Ezek a játékok minden gyereknek bejönnek

Előző cikkeinkben közszolgálatilag megóvtuk önöket a rossz választásoktól, levezettük, hogy mik voltak azok a játékvásárlásaink, amelyek tökéletes pénzkidobásnak bizonyultak, illetve már a reklámból lehetett tudni, hogy az lenne, ha bedőlnénk. Az önök kommentjei is sokat hozzátettek a dologhoz, sokan tudták folytatni a sort, másrészről viszont elismerjük, hogy ez nem egy konstruktív hozzáállás.

Úgyhogy kiköszörüljük a csorbát, a már említett barátnőimnek, mintegy hiánypótló céllal, ezúttal azt a kérdést tettem fel, hogy melyek azok a játékok, amelyek igazi teli találatnak bizonyultak, mert a gyerek sokat játszik vele, szereti, és nagy becsben tartja. Mondhatjuk úgy is, hogy minden ráköltött fillért megért.

Ha hiszik, ha nem, ez a felsorolás is jó hosszú lett, vagyis nem minden játék hülyeség, vagy ablakon kidobott pénz. Volt persze, aki a tesót, a legjobb havert, vagy a kerti kutat, meg a gyerek légpuskát említette, mert ezekkel bármikor, bármeddig elvannak a kölykök, mi most mégis a boltban, pénzért megvásárolható játékokra próbálunk koncentrálni.

Természetesen telefon, tablet és játékkonzol. Pipa, ezen akkor túl is lendülhetünk, folytassuk a listát változatosabb elemekkel.

Lego

Ott vannak mindjárt a LEGO-k, mint állandó és időtálló kedvencek, ráadásul annyi féle, méretű és tematikájú kapható, hogy valamelyik úgyis érdekelni fogja a gyereket. Fiúgyereknél; a lányoknál már nem annyira egyértelmű a helyzet.

shutterstock 164792168
Stefano Tinti / Shutterstock

Megfigyeléseink szerint a lányok nem annyira építenek, hanem babáznak a LEGO lányokkal, ugyanúgy sztorikat találnak ki és játszanak el, mintha egy bármilyen babát kaptak volna a kezükbe. Bár ez végül is mindegy, ha jól szórakoznak.

Nerf

Szintén többen is jelezték, hogy a NERF-öknek, tudják, a habszivacs töltényeket kilövő fegyvereknek sem tudnak ellenállni a gyerekek, nálunk a jelenleg a hetedik verzióért könyörög a gyerek, annyira. Igaz, a fiúk egy kicsit jobban örülnek neki, mint a lányok, de ha véletlen megfelelő korú fiuk és lányuk is van, nyugodtan vegyenek mindkettőnek egyet-egyet, és már indulhat is a házi kommandó. Ha apa és anya is kap egyet, akkor aztán tényleg szuper lesz a party.

nerf

Egy baj van vele: ha kint lövöldöznek, akkor viszonylag gyorsan kell pótolni az elveszett töltényeket, de végül is kicsi ár ez egy végigjátszott délutánért. 

Klasszikus építőjátékok és Geomag (és klónjai)

Nem szeretnénk pókhálósnak tűnni, de a helyzet az, hogy a klasszikus építőjátékok is sok gyereknek bejönnek, mondhatni, időtlenek. Meg a nem klasszikusok is, például a Geomag, ami ilyen mágneses, golyókból és rudakból álló építőjáték. De hát melyik gyereket ne nyűgöznék le a mágnes tulajdonságai? Nem szeretnénk rontani a Geomag bizniszén, de saját tapasztalataink szerint (ha csak a golyó+pálca kombóról van szó) a klónok is jók, ha nem túl nagy a büdzsé, talán érdemes egy olcsóbb márkából egy nagy készletet venni, mint az igaziból egy kicsit.

geomag Aldo Cavini Benedetti flickr
Aldo Cavini Benedetti / flickr

Valahogy a méregdrága „gyűjtsd össze mind” bővíthető építőjátékok inkább csalódást okoznak, a reklámban látható pályák ugyanis nem egy, hanem legalább tíz doboznyi elemből állnak, ami ennek megfelelő költségvetést is igényel. Tíz-húszezer alatt általában csak valami csoffadt pályadarabot lehet kapni, ami nagyon messze van a csilivili csodától, és nagyobb csalódást okoz, mint örömöt, úgyhogy ezt inkább a félresikerült vásárlások közé tennénk. Nem, az első csalódás után már nem volt igény a továbbfejlesztésre.

Iciri piciri állatkák

Az icike-picikék, eredeti nevükön Littlest Pet Shop állatok is sok gyereknek bejöttek, hosszú éveken keresztül pakolgatták őket. Ezek azok a testükhöz képest hatalmas fejű, nagyjából beazonosíthatatlan fajhoz tartozó állatok, amik a hasonló című tévémeséből léptek elő. Lányok is vannak hozzájuk, nekik is nagy a fejük és csenevész a testük, de valahogy ezekre nem gerjednek annyira a gyerekek, csak az állatokra. A körítés, vagyis a hozzájuk tartozó játszótér, pódium, és a többi viszont hasznos kiegészítőnek bizonyult.

maxresdefault

Trambulin és más, kinti mozgásos játékok

Trambulin, és egyéb kinti, mozgásos játékok. Ehhez nincs mit hozzátenni, legfeljebb most kissé szomorú lett, akinek nincs kertje, de semmi baj, vannak még ötletek a tarsolyunkban.

spin prod 943128812

Vehetnek például közlekedési eszközöket, biciklit, rollert vagy (gör)korcsolyát, nem igazán láttunk még gyereket, aki ezekre nem járt volna örömében hulatáncot.

Kreativitás, nem feltétlen kész szettekkel

A kreatív szettek is nagy népszerűségnek örvendenek. Ezekből nem kell feltétlenül kész, boltit választani, nyugodtan összeállíthatunk otthon is egy csomagot. Tapasztalataink szerint annál nagyobb a siker, minél kevésbé kötött, mit lehet csinálni az adott dologgal, tehát keressék a nagyobb alkotási szabadságot adó változatokat.

Varrni szerető gyereknek például kimaradt, de szép anyagokból, gombokból, csipkékből készíthetünk egyedi ajándékdobozt, inkább rajzolgatós-ragasztgatósnak festékekből, egyéb díszítőelemekből, szép papírokból, papírvirágokból, flitterekből. Rajzolni, pláne festeni szerető gyereknek mindig jó ötlet mellétenni egy nagyobb adag rajzlapot, esetleg néhány olcsó, A4-es képkeretet.

299066758 8a385cfa81 z?zz=1
Vince Alongi

De ha nincs hozzá fantáziája, vagy olyan távol áll öntől a hobbiszintű alkotás, mint a Mikulástól az Atkins diéta, akkor nyugodtan vegyen a gyereknek csillogó-ragyogó filctollakat, dekortapaszokat, csillámport (aztán majd átkozzon minket!), felragasztható köveket, minipompomokat, vagy bármit, ami szép, és el lehet képzelni, hogy beindul tőle a fantáziája.

Hangszerek

Na, nem a gagyi műanyag vagy bádog ricsajozókra gondolunk, hanem olyanokra, amelyek rendesen be vannak hangolva, vagyis zenélésre alkalmasak. Főleg akkor, ha a szülő tud segíteni megtalálni a hangokat. De ha nem, az sem baj, a gyerekek sokszor maguktól kikísérletezik a vágyott dallamokat.

shutterstock 262831934
Shutterstock

Nálunk (és kolléganőm családjában is) egy tanulószintetizátor vált be nagyon, a gyerek minden nap órákig nyomogatta, komplett darabokat tanult meg magától, két kézzel, egészen addig a percig, amíg be nem írattuk a zeneiskolába, és kötelességgé nem vált a dolog. Azóta nem gyakorol. Mindazonáltal a doromb és a szájharmonika akkor is jó választás lehet, ha a szülő nem játszik hangszeren.

Társasjátékok

Porontyközeli anyák felsorolása alapján telitalálat volt a Ticket to ride, a Pandemic, a Catan, a Dixit, a Cluedo, az Activity, és még egy csomó. Jó társasjátékokról már korábban is írtunk, úgyhogy ezt most nem ismételnénk meg. Vannak jók is, ne adják fel a keresést! Több ajánlót is írtunk már a korábbi években is, itt, és itt, és itt, és itt is.

DSC2570
Kaszás Tamás / Dívány

Reméljük, tudtunk segíteni. Önöknél melyik volt az a játék, ami fillért megért?

Oszd meg másokkal is!
Mustra