Mit csináljunk a téli szünetben?

Idén sajnos egészen rövidre sikeredett a téli szünet, éppen hogy csak beesünk a karácsonyfa alá, pár nap és itt is van az év vége. Ha mégis szükségünk lenne pár jó ötletre, hogy hova menjünk, mit csináljunk a gyerekekkel együtt a szünetben, íme pár tipp a téli vakáció idejére.

Gyerünk korizni!

Egyértelmű, hogy a városligeti korcsolyapálya a legklasszabb, no meg a leghangulatosabb, legalább is szerintem.

shutterstock 125457995
Shutterstock

Ám nem mindenkinek jön be a nagy tumultus, vagy egyszerűen csak nem esik útba fővárosunk menő korcsolyapályája. Egyébként a sok sorban állás elkerülése végett érdemes online megvenni a jegyeket (vigyázat december 26-tól december 31-ig kiemelt időszaknak számít), és a kölcsönző jegyet is, mellyel már 26-os mérettől kölcsönözhetünk korcsolyát.

A kicsiknek és piciknek azonban lehet, hogy egy családiasabb, jobban belátható korcsolyapálya ideálisabb választás. Vannak ingyenesen látogatható jégpályák, ilyen Óbudán a Fő téri jégpálya, de persze a legtöbb fizetős, így csúszhatunk a IV. kerületi Ice Centerben, ahol van családi jegy is, a VIII. kerületi Aréna Pláza Jégteraszon, ahol hétköznap délelőtt lehetőség van ingyenes csoportos korcsolyaoktatást igénybe venni azoknak akik még nem tudnak korcsolyázni.

Ha az idő megengedi, működik jégpálya a Zugligeti kempingben is, de ez a hagyományos, fellocsolós fajta, így csak akkor van, ha már pár napja elég hideg van hozzá. Szokott oktatás is lenni, egy néni tartja, aranyos, a gyerekek szeretik. Van bérlés is, de néha mérethiányok vannak.

Majdnem mindenhol lehetőség van a bérlésre, így ne legyen kifogás az, hogy nincs, vagy kinőtte a gyerek a korcsolyáját. Nem utolsó sorban pedig azért is érdemes megtanítani a gyerkőcöt jégkorizni, mert ha a jégen biztonságosan tud korcsolyázni, akkor tavasszal egy kis gyakorlás után elboldogul majd a görkorcsolyával is.

Erzsébet királyné karácsonyai – december 28.

A barokk Gödöllői Királyi Kastély és kiállításai már önmagukban is klassz programnak bizonyulnak, szép idő esetén pedig a kastély kertjében is érdemes egy rövid sétát tenni, és felbaktatni a felújított Királydombi pavilonhoz. A gyerekek élvezik a főúri lakosztályok, és a királyi család mindennapjaiba való bepillantást, a korhű ruhák és használati tárgyak megtekintését. A kastély a két ünnep között is nyitva tart. December 28-án családi hétvégével készülnek a szervezők, és maga Erzsébet királyné várja vendégeit karácsony alkalmából. Teszi ezt arra emlékezve, hogy az 1870-es években a királyi család előszeretettel ünnepelte a karácsonyt és az új évet a kastélyban. A szervezők sok érdekes programmal készülnek a kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Menjünk kirándulni, csak ne Dobogókőre!

A téli szünetben, főleg ha kilátásban van egy kis hó és kirándulni szeretnénk, rögtön mindenkinek egy hely jut eszébe, mégpedig Dobogókő. Persze aki szereti a tömeget, és egymás taposását annak szívesen ajánljuk, de annyi szép hely van még a Dunakanyarban.

shutterstock 129430517
Shutterstock

Csodás, és könnyű túra a Pilisszentkereszt előtt található Dera-patak festői szurdokvölgye a sok kis fahíddal, vagy az út másik oldalán, szintén még a település előtt egy húsz perces sétával elérhető a Szent kút is.

De szép túra és gyerekekkel is teljesíthető a Börzsönyben a Gyadai tanösvény, ahol minden állomáson madárodukat is láthatunk, és sok érdekességről olvashatunk, amellett, hogy igencsak változatos terepen halad a túra.

A téli erdő csodás élményekkel várja azokat a kirándulókat, akik tudnak tisztelettel, csendesen viselkedni. Mivel ilyenkor elfogynak a lombok a fákról, és az aljnövényzet sem nyújt menedéket, könnyebb észrevenni az állatokat ha nem hangoskodunk, legyenek azok madarak, apró emlősök, vagy akár nagyvadak is. A madarak közül hallhatjuk és láthatjuk a fakopáncsokat, az őszapót, vagy a cinkéket, éppen ezért érdemes magunkkal vinni a távcsövet és a fényképezőgépet is.

Akkor sem kell elkeseredni, ha épp nem láttunk dámvadat, a gyerekek nagyon is szeretik a téli erdő nyomai olvasni. Találhatunk különböző jeleket, és állati nyomokat a fagyott földben, a deres talajon. Semmihez sem hasonlítható az izgalom, amikor a hóban, sárban megdermedt állatnyomok után kutatunk a gyerekekkel.

Már a kirándulás előtt tanulmányozhatjuk a különböző állatok nyomait, de magunkkal is vihetjük a szerintem legklasszabb nyomhatározót a Preben Bang és Preben Dahlström: Állatnyomok ​és –jelek című könyvét, melyben nem csak a lábnyomokról, de a megrágott tobozokról, az odúkról és persze az állati ürülékekről, mint nyomokról is szó van.  A hazai erdőkben leginkább vaddisznó, őz, nyúl esetleg róka nyomaira bukkanhatunk, bár ha szerencsések vagyunk észrevehetjük a muflonok vagy dámvadak nyomait is.

Irány Szentendre!

A Dunakanyar egyik ékszerdoboza Szentendre, ahol az advent kiemelt időszak. A két ünnep között is tárt karok várják a látogatókat Szentendre sétálóutcáján, a Dumtsa Jenő utcában a karácsonyi árusok, ahol idén is fényekbe öltözve, iparművészeti, kézműves és helyi termékek kínálatával kedveskednek mindenkinek, aki szereti a vásárokat.

shutterstock 493339819
Shutterstock

Ha pedig Szentendrén járunk a gyerekekkel, érdemes ellátogatni a nemrég megnyitott rendkívül hangulatos Parti Medve könyvesboltba, mely egyszerre működik kávézó és teázóként, galériaként, és egy olyan helyként, ahová jó betérni, begubózni egy babzsák közepébe egy meleg teával és olvasni egy kicsit, amíg a gyerekek társasoznak, vagy nézegetik a mesekönyveket. A Parti Medve gyerek könyvesbolt a város Fő terétől másfél percnyi sétára található a Polgármesteri hivatallal szemben, ahol a két ünnep között is készülnek érdekes programokkal a gyerekeknek, így érdemes őket követni a közösségi oldalakon is. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra