KÖLYÖK

Legjobb gyerekprogram: pizsamaparti a múzeumban

(bj) 2016. július 5., kedd 19:36

Egy viszonylag új, de mindenképpen újító programfajta szippantja be mostanság az általános iskolás korú (7-12 éves) gyerekeket. Ez pedig a Da Vinci Learning ismeretterjesztő pizsamaparti sorozata, melynek öt helyszín ad helyet, minden hétvégén felváltva lehet ellátogatni az iskolás korú gyerekkel a Tropicáriumba, a Skanzenba (ide csak a nyári időszakban), a Korda Filmparkba, a Természettudományi Múzeumba és a Nemzeti Múzeumba.

És ha ellátogattunk, ott is hagyhatjuk a gyereket este 7-től reggel 9-ig a múzeumpedagógusokra és az animátorokra, mi pedig azt csináljuk éjszaka, amit csak akarunk és nem szégyellünk. Vagy éppen pont azt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Figyelemzavart okozhat a kémiai szúnyogirtás a gyerekeknél

Puskás Pálma 2016. július 4., hétfő 09:41

Júniusban megkezdődött az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által koordinált, országos szúnyoggyérítési program. Ennek során több módszerrel irtják a szúnyogokat: elsősorban kémiai úton (földön és levegőben), de a biológiai irtás is kap szerepet.

Valóban nagyon klassz érzés békésen, vakarózás nélkül fröccsözgetni az esti vízpartokon, és tényleg baromi idegesítőek és kellemetlenek a csípések, a légi, kémiai úton történő szúnyoggyérítésnek mégis sok ellenzője akad. Ezek között vannak kifejezetten túlzó és pánikkeltő hírek (ki kell dobni a ruháinkat, ha felettünk szállt el a repülő), és akadnak mértéktartóbb, szakmailag megalapozottabb ellenzők is.

De mégis, mi a baj azzal, ha emberre állítólag nem veszélyes, kis dózisú vegyszereket szórnak ránk a levegőből? Tényleg ki kell dobni a ruhánkat, lezuhanyozni a gyereket meg a kutyát, bezárni az ablakokat, ha jön a gép? Ki tudja kerülni a játszóteret? Valóban megdöglenek tőle a méhek és a halak? És ha emberre nem hat, akkor hogyan okozhat gyerekkori figyelemzavart? Utánanéztünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az apa, aki lemásolta lánya szexi szelfijeit

moana 2016. július 3., vasárnap 11:08

Chris Martin (nem, nem ő) elég kreatív módon próbálta rávenni 19 éves lányát arra, hogy kevesebb dögösködő fotót készítsen, illetve töltsön fel magáról. A washingtoni férfi trollmódba kapcsolt, szépen elkészítette minden szexi fotó másolatát saját főszereplésével, és persze ezeket nem tartotta meg magának, mindegyik az interneten landolt. Részletek a hajtás után! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Programozni tanultam egy 12 évestől

LS 2016. július 3., vasárnap 08:22

38 évesen kipróbálni amit a 8 évesek csinálnak? Ráadásul a lányok? Naná! Jelen esetben pedig nem Barbiek haját fontam be - csinálnak még ilyet a mai 8 évesek? - hanem programozni tanultam. Vagy valami hasonlót. Minderre a Skool rendhagyó eseményén került sor, ahol fiatal lányok helyett újságírók ültek a padokba, a mentorok viszont már végzett diákok voltak, azaz 12-14 és lányok, akik megalázóan sokat tudtak hozzám képest a programozásról. De ez így van jól. 

Az egészre azért került sor, mert a lányok oktatásával foglalkozó Skool 2 éves lett, és meg akarták mutatni, mit is csinálnak valójában. Az önkéntes munkán alapuló programozás-suli célja, hogy több lány kerüljön az IT szektorba, illetve, hogy a lányokban egyáltalán felmerüljön a lehetőség, hogy ők ugyanúgy képesek és alkalmasak az IT szektorban való munkára, mint a srácok. Akiket meg nem érint meg a műfaj, azok legalább alkotnak valamit.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így készítsük fel a szüzessége elvesztésére

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. július 1., péntek 19:11

Manapság a legtöbb fiatal nem várja meg, hogy igazán felnőtt váljon belőle, hanem a kamaszkorra esik az első komolyabb szexuális élmény, a szüzesség elvesztése. Nem mindegy, hogy ez tizenkét éves kor, amikor a gyerek érzelmileg még nyilvánvalóan nem érett rá, vagy tizenhét-tizennyolc, és esetleg egy komoly kapcsolaton belül történik. Bárhogy is: a szülőnek valamilyen módon, ha nem is egy leültetős „beszéljünk a szüzesség elvesztéséről” kezdetű okítással, de fel kell készítenie gyermekét.

A szülő persze szeretné, ha nem túl korán esne át a gyerek az első szexuális élményén, hiszen minél érettebb, annál felelősebb, annál jobban meg tudja ítélni, ez-e az a kapcsolat, amiben helye lehet a szexnek, annál védettebb már a személyisége, és annál inkább meg tudja húzni a határokat: tudja, mi az, amit szeretne, és képes nemet is mondani. A gyerekben vegyes érzések vannak: amellett, hogy kíváncsi, és felnőttes dolognak tartja, hogy túlessen az első szexuális élményen, őbenne is lehet tartózkodás a túl korai szextől.

shutterstock 90729013
Távolról sincs vége, olvasson még »

Üzeni Brüsszel, hogy várja a gyakornokokat és friss diplomásokat

Edicsek 2016. június 30., csütörtök 13:57

A nyári lazulás mellett lassan el kell döntenie minden friss diplomásnak, hogy hol szeretne munkába állni, az egyetemistáknak pedig azt, hogy hol szeretnének gyakorlatot szerezni. Erre kiváló lehetőség, hogy az uniós intézményeknél szerezzenek tapasztalatot, hiszen ott még a gyakornoki munkáért is jár fizetés. Az Európa Pont össze is gyűjtötte a lehetőségeket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Irritálóan lusta tinédzserek: 3 lehetséges ok

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. június 29., szerda 07:49

Számtalan megfogalmazásban lehet tizenéves fiatalok szüleitől hallani, mennyire lusta a gyerekük. A szeretetteljes, megengedő mondatoktól a haragvókig széles a paletta. „Van esze, csak ne lenne ilyen lusta”, „őrület, hogy három óra múlva, mikor újra benézek, ugyanott fekszik az ágyon” - ez a sor egyik vége, a másik pedig valami olyasmi, hogy „ha így folytatja, semmi sem lesz belőle, majd megtanulja a maga kárán, hogy nem lehet így élni!” Mindenesetre úgy tűnik, meglehetősen gyakori élménye a kamaszok szüleinek, hogy a gyerek sokkal lustább, mint ami megengedhető lenne.

shutterstock 246869614

Alapvetően két forrásból származik ez a lustaság. Az egyik, amit Vekerdy „fiziológiás lustaság” néven említ, hogy a tininek szüksége van sok pihenésre, álmodozásra, fantáziálásra, semmittevésre. Ez hozzátartozik ehhez az életkorhoz, mert fejlődik testileg, és ez energiát igényel, és változik pszichésen is, most alakul ki a felnőtt személyisége, és ez rengeteg töprengéssel, mélázással, az élmények idő- és energiaigényes feldolgozásával jár.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A14 és A15 mindenben őszinte, kivéve a legfontosabbat

S-W. Zsó 2016. június 26., vasárnap 11:10

Elsőre talán rávágja az ember, hogy a színház nem képes megszólítani a mai, digitális fiatalokat. De a kettős:játék, a Cyber Cyrano, a Helló, náci!, a Kövek vagy a Háromnegyed csak néhány a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház legsikeresebb darabjaiból, amelyek nemcsak szórakoztatóak, de mély tartalmuknak és mondanivalójuknak köszönhetően rendesen el is gondolkodtatják a célközönséget.

Olyan, kamaszokat, fiatal felnőtteket, és persze szülőket érintő aktuális kérdéseket járnak körbe, mint hogy a droghasználat hova vezethet; vagy hogy mennyire a gépek uralják az emberi kapcsolatokat, de a válás, az otthoni zűrök és a csonka családok élete is porondon van.

Ellátogattunk a Kolibri Színház évadzáró eseményére, a myStory Nemzetközi Színházi Fesztiválra, ahol beültünk egy angol és egy olasz társulat előadására is. Izgalomból, belátásból, megrendülésből és kacagásból sem szenvedtünk hiányt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hatodikos srácoké az önzetlenségi aranyérem

(bj) 2016. június 25., szombat 10:27

A Daily Mail írta meg azt a szívmelengető történetet, amiben pár kiskamasz srác összefogott egy Down-szindrómás osztálytársukért egy Lincolnshire-i általános iskolában; az anyuka nagyon hálás volt fia osztálytársainak, amiért ennyire együttérzőek és empatikusak voltak fiával.

A sztori a következő; az iskolában sportnapot rendeztek, és a gyerekek nagyon szerették volna, ha társuk, a tizenegy éves Rory Kettles, aki Down-szindrómával él, végre azt érezné, hogy valamiben ő a legjobb. A 100 méteres futás rajtja előtt ezért eltervezték, hogy mindannyian összekapaszkodnak futás közben, és csatárláncban érnek a célba a második helyen, barátjukat Rory-t pedig hagyják nyerni, ezzel megszerezheti az első helyet, az aranymedált, ami olyan sokat jelent a számára.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Könyvajánló: kamaszok ajánlatai kamaszoknak

Primilla 2016. június 24., péntek 18:48

Amikor elkezdtem a kamaszoknak szóló nyári könyvajánlón dolgozni, az jutott eszembe, hogy elmegyek az ifjúsági könyvtárba, és egyszerűen megkérdezek egy szakembert. Aztán megláttam a fa alatt ücsörgő, a családi buli közepén is könyvet bújó unokahúgomat, és úgy döntöttem, hogy inkább őt, és néhány barátját fogom megkérni, hogy ajánljanak olvasnivalót a kortársaiknak.

Csupa kipróbált darabot, amit ők maguk is szívesen olvastak. Lili (11), Kíra (12), Bogi (14), Theodor (15) és Norbi (16) könyvajánlója következik, vagyis fiúknak és lányoknak is adunk tippeket, sőt, még azoknak is, akik nem is szeretnek olvasni.

Lili (11) ajánlója:

Lili éppen az Időfutár sorozatot olvassa, jelenleg a negyedik kötetnél tart a hatból. A rádiójátékból lett sikersorozatban minden van, ami egy igazán jó kalandregényhez kell. Szerethető, de nem hibátlan főhősök, időutazás, jók és gonoszok, múlt, jövő, Géza bá, akinél jobb osztályfőnöke senkinek sem lehet, és Búné, akinél rosszabb igazgatóhelyettest keveset hordott még a hátán a föld. Hanna a múltban köt ki, a megmentésére induló kamaszcsapat viszont sajnos az apokalipszis utáni jövőben. Hogyan oldja meg a helyzetet a Bulcsú által föltalált, Szabika nyálával működő féreglyuktelefon? A tudás a rossz, vagy amire használják? Megelőzhető-e a világvége? Hazaér-e Hanna karácsonyra? Fiúknak, lányoknak egyaránt szuperizgi!

B1243425

A Zöld cirkusz izgalmas és fordulatos, egy nyomozás történetéről szól, amelyben sokáig nem lehet tudni, ki a tettes, mindenki gyanús, a feszültség pedig egyre csak nő. A főszerepben egy vándorcirkuszos testvérpár, és ha nem járnak sikerrel, a tolvaj ellopja a kabalavirágot, és képes lesz tönkretenni a családot és a produkciót. Uniszex olvasmány. Jó, gyerekeknek való krimik vannak még, akinek a zöld cirkusz tetszik, Tim mesterdetektívet és a Lasse-Maja nyomozóirodát is szeretni fogja.

B1305704

Szintén nagy kedvenc a Tündérboszorkány sorozat, ez három részből áll. Elsőre azt gondolhatjuk, hogy a Békés utcai általános iskola éppen olyan, mint a többi, aztán lassan kiderül, hogy itt akadnak beszélő szobrok, a könyvtáros egy boszorkány, de persze lehet, hogy nem is gonosz, csak annak tűnik. Az viszont biztos, hogy Nagy Analfa és beépített konyhás nénijei, a Muci nénik mindent megtesznek, hogy leneveljék az iskola gyerekeit az olvasásról. Ha pedig sikerrel járnak, az  azt jelenti, hogy egy könyves tündérnek örökre nyugdíjba kell mennie, méghozzá olyan helyre, ahol nincsenek is könyvek. Pezsgő élet az osztályban, rémes torna- és remek matektanárok, egy kis varázslat, sok barátság és titok, a három kötet inkább talán lányoknak való, nem a sztori, hanem a címe alapján, 10 éves kor fölött fiú ilyen címmel nehezen vesz kezébe könyvet.

B1337811

Lili szintén csatlakozott a Harry Potter ajánlói közé (az első négyet olvasta az ötödiket elkezdte, de úgy döntött, még vár vele).

Könnyű olvasmánynak, vagy kisebbeknek pedig a Torzonborz meséket említette.

Kira (12) ajánlója

A kiskamasz lányok első számú kedvence Rachel Renee Russel:  Egy zizi naplója sorozat, Kíra is ezt ajánlotta elsőként. A kissé lúzer, és eléggé szétszórt Nikki naplóját olvashatjuk, a jól ismert iskolai csoportdinamikával, barátokkal és ellenséggel, sok izgi kalanddal. A sztori végig pörgős és vicces, jókat lehet rajta nevetgélni, bár komolyan venni nehéz lenne a főhőst, és azonosulni sem lehet vele igazán. Kikapcsolódásnak remek, és mivel sorozat, hosszú időre ellát olvasnivalóval.

B1040238

A másik jolly joker a Harry Potter sorozat, ami szintén hosszú időre leköti a kamaszt – habár Kírának még csak az első kettő részt engedte elolvasni az anyukája, mert utána eléggé bedurvul a történet. Ha valaki nem ismerné, J. K. Rowling világhírű regénye a Roxfort varázslóiskolában játszódik, aminek különleges és izgalmas világában még egy felnőtt is el tud veszni. Nincs is annál jobb érzés, mint amikor az apró-cseprő gondok varázsütésre megoldódnak. A nagy bajokhoz  – a gonosz Voldemort legyőzéséhez – azonban sokáig, évekig kell fejlődnie Harry-nek és a barátainak, méghozzá az olvasó szeme láttára.

B1408537

Közben nagy szerelmek és barátságok szövődnek, kiderül, hogy milyen fontosak a gyökerek, meg az évtizedekkel ezelőtti történések. Szóval egy alaposan felépített regényről beszélünk, ami most már évtizedek óta képes gyerekek millióit rávenni az olvasásra. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Állami pénzből kertészkedhetnek és tologathatnak aktákat a diákok nyáron

dívány.hu 2016. június 24., péntek 12:37

A nyári diákmunka nagyon sok szempontból hasznos intézménye a civilizációnak, az érettségi felé közeledő diákok kapcsolatokat építhetnek, megtapasztalhatják a munka világát, hogy milyen problémákkal és feladatokkal jár egy-egy munkakör, és nem utolsó sorban kereshetnek pénzt, amiből aztán prímán el lehet menni nyaralni, meg szórakozni. A vágyott függetlenség érzése tovább növelhető azzal, ha az ember a saját pénzét költi hülyeségekre, és nem a szüleiét.

Természetesen a fenti helyzet szinte csak álomvilágokban létezik, a jellemzőbb az, hogy a diákmunka kimerül olyan feladatok elvégzésében, amit egy közepesen képzett robot, de bizonyos esetekben akár egy oszlop is el tud látni - lásd szórólaposztás. Ráadásul ott, ahol még a felnőtteknek sem akad munka, ott a diákoknak aztán már pláne nincs lazázós, lötyögős napi hatórás felnőtteskedés. 

Na, ezen akart változtatni a kormány azzal, hogy államilag támogatott diákmunka programot hirdetett pár éve, pont azzal a céllal, hogy azokban a régiókban segítsék a diákoknak szóló nyári munkahelyek megteremtését, ahol egyébként nincs munka.

Távolról sincs vége, olvasson még »

9 jó tipp gyerekeseknek a Múzeumok Éjszakájára

Puskás Pálma 2016. június 23., csütörtök 13:28

Közeledik a Múzeumok Éjszakája, amely azonban nem csak éjjel és nem csak felnőtteknek kínál programokat: sok múzeum és kiállítóhely gondolt a kis- vagy nagyobb gyermekes családokra is, így idén már bőséges a kifejezetten gyerekeknek szervezett programok kínálata. Ezek többnyire délután kezdődnek, így fürdetésre haza is érhetünk (bár másnap nincs iskola).

Hova menjünk pénteken (június 25), ha gyerekekkel szeretnénk múzeumot látogatni? Mutatunk öt kevésbé ismert fővárosi és négy vidéki helyszínt. A programok mind ingyenesek, azonban fontos tudnivaló, hogy némelyikre előzetes jelentkezés szükséges.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tanítsa meg a gyereknek fehérnemű-szabályt és a rossz titkok fogalmát

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. június 22., szerda 13:11

Minden szülő réme, hogy a gyermeke valamilyen erőszakos bűncselekmény áldozatává válik. Az ember lelki szemei előtt a téma kapcsán olyan képek merülnek fel, amint a gyereket betuszkolják egy autóba és elrabolják, de a valóságban sokkal gyakoribb, hogy a bántalmazás, az erőszak a gyermek környezetében lévő személytől jön, sőt, gyakran nem egyértelmű a poronty számára, hogy ez most annak számít-e.

bigyoka

Amikor valakit megaláz a tanítónő az osztály előtt, amikor a szükségesnél több érintéssel „segít” a gyakorlatban a tornatanár, amikor a rokon vagy családi barát túl bizalmasan „fejezi ki a szeretetét”, akkor a gyerek csak azt tudja, neki nem esett jól, ami történt, zavarba ejtő, kínos volt, de nem tudja, normálisnak számít-e, joga volt-e hozzá a másiknak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Soha ilyen rosszak még nem lettek a középiskolai felvételik

dívány.hu 2016. június 22., szerda 09:02

Az idei középiskolai felvételik országos összesítésben nagyon gyengén sikerültek, a maximális 100 pontnak alig a felét szerezték meg átlagosan a diákok.

A nyolcosztályos iskolákba jelentkezőknél tavaly 69,6 volt az elért átlagpontszám, idén viszont csak 57,3. Ennél is gyengébb eredmények születtek viszont a hatosztályos, valamint a négyosztályos iskolákba jelentkezőknél.

Tavaly a hatosztályos felvételin 54,8 volt az átlagpontszám, idén már csak 54,1.

A négyosztályos iskoláknál pedig 52,7-ről 47,6-ra csökkent az elért átlagos eredmény. (MNO)

A korábbi években ezek az eredmények így alakultak:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Amúgy az állatkerti szabályok és tiltótáblák nem dísznek vannak

Szvetlana 2016. június 20., hétfő 19:48

Pár nappal ezelőtt egy kétéves gyereket rántott magával az aligátor a floridai Disney World Hét Tenger Lagúnája mellől. A kisfiú holttestét azóta megtalálták, több aligátort pedig megöltek a kisgyerek teste után kutatva. A tragédia előtt egy másik, az ezüsthátú nyugati síkvidékű gorilla esete is borzolta a kedélyeket, akit az állatkerti gondozók kénytelenek voltam megölni, miután egy hároméves kisfiú beesett az állat futtatójába. Ezek most véletlenek, tragikus balesetek, vagy egyszerűen annyit jelentenek, hogy nem ártana jobban odafigyelni a tiltótáblákra, a szabályokra, a gyerekünkre?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Diákmunka nyárra: így lehet adómentesen

Primilla 2016. június 19., vasárnap 09:17

Itt a nyári szünet, amivel párhuzamosan egyre többször jut eszükbe a kamaszoknak a nyomasztó gondolat: valamit dolgozni kellene, hogy legyen pénzük a nyaralásra/Soundra-Szigetre.

De mit?

Amerikai családi filmekben gyakori jelenet, hogy a nagyobb kamasz gyerek lenyírja a szomszéd füvét, vagy lemossa az autóját – vagyis tulajdonképpen, hazai szakszóval diákmunkát végez. Itthon viszont ez a saját kapcsolatokon alapuló gyerekmunka mintha nem lenne túl népszerű dolog, holott bőven vannak előnyei. Az egyik legfontosabb érv mellette, hogy adómentes jövedelem származik belőle, le is vezetjük, hogy milyen feltételekkel, de soroljuk a további előnyöket is.

shutterstock 111970694

Az adómentesség a gyerekre, és arra is vonatkozik, aki megbízta őt a munkával. A házimunka után kifizetett bérnek más közterhei sincsenek, tehát nem kell félni, hogy váratlanul lecsap a NAV, vagy a munkaügyi ellenőrök, és úgy megvágják az embert, hogy attól koldul. Az egyetlen adminisztratív kötelezettség, hogy havonta (vagy több hónapra előre), egy ezer forintos regisztrációs díjért be kell jelenteni a „háztartási alkalmazottakat”, és akkor teljesen tiszta és legális a dolog. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kilencéves kislány az Apple legfiatalabb programozója

(ja) 2016. június 18., szombat 16:00

Az indiai származású Anvitha Vijay Ausztráliában él, kilenc éves, és fiatal kora ellenére már jópár applikációt fejlesztett iPhone-ra és iPadre. A programozást Youtube-ról és más ingyenes oldalakról sajátította el – mindössze egy év alatt. A kislány appjai gyerekeknek szólnak, ezeket mutatta be az Apple Worldwide Developers Conference-en (WWDC), az Apple éves San Francisco-i fejlesztői konferenciáján, ahol kiérdemelte a rendezvény legfiatalabb programozójának címét, írja a News18.com.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megérte várni: Szenilla szorosan Némó nyomában

Kiszler Máté 2016. június 16., csütörtök 16:25

A 2003-as Némó nyomában talán Pixar legsikeresebb filmje volt: hihetetlen profitot és egy Oscar-díjat is bezsebelt a nézők szeretete mellett. Így nem volt kérdéses, hogy lesz-e folytatás. Igaz, kicsit sokat kellett rá várni: Lauire Craig 2005-re már megírta, ezt viszont Andrew Stanton sztornózta, amikor átvette a helyét. Tizenhárom év után viszont végre itt a második rész, amely Szenillának ered a nyomába.

Egyszerű és nagyszerű

A ma bemutatott Szenilla nyomában főhőse tehát az első részből már jól ismert memóriazavaros doktorhal, aki még kiskorában elvesztette a szüleit, és most a keresésükre indul. A kalandban természetesen részt vesz az első rész főszereplője Pizsi, és persze a névadó Némó is. Ha pedig tudni szeretné, mit lehet ebből kihozni, olvasson tovább!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vigye dinólovaglásra a gyereket júniusban, ingyen!

Becca 2016. június 15., szerda 09:58

Dinoszaruszok lepték el Budapest különböző pontjait  úgyhogy nem hagyhattuk ki, hogy ne nézzük meg az ingyenesen látogatható őslénykiállításokat. Első körben az Árkád Bevásárlóközpontban kezdtük a dinoszaurusz keresést, aztán átnyargaltunk a Millenárisra, mivel egy pár őslény ide is került.

Eléggé nem tűnt életszagúnak épp egy plázába csoportosítani az ősállatokat, de persze az is érthető, hogy legalább forgalmas hely és a soppingoló szülőnek meg nagy segítség, ha a gyereket le tudják kötni az óriás dinók amíg ő vásárolgat. Sőt, a beharangozó szerint fotózkodni és dinólovagolni is lehet, ebből nekünk csak az első jutott, mivel túl későn érkeztünk a helyszínre és az interaktív programok nagy része csak délután 6 óráig elérhető.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mikor szóljunk bele a testvérek vitáiba?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. június 14., kedd 15:39

Akinek több gyereke van, pontosan tudja, hogy a testvérek csatározása sokszor idegőrlő a szülők számára. A leggyakoribb forgatókönyv, hogy a harcok egész kicsi korban elkezdődnek, igaz, a kistestvér születésével még nem feltétlenül, bár a szülők rendszerint ekkor várják a testvérféltékenység felbukkanását. De akkor mindenképp, mikor már képes kúszni-mászni a kicsi, és megzavarja a nagy gyerek territóriumát, összedönti a homokvárát, elveszi, amivel játszani akart. Aztán folytatódik.

A kamaszok általában kötelezőnek érzik, hogy undokoskodjanak egymással, közben lehet, hogy hatalmasakat beszélgetnek, vagy össze tudnak fogni bizonyos kérdésekben. Ez a feszültség, ez a kényszer, hogy márpedig el kell határolódni a testvértől, hogy kell a konfliktus, rendszerint a felnőttkor eleje-felé múlik el.

Hogy felszíni, túljátszott viharokról van-e szó, vagy tényleg nem szeretik egymást a testvérek, lemérhető azon, vannak-e helyzetek, ügyek, amikben szövetséget alkotnak. Abból, hogy két ember vérszerinti testvér, sajnos nem következik automatikusan, hogy jóban lesznek valaha, de az igen, hogy gyerekként elkerülhetetlenek a csetepaték.

Ennek megvannak az okai, egyes elméletalkotók arra helyezik a hangsúlyt, hogy a szülők szeretetéért, elismeréséért folyik a versengés, mások arra, hogy bizonyos javakért, ami jelenthet előjogokat, lehetőségeket, akár konkrét területet a lakásból vagy tárgyak birtoklását.

shutterstock 363326666
Távolról sincs vége, olvasson még »

Emberségből jelesre vizsgázott egy budapesti tanárnő

Dívány 2016. június 13., hétfő 13:28

Az Igazgyöngy Alapítvány, illetve L. Ritók Nóra munkássága már országszerte ismert, és egy fővárosi általános iskola tanára úgy döntött, a maga szerény módján, de megpróbál segíteni a civil szervezeten keresztül a mélyszegénységben élő gyerekeken. Osztályfőnökként arra kérte a nyolcadikos diákjainak szüleit, hogy búcsúképpen ne tárgyi ajándékokkal halmozzák el, ehelyett az ajándékra szánt pénzt az alapítványnak ajánlotta fel. 

"Sokat gondolkodtam, mire fordítsuk, ami illik ehhez a nagyszerű gesztushoz, és gyors visszacsatolást is ad, még a tanévben. Végül úgy döntöttünk, a legsikeresebb, legtöbb pályázaton sikerrel szerepelt öt, halmozottan hátrányos helyzetű igazgyöngyös nebuló kap egy rajzfelszerelésekből, könyvből álló csomagot. Egyikük, Gertner Maja már megkapta....és a többiek is megkapják hétfőn-kedden. Aztán a fotókat elküldöm majd a szülőnek, hogy továbbítsa az osztályfőnöknek. Aki megmutathatja majd az osztálynak" - írta Facebook oldalán L. Ritók Nóra.

 A tanárnő nem szerette volna, ha a neve nyilvánosságra kerül. "hiszen nem ezért tette, kérte ezt az egészet, a saját személyes példájával mutat egy olyan viszonyulást a gyerekeknek, ami egészen biztosan megérinti őket. És ez ad reményt arra, hogy egyszer jobb lesz a világ...." - zárta sorait az alapítvány igazgatója.

Mekkora menőség már fénykardokkal elhegedülni a Star Wars zenéjét?!

Dívány 2016. június 11., szombat 10:57

Ugyan jó pár hónapja fent vannak a már Youtube-on a quebeci École de l'Harmonie St Édouard és École La Seigneurie diákjainak videói, valamiért csak most figyelt fel net a látványosan cuki koncertre, amit a Star Wars - Az ébredő Erő bemutatója előtt, a helyi mozikomplexumban adtak. 

A jelmezes, fénykarddá barkácsolt vonókkal hegedülő gyerekek hihetetlen koncentrációval adják elő a Star Wars filmek legismertebb zenéit, és akkor is rendületlenül játszanak, amikor Darth Vader és pár rohamosztagos is csatlakozik hozzájuk.

További videókért kattintson ide!

Most menő zenekaros pólókkal segíthet a Bátor táboros gyerekeken!

moana 2016. június 10., péntek 16:12

Tudta, hogy Pásztor Anna kislányként hogyan győzte le az őt fenyegető farkaskutyát? Hogy fél-e bármitől is Beck Zoltán? Hogy Gangsta Zolee a rosszullétig izgulta magát a fellépések előtt? Hogy mit tanított Varga Líviusznak az édesapja a félelemről? Hogy Fluor Tominak se mindig ment a laza szövegelés? A Bátor Tábort támogató pólókampányból ezt is megtudhatja, ráadásul nemcsak klassz pólókat vehet, de segíthet is velük.

Bátor Tábor alapítvány fő célja, hogy a súlyosan beteg gyerekek az élményterápia segítségével megtanulják legyőzni félelmeiket, és így erőt gyűjtsenek a gyógyuláshoz. Ennek támogatására most indul a Behind the Clouds kampányuk, amihez 15 magyar zenekar tagjait kérték meg, meséljék el, mitől is rettegnek és hogyan győzték le a félelmüket. A kampányban részt vett Ganxsta Zolee, Halott Pénz, a 30Y, az Ivan & The Parazol, Anna And The Barbies, a Kiscsillag, a Magashegyi Underground, a Punnany Massif, Rúzsa Magdi, a Vad Fruttik, a Wellhello, a Zagar, a Quimby, az Irie Maffia és a Csík Zenekar. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Otthontanulók: nagy csalódás az év végi vizsgán

Primilla 2016. június 9., csütörtök 13:39

Már javában a lábukat lógatják, és nyári vakációjukat töltik az otthontanuló lányok, mivel május végén az összes vizsgájukat lezavarták. A lányok sorsának alakulását év eleje óta követjük, azóta, hogy a szüleik elhatározták: nem hagyják, hogy az egyébként jó képességű és kitűnő tanuló lányok betegre stresszeljék magukat az iskolában, inkább otthon tanítja őket az édesanyjuk.

A bevezetésben írt „lezavarták a vizsgákat” fordulat egyébként nem egy hangulati elem volt, hanem tényleg így történt. A két lány május 31-én és június 1-jén levizsgázott minden tantárgyból, és ezzel le is zárták az első otthontanulós évet. Az eredményeik egyébként elég jók lettek, kaptak sok ötöst, pár négyest, és majdnem egy hármast is, de végül mégsem.

Bár édesanyjuk a félévi vizsgák után eldöntötte, hogy nem foglalkozik tovább az osztályzatokkal, az év végi felmérések után mégis csalódott, de nem feltétlenül a jegyek miatt. Az egész vizsgának, amire olyan sokat készültek, ugyanis olyan hangulata volt, mintha a tanároknak egyszerűen se kedve, se ideje nem lett volna ehhez az egész huzavonához.

Többször is érezték, hogy a tanárok egyáltalán nem igyekeznek segíteni a gyerekeknek: töltsék ki a feladatlapot, aztán sikerül, ahogy sikerül. Ha egy feladatot a másodikos gyerek nem értett, vagy nem jól értelmezett, értékeléskor nem kérdeztek vissza. Ugyanígy nem adtak lehetőség arra sem, hogy meggyőződjenek: a lányok valóban nem tudják az anyagot, vagy csak a kérdést nem értették. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem minden drog, ami annak látszik

dívány.hu 2016. június 8., szerda 13:27

Meglepően szórakoztató és szerencsére happy enddel záruló üzenetfolyamot jelentetett meg az oldalán a Distractify arról, hogy egy anya a lánya fiókjában talált néhány gyanús tablettát. Klikkeljen a fenti galériára, hogy megismerje a sztorit, a képaláírásokban közöljük a fordítást, bár annyira magától értetődő a történet, hogy szöveg nélkül is meg lehet érteni, mi történt. Sajnos a sztoriról semmit sem tudni a fenti képeken túl, tehát összesen annyi biztos, hogy az eset nem Kaliforniában történt meg egy 16 éves lánnyal, akit Ashley Carolnak hívnak.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28

Blogok, amiket olvasunk

JÓZAN 7 világsztár, aki szakított az alkohollal

A Harry Potter, a Jóbarátok vagy épp a Szex és New York sztárjait sem kímélte a pia, van, aki azt mondja, a 30-at sem érte volna meg, ha nem változtat.

STÍLER Praktikák, ha minden reggel elkésel

Itt két perc, ott öt, meg még három, és már megint elkéstél? Öt tipp, ha szeretnéd a reggelt jobban kézben tartani, és végre nem utolsóként beesni a munkába.

KETTŐS MÉRCE Vagyonadó: tényleg erre van szükségünk?

A vagyonadó mellett és ellen is lehet érvényesen érvelni, a legjobb talán, ha először is végiggondoljuk, miről beszélünk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés