KÖLYÖK

Nehezebb lesz edzői kiskönyvet szerezni, mint erkölcsi bizonyítványt

Edicsek 2016. május 7., szombat 14:39

A Kiss László- ügy fényében különösen aktuális hír, hogy az olimpia után kezdi el a Magyar Olimpiai Bizottság a munkát, ami  megreformálhatja az edzők világát. A MOB az elmúlt években már többször kezdeményezett hasonló reformot, talán ez az ügy új lendületet adhat a munkacímen "Kék Könyv"-ként emlegetett szabályozás megszületéséhez.  A cél az, hogy ne csak sportszakmailag, hanem pedagógiailag és emberileg is csak olyan edzők dolgozzanak, akikre nyugodt szívvel bízhatja rá gyerekét a szülő.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Madonna kamasz gyerekének lenni sokszorosan nehezített pálya

Steiner Kristóf 2016. május 6., péntek 17:56

Madonna szétesett. Merev részegen fetrengett. “Valaki basszon már meg!” - kiáltotta a színpadon. Madonnának vége. Már megint. Mert hogy ilyen és ehhez hasonló címlapsztorik 1984 óta jelennek meg a popkirálynőként aposztrofált énekesnőről, de a jóslatok eddig még nem teljesültek be.

Ami viszont tény: Madonna az elmúlt fél évben egy új oldalát mutatta a közönségnek. Míg a bulvárlapok 16 éves fiával való drámáját taglalták, ő bohócruhát öltött - szó szerint - és maroknyi közönség előtt, egy szál ukulelével énekelt, tragikomikus monológokat eregetett, világ körüli turnéján pedig sírva dedikálta dalait az Angliába menekült kamasz fiának.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Halmazelmélet, gráfok és igaz-hamis a matekérettségin

Dívány 2016. május 3., kedd 08:50

Alapszinten három óra alatt két feladatlap vár a matekből érettségizőkre, az elsőre 45 perc, a másodikra 135 perc áll rendelkezésre. Az első feladatlapon 10-12 feladatot találnak a vizsgázók, itt definíciókra, alapfogalmakra és -összefüggésekre kérdeznek rá. 

shutterstock 92394481
Fotó: Shutterstock

A második egység két részből áll, az A része három - esetleg több részkérdésből is álló - feladatot, a B rész szintén három, azonos pontszámú feladatot tartalmaz, amelyből a vizsgázó kettőt választ és old meg, kettőnél több nem értékelhető. 

Egy órával több ideje, 240 perce lesz az emelt szinten érettségizőknek, a tesztsor itt is két részből áll, az első négy feladatot és több részkérdést tartalmaz, a második pedig öt azonos pontszámú kérdést,amelyből négyet kell megoldani. 

Megengedett segédeszközök a függvénytábla, az egyszerű számológép, körző, vonalzó, szögmérő. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szeptembertől lesznek szakgimnáziumok. De mi is az?

Primilla 2016. május 2., hétfő 14:18

Kiderült, hogy hogyan képzeli el a kormány a szeptemberben induló szakgimnáziumokat, éppen ideje volt így április végén. Tudják, azokat az intézményeket, amiket jelenleg még szakközépiskolának hívnak, a következő tanévtől viszont már szakgimnáziumnak. Természetesen máris hatalmas a felzúdulás, sokan már eleve azt sem értik, hogy mi szükség az iskolatípusok átnevezésére, szerintük ez az egész csak arra jó, hogy összezavarják az embereket (alighanem sikerrel).

A szakközépiskolák ugyebár azok a középiskolák, ahol a gyerekek közismereti és szakmai tárgyakat is tanultak, és a végén érettségit és szakmát is kaptak. Például a közgazdasági szakközépiskolákban érettségizett könyvelőket, statisztikusokat, informatikai szakembereket képeztek, akik ez után mehettek tovább – jellemzően – szakirányú felsőoktatásba, vagy munkába állhattak, mert végül is ismerik egy-két szakma alapjait.

shutterstock 296418722

Az átalakítás egyik legfontosabb „vívmánya” az lesz, hogy a 14-18 éves szakgimnazisták kevesebb óraszámban tanulnak közismereti tantárgyakat, és többen szaktantárgyakat, változatlan heti óraszám mellett (35-36). Eddig az első évben 6, az utolsóban 11 szaktantárgyi órája volt egy szakközépiskolásnak, az új szakgimnáziumban pedig 12-15 lesz, így a közismereti órákra marad az eddigi 25-30 helyett 22-23. Mondjuk ezért aztán tényleg teljesen fölösleges volt szakgimnáziumra átkeresztelni ezt az iskolatípust.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kapunyitási pánik: ezért nem viszi semmire a gyerek

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. április 30., szombat 10:27

Amikor arról számol be egy fiatal felnőtt, hogy sehova sem halad, toporog, a saját színvonala alatt teljesít, például tíz éve jár egyetemre, de nem szerez diplomát, adatrögzítéssel keresi a kenyerét, holott felsőfokon beszél nyelvet, vagy harmincévesen otthon él, és a szülei tartják el, tehát, amikor ilyen példákat hallok, gyakran derül ki, hogy ezek a fiatalok gyerekként gyakran kaptak olyasféle dicséretet, hogy ők zsenik, csodálatosak, valami nagy dolgot fognak véghez vinni, rosszabb esetben: ők fogják felemelni a családot a sárból.

A fenti élethelyzetet nevezhetjük röviden kapunyitási pániknak is. Viszonylag új fogalom ez, arra használják, mikor a fiatal felnőtt megtorpan, benne reked a kamasz-gyerek létben, nem meri elkezdeni a felnőtt életét, vállalni az ezzel járó felelősséget. A felnőttséghez hozzá tartozna, hogy kialakít egy önjáró életmódot, hogy elköteleződik döntések mellett, például, hogy mivel fog foglalkozni. Azokat a fiatalokat, akik vonakodnak ezt megtenni, a környezet lustának, tehetetlennek szokta tartani. Holott gyakran a szorongás bénítja meg őket, és ők maguk szenvednek a leginkább.

shutterstock 383740015
Távolról sincs vége, olvasson még »

Hülye kamaszok: létezik ennél idiótább kihívás?

mzd 2016. április 28., csütörtök 19:07

Nem kellett sokat várni a jeges vödrözés után, ugyanis a DailyMail szerint újabb kihívás ütötte fel a fejét. Ennek a lényege az, hogy tinédzserek a kiválasztott (és tudatlan) célszemély mellett szándékosan hanyatt esnek, majd várják - és videózzák -, hogy elkapja-e őket az áldozat. Ahogy sejthető, az eredmény mondjuk maximum 50 százalékos.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Oravecz Nórával tanítják a szépség természetére a kilencéveseket

Primilla 2016. április 27., szerda 12:16

Nincs szerencséje az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetnek a harmadikos környezetismeret könyveivel. A kilencéveseknek ajánlgatott tetoválás után most ismét a szépség témakörben bukkant az „internet népe” egy jó erős húzásra. Nevesül egy Oravecz Nóra idézettel próbálják megvilágítani a gyerekeknek, hogy nem a külső számít, hanem a lelki szépség.

„A szépség nem az arcodon van.
A mosolyodban. A szívedben.”
                              Oravecz Nóra

Hát ezt is megértük, hogy Oravecz Nóra a magyar irodalmi kánon része lett, de úgy, hogy rögtön kísérleti tankönyvben tanítják a bölcsességét. Nem, nem átverés, itt van a kiséreti tankönyv, nézzék meg a saját szemükkel a csodát.

kornyezet_oravecz
Fotó: OFI

Oravecz Nóra egyébként rendkívül népszerű kortárs gondolkodó, a népi boldogtalanság-biznisz egyik piacvezető szolgáltatója. Facebook oldalát 166 ezren követik és várják tőle a napi betevő „lélekbalzsamot”. Sőt annyira népszerű, hogy már viccelnek is vele, az Oravecz Coelho oldal jelenleg harmincezer követőt tudhat magáénak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menő vagy ciki az iskolai tévésáv az M5-ön?

Menő/Ciki

Edicsek 2016. április 26., kedd 20:23

M5 néven új közszolgálati csatorna indul ősszel, amelyben az ismeretterjesztés, oktatás és kultúra áll majd a középpontban - mondta Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap tartalomszolgáltatási igazgatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Távolról sincs vége, olvasson még »
545 szavazat 678 szavazat

A pártpolitika csak károkat okoz a fiatalok szerint

Primilla 2016. április 25., hétfő 19:38

Oktatás, egészségügy, környezetvédelem, munkahelyteremtés, szegénység felszámolása - ezek azok a kérdések, amelyek az alapvetően apolitikus magyar fiatalokat is érdeklik. Illetve érdekelnék, mert az Y generáció úgy érzi, nincsen olyan párt, amely képviselné a nézeteiket, sőt, a pártpolitikát az ország szempontjából kifejezetten károsnak találják, a politikusokban pedig egyáltalán nem bíznak. (És még mondja valaki, hogy baj van a mai fiatalok értékrendjével!!!)

Egy regionális, négy országra (Magyarország, Ausztria, Lengyelország, Bulgária) kiterjedő kutatás arra volt kíváncsi, milyen a fiatalok viszonya a politikával, ebből az derült ki, hogy a magyar 15-35 éveseket gyakorlatilag teljesen hidegen hagyja ez a terület. Az érdeklődés hiánya azonban csak egy tünet: a legtöbben egyáltalán nem bíznak a politikusokban, és úgy gondolják, hogy amit itt a politikusok művelnek, káros az országnak.  

A kutatás szerint a magyar fiatalok politikai érdeklődése még regionális összevetésben is rendkívül alacsony. Még a harminc százalékot sem éri el azoknak az aránya, akik valamilyen szinten figyelik az eseményeket, és ez 20-25 százalékkal marad el az Ausztriában, Bulgáriában és Lengyelországban mérttől. A magyar fiataloknak 20 százaléka még szavazni sem menne el.

Az Y generációba tartozó magyar fiataloknál szinte teljesen hiányzik az a réteg, amely kimondottan élénken érdeklődik a közélet eseményei iránt. Létezik a politikai közömbösségnek még egy mutatója, az eddigiek fordítottja: a magyar 15-35 éveseknél 30 százalék, aki teljesen elzárkózik a politikától. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan segítsük a szorongó tinit?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. április 24., vasárnap 16:25

A kamasz szóról a közvélekedésben a vagányságra, sőt, akár a gátlástalanságra asszociálnak. Ez egyoldalú kép, hiszen a tizenéves kor egyúttal annak is az időszaka, hogy az ember komoly félelmekkel, aggodalmakkal megküzdjön. Sok új kihívást állít a fiatal elé ez az életciklus, és mindenkiben felmerül: „meg tudok-e ezeknek felelni”. Közben változik az ember teste, ki kell harcolni az önállóságát, növekednek a terhek az iskolában, és nyomasztó feladatként ott a felvételi.

Ha mindez még nem lenne elég, már fontosabb a kortársak véleménye, az ő elismerésüket már nem pótolhatja a család, tehát az is vérre menő kérdés, hogy a közösségében elfogadják, elismerik-e. Mindeközben tudható, hogy végül valahogyan el kellene oda jutni, hogy megszülessen egy felnőtt, aki saját lábán áll, aki ért valamihez, el tudja tartani magát, intézi az ügyeit, és nem utolsó sorban társkapcsolatot is képes kialakítani, megőrizni.

shutterstock 343220096

A fentiek alapján nem csoda, ha azt mondjuk: minden kamasznak meg kell valahogy küzdenie a szorongás démonjaival. Csak a mérték különbözik. Vannak tényezők, amik adottak, amiket nem, vagy csak részben befolyásolhat a szülő. Ilyen a gyerek hajlama a szorongásra. Csak részben hatunk arra, milyen az osztály, a tanárok, a családi háttér (amiből nyilván minden szülő az ideálisat akarja biztosítani, de ha épp akkor vannak válófélben, ha komoly betegség vagy anyagi probléma merül fel, a gyerek sem mentesül ennek lelki hatásaitól). Amire hatunk, az az, hogy hogyan kommunikálunk a gyerekkel, miben segítünk neki, miben hagyjuk magára, egyáltalán, észrevesszük-e, hogy valami nehéz neki.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt jó számítógépes játék kamaszlányoknak

polly 2016. április 23., szombat 19:11

Azoknak az anyáknak a táborát erősítem, akik nem tiltakoznak kézzel-lábbal a PC- és netes játékok ellen, hanem igyekszenek megtalálni a közös nevezőt a videójáték-rajongó gyerekkel. Vagyis bizonyos korlátok között, de játszhat a kölyök: esetünkben ez azt jelenti, hogy heti három alkalommal (péntek, szombat, vasárnap) egy-egy órát, általam is csekkolt vagy tesztelt játékkal. 

A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttem, mik a 13 éves lányom kedvencei, mindemellett pedig további ötleteket várok, mik azok a PC és online játékok, amiket gond nélkül adhatok egy kamasz kezébe. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menő: virág helyett jótékonyságot kérnek a ballagó gimisek

Edicsek 2016. április 22., péntek 18:44

Virágok és ballagási ajándékok helyett jótékonykodást kér ballagásra a Városmajori Gimnázium 28, illetve a Gödöllői Református Gimnázium 49 végzős diákja. Felhívásukban azt kérik, hogy a virág és ajándékok árát, de legalább egy részét adják inkább a rokonok a KézenFogva Alapítványnak, hogy fogyatékkal élőkhöz jusson el  a pénz. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kevés a pénze? Pályázzon táborra!

etelka 2016. április 20., szerda 15:42

A táborok nem olcsóak, szerencsére megint lehet pályázni rájuk. Tavaszi, nyári vagy őszi táborokra lehet jelentkezni, kizárólag elektronikus úton. Mind egyéni, mind csoportos pályázatra van lehetőség, tavasszal 10000 tanulót várnak Fonyódligetre és Zánkára, míg összesen 30.000 gyerek élvezheti az Erzsébet táborokban a pihenést.

Az őszi kalandtáborban pedig szintén mintegy 10.000 iskolás mehet év eleji, kedvezményes csoportos kirándulásra a Balaton partjára. A most meghirdetett táborozási lehetőségek összesen mintegy 50.000 gyermek számára biztosítanak kedvezményes üdülést tavaszi, nyári és őszi turnusokban.

shutterstock 146708702

 Az utóbbi két évtized legnagyobb gyermektáboroztatási programját indította el a magyar kormány 2012-ben. Az Erzsébet-program fennállásának négy évében eddig több mint 600 ezer ember jutott üdülési, pihenési lehetőséghez, közülük több mint 300 ezer gyermek.

tavaszi pályázatokra a benyújtási határidő április 29-e, és minden 8-18 év közötti osztályközösség pályázhat. Az önrész mindössze 1000 forint gyerekenként. Általános és tematikus táborok is lesznek a nyáron, utóbbiak számtalan témában, a programozástól a bűnmegelőzésen és különféle sportoknak szentelt táborokon át egészen a képzőművészeti, zenei, színjátszó és tánctáborokig. A nyári táborok teljes listáját itt lehet végigbogarászni, a tavaszi programokat itt találják, az őszi kalandtáborért pedig ide kattintsanak.

Javíthatja a teljesítményt, ha ugrál a gyerek a matekórán

Puskás Pálma 2016. április 19., kedd 20:45

Nem újdonság, hogy jót tesz a gyerekeknek a mozgás, mi több, talán az is egyre közismertebb, hogy a rendszeres mozgás az iskolai teljesítményt, a tanulási képességet is javítja. Holland kutatók azonban ennél még tovább mentek: azt vizsgálták, hogy vajon jót tesz-e a kisiskolásoknak, ha tanulás közben, konkrétan matekórán mozognak? Az eredmények szerint igen, vagyis kifejezetten hasznos, ha a gyerekek óra közben is ugrabugrálnak kicsit. Természetesen nem csak úgy összevissza, hanem a megfelelő keretek között.

shutterstock 250559644
Távolról sincs vége, olvasson még »

A szülő nem sztrájkolhat, a gyerek igen?

Primilla 2016. április 18., hétfő 12:06

Folytatódik a sztrájkhullám az oktatási rendszer megreformálásáért. Kissé nehéz már követni, hogy ki, mikor és miért szünteti be a munkát, de összességében egyszerű a dolog, levezetjük.

A sztrájkba most már a diákok is beleálltak, az ő felhívásuk egészen jól megvilágítja, hogy mikor és mit tegyen, aki szerint erősen ráfér az oktatásra a demokratikus modernizálás.

Szerkesztőségünkhöz eljuttatott, kedvesen suta amatőr videójában Nagy Kincső diák mondja el a tudnivalókat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Segítség! Mi történt a gyerekem értékrendjével?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. április 16., szombat 20:32

A kamaszkor egyik jellegzetessége, hogy a tizenéves szembefordul a szülői mintákkal, a családi házban tanult értékekkel, normákkal. Ennek az az oka, hogy a saját világképének kialakításához először meg kell kérdőjeleznie azt, amit addig evidenciaként elfogadott.

Sok szülő megsértődik, mikor a gyerek beleköt mindabba, ami számára szent. Gyakran bántóan csinálja ezt a fiatal, például rámutat, milyen ellentmondások vannak anya, apa elvei és tettei között. Felnőttként nagyvonalúbbak vagyunk: már értjük, attól, hogy őszintén hiszünk valamiben, nem feltétlenül tudjuk mindig megvalósítani. A kamasz sajnos nem ilyen engedékeny. Persze, nem mindennel megy szembe ő sem, nehéz előre kiszámítani, miben talál majd kivetnivalót. Sokszor a barátok gondolatait veszi át, vagy éppen észreveszi a családi normák egyoldalúságát, és ő a másik irányba billen el. Például az entellektüel, de testével, sporttal nem igen foglalkozó családban a gyerek hátat fordít a könyveknek, és beleveti magát a testépítésbe.

shutterstock 231262252
Távolról sincs vége, olvasson még »

Star Wars, az egyik legklasszabb népmese

Schütz Gabriella 2016. április 15., péntek 09:22

A Star Wars, avagy a Csillagok háborúja című kultuszfilm sorozat mára már fogalom, egész iparág épül rá, kicsik és nagyok is ismerik. Ám a Csillagok háborúja nem csupán egy jól sikerült termék, hanem egy remekbe szabott szupermese is. Kíváncsi voltam, mit gondol róla Bajzáth Mária, a mesepedagógia módszer kidolgozója, a Népmesekincstár népmesegyűjtemény könyvsorozatának szerzője, a Meseközpont Alapítvány szakmai vezetője.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fellázadt az iskolai feladat ellen, megdicsérték érte

Primilla 2016. április 13., szerda 20:51

Egy amerikai iskolában az volt a feladat, hogy a gyerekek számolják ki a testtömeg-indexüket – írja a Hufftington Post. Tessa Embry az eredménye alapján az elhízott kategóriába került. Aztán másodszor is feladták ugyanezt a feladatot, Tessa beintett, és helyette írt egy esszét, ami később fekerült a Facebook-ra, és egy csomóan megosztották.

Az írásban Tessa visszautasította, hogy egészségtelenül túlsúlyos lenne: „Amióta az eszemet tudom, egy nagydarab lány vagyok, és a világon semmi bajom ezzel. Erős vagyok és tele vagyok energiával” – írta.

Íme a feladat kérdése. A képre kattintva pedig elolvashatja egy posztban, hogy mit is írt Tessa Embry.
Íme a feladat kérdése. A képre kattintva pedig elolvashatja egy posztban, hogy mit is írt Tessa Embry.
Fotó: Facebook

A lány egyébként két csapatban is softballozik, ami a baseball női változata, és szerinte az ő kezében a labda és az ütő valóságos halálos fegyver.

Aztán rátér arra is, hogy miért teljesen értelmetlen a BMI-t (testtömeg-indexet) használni mutatóként. Azt írja, a BMI egy túlhaladott mutató a normál súly, a soványság, a túlsúly vagy az elhízottság definiálására, mivel az csak a testsúlyt és a magasságot veszi figyelembe, viszont egyáltalán nem törődik azzal, hogy az a bizonyos testtömeg izomból vagy zsírból épül-e fel. Nézzünk csak egy kisportolt testű nőt, aki helyesen táplálkozik, 165 centi magas és 86 kilós, és a teste nyolcvan százaléka csupa izom. Csakhogy ez nem számít a BMI kiszámításánál. Hogy lehet valaki, aki erős, egészségesen táplálkozik és rendben van az anyagcseréje, veszélyeztetett a szívinfarktustól vagy a diabétesztől? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Államosíthatják a szakképző magániskolákat is

mzd 2016. április 13., szerda 13:55

Tavaly gőzerővel kezdte el szétverni a szakképzést az állam azzal, hogy állami befolyás alá kezdte el vonni őket. A 444 most azt írja: a cél teljes központosítás, így könnye lehet, hogy idén ősszel az iskoláknak az épületüket és a felszerelésüket is az államnak kellene beszolgáltatniuk – mindezt persze ingyen. A magyarázat: keretszámok!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Boldogtalanok a magyar fiatalok, és tojnak a politikára

Primilla 2016. április 10., vasárnap 13:46

A magyar fiatalok többnyire elégedetlenek az életükkel, politikailag szinte teljesen passzívak, leginkább sikeres vállalkozókként tudják elképzelni magukat, és minden mást fontosabbnak tartanak, mint hogy a társadalom hasznos tagjai legyenek. Nagyjából ez rajzolódik ki abból a kutatásból, melyben négy ország, Ausztria, Lengyelország, Bulgária és Magyarország Y generációba tartozó fiataljait kérdezték meg.

A Millennial Dialogue című kutatási programban arra voltak kíváncsiak, hogy négy, számos ponton hasonló, de mégis eltérő történelmű és fejlettségi szinten álló ország 15 és 35 év közötti korosztálya hogyan látja a közéletet, a politikát és általában a világot maga körül. 

Az európai fiatalok többsége elégedett az életével, ám a vizsgált négy ország közül Magyarországon érzik magukat a legkevésbé boldognak a fiatalok. Vannak fokozatok is, míg a másik három országban az Y generációsok negyede-ötöde teljes mértékben jól érzi magát a bőrében, sőt, kimondottan boldog, addig nálunk csak a fiatalok 7 százaléka érez így. Inkább elégedettnek Magyarországon a fiatalok 60 százaléka érzi magát, (vagyis 40 százalék nem!), a többi országban viszont 90 százalékuk vallja magát boldognak, és csak 10 százalékuk nem. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Állj! Senki se rendeljen még jövő éves tankönyvet!

Primilla 2016. április 8., péntek 15:09

Április 1-én megkezdődött az iskolákban a tankönyvrendelés a következő tanévre, amit máris szeretne lefújni a Civil Közoktatási Platform (közelebbről a Tanítanék Mozgalom, de ha így jobban megy: Pukli Istvánék). Konkrétan arra kérik az iskolákat, hogy az április 12-i tárgyalásokig, de inkább április 20. előtt ne adják le a tankönyvrendeléseket, ugyanis abban bíznak, sok minden megváltozhat akkor, és jövőre már normális könyvekből tanulhatnak a gyerekek.

A kormány három évvel ezelőtt gyökeresen megváltoztatta a rendszert, államosította a tankönyvkiadás jelentős részét és a tankönyvterjesztést (és létre hozta a célra a másik gigát, a KELLÓ-t). A kísérleti tankönyvekkel és az állami kiadók könyveivel sok a probléma, a korábban használt és bevált tankönyvek közül pedig egyre kevesebb rendelhető meg.

2013 óta a magánkiadók könyveit például egyáltalán nem engedélyezik, vagyis újak nem kerülhetnek fel a listára, a „remek” kísérleti könyveket viszont sebtében szerkesztették össze, és a gyerekeken, élesben kísérletezik ki.

A szabad tankönyvválasztás követelése szerepel a Civil Közoktatási Platform először március 15-én, Pilz Olivér által ismertetett 12 pontja között. Azt akarják, hogy ne korlátozza semmi a magas színvonalú, és hosszú évek alatt folyamatosan fejlesztett, kompetencia alapú tankönyvek és programcsomagok használatát az iskolákban. Azt akarják, hogy a kormányzat és a KLIK hagyjon fel a „kötelezően választandó tankönyvlistával” és más burkolt beavatkozással. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A társasjátékozás aranybánya, a legjobb fejlesztés

Mártonffy Zsuzsa 2016. április 7., csütörtök 18:51

Hogy fejlesszük a gyereket társasjátékokkal? Lencse Máté pedagógus hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozik, az Igazgyöngy Alapítványhoz tartozó Toldi Tanodában fejleszti őket többek között a játék segítségével. Beszélgetésünk során kiderül, hogy a társasjátékozás aranybánya, sokféle készség és élethelyzet begyakorolható általa. Az SOS Gyermekfalvak interjúja.

Ha a szülő, nagyszülő társasjátékozik a gyerekkel, rögtön felmerül, hogy hagyja-e nyerni a kicsit.

Szerintem ne. A gyerek nem hülye, rá fog jönni. Ha olyan a játék, hogy a felnőtt jobb, sokkal elegánsabb előnyt adni. Ez olyan, mintha bal kézzel teniszeznék. Nagyon fantáziadús módon lehet számos játékban előnyt adni.

Lencse Máté
Lencse Máté

Sokszor attól fél a szülő, hogy a gyerek, ha veszít, sír vagy tombol, hisztizik.

Ilyenkor inkább az a megoldás, hogy nagyon gyors, 3-5 perces játékokat játszunk. Ha vesztett, gyorsan jöhet az új parti, újra van esélye nyerni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az iskolában tanítják tüntetni a holland gyerekeket

Primilla 2016. április 6., szerda 17:16

Az ön gyereke tanul állampolgári ismereteket az iskolában? Elmondják neki, hogy a civil kurázsi nem egyenlő a hőbörgéssel, és ha valami az állampolgárok érdekei és akarata ellen való, akkor igenis joguk van kiállni az igazukért?

A hétvégén Hollandiában voltunk, az ott élő ismerőseink egy szívmelengető történetet meséltek arról, hogy éppen egy nappal azelőtt hogyan mutattak példát erre az iskolásoknak.

Történt ugyanis, hogy kiderült, a gyerekek iskolája melletti zöld területet, ahol egyébként gyakran ejtőznek, vagy fogyasztják el az ebédjüket, a város be akarja építeni, méghozzá egy parkolóházat terveznek oda. Látták a gyerekek a terveket, még a sulirádióban is bemondták, hogy mire készül a városvezetés.

Az iskola népe érthető módon aggódni kezdett. A gyerekek egymás közt és otthon is csak erről tudtak beszélni, érezhetően problémaként élt bennük a lehetőség, hogy elveszik a zöldjüket, és helyette autók (értik, autók, Hollandiában, ahol télen-nyáron mindenki biciklivel közlekedik) fognak ki-be állni az iskola mellett.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így lesz a kamasz saját szerencséjének kovácsa

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. április 5., kedd 19:24

Ahogy minden ember, a tinik is elhelyezhetők valahol azon a dimenzión, hogy alapvetően inkább „külső kontrollosnak” vagy „belső kontrollosnak” számítanak. Ez a lélektani kifejezés arra utal, mit hiszünk magunkról, rajtunk múlik-e, hogyan alakul a sorsunk, kezünkben van-e a kormányrúd, vagy csak úgy sodródunk az eseményekkel. Inkább belső kontrollhittel jellemezhető, aki úgy véli, kezében van élete alakítása, külső kontrollos, aki rajta kívül eső okokkal magyarázza, jól alakulnak-e a dolgai.

Minden ember életére erőteljesen rányomja bélyegét ez a tulajdonság (ami persze nem vagy-vagy alapon működik, hanem ki-ki elhelyezhető valahol a két szélső pont között), azonban serdülőkorban még több figyelmet érdemel a téma.

shutterstock 167791814

Egyrészt, annyi minden alakul, változik a gyermek életében, hogy húsbavágó kérdés, hogyan éli meg a kamasz: hat-e arra, hogy végül milyen lesz a kimenetel, milyen felnőttkor adatik meg neki, olyan lesz-e az élete, amilyenre vágyik. Másrészt, a szülő stílusa, kommunikációja nagyon erőteljesen hat arra, hogyan alakul a gyerek gondolkodása.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pár egyszerű ok, amiért nem helyes beteg kismalachoz hasonlítani gyerekeket.

Primilla 2016. április 4., hétfő 19:16

Néhány nappal ezelőtt Szigetvár állatorvos végzettségű polgármestere egy egyszerű, állattartói körökben nyilván közérthető hasonlattal érvelt a szegregált oktatás mellett: azt mondta, nem baj az, ha a lassabban haladó gyerekeket kisegítő osztályokba rakják. Így csinálják azokkal a kismalacokkal is, amik elmaradnak a többitől: külön veszik őket, és jobban tartják, hogy megerősödjenek.

Ezzel az eszmefuttatásával – ha már állattartói hasonlatoknál tartunk – ügyesen beledobta a disznótrágyát a ventilátorba, a fél magyar sajtó ettől a kijelentéstől volt hangos.

Na most én természetesen semmi rosszat nem feltételezek a szigetvári polgármesterről, nyilván jóindulatból mondta, amit mondott, hát istenem, nem pedagógus és nem is szociológus, hogy minden szempontból felkészült legyen gyereknevelési kérdésekben, és ismerje a szegregáció hátrányainak évtizedes tapasztalatait.

Még a hasonlatát is megértem: aki sertésekkel foglalkozik, annak disznós hasonlat jut eszébe. Ha pék lenne, nyilván a lassan kelő briósokkal példálózott volna, amiket segítő szándékkal melegre visznek, ha meg kőműves, a lassan kötő beton jutott volna eszébe, szakmai ártalom, na. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 17 díjnyertes fotó 2016-ból

Lakótelepen, slaggal mosdatott elefánt, gyönyörű portrék, sportolói örömkönnyek.

OTTHONTÉRKÉP Szupertuti eladó nyaralók

A legnépszerűbb a Balaton és Pest megye, de az egész országban lehet gyöngyszemekre bukkanni. Nyaralókörkép a hirdetések alapján.

ÉDES POFA Ne dobd ki a zöldjét!

Három tuti recept, és garantáltan más szemmel nézünk a tavaszi zöldségekre, mint eddig. Bónusz: még a gyerek is megeszi.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés