KÖLYÖK

Tudja hány kilós a legnagyobb óriásteknős az Állatkertben?

Becca 2016. június 4., szombat 20:51

A teknősök világnapja alkalmából úgy döntöttünk, hogy elmegyünk a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, hogy megnézzük, hogyan mérik meg az Állatkert legnagyobb óriásteknősét, amelyikről kiderült, hogy nem kevesebb, mint 53 kilogrammot nyom. Ez a növendék állat jelenleg akkora, mint egy közepes dohányzóasztal, de 15-20 éven belül eléri a felnőttkort, és akkor még sokkal nagyobb lesz. 

A kamaszteknős 53 kilós súlyáról saját szemünkkel is meggyőződhettünk, ugyanis előttünk zajlott a mérés. Klassz élmény egy ekkora állatot közelről szemlélni, na meg persze még meg is lehetett simogatni. Állítólag a hüllő 15-20 éves, és ha vigyáz magára, még akár tízszer ennyi ideig is húzhatja.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Átverik az iskolában: Vihet a gyereke idegen kaját az ebédlőbe!

Primilla 2016. június 3., péntek 19:19

Elméletileg semmi nem tiltja, hogy egy gyerek az iskolában kívülről hozott ebédet egyen. Gyakorlatilag viszont az iskolák nagyobb része konkrétan tiltja ezt, holott hiába próbáltunk utánajárni, nem találtunk ilyen előírást.

Hogy miért probléma ez? Mert a gyerekektől származó és szülői, tanári információk alapján egyre több az olyan gyerek, akinek a menzakaja nem csúszik, viszont délután négyig iskolában van. És éhes.

Borzalmas, nem eszem meg

A minap, 20 év után először menzakaját ettem, méghozzá a gyerekét. Tényleg kíváncsi voltam a minőségére, és nem volt rossz, ami eléggé megnyugtató. A lányom ugyanis hónapok óta könyörög, hogy oldjuk meg máshogy az ebédeltetését, mert ő ezt a borzalmat nem eszi meg.

A történet szempontjából nagyjából mindegy, hogy ez most fölösleges finnyáskodás, ízlésbeli különbözőség, vagy az osztálytársak nyomása-e. Ha a gyerek nem eszik az iskolában, hanem éhes, akkor tenni kell valamit. Még ha meg is lenne bennem a szándék, van egy kis gond.

Az ebédlő ajtajára ugyanis ki van írva, hogy a helyszínen csakis az ottani étkeztető által nyújtott menzakaját lehet elfogyasztani, mást nem. Vagyis hiába adnám a fejem napi főzésre, amit a kölök behordana magával a suliba (és ami úgy hiányzik nekem, mint mókusnak az erdőtűz), és még fölöslegesebb lenne máshonnan ételt rendelni, úgysem ehetné meg az iskola éttermében a többiekkel. Pedig senkinek nem kötelező befizetni a menzaebédre.

Ugyanerről számolt be egy kolléganőnk egy megyével és száz kilométerrel távolabbról. Ahogy elkezdtünk kérdezősködni, kiderült, egyre több iskola egyre több ebédlőjének ajtajára kerül ki a falragasz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Akik a vak gyerekekkel is rajzolnak - interjú

Puskás Pálma 2016. június 2., csütörtök 17:37

A meseterápia és a művészetterápia különösen hasznos módszerek gyermekek esetében, mind a gyógyítás, mind a fejlesztés terén. Művészetterápia hallatán elsősorban automatikusan a képzőművészetek, a rajzolás, festés ugrik be, és valóban, ezeket ez eszközöket széles körben használják. De mi a helyzet akkor, ha a művészetterapeuta vak és látássérült gyermekekkel foglalkozik? Lehet-e vak gyerekekkel rajzolni, és mire jó esetükben a különböző módszerek kombinációja? Hogyan dolgozza fel egy gyerek, ha nem születésétől fogva látássérült, hanem később veszíti el a látását, és hogyan segíthetünk neki?

A Mosoly Alapítvány két terapeutája kilencedik éve tart csoportokat az Új Európa Alapítvány támogatásával a debreceni Dr. Kettesy Aladár Általános Iskolában, ahol vak és látássérült gyermekek tanulnak. Sokan közülük halmozottan hátrányos helyzetűek, egyéb fogyatékkal. Hajduné Fábián Irén és Lórántné Kovács Anna terapeuták a művészetterápia és a mozgásterápia eszközeinek sokoldalú felhasználásával és a speciális célcsoportra kidolgozott saját technikák, módszerek segítségével dolgozik a gyerekek fejlesztésén. Tapasztalataikról, élményeikről beszélgettünk a terapeutákkal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Dolgozzon-e nyáron a gyerek?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. május 30., hétfő 21:17

Hol a gyerekben, hol a szülőben fogalmazódik meg az igény, hogy a nyári szünetben valamilyen munkát is végezhetne a fiatal. A motiváció különböző lehet: a gyereket a legtöbbször az extra pénz vonzza (bár nem ez az egyetlen elképzelhető hajtóerő), a felnőttet pedagógiai szempontok is vezérlik, mint például, hogy tanuljon fegyelmet, felelősséget a gyerek. Számos kérdés merülhet fel a szülőben: erőltesse-e, milyen jellegű legyen a munka, esetleg töltse-e ő be a munkaadó szerepét azzal, hogy fizet bizonyos plusz feladatokért?

A gyerekek szülői hozzájárulással 15 éves kortól dolgozhatnak, tehát a kisebbeket eleve nem érinti az „igazi” munka kérdése. Ettől függetlenül felmerülhet számos lehetőség: zsebpénzért segíteni ismerősnél, otthon végezni olyasmit, ami egyébként nem lenne dolga valamilyen plusz juttatásért, esetleg önkéntes munkát vállalni, ingyen segíteni valakinek, aki rászorul, például naponta egyszer megsétáltatni a szomszéd kutyáját, aki törött lábbal fekszik otthon.

shutterstock 48837427
Távolról sincs vége, olvasson még »

Lazulás nélkül a nevelés is begörcsöl, mint az izom

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. május 29., vasárnap 15:28

Sokan rettegnek a gyerek tizenéves korától, hogyha addig nem kanászodott el, hát majd akkor. Az egyik lehetséges szülői válasz erre, hogy egy kissé be kell keményíteni. Egyeseknek ez azt jelenti, már nem engednek meg maguknak olyan lazaságokat, mint a kisgyerekkel. A kisgyerek aranyos, ő ártatlan, inkább lehet elnéző mosollyal vagy viccel nyugtázni, ha valami rossz fát tesz a tűzre. Ezzel szemben a tini értse meg, hogy tetteinek következménye van, és tanuljon felelősséget – vélik sokan.

shutterstock 216791050

Kérdés, hogy vajon a fenti célokból következik-e, hogy a szülő sosem engedheti el magát. Sok anya és apa tévesen azt hiszi, a gyereket ebben az életkorban már csak az érdekli, hogy minél több engedményt és juttatást csikarjon ki belőle. Holott, ha felnőtteket megkérdezünk, mikor volt igazán olyan az anyjuk, az apjuk, mint amilyenre vágytak volna, akkor sosem azt felelik: mikor megvette nekem, amit akartam, mikor elengedett reggelig. Jellemzően olyan példákat hoznak, amikor közel érezték őket magukhoz. Amikor úgy érezték, a szülő érti őket, belelép az ő világukba, hajlandó elfogadni, ami neki fontos.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sokkal ritkábban rákosak az autista gyerekek

Puskás Pálma 2016. május 28., szombat 17:49

A pszichiátria evolúciós szemlélete szerint egyes, legalább részben örökletes zavarok azért nem tűntek el a népségből az evolúció során, mert valamilyen előnnyel is járnak. A szkizofréniát például a kutatások szerint részben ugyanazok a gének közvetítik, mint a kreativitást, az utóbbi pedig kifejezetten hasznos dolog.

Az autizmussal kapcsolatban már eddig is léteztek ismert előnyök: bár a súlyos, szellemi hanyatlással járó forma egyértelműen hátrányos, addig a magasan funkcionáló autisták kiemelkedő intellektuális teljesítményre lehetnek képesek. Egy friss kutatás nemrégiben egy másik, meglepő előnyét is kimutatta az autizmus spektrum zavarnak: az érintett személyek ritkábban lesznek rákosak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Valamit csinálnak az alternatív iskolákkal, de senki se tudja, mit

Primilla 2016. május 28., szombat 10:34

Valamit akar csinálni a kormány az alternatív oktatási intézményekkel, de hogy pontosan mit, azt még maguk az érintettek sem tudják. A 2017-es költségvetést megalapozó „salátatörvényben” ugyanis van két mondat, ami a közoktatási törvényben megváltoztatná az alternatív intézmények helyzetét, de lehet, hogy nem.

Az egyik kitétel az óvodák finanszírozására vonatkozik: vagyis pénzt csak akkor kapnának az államtól, ha legalább napi nyolc órán át fogadják a gyerekeket. A másik módosítás pedig az alternatív kerettantervekre és óvodapedagógiai programokra vonatkozik, amit csak „többletszolgáltatásként” engedélyezne jövő évtől a javaslat.

Ez utóbbi így elég homályos, és senki sem tudja igazán, hogy mit jelent. Szélsőséges esetben akár azt is, hogy ezen túl az alternatívoknak is mindent az állami tanterv szerint kell csinálniuk, és csak ezen felül jöhetnek az – ezen túl már – pluszszolgáltatások. Pont azok, amik miatt az ember egyébként, általában nem kevés áldozatot vállalva, alternatív iskolába viszi a gyerekét. Csakhogy ezt nem az állami oktatás mellett, hanem éppen a helyett választják a szülők.

Szóval, hogy értsék, ez olyan lenne, mintha, mondjuk, valaki úgy dönt, hogy egészségesen fog táplálkozni, és valóban el is kezd rengeteg zöldséget és gyümölcsöt meg halat fogyasztani – rögtön az ebédre bevágott, teljes adag, fehér kenyérrel kitunkolt pacalpörkölt és csokitorta után. Pluszban, és nem helyette.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ellenőrzésre számíthatnak a kalandparkok

mzd 2016. május 27., péntek 13:43

Május 22-én leszakadt egy kötélháló a csillebérci kalandparkban és több gyermek megsérült. Úgy tűnik azonban, hogy végre valami nem marad következmények nélkül: a Bókay Kalandpark szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elrendelte az összes kalandpark ellenőrzését.

A vizsgálat kitér majd a kalandparkokat működtető cégek berendezéseinek megfelelőségi tanúsítványaira, a kezelő személyzet biztonságos működtetéshez szükséges képesítési igazolásainak meglétére. A Facebook-posztjuk alapján a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség a mai napon meg is kezdte a munkát, méghozzá velük. A helyszínen mindent rendben találtak. 

A szaktárca elmondta: megengedhetetlen, hogy a veszélyes üzemű kalandparkok megfelelő biztonsági feltételek nélkül működjenek. Az ellenőrzésnek az idegenforgalmi szezon kezdetére való tekintettel heteken belül le kell zárulnia. A tárca bízik abban, hogy az országos szintű vizsgálat az üzemeltető cégeket fokozott körültekintésre készteti a biztonságos üzemeltetés, a hétvégihez hasonló balesetek megelőzése érdekében.

Mindegy volt, tud-e járni a fiam - interjú

Mártonffy Zsuzsa 2016. május 26., csütörtök 19:29

Milyen egy mozgássérült gyereket nevelni? Hogy lehet megoldani a bölcsődét, az iskolát, önállóságra szoktatni a kerekesszékben ülő gyereket? Fenyvesi Zoltán (23) a mozgássérült bérgyilkosokról szóló Tiszta szívvel című film egyik főszereplője, születésétől gerincsérült. A filmszerep mellett főiskolára jár, sportol, részt vett a New York Maratonon. Anyukája, Schwarcz Mária egyedül nevelte fel, aki rendíthetetlenül hitt a fiában. Máriával beszélgettem, néha Zoli is közbeszólt. Az SOS Gyermekfalvak  Gyereksorsok blogjának  interjúja.

Tudtad előre, hogy Zoli mozgássérült lesz?

Mária: Nem. Farfekvéses volt, szülés előtt egy héttel befektettek a kórházba, várták, hogy megforduljon. De nem tudott, mert nagyon nagy baba volt, 4 kiló 27 deka, én meg vékony vagyok. Megvárták, hogy elinduljon kifele, és megcsászároztak, de a kiemelésnél megsértették a gerincét. Inkubátorba tették, de nem fért bele. Ahogy teltek a napok, a lábai elsorvadtak. Úgy adták ki a kórházból, hogy egy kicsit kell tornáztatni, nem lesz semmi baj, de akkor a lábai már nem mozogtak. Nem adtak diagnózist. Vittem vizsgálatokra, azt mondták, örüljek, ha a plafont fogja nézni, mert nem ad semmiféle reakciót. Elvittem gyógyúszásra, babaúszásra, energiaátadásokra, a Korai Fejlesztőbe Czeizel Barbarához és dr. Gallai Máriához. Ott vizsgálták ki, és ott mondták meg, hogy mi történt.

Akkor mennyi idős volt Zoli?

Mária: Másfél éves. Addig senki nem adta diagnózisba, hogy nem fog járni. De a mai napig annyi a diagnózisa, hogy nyitott gerinces tünetei vannak.

Úgy érzed, a felelősséget próbálták elkerülni, azért nem mondtak semmit?

Mária: Igen. Próbáltuk a kórházat perelni, de a jegyzőkönyvet se akarták kiadni. 

Mit éreztél, mikor egyértelműen kimondták, hogy nem fog járni?

Mária: Láttuk, hogy a lábait nem tudja mozgatni. Nekem mindegy volt, tud-e járni, ő az én tökéletes gyerekem, és mondtam, hogy ettől függetlenül mindent fog csinálni. Hordtam mindenhova, és szerencsére elég mozgékony volt, tőlem is azt látta, hogy aktívak vagyunk. Jártunk gyerekmegőrzőbe, hogy ne féljen a többi gyerektől, hogy megszokja, milyen, ha ott vannak a gyerekek és beszólnak neki. Jól vette.

Zoli: Jó volt, hogy ezeken átestem, és nem egy buborékban babusgattak. Azért én voltam anya kicsi fia, mint egyetlen gyerek, de jók voltak a gyerekmegőrzők és játszóterek, ahol ezt megtapasztaltam. Előfordult, hogy csúfoltak, de inkább játszottak velem a gyerekek. Azért a gyerekek hamar túllendülnek a problémákon.

Mária: Jártunk a Normafára szánkózni, ott mindenki megnézett, hogy miért húzom felfelé is a gyereket, miért nem sétál.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Le a kalappal a radnótis gyerekek előtt!

ermiz 2016. május 24., kedd 19:17

A Radnótiba alapvetően okos gyerekek járnak, ezt lehet látni a felvételi statisztikákon. De, hogy szolidárisak-e eddig nem derült ki, most viszont igen.

Május 11-én ugyanis a "Hozz még egy uzsonnát!" felhívás keretében a porta előtti asztalhoz lehetett vinni egy plusz adag uzsonnát azoknak a gyerekeknek, akiknek, mint írják "ez lesz az egész napi étkezésük". Ezt az akciót szerdánként ismételték, így ebben az évben még kétszer, 25-én és június elsején küldhetnek a radnótis gyerekek ételt a rászorulóknak, akiknek a Budapest Bike Maffia juttatja el a csomagokat, akik szintén aktívan kiveszik a részüket a rászorulók támogatásából.

1 szendvics majus11
Fotó: radnoti.hu
Távolról sincs vége, olvasson még »

Családi kísérlet: slow bevásárlás a kölykökkel

Schütz Gabriella 2016. május 23., hétfő 21:14

Régen, amikor még nem voltak gyerekeim, szerettem a nagy bevásárlásokat. Nem kapkodtam, nézegettem az újdonságokat. Amióta porontyoktól hangos a ház, a bevásárlás egy rémálom. Vagy egy méteres listával a kezemben fél óra alatt végigszáguldok, és őrült droid módjára dobálom be a napi betevőt a kosárba, vagy mind a három gyerkőcöt magam után vonszolva próbálom teljesíteni a küldetést. A legutóbb azonban gondoltam egy merészet…

Távolról sincs vége, olvasson még »

Főiskola után duplázódik a fizetés

Primilla 2016. május 21., szombat 18:38

Szakközépiskolában tanít az egyik barátnőm, idén érettségiző osztálya van. Pár nappal ezelőtt, éppen az írásbelik után, és a szóbelik előtt mesélte, mostanában állandóan amiatt idegeskedik, hogy a diákjai vajon mennyire veszik komolyan a felkészülést, vagy mennyire csapják szét magukat, mondjuk, a szerenád alkalmával, és hogy fognak teljesíteni végül a szóbelin?

Szakközépben ugyanis viszonylag gyenge a motiváció a jó eredményekre, a továbbtanulásra, hiszen ha túlesnek az érettségin, lesz egy szakmájuk, és különben is, úgy le vannak terhelve ilyenkor a végzősök szellemileg, nem beszélve a lelki nyomásról, hogy a legtöbben csak a minimumra hajtanak, elég lesz, ha görbül.

shutterstock 90557392

Pedig néhány év múlva rájöhetnek, hogy mégis főiskolára szeretnének menni (a jelenlegi szakközépiskolásoknak még jó esélyük van rá), és akkor nagy hasznát vennék a jobb jegynek – aggodalmaskodott a barátnőm.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mindenkire hallgat, csak rám nem!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. május 20., péntek 20:45

Ki ismerné jobban a gyereket, mint a tulajdon anyja, apja? A szülők legalábbis így gondolják, ebből kifolyólag úgy vélik, elsősorban az ő feladatuk jó irányba terelgetni, rávilágítani a hibáira. Ahogy közeledik a kamaszkor, egyre élesebben kirajzolódik, hogy a fiatal szinte mindenki véleményére kíváncsi, éppen csak a szülőére nem. A barátokéra persze különösen, de az is előfordul, hogy anya vagy apa már kétszázszor mondta, hogy görbén tartja a hátát, a tini idegesen legyintett, hogy marhaság, de mikor anya egyik kolléganője céloz rá finoman, akkor neheztelés nélkül elfogadja, és kihúzza magát.

A szülőnek rosszul esik, miért ő az utolsó, akinek számít a véleménye, mikor ő van legtöbbet a gyerekkel, és a javát akarja. Mégis, rögtön támadást lát benne a fiatal, hülyeségnek minősíti, kikéri magának. A szülő azon gondolkodik, mikor és hogyan romlott el közöttük valami, hogy ennyire nem értenek szót.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Belbudára költözött a Csodák Palotája, megnéztük

Becca 2016. május 18., szerda 11:33

A Csodák Palotája Budapest egyik legmenőbb gyerekmúzeuma volt a Millenárison - míg ki nem paterolták onnan. Az interaktív tudományos kiállítás ezt követően kiköltözött a Camponába, és ezzel sokunk életéből is. Most megrázták magukat, és osztódással szaporodva létrejött a Csopa Playbar, méghozzá a Kolosy térnél, a Buda Entertainment & Gastróvá avanzsálódott Új Udvarban.

Míg arra vártunk, hogy körbevezessenek minket a 2500 négyzetméteren, volt lehetőségünk kipróbálni az érintőképernyős interaktív asztalokat (ezeből 27 van), melyeken egyedül, párosan vagy csoportosan játszható játékok vannak.

A Csopa szerint a játékkínálat folyamatosan változik, szóval ha törzsvendég lesz, nem kell attól tartania, hogy kívülről fújja majd a válaszokat a kérdésekre (sok esetben ehhez nem is kell egyébként visszatérőnek lenni). A játék mellett persze inni is kell, amire ott van a hatalmas bár, óriási koktélkínálattal, természetesen szigorúan kémcsövekbe és lombikokba öntve. Azért arra nagyon vigyázzon, hogy ne kapjon kedvet gyereke az egyik ilyen játéknak tűnő koktélhoz, kinézetre nincs nagy különbség a szörp és ezek között.

Aztán megakadt a szemünk a billiárdasztalon, ami inkább tűnik egy elcseszett kispályás focipályának, mint billiárdnak, ugyanis lábbal kell rugdosni a golyókat labdákat a lyukba, de fura volt a háromszögletű csocsó és a beerpong asztalon pattogó pingponglabda is. Ezek kipróbálásához még kevésnek éreztük az alkoholt, de majd egyszer biztosan teszteljük ezeket is. 

A Kolosyn jó helye van az új Csopának, könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel és autóval egyaránt, saját mélygarázsa van az épületnek, így nem is kell parkolóhely után kutatni. Ja, meg a fonódó is pont itt rak le, arról már nem is beszélve, hogy a 9-es és a 29-es busznak is közel van a megállója. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Akármi van is, jóban kell lenni az óvodával?

Primilla 2016. május 17., kedd 13:14

Hannáéknak három gyermekük van, kettő közülük fogyatékkal él. A két nagyobb gyermek a közeli óvodába jár, és a kicsi (az egyik sajátos nevelési igényű gyerekük) is hamarosan tanköteles korúvá válik. Csakhogy kiderült, az óvoda helyhiány miatt nem tudja fogadni a kicsit, ezért azt javasolták, hogy vagy maradjon még egy évig a bölcsődében, vagy járjon egy másik, távolabbi oviba. Az eset nem egyedi, éppen a múlt héten írtunk egy másik, autista kislány óvodai kálváriájáról.

Hanna nagyon nem örült a hírnek, mivel szerinte, ha a kislány a bölcsődében maradna, nem fejlődne eléggé, ugyanakkor a család életébe a reggeli plusz utaztatás már nem férne bele: az anya elveszítené a munkáját, amiből a két SNI gyerek fejlesztését fizetik. Az óvoda döntését ezért megtámadták a jegyzőnél, egyúttal a Kézenfogva Alapítvány jogsegélyszolgálatának a segítségét is kérték.

Az alapítvány jogász csapata azt javasolta, hogy mivel szorít az idő, ne a bíróságon támadják meg a jegyzői határozatot, és ahelyett, hogy hosszas jogi procedúra során azt próbálnák bebizonyítani, hogy diszkrimináció történt, válasszák inkább a rövidebb és célravezetőbb utat, vagyis kérjenek inkább egy új, részletes szakvéleményt a tanulási képességeket vizsgáló szakértői és rehabilitációs bizottságtól. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elveszett maja várost fedezett fel egy tini

Becca 2016. május 16., hétfő 19:37

Egy kanadai kamasz nemrég felfedezett egy elveszett maja települést. És nem, ez most nem egy új ifjúsági kalandsorozat beharangozója, ez a való élet.

A 15 éves William Gadouryt régóta vonzza a maja kultúra, ugyanis műholdképeken a maják asztronómiai tudásának ismeretében bukkant rá a városra. Gadoury szerint a maja városok térképen való elhelyezkedése pontosan olyan, mint az ősi civilizáció által tisztelt csillagképek elhelyezkedése az égbolton, és a csillagkép alapján egy város hiányzik az ismert települések közül. – írja a kanadai National Post.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fura: csak más szülők féltik túl a kamaszt, mi sosem

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. május 16., hétfő 11:36

A legtöbb szülő azt mondja, hogy a korának megfelelően kezeli a gyerekét. Ha viszont arról érdeklődnénk, ismernek-e olyanokat, akik indokolatlanul gyámkodnak a gyerekük felett, „babásítva” őket, akkor mindenki sorolná a példákat. Azaz senki sem direkt csinálja, és hajlamosak vagyunk nem észrevenni, ha beleestünk a hibába.

Ennek az lehet az oka, hogy sok arca van annak, milyen módokon lehet valakit fiatalabbként kezelni, mint amit az életkora indokolna. Lehet, hogy valaki az egyik aspektusra nagyon figyel, de fel sem merül benne, hogy a másik is ide tartozik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kullancskisokos osztálykirándulóknak

Primilla 2016. május 15., vasárnap 12:12

A természet néha furcsa tréfákat űz: sajnos az a helyzet, hogy az osztálykirándulások időszaka éppen egybeesik a kullancsszezonnal. A tavaszi nagy hullám már tart, az első nagy kullancsinvázióra márciustól júniusig kell számítani, a második pedig majd szeptemberben, a tanév eleji kirándulások, kiruccanások idején fog elkövetkezni, a dögök meg röhögnek a markukba.

A rossz hír az, hogy a kullancsok több százféle betegséget képesek terjeszteni, ebből itthon a Lyme-kór és a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás (kullancs-encephalitis) a leggyakoribb. Előbbi ellen oltóanyag ugyan nincs, de antibiotikummal kinyírható a kórokozó, a kezelés viszont nagyon fontos, mert ha nem kapják el időben, a betegség évtizedekig rombol. A kullancs-encephalitis akár halálos kimenetelű is lehet, de legalább van ellene oltóanyag.

Ez egy kullancs. Általában az aljnövényzetben és bokrokon lakik, fákról viszont a legritkább esetben ugrál rá áldozataira
Ez egy kullancs. Általában az aljnövényzetben és bokrokon lakik, fákról viszont a legritkább esetben ugrál rá áldozataira
Fotó: Shutterstock

A kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás elleni védőoltást sosem késő beadatni, mondjuk ha még csak most kezdünk hozzá, a jelenleg tartó tavaszi hullámban már nem fog megvédeni semmitől. A védettség kialakulásához legalább két oltásra van szükség (a teljes védettség három oltás után alakul ki), amit általában egy hónap eltéréssel kell beadatni, majd pár évente (oltóanyagtól függően) ismételni kell. Ha gyorsított rendben adják az oltást (egy hónap alatt a három), a védettség hamarabb kialakul, viszont az ismétlő oltásra is hamarabb lesz szükség, amit észben kell tartani. A kullancs-encephalitis elleni oltásról a háziorvosnál, vagy a házi gyerekorvosnál kell érdeklődni, ő írja fel és adja be a vakcinát.

Viszont, ha most lélekszakadva be is szerezzük az oltóanyagot, vagy már korábban gondosan beoltattuk a családot, akkor is érdemes egyéb módokon távol tartani magunktól a gusztustalan kis élősdiket. Magyarországon a Dunántúl és az Északi-középhegység területén fordulnak elő nagy számban fertőzött kullancsok, és sajnos egyre kiterjedtebb területen. Érdekességként megjegyezzük, hogy tőlünk Nyugatra, például az Alpok területén sokkal több a fertőzött kullancs, ennek ellenére sokkal kevesebb megbetegedés történik, mert ott a lakosság átoltottsága sokkal nagyobb, mint itthon, komolyabban veszik a figyelmeztetést, és sokkal jobban ismerik és alkalmazzák a védekezés módjait.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így kerítsen pénzt a külföldi tanulmányokhoz

Becca 2016. május 14., szombat 13:54

A tumblren akadtunk Gere Máté, 20 éves diák felhívására, aki nagyon szeretne továbbtanulni az amerikai Berklee College of Music nevű amerikai felsőoktatási intézményben – ahova egyébként fel is vették – csak éppen saját erőből nem tudja finanszírozni a költségeket.

Igaz ugyan, hogy a felvételi vizsgája alapján 30 ezer amerikai dollár ösztöndíjjal támogatja az iskola az első tanévre, ami a nem amerikai állampolgárságú tanulók között az egyik legmagasabb összeg, de ez még mindig nem fedezi az összes költséget – olvasható a srác levelében.

„Hosszú évek óta az a célom, hogy ebben az iskolában tanulhassak. A Berklee egy magánegyetem, ezért ilyen magas a tandíj. A képzés díja 34 660 USD (9,5 millió forint), plusz majdnem 1200 dollár járulékos díjat kell fizetni évente. Én 4 éves képzésre jelentkeztem, ami diplomát ad.” – emeli ki Gere. Egyébként egy elég összeszedett kis számítást is készített az esetleges költségekről:

  • az iskolai kollégium étkezéssel együtt 18 000 dollár, 
  • egészségügyi biztosítás 2236 dollár,
  • laptop 3186 dollár,
  • könyvek 474 dollár,
  • utazás 967 dollár, 
  • személyes költségek 1203 dollár
  • összesen évente: 61 948 dollár (17 millió forint)

A srác komoly lehetőségeket remél a Berklee elvégzésével, szóval ha esetleg úgy érzi, hogy szívesen támogatna egy magyar tehetséget, hogy aztán később büszkén mondhassa ön is hozzájárult a sikeréhez, utaljon neki pénzt, vagy támogassa saját keretein belül

Ha esetleg pedig az érdekli, hogy milyen hírességek jártak szintén ebbe az iskolába, klikkeljen, meg fog lepődni! 107 végzősük eddig összesen 266 Grammy díjat gyüjtött be, kis szerencsével Gere Máté neve is bekerülhet egyszer a listába.

Volt már ilyen, neki sikerült

Nem Máté az első, aki segítséget kér a külföldi továbbtanuláshoz, év elején Szilasi Esztilla indított kampányt, aki Londonban szeretett volna roboetikát tanulni, amire minden esélye meg is volt, mivel feltételesen fel is vették a King's College-ba. Ő az albérlet kauciójához kért segítséget, összesen 2000 fontra (800 ezer forintra) volt szüksége, amit végül elő is tudott teremteni. Úgy számolt, ha már kint van, az egyetem mellett tud dolgozni, amivel az albérleti díjat és a saját megélhetését ki tudja termelni. 

De mit is tehet az, akit felvettek külföldre, de nincs elég pénze? Jöjjön néhány tipp.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Három igazán jó könyv kamaszoknak

Primilla 2016. május 11., szerda 13:24

Korábban már írtunk a Szívünk rajta programól, melynek az a lényege, hogy segítenek a gyerekeknek és szüleiknek kiválasztani azokat a könyveket, amelyek a koruknak, élethelyzetüknek és érdeklődésüknek leginkább megfelelnek, különösen jók vagy értékesek. A programban öt kategória alapján válogatnak könyveket, ezúttal a "rád talál" csoport ajánlatai következnek.

Erről ezt írja a program ismertetője: "A  rád talál kategóriánál kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a könyv képes legyen érzelmileg bevonni, véleményformálásra késztetni a kamaszt, motiválni, inspirálni őt. A könyvek kiválasztásánál a tizenéves célcsoport igényeit, szükségleteit, fejlettségét, érdeklődését tartjuk szem előtt, így olyan írásokat választunk, melyek reagálnak a való élet folyamataira, kihívásaira, azok értelmezésében, feldolgozásában segítik a tinédzsereket. Pozitívumként könyveljük el, ha kortárs részvétel is fellelhető a könyvek vizuális megjelenítésében."

Míg korábban, akár csak pár évvel ezelőtt is csak suttogva beszéltek a tizenévesek egymás között rákról, iskolai erőszakról, elhanyagolásról, alkoholizmusról vagy éppen a gyerekrablásról, mostanra a kiadók – nemzetközi és magyar szinten is – egyre több olyan könyvet jelentetnek meg, amelyek tabudöntögetők, és amiknek segítségével a kamaszok beszélgethetnek, magukra ismerhetnek, segítséget kaphatnak az önkeresésükben, az őket körülvevő világ megértésében.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha csak egy helyre viszi a gyereket idén, ez legyen az!

Becca 2016. május 9., hétfő 14:41

Azt hittük, tudjuk milyenek a kínai lampionok – aztán elmentünk az Állatkertbe, és konkrétan elállt a lélegzetünk. Így már egyáltalán nem tűnt propagandaszövegnek, hogy ez Közép-Európa legnagyobb lampion kiállítása. Amellett, hogy elképesztően gyönyörűek a „selyemlámpák”, az Állatkert egyes részeihez, tematikusan passzolnak. A Sárkányok Éjszakáján jártunk.

Jó, a kínai horoszkóp 11 állatfigurája kicsit szerencsétlenül sorakozik az úton, és hasonló alakjuk van, mint a vásárokban a körhintás állatoknak, viszont olyan hangulatot kölcsönöznek fényeikkel, hogy még azt is elnéznénk nekik, ha Oravecz Nóra idézetekkel lennének megtöltve. A hangulatot ráadásul fokozza, hogy a kijelölt úton, halk, kínai hangzású zene szól, így tényleg nem nehéz, hogy az ember, ha csak pár percre is, egy másik kontinensre tudja képzelni magát.

Sárkányok Éjszakáján sok száz, majdnem ezernyi egyedi lampionból összeállított kompozíciót állítottak ki: van állatot, növényt és pár ősembert utánzó is. Természetesen a sárkány sem maradhatott ki, amely  évezredek óta a kínai mitológia és folklór legnagyobb jelentőségű természetfeletti lénye, na meg persze a lótuszvirág és a panda mackó is feltűnik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért akarna valaki pont egy mozgássérülttel táncolni?

Puskás Pálma 2016. május 8., vasárnap 16:44

A mozgás- és táncterápia terápiás, gyógyító hatásáról már többször írtunk – a táncterápia módszere hasznos lehet autista gyermekek fejlesztésében, a halmozottan fogyatékos fiatalokkal való munkában, illetve egészséges gyermekek érzelmi fejlődését is segíti. A terápiás folyamat és a táncművészet-előadóművészet között többnyire kevés az átjárás: vagy a gyógyulás, vagy az esztétikum érdekében táncolunk.

Ez alól jelent kivételt az ARTman Egyesület, ahol a táncegyüttesek fogyatékos és ép előadókból tevődnek össze, és ahol a terápiás folyamatból művészi értékű színpadi előadások születnek.

De mégis, mi lehet a jó abban, ha az ember együtt táncol egy mozgássérülttel vagy épp egy autistával? Lehet-e szépség a sérülékenységben? Hogyan alakul előadássá a terápia és viszont? Gyulavári Ági pszichológussal, táncművésszel, mozgásterapeutával, az Artman egyesület elnökével beszélgettünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nehezebb lesz edzői kiskönyvet szerezni, mint erkölcsi bizonyítványt

Edicsek 2016. május 7., szombat 14:39

A Kiss László- ügy fényében különösen aktuális hír, hogy az olimpia után kezdi el a Magyar Olimpiai Bizottság a munkát, ami  megreformálhatja az edzők világát. A MOB az elmúlt években már többször kezdeményezett hasonló reformot, talán ez az ügy új lendületet adhat a munkacímen "Kék Könyv"-ként emlegetett szabályozás megszületéséhez.  A cél az, hogy ne csak sportszakmailag, hanem pedagógiailag és emberileg is csak olyan edzők dolgozzanak, akikre nyugodt szívvel bízhatja rá gyerekét a szülő.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Madonna kamasz gyerekének lenni sokszorosan nehezített pálya

Steiner Kristóf 2016. május 6., péntek 17:56

Madonna szétesett. Merev részegen fetrengett. “Valaki basszon már meg!” - kiáltotta a színpadon. Madonnának vége. Már megint. Mert hogy ilyen és ehhez hasonló címlapsztorik 1984 óta jelennek meg a popkirálynőként aposztrofált énekesnőről, de a jóslatok eddig még nem teljesültek be.

Ami viszont tény: Madonna az elmúlt fél évben egy új oldalát mutatta a közönségnek. Míg a bulvárlapok 16 éves fiával való drámáját taglalták, ő bohócruhát öltött - szó szerint - és maroknyi közönség előtt, egy szál ukulelével énekelt, tragikomikus monológokat eregetett, világ körüli turnéján pedig sírva dedikálta dalait az Angliába menekült kamasz fiának.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Halmazelmélet, gráfok és igaz-hamis a matekérettségin

Dívány 2016. május 3., kedd 08:50

Alapszinten három óra alatt két feladatlap vár a matekből érettségizőkre, az elsőre 45 perc, a másodikra 135 perc áll rendelkezésre. Az első feladatlapon 10-12 feladatot találnak a vizsgázók, itt definíciókra, alapfogalmakra és -összefüggésekre kérdeznek rá. 

shutterstock 92394481
Fotó: Shutterstock

A második egység két részből áll, az A része három - esetleg több részkérdésből is álló - feladatot, a B rész szintén három, azonos pontszámú feladatot tartalmaz, amelyből a vizsgázó kettőt választ és old meg, kettőnél több nem értékelhető. 

Egy órával több ideje, 240 perce lesz az emelt szinten érettségizőknek, a tesztsor itt is két részből áll, az első négy feladatot és több részkérdést tartalmaz, a második pedig öt azonos pontszámú kérdést,amelyből négyet kell megoldani. 

Megengedett segédeszközök a függvénytábla, az egyszerű számológép, körző, vonalzó, szögmérő. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27

Blogok, amiket olvasunk

STíLER 5 tipp úszógumi ellen

Hiába edzünk és diétázunk, az a fránya úszógumi csak nem akar leolvadni? Ez az öt tipp bármilyen diétába vagy életmódba könnyedén beilleszthető, és segít a lapos has elérésében.

MÁS TÉSZTA Bögrés kefíres süti

Akkorát estem, hogy muszáj volt sütnöm valami vigasztalót. De isteni reggelire vagy vendégvárónak egy pohár finom tea mellé is.

HATÁRÁTKELŐ Los Angelesben az élet...

Egy idő után nem mondod az itthoniaknak, hogy jól vagy, mert mindenki csak arra vár, hogy mondjak végre valami rosszat
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés