KÖLYÖK

Két szuper társasjáték házilag

2016. december 17., szombat 08:18

Szeret társasjátékozni a gyerekekkel, de nincs kedve egy vagyont fizetni az újabb és újabb játékokért? Semmi gond, társasjátékokat házilag is könnyedén készíthet! És ennek nem kell feltétlenül abban kimerülnie, hogy rajzolunk egy malomtáblát vagy ásványvizes palackkal és teniszlabdával bowlingozunk (bár az is jó mulatság).

A házi készítésű társasjátékok ráadásul nem csak olcsóbbak, de egyediek és személyesek is lehetnek – akár ajándékba is készíthetjük őket. Mutatjuk a két kedvencünket!

Kicsiknek: autóverseny

Az autóverseny ötlete erről a blogról származik, a játék a Csigafutam nevű, kereskedelemben kapható társasjáték rendszerére épül, csak épp autókkal. A játékszabály rendkívül egyszerű, épp ezért már hároméves kortól remekül játszható: színes kockával dobunk, amelyik színt dobjuk, az az autó (vagy csiga, vagy bármi egyéb) egy mezőt előreléphet. A mi gyerekünk jelenleg csak simán az autókat versenyezteti, de 2-6 fő játszhat úgy is, hogy mindenki választ magának autót, így a játékosok egymás ellen versenyeznek.

Az elkészítéshez szükséges: kartonlap, színes papírok és ragasztó (vagy festék, vagy filctoll), dobókocka, hat darab, különböző színű autó (vagy más bábunak való, amiből van otthon vagy elő tudunk állítani hat különböző színűt).

Hat, különböző színű pályát kell festenünk vagy ragasztanunk, valamint egy dobókockát, amelynek oldalait ugyanilyen színekkel jelöljük. Mi színes papírokkal dolgoztunk (lásd fotók), de akinek szimpatikusabb, meg is rajzolhatja a pályákat filctollal vagy festékkel.

Kooperatívan és egymással versengve is játszható
Kooperatívan és egymással versengve is játszható

Az elkészítés időtartama: kb. egy óra.

Nagyoknak: Életünk Játéka

Az iskolás korosztálynak való inkább, de épp ezért felnőtteknek is egy fokkal szórakoztatóbb az "Életünk játéka", amelynek ötlete Búzás Tünde gyógypedagógus-képzőművésztől származik. A szabály a Ki nevet a végén? – re alapul, azaz kockával dobunk, mindenki annyit lép a saját bábujával, amennyit dobott. Haladás közben azonban különleges mezőkre léphetünk, amelyek a család életére jellemzők, amik megtörténtek velünk, vagy szeretnénk, ha megtörténnének.

A győztes lehet az, aki elsőnek célba ér, de beiktathatunk különleges mezőket is, amiért jutalom (egy szem bab, egy gyöngy) jár, és győzhet az, akinek a végén a legtöbb kincse van.

A „kiemelt mezők” tartalmán persze kell egy kicsit gondolkodni, hiszen minden családban mások a jó és rossz szokások és élmények. Nálunk biztosan szerepelne a „földre dobtad koszos zoknidat, egy körből kimaradsz”, a „behoztad anya kávéját reggel, újra dobhatsz” és a „telefonodat nyomkodtad vacsora közben, hármat visszalépsz” mező. A kiemelt mezőket kapcsolódó ábrákkal díszíthetjük.

Az elkészítéshez szükséges: kartonlap, filctoll, a bábukhoz kavics vagy parafadugó. (A nagyon cuki eredeti verzióban a bábuk is saját készítésűek.) 

Az elkészítés időtartama: kb. egy óra (plusz előtte természetesen néhány nap gondolkodás-tervezés, amíg kitaláljuk a saját verziónkat).

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.12.17 09:27:07nyman

  A masik megoldas a jo allapotu, de hasznalt.Hirdetesi oldalakon harmad, fel aron mar ujszeru jatekokat kapni, vagy megunt, de teljesen szep allapotu dolgoknal is szoktam inditani 1 forintrol licitet az egyik arveresi oldalon.

  Nekunk mar nem kell, vigyaztunk ra, masnak meg jol johet, es nem mindegy, hogy az ujonnan 10-15 ezres tablas jatekot esetleg 3-5 ezerert megveszi vki.

  Ugyanigy szoktam vasarolni is.

 • 2016.12.17 17:35:53R2D2 & C3PO

  Esetleg el tudsz battyogni a könyvtárba, ahol van számos minden napra egy játék könyv, csupa nem táblás társasjátékkal.
  Pl. most mutasd meg (gy.k.: activity...)

 • 2016.12.20 11:21:27Csokis

  Kártya ötlet: Anya fázik, minden gyereknek fel kell vennie egy pulóvert, ők egy körből kimaradnak. :-)

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés