KÖLYÖK

Két szuper társasjáték házilag

2016. december 17., szombat 08:18

Szeret társasjátékozni a gyerekekkel, de nincs kedve egy vagyont fizetni az újabb és újabb játékokért? Semmi gond, társasjátékokat házilag is könnyedén készíthet! És ennek nem kell feltétlenül abban kimerülnie, hogy rajzolunk egy malomtáblát vagy ásványvizes palackkal és teniszlabdával bowlingozunk (bár az is jó mulatság).

A házi készítésű társasjátékok ráadásul nem csak olcsóbbak, de egyediek és személyesek is lehetnek – akár ajándékba is készíthetjük őket. Mutatjuk a két kedvencünket!

Kicsiknek: autóverseny

Az autóverseny ötlete erről a blogról származik, a játék a Csigafutam nevű, kereskedelemben kapható társasjáték rendszerére épül, csak épp autókkal. A játékszabály rendkívül egyszerű, épp ezért már hároméves kortól remekül játszható: színes kockával dobunk, amelyik színt dobjuk, az az autó (vagy csiga, vagy bármi egyéb) egy mezőt előreléphet. A mi gyerekünk jelenleg csak simán az autókat versenyezteti, de 2-6 fő játszhat úgy is, hogy mindenki választ magának autót, így a játékosok egymás ellen versenyeznek.

Az elkészítéshez szükséges: kartonlap, színes papírok és ragasztó (vagy festék, vagy filctoll), dobókocka, hat darab, különböző színű autó (vagy más bábunak való, amiből van otthon vagy elő tudunk állítani hat különböző színűt).

Hat, különböző színű pályát kell festenünk vagy ragasztanunk, valamint egy dobókockát, amelynek oldalait ugyanilyen színekkel jelöljük. Mi színes papírokkal dolgoztunk (lásd fotók), de akinek szimpatikusabb, meg is rajzolhatja a pályákat filctollal vagy festékkel.

Kooperatívan és egymással versengve is játszható
Kooperatívan és egymással versengve is játszható

Az elkészítés időtartama: kb. egy óra.

Nagyoknak: Életünk Játéka

Az iskolás korosztálynak való inkább, de épp ezért felnőtteknek is egy fokkal szórakoztatóbb az "Életünk játéka", amelynek ötlete Búzás Tünde gyógypedagógus-képzőművésztől származik. A szabály a Ki nevet a végén? – re alapul, azaz kockával dobunk, mindenki annyit lép a saját bábujával, amennyit dobott. Haladás közben azonban különleges mezőkre léphetünk, amelyek a család életére jellemzők, amik megtörténtek velünk, vagy szeretnénk, ha megtörténnének.

A győztes lehet az, aki elsőnek célba ér, de beiktathatunk különleges mezőket is, amiért jutalom (egy szem bab, egy gyöngy) jár, és győzhet az, akinek a végén a legtöbb kincse van.

A „kiemelt mezők” tartalmán persze kell egy kicsit gondolkodni, hiszen minden családban mások a jó és rossz szokások és élmények. Nálunk biztosan szerepelne a „földre dobtad koszos zoknidat, egy körből kimaradsz”, a „behoztad anya kávéját reggel, újra dobhatsz” és a „telefonodat nyomkodtad vacsora közben, hármat visszalépsz” mező. A kiemelt mezőket kapcsolódó ábrákkal díszíthetjük.

Az elkészítéshez szükséges: kartonlap, filctoll, a bábukhoz kavics vagy parafadugó. (A nagyon cuki eredeti verzióban a bábuk is saját készítésűek.) 

Az elkészítés időtartama: kb. egy óra (plusz előtte természetesen néhány nap gondolkodás-tervezés, amíg kitaláljuk a saját verziónkat).

KOMMENTEK

 • 2016.12.17 09:27:07nyman

  A masik megoldas a jo allapotu, de hasznalt.Hirdetesi oldalakon harmad, fel aron mar ujszeru jatekokat kapni, vagy megunt, de teljesen szep allapotu dolgoknal is szoktam inditani 1 forintrol licitet az egyik arveresi oldalon.

  Nekunk mar nem kell, vigyaztunk ra, masnak meg jol johet, es nem mindegy, hogy az ujonnan 10-15 ezres tablas jatekot esetleg 3-5 ezerert megveszi vki.

  Ugyanigy szoktam vasarolni is.

 • 2016.12.17 17:35:53R2D2 & C3PO

  Esetleg el tudsz battyogni a könyvtárba, ahol van számos minden napra egy játék könyv, csupa nem táblás társasjátékkal.
  Pl. most mutasd meg (gy.k.: activity...)

 • 2016.12.20 11:21:27Csokis

  Kártya ötlet: Anya fázik, minden gyereknek fel kell vennie egy pulóvert, ők egy körből kimaradnak. :-)

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

OTTHONTÉRKÉP Megéri lakást venni átalakuló környéken?

Nézzük a Józsefváros metrótól és a belvárostól is mindössze 10 percnyire lévő Magdolna negyedét, aminek a rehabilitációjára nemrég 3,8 milliárd forintot költöttek. Jó befektetés?

STRANGE Két tavaszi fotósorozat Axente Vanessával

Két képsorozat fiatal magyar büszkeségünkről, az elsőt Charlotte Wales, a másodikat Vincent van de Wijngaard készítette.

PRAXIS Orvos vagyok, de a mentősöktől meghalhattam volna

Orvos vagyok. December elsején kaptam a második infarktusomat, a mentők helyszínen hagytak. Annak ellenére, hogy közöltem, hogy ez a második, felismerem, EKG pozitív volt. A büntetőeljárás folyik.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

 • Még több Málta Pazar látnivalók, színes programok és garantált napsütés Máltán.
 • Töltse az ünnepeket külföldön, Párizs, London, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.
 • Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.
 • Vegyen ki egy-két hét szabadságot, és használja fel SZÉP kártyáját belföldön! Segítünk!

Hirdetés