KÖLYÖK

Kipróbáltuk a szabad nagypénteket, nem jött be

2017. április 21., péntek 07:48

Idén hirtelen munkaszüneti nappá változott a nagypéntek. Őszintén szólva gőzöm sincs, hogy ez hogy történhetett, a társadalmi vitájáról például teljesen lemaradtam, (pedig szoktam újságot olvasni, eskü), biztos azért, mert nagyjából két nap volt rá, és nem volt időm bekapcsolódni.

Lényeg, hogy idén már az volt, hogy húsvét előtti pénteken nem lehetett bevásárolni, mert zárva volt minden. Gondoltam, előbb kipróbálom az új szisztémát, és csak utána mondok róla véleményt. Hát nem jött be. 

Jó lett volna ezt először egyeztetni az érintettekkel, például az anyákkal, meg a háziasszonyokkal. Például megkérdezni, hogy jó-e ez így? Rögtön megmondtuk volna, hogy nem lesz az. Tudom, a pusztán férfiakból álló kormányban az ilyesmi marhára nem szempont, de szólok, hogy a sonka és a tojás az asztalra, a csokinyúl a bokorba nem magától terem, habár én is hiszek a csodában, hanem ezeket valaki odateszi. Mi vagyunk azok: az anyák, meg az asszonyok. Szürpríz. És mivel a házi gazdaságomban momentán se disznó, se tehén, se tyúk, de még egy nyamvadt kakaócserje sincs, mindezeket meg kell vásárolni valamikor.

shutterstock 409946485

Namost, az első akadály ott lép fel, hogy pénteken, a munkaszüneti nap miatt az egész család otthon van, és őket valakinek meg kell etetni ötször, viszont ezzel párhuzamosan a boltok zárva vannak. Ez nem egy jó kombináció, mert egy család, fejlődésben lévő gyerekekkel, állati sok kaját el tud fogyasztani egy nap alatt, amire fel kell készülni. A megoldás: a bevásárlás. 

Nem tudom, a döntéshozók jártak-e Nagypéntek előtti csütörtökön bevásárolni, én voltam. Negyvenöt percet álltam sorba az üzlet pénztáránál, úgy, hogy mindegyik nyitva volt, és fénysebességgel dolgoztak a pénztárosok. Nem baj, majd pénteken kipihenik magukat, hogy szombaton újra bemehessenek dolgozni, majd vasárnap megint nem, és így tovább. Mert a hosszú, négynapos hétvége nekik így is, úgy is elmaradt, de mintha ezt nem kalkulálták volna bele a jogszabály elfogadásakor. A boltosoknak tehát nem lett jobb, a többieknek viszont rosszabb lett.

Szombaton pedig kezdődött az egész elölről, mert csütörtöki kaláccsal és salátával hétfőn már nem olyan könnyű ünnepi menüt rittyenteni. Ismét azzal ment el a fél nap, hogy üzletek pénztárainál álltam sorba, hát így szép az ünnep.

Nem szeretnék teológiai vitát nyitni arról, hogy szükség van-e a nagypénteki munkaszüneti napra. Annál is inkább, mert teológiailag elég sok minden levezethető, például a gyerekverés is, de hát ez mellékszál, meg övön aluli is volt, belátom. Maradjunk inkább abban, hogy a nagypénteki szünet messze nem természeti törvény, hanem egy politikai döntés eredménye, ha már a rendszerváltás óta eltelt 28 évben megvoltak nélküle, és csak most jutott eszükbe először.

Egyébként emlékszem ám még arra, amikor Nagyboldogasszony napját akarták munkaszüneti nappá tenni az ezredforduló környékén, ez pont abban az évben volt, amikor először belengették a vasárnapi zárva tartást. Az sem jött be, csak szólok. Pedig nyilván az is levezethető teológiailag. Apropó, Nagyboldogasszony napja: tudja valaki, hogy mi az, és mikor van? Köszönöm. Pedig majdnem munkaszüneti nap lett az is.

De ha már ragaszkodnak a lózunghoz, hogy családbarát kormány hoz itt családbarát intézkedéseket, akkor egy dolgot szeretnék kérni, hogy ne lógjon már ki annyira a lóláb: Mielőtt eldöntenék, hogy mi a jó a családoknak, kérdezzék már meg róla a családokat! Erről, mondjuk, pont lenne is értelme konzultálni. Na nem úgy.

Különben meg szerintem elég lett volna gondolkozni is, maguktól is rájöttek volna, hogy egy nagy és etetős ünnep előtt nem szerencsés betenni egy boltzáras napot, amivel dupla munkát és szervezést adnak minden anyának és háziasszonynak, szeretettel. Ha a szimpla bevásárlás-sütés-főzés nem lenne elég.

A nagypénteki istentisztelet meg úgyis csak este hatkor kezdődött, szóval simán odaértünk volna munkaidő után is. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.04.21 08:29:35zizi77

  És újra ezrek haltak éhen, mert nem tudtak pénteken bevásárolni! Az a háziasszony, aki nem tud előre gondolkodni, az év többi napján hogyan gondoskodik a családjáról? Mellesleg a gyerekek szempontjából külön jó, hogy mivel amúgy is szünet van, nem kell gondoskodni a külön felügyeletről. Sőt, akár még foglalkozni is lehet a gyerekkel.

 • 2017.04.21 08:43:49saláta boglárka

  mekkora seggfej akinek még ez sem elég jó. 1 napig volt zárva a bolt, felháborító, hogy a boltos is ember. szombaton újra nyitva volt. idióta barom a cikkíró.

 • 2017.04.21 08:44:44_krampampuli_

  A Nagypéntek az általam gyakorolt vallás szerint a második legnagyobb egyházi ünnep. Nem mindig kaptam könnyen szabadságot a korábbi években. A nagypénteki istentisztelet nálunk egyébként délelőtt tízkor volt... Amúgy - saját hibámból- én is vásároltam csütörtök délután több üzletben is, mivel nem gondolkoztam eléggé előre. Tényleg tumultus volt. Ráadásul nem is kerékpárral mentem, amivel gyakorlatilag bármikor dinamikusan tudok közlekedni a városomban, hanem autóval, és így araszolgattam a dugóban. De ezek az én hibáim voltak, nem hárítom másra a felelősséget. Nagyon örülök, hogy az idei évtől munkaszüneti nap lett Nagypéntek. Még egy megjegyzés: Nagyboldogasszony ünnepét én sem ismerem, az egy olyan ünnep, amelyet tudtommal csak a római katolikus egyházban tartanak. Ellentétben Nagypéntekkel, amelyet az egész keresztyén/keresztény világban.

 • 2017.04.21 08:47:48Mais80

  Nagyjából egyet tudok érteni, de ez a mondat őszintén szólva eléggé zavar: "Mi vagyunk azok: az anyák, meg az asszonyok"
  Mintha csak a nők járnának vásárolni akár hétvégére, akár bármikorra....

 • 2017.04.21 08:49:24RHalacska

  Nagyboldogasszony napja augusztus 15. A tisztelt poszter, ha már van számítógépe, szépen beüti a google ba, hogy :'Nagyboldogasszony' és láss csád! Tadamm ez az első link:[link] A psozter csak hisztizik, mert nem tud előre gondolkodni.

 • 2017.04.21 08:56:18cordless

  saláta boglárka

  Azért kíváncsi lenné annak a "boltos is ember"-nek a véleményére is, akit a szabad pénteke miatt, előzőleg félholtra hajtottak.

 • 2017.04.21 08:58:10sellőlány

  Lehet, hogy fura, de nem szoktunk többet enni ezeken a napokon, mint egyébként. Ezért nagyjából eltervezte, hogy mikor mit és hány főre, problémamentesen megoldottuk a vásárlást. A sonkát és a tojásokat már egy héttel korábban megvettük a piacon, hétköznap. A zöldségeket és az egyéb főzni, sütnivalókat meg a hét elején. Viszont szombatra hagytuk a friss hús vásárlást, így szembesülhettünk azzal a pánikszerűen vásárló tömeggel, akik a Sparban és a mellette lévő Aldiban felgyűltek, sőt üresre fosztottak néhány polcot. Egyetértek, ez a pénteki szünnap nettó hülyeség. Számunkra tanulság, hogyha így marad, még inkább előre tervezünk és kerüljük a boltokat szombaton.

 • 2017.04.21 09:06:45Gyalogalopp

  Tokeletesen ertelmetlen iras. Ennyire nincs tema amirol tudna irni a poszter, hogy csak picsogni tud es alproblemakat gyartani. Egyebkent a Husvet nem "etetos" unnep ami a zabalasrol szol.

 • 2017.04.21 09:10:12Kutul

  Tény, kedves cikkíró, hogy utána lehetett volna nézni a Nagyboldogasszony napjának, de én értettem a cinizmust...
  Én ugyan örültem a négynapos hétvégének(nem a kereskedelemben dolgozom), de akármennyire előre gondolkodik az ember(a sonka, a tojás, a csokinyúl már kb. egy héttel előtte megvolt), azért a kenyér és a zöldség, már nem az igazi 4-5 naposan...
  még jó, hogy ott volt közben egy szombati piac nap:-)

 • 2017.04.21 09:10:43zizi77

  Sellőlány, a húst előre meg lehet venni és lefagyasztani. A pékáru és zöldség kivételével minden előre beszerezhető. Ahhoz meg nem kell hiperbe menni.

1 | 2 | 3 | 4

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

JÓZAN 7 világsztár, aki szakított az alkohollal

A Harry Potter, a Jóbarátok vagy épp a Szex és New York sztárjait sem kímélte a pia, van, aki azt mondja, a 30-at sem érte volna meg, ha nem változtat.

STÍLER Praktikák, ha minden reggel elkésel

Itt két perc, ott öt, meg még három, és már megint elkéstél? Öt tipp, ha szeretnéd a reggelt jobban kézben tartani, és végre nem utolsóként beesni a munkába.

KETTŐS MÉRCE Vagyonadó: tényleg erre van szükségünk?

A vagyonadó mellett és ellen is lehet érvényesen érvelni, a legjobb talán, ha először is végiggondoljuk, miről beszélünk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés