Veszélyes a musical.ly? Indul a para!

Persze bármelyik, az üzenetküldést bárkinek lehetővé tevő alkalmazás vagy internetes oldal veszélyes lehet egy 13 éves kislány számára. A mostani eset viszont azt mutatja, hogy a tinik között szupernépszerű alkalmazást az internet perverzei is célba vették.

A musical.ly egy olyan közösségi médiás alkalmazás, ami 15 másodperces, a felhasználó által a megadott hangklipre rátátogott/előadott videók megosztását teszi lehetővé.

A 13 éveseknél idősebbeknek szánt alkalmazáson hozzá lehet szólni mások videóihoz, és üzeneteket is lehet küldeni, lehet live-olni, duetteket készíteni, és így tovább. Az elkészített videók nem lesznek automatikusan nyilvánosak, arról a gyerek dönt, hogy megtartja-e magának, vagy kinyomja a többiek elé, arról pedig a beállításai, hogy a többiek elé az ismerőseit vagy a nagyvilágot jelenti-e.

Persze sokkal könnyebb megmutatni, mint elmagyarázni, Lisa és Lena az app egyik sztárpárosa.

Az appot azonban könnyű nem csak jóra is használni, ez történt Brenna Jennings kislányával is, aki a fotók tanulsága szerint legalábbis aggasztó ajánlatot kapott az alkalmazáson keresztül. 

A kislányt meglehetősen átlátszó módon, egy magát egy modellügynökség képviselőjének kiadó anyuka szerepébe bújva próbálták magáról készült képek megosztására bírni, ez esetben sikertelenül. 

Hasonló esetek alapján úgy tűnik, a más közösségi médiás alkalmazásokhoz képest jóval fiatalabb felhasználók által látogatott alkalmazást a naiv 13 évesekre vadászók is megtalálták maguknak.

Pedig Brenna - akinek a közösségi médiával és annak veszélyeivel való foglalkozás a szakmájába is vág - az esetet megelőzően is résen volt, és tudatosan próbált olyan szabályokat lefektetni, amik biztonságosabbá tehetik a kiskamaszok online jelenlétét. Az anya ebben az esetben inkább a trolloktól tartott, mindenesetre rajta tartotta a szemét a kislány aktivitásán.

Átnézte, kik jelölték be ismerősnek, arra kérte szóljon, ha csúnya szavakba botlik, és csak privát fiók regisztrálását engedélyezte. Más kérdés, hogy a kislány aztán titokban mégis publikussá tette a profilját, így juthatott el hozzá a fenti megkeresés. (Amiről végül is nem tudunk ennél konkrétabbat, de annyit mindenképpen mondhatunk, hogy potenciálisan veszélyes/rosszindulatú üzenet) Végül a kislány magától is nemet mondott a gyanús üzenetekre.

Jenningsék azóta törölték az alkalmazást a kislány telefonjáról, úgy tűnik ellenkezés nélkül. Az anya szerint sem könnyű ugyanakkor megtalálni a helyes hozzáállást, és anélkül nyilvánvalóvá tenni egy-egy ilyen alkalmazás veszélyeit, hogy túlzottan ráijesszünk a gyerekekre.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy valószínűleg a szerepelni szerető, bátrabb tizenévesek töltenek fel magukról éneklős videókat egy ilyen platformra, nem lenne meglepő tehát, ha néhány naiv gyerek áldozatul esne egy hasonló, potenciálisan veszélyes megkeresésnek.

Miért állítják publikusra a profilt a kislányok?

A musical.ly használatakor alapvetően két profiltípus közül választhatunk: privát vagy nyilvános. A privát nagyobb biztonságot nyújt, mert a feltöltött videókat csak visszaigazolt ismerőseink láthatják, és jó esetben a gyerek már tudja, hogy csak olyat igazolunk vissza, akit a való életben is ismerünk. 

A nyilvános profil pedig nyilvános, bárki megtalálhatja, bárki megnézheti a videókat, nem kell ismerősnek lennie. Elég egyszerűnek tűnik, hogy a gyerekek számára jobb lenne a privát profil, de a lányaim baráti körének accountjait végignézve mégis az a helyzet, hogy 10-ből legalább 8 gyerek nyilvános profillal van fent. 

Megkérdeztem pár ismerős anyukát, miért engedik ezt, és azt a választ kaptam, hogy a gyerek kikönyörögte. Ők pedig megengedték.

És miért szeretnének nyilvános profilt? Mert itt is verseny folyik a nézettségért, kommentekért, lájkokért, és egy nyilvános profilnál van rá esély, hogy felkapják, és privátnál meg nincs. Sok követő, sok lájk=menőbb. A legmenőbbek pedig egyértelműen a nagy musicallys sztárok, akiket milliók követnek, videóikon millió lájk van, és ha live-olnak, azt is milliók nézik. 

A lájvolás (bocs!) olyasmi, mint a Facebook live, videótudósítás, amihez csetben hozzá lehet szólni, sőt, osztott képernyőn akár vendéget is hívhatunk bele, a kiskamasz lányok egyik kedvelt szórakozása, hogy élőben tudósítják egymást, hogyan sminkelték ki magukat/barátnőt, sütöttek rántottát, vagy csak dumálnak mindenféle dolgokról a szobájukban. 

A musical.ly ráadásul elég kreatív műfaj is tud lenni, itt egy Youtube válogatás pár tavalyi videóval, jó pár nagyon klassz is van közöttük. 

Sok szónak is egy a vége: szerintünk nem kell démonizálni a musical.ly-t sem, viszont érdemes rajta bekövetni a gyereket - és remélni, hogy visszaigazol :D -, és figyelni, miket rak ki magáról, kik lájkolják, kik és mit szólnak hozzá a videókhoz. Ugyanúgy, ahogy az utcán is odaléphet hozzá bárki rossz szándékkal, az online világban is vannak veszélyek, nekünk kell megtanítani felismerni ezeket.  

Oszd meg másokkal is!
Mustra