A KLIK helyben oldaná meg a Bárczay Gábor Tagiskola ügyét

Válaszolt kérdéseinkre a KLIK: meg lesz oldva szeptembertől a a felsődobszai Bárczay Gábor Iskola működtetése, de hogy pontosan hogyan, azt nem tudjuk. Az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) kész lett volna folytatni a felsődobszai Bárczay Gábor Iskola működtetésére, ám úgy tűnik, erre nem lesz lehetőségük. 

"Az Intézményfenntartó Központ a feladatellátást a felsődobszai Bárczay Gábor Tagiskola vonatkozásában helyben kívánja megoldani, lehetőség szerint az épület további üzemeltetésével. Így az intézmény dolgozói és tanulói számára változás nem történik. A Központnak nem feladata más fenntartó munkájának megítélése. Közoktatási megállapodást az Emberi Erőforrás Minisztériuma köthet a fenntartóval. A fenntartói jogok átadását a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség kezdeményezte" - közölte kérdésünkre a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ .

A MET több településen működtet iskolákat és óvodákat, több ezer hátrányos helyzetű gyerekkel foglalkoznak, de felnőtteket is készítenek fel érettségire. A felsődobszai iskolát 2011-ben vették át, miután az önkormányzat képtelen volt azt fenntartani – még a téli fűtést sem tudták finanszírozni. Luterán András polgármester és a KLIK 2014-ben az "együttműködés hiányára" hivatkozva felmondta az öt évre kötött köznevelési szerződést, ám az egyoldalú felmondás a MET szerint nem volt jogszerű, ezért perre vitték az ügyet. A Borsod megyei kormányhivatal akkor végül megadta a szükséges működési engedélyt a szervezetnek.

A most elhúzódó átadás-átvételi eljárás eredményeként a felsődobszai önkormányzat úgy döntött, idén szeptember 1-től nem bocsátja a MET rendelkezésére az épületet és a közoktatási megállapodás meghosszabbítására sem kerülhetett sor. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra