekünk egy szakmában mélyed el, vagy sportoló lesz, akkor ahhoz nem kell mindenből jelesnek lennie.

Ugyanakkor feltámad a felelősségérzet, hogy nyolc-tíz-tizenkét évesen még se mi, se a gyerek nem tudja, mi lesz, ha nagy lesz, és ha lemarad bizonyos fontos tárgyakból, idővel nem fogja tudni behozni. Azaz, ha most hagyjuk, hogy ne tanuljon, bizonyos utak elzáródhatnak előtte. És ez most még a mi felelősségünk is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ennyibe kerül havonta az iskolás

Primilla 2015. szeptember 11., péntek 13:55

Az új tanév kezdetekor a költségvetés újratervezésére is szükség van, mert egy csomó olyan új kiadás jön be, amivel suliidőn kívül nem kell számolnunk. És ha már itt tartunk, ki is esik jó pár költség a vakációhoz képest. Érdemes tehát átgondolni, hogy mire, mennyit fogunk pluszban költeni a következő tíz hónapban.

Erre bíztat egyébként a K&H, a Vigyázz, Kész, Pénz pénzügyi vetélkedő meghirdetője is. A verseny szakértője kiszámolta, egy átlagos iskolás gyerek havonta 17 ezer forintba kerül.

Erre az összegre azért felkaptuk a fejünket, és körbekérdeztünk, hogy is van ez másoknál. A Porontyos/Kölyökös szülők eleinte csak a vállukat vonogatták, attól függ, mi tartozik ide, de aztán beindult a verkli, és igyekeztünk összeadni, mennyit költünk havonta azokra a tételekre, amelyek a közleményben is szerepeltek. (étkezés, sport, különórák, osztálykirándulás, tanárok ajándéka, zsebpénz, ilyesmik).

Iskolai étkezés

Az első kiadás, ami mindenkinek rögtön eszébe jutott, az az iskolai étkezés, amit minden hónapban ki kell csengetni. Erre nyugodtan számolhatunk átlagosan 10-12 ezer forintot – a K&H számításait alapul véve így marad még öt-hétezer forintunk, amiből gazdálkodhatunk. Ezt az összeget minden hónapban ki kell pengetni, esetleg ha a gyerek csak ebédet kap, akkor a felét, ebben az esetben viszont a tízóraira-uzsonnára pedig többet kell költeni. Plusz a büfé.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tíz lehetséges ok, ha fejfájós a gyerek

Puskás Pálma 2015. szeptember 10., csütörtök 15:43

Mit tegyünk, ha fáj a gyerek feje, mitől fáj, és egyáltalán, igazat mond-e? A gyermekkori fejfájások típusai hasonlóak a felnőttkoriakéhoz, ugyanakkor sokszor más a tünetek megjelenése, illetve jelentősen befolyásolják a fejfájást az életmódbeli tényezők. Milyen életmódbeli tényezők? Például, ha éhes. Összeszedtük a gyermekkori fejfájások leggyakoribb okait.

1. Túlterheltség

A gyerekek a felnőttekhez hasonlóan tenziós fejfájást kapnak, ha krónikus stressznek vannak kitéve, vagy ha túl sokat nézik a monitort. A túlingereltség gyakran nem is egyértelmű, hiszen lehetséges, hogy a gyerek egész nap valamilyen szabadidős tevékenységgel volt elfoglalva – csakhogy ha ez azt jelenti, hogy délelőtt a vidámparkban volt, délután kedvenc gyerekzenekarának koncertjén, és közben mindvégig mesét nézett vagy játszott a táblagépén, akkor simán megfájdulhat a feje estére. Természetesen idegeskedhet a gyerek egy-egy matekdolgozat miatt is, és ez a stressz is fejfájást okozhat. Visszatérő gyerekkori fejfájás esetén érdemes áttekinteni a gyerek napirendjét, ésszerűsíteni a terhelést, ritkítani a különórákat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bombák, tankok, hullák - ezt rajzolják a menekült gyerekek

Dívány 2015. szeptember 9., szerda 14:48

2015, Budapest, Keleti pályaudvar. Több száz azoknak a migráns gyerekeknek a száma, akik a zsúfolt aluljárókban családukkal együtt a magyar hatóságok engedélyére várnak, ami lehetővé teszi, hogy vonatra szálljanak, és eljuthassanak Észak- és Nyugat-Európába, ami az új, nyugodt, békés élet kezdetét jelenti számukra.

Önkéntesek ezeket a napokat a kicsik számára úgy próbálták megkönnyíteni, hogy kiscsoportos foglalkozásokon belül körjátékokat, angol vagy német mondókákat tanítottak a gyerekeknek, társas- és képességfejlesztő játékokat játszottak, illetve a földön ülve vagy guggolva rajzoltak. Az adományozóknak köszönhető zsírkrétával, színes szeruzával megrendítő alkotások készültek, amit a Wall Street Jurnal fotósa, Süveg Áron dokumentált, és bemutatta a rajzok készítőit is. Kattintson a szöveges galériánkra! 

Síró gyerek, üvöltő edző - tényleg ez az élsport?

Puskás Pálma 2015. szeptember 8., kedd 13:30

Nemrég egy baráti beszélgetés kapcsán merült fel, hogy sportoljon-e a gyerek. Abban nagyjából egységesek voltak az álláspontok, hogy jó, ha mozog valamit és nem csak a képernyő előtt ül, de a versenysport témája már megosztóbbnak bizonyult.

A versenyszerű sport általános és középiskolás korban sokak szerint csak akkor hasznos, ha valóban élsportolót szeretnénk nevelni a gyerekből, nem beszélve arról, hogy az edzések miatt nem lesz ideje a tanulásra, és a sport a továbbtanulás és későbbi karrierje rovására megy. Nem beszélve a szabadidejéről és a lelki épségéről, hiszen egy komolyabban sportoló gyereknek viszonylag kevés ideje van bulizni, ehelyett kamaszkora legszebb éveit üvöltöző edzők uralma alatt kell töltenie.

Egy barátnőnk egyetemista korú gyermeke ugyanakkor épp néhány hete vált kiváló ellenpéldává: a húszéves lány művészettörténésznek tanul és egy neves nyugat-európai egyetemen nemrég épp élsportoló múltjának köszönhetően kapott meg egy több hónapos ösztöndíjat. Nem mintha a tenisznek bármi köze lenne a művtörihez: a külföldi egyetem nézetei szerint azonban az élsportolói múlt garancia arra, hogy a jelölt kitartó, fegyelmezett, és alkalmasint képes másokkal együtt dolgozni.

Érdemes-e tehát engedni, vagy akár biztatni a gyereket a versenysportra? Vagy ha túl sokat úszik, tuti nem megy egyetemre? Tényleg sírással telnek az élsportoló kamaszok mindennapjai? Egy olyan fiatal nővel beszélgettünk, aki bár kamaszkorát válogatott sportolóként töltötte, jelenleg orvosként dolgozik az ország egyik vezető intézményében.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Idén is ingyen HPV oltás a hetedikeseknek

Primilla 2015. szeptember 7., hétfő 13:26

Ingyen megkaphatják ebben a tanévben is a hetedik osztályos lányok a méhnyakrákok 70 százalékáért felelős humán papillomavírus típus elleni védőoltást. Az oltás önkéntes, a szülőknek szeptember 11-éig kell nyilatkozniuk, hogy kérik-e a gyermeküknek, vagy sem. Ez a második év, hogy iskolai keretek között, ingyen megkaphatják a lányok a védőoltást, tavaly a jogosultak 77,5 százaléka élt a lehetőséggel.

A HPV „rákkeltő” típusai a nemi szervek és a végbél hámjában fertőzést, idővel rákos elfajulást is képesek okozni. A szexuális életet élő nők kb. 80 százaléka átesik a nemi szerveket érintő HPV-fertőzésen, a többségük nem is tud róla. A HPV-fertőzés a szexuális élet megkezdése után, leggyakrabban 15-24 éves kor között következik be. A fertőzések 90 százaléka az immunrendszer segítségével magától meggyógyul, a fertőzöttek kb. 10 százalékánál azonban tartós fertőzés alakul ki, ami több év alatt rosszindulatú daganattá fajulhat. A méhnyakrákok 70 százalékának kialakulásáért a HPV két típusa (16-as és 18-as típus) a felelős – ezek ellen nyújt védettséget ez a védőoltás. 

Fotó: Media For Medical
Távolról sincs vége, olvasson még »

Pályázat: képregényekkel az írástudatlanság ellen

Primilla 2015. szeptember 6., vasárnap 08:54

Tudta ön, hogy ötből egy kamasz, és szintén ötből egy felnőtt küzd kihívásokkal az olvasás terén? Hogy minden utcában 11 olyan ember él, aki nem tud jól olvasni? Vagy, hogy minden iskolai osztályban négy olyan gyerek van, akinek olvasási problémái vannak? Ezek az adatok nem a burundi vagy a tadzsikisztáni, hanem az európai helyzetet írják le.

Szeptember 8-a 1965 óta az írástudatlanság elleni küzdelem nemzetközi napja. Ezen a napon világszerte figyelemfelkeltő programokkal népszerűsítik az írás és olvasás fontosságát. A Műveltség Hete 2015 nemzetközi programsorozathoz Magyarország is csatlakozott. 

Fotó: Gerhard Joren
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezekben változtasson, ha közeleg a kamaszkor!

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. szeptember 5., szombat 07:35

Sokan belefutnak a csapdába, hogy azt hiszik, ami kiválóan működött a korábbi években, az folytatható a gyerek tizenéves korában is. Holott, ahogy közeledik a kamaszkor felé a gyerek, a szülőnek is meg kell újulnia. Bizonyos dolgokban más szemlélet szükséges, vagy éppen nagyobb odafigyelés, tolerancia.

A régi humor nem mindig vicces

A humor csodákra képes, összekovácsol a gyerekkel, még akkor is, ha kamaszodik. Egészen addig, míg valaki másra, vagy a szülőre magára vonatkozik. A viccesnek szánt csipkelődő megjegyzésekre könnyen lesz undok grimasz, ajtócsapás a válasz. Miért? Mert a gyerek most még érzékenyebb, mint eddig, az önérzetére különösen, és lehet, hogy a szülő jóindulatúnak szánta a viccet, de ami eddig belefért, ma már nem megengedett.

Amikor élcelődünk valakin, egy kicsit fölénybe kerülünk hozzá képest (vagy legalábbis így érezzük). Általában ezt sem díjazzák a serdülők, ezért is olyan ingoványos terep a rájuk vonatkozó humor. Árgus szemekkel figyelik, eléggé komolyan veszi-e őket a szülő, mert ők már nem kis butuskák, hanem egyre inkább nők, férfiak. A csipkelődő észrevétel azt jelentheti számukra, még mindig gyerekként kezelik őket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Észrevettük, hogy a kutya előre jelzi a rohamokat

Puskás Pálma 2015. szeptember 4., péntek 10:28

A gyermekkori epilepsziák viszonylag sokféle eredetű és megjelenésű tünetcsoportot foglalnak magukba. A kórképek egy része kinőhető, más részük gyógyszerekkel tünetmentessé tehető. Hazánkban körülbelül minden századik gyermeket érint ez a probléma.

Az epilepsziás gyerekeknek többnyire rengeteg nehézségen kell keresztülmenniük a betegség miatt, és ez természetesen szüleiket is megviseli. Két olyan anyukát faggattunk, akiknek gyermeke epilepsziabetegséggel küzd.

A két gyerek életkora, élethelyzete és betegsége is különböző, de mindkét történetben hasonlóak a stigmával, kiközösítéssel szembeni küzdelmek. Zsuzsával és Edinával diagnózisokról, félelmekről, továbbtanulásról és kutyákról beszélgettünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vicces félrefordítás a negyedikes angolkönyvben

Koncz Andrea 2015. szeptember 3., csütörtök 15:12

Kinyitottuk a gyerek vadiúj angolkönyvét, és az első dolog, ami a szemem elé került a következő talány volt: kerek, fehér, a föld alatt növő gyökérzöldség, amely időnként enyhén rózsaszínes árnyalatot ölt - hogy mondjuk magyarul? Hát sárgarépa! Legalábbis a negyedikes angolkönyv The enormous turnip című meséje szerint:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hiteles legyen, ne tökéletes!

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. szeptember 2., szerda 09:07

Egy húszas évei elején járó nő arról számolt be, attól a pillanattól kezdve érezte igazán közel magához az anyját, mikor nagy sóhaj kíséretében bocsánatot kért a lányától, amiért „annyi hülyeséget összehordott” korábban. Mint például azt, hogyha az ember mindent megtesz, garantáltan mindig boldog lesz a házassága.

Aztán azt is mondta, első a munka, második a kötelesség, és mindig arra helyezte a hangsúlyt: csak jól kell tanulni és rendesen járni a különórákra, más nem számít. Meg azt is mondta, senki, de főleg a lánya nem engedheti meg magának, hogy szemtelenkedjen, még ha igaza is van egy helyzetben, akkor sem szólhat vissza élesen.

Úgy látta helyesnek harmincöt évesen, ha ezeket az értékeket adja át gyermekének, de ötvenen túl sok mindenről másképp vélekedik. Közben volt egy szeretői kapcsolata, mert hiába próbálta kihozni a legtöbbet a házasságából, érzelmeket alig kapott vissza, és annyira magányosnak érezte magát, hogy közel az ötvenhez párhuzamos kapcsolatba kezdett.

Ma már előfordul, hogy otthagyja a mosatlan edényeket, hogy tovább olvasson egy izgalmas könyvet. És kevésbé érdekli, mások elég simulékonynak fogják-e találni: ha valami nem tetszik neki, megmondja. Szerinte ő ilyen volt mindig is, de sértette volna a büszkeségét, ha egy nem tökéletes anyát lát a lánya, ezért magának sem engedte meg, hogy eltérjen az ideáltól. Bocsánatot kért, mert úgy érezte, hogy hazudott. Nem azt adta át a lányának, amilyen ő igazából, hanem amilyen lenni szeretett volna, egy hamis képet.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27

Blogok, amiket olvasunk

FAPADOS Új menetrend és a legjobb jegyek

Tippek a jó előre tervezőknek, mi az, amire most kell lecsapni, és mi az, amit egyelőre bottal sem piszkálunk, mert annyira drága még. Fapados tippek a profiktól.

FILMVILÁG Csapatjátékos, Robinson, filmes hős

"Most már megpihenhetsz, hiszen filmértékek sokaságát hagytad magad után." A népszerű-tudományos dokumentumfilmek csodálatos egyéniségétől búcsúzunk.

KETTŐS MÉRCE Gyerekek a rácsok mögött a határon

A menedékjogi törvény módosítása embertelen. Európa álszent, helyettük végeztük el a piszkos munkát. Bonyolult kérdés, sok erkölcsi buktatóval.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

  • Még több Málta Pazar látnivalók, színes programok és garantált napsütés Máltán.
  • Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.
  • Varázslatos gyöngyszemek az azúrkék tengerben, vagy Guadeloupe-tól Savonáig.
  • Vegyen ki egy-két hét szabadságot, és használja fel SZÉP kártyáját belföldön! Segítünk!

Hirdetés