Legjobb gyerekprogram: pizsamaparti a múzeumban

Egy viszonylag új, de mindenképpen újító programfajta szippantja be mostanság az általános iskolás korú (7-12 éves) gyerekeket. Ez pedig a Da Vinci Learning ismeretterjesztő pizsamaparti sorozata, melynek öt helyszín ad helyet, minden hétvégén felváltva lehet ellátogatni az iskolás korú gyerekkel a Tropicáriumba, a Skanzenba (ide csak a nyári időszakban), a Korda Filmparkba, a Természettudományi Múzeumba és a Nemzeti Múzeumba.

pizsamaparti muzeum da vinci learning2

És ha ellátogattunk, ott is hagyhatjuk a gyereket este 7-től reggel 9-ig a múzeumpedagógusokra és az animátorokra, mi pedig azt csináljuk éjszaka, amit csak akarunk és nem szégyellünk. Vagy éppen pont azt.

Mindenkinek jó lesz!

A program sok szempontból a legérdekesebb, amiről mostanában halottunk, igazi win-win. A gyerek egy múzeumban éjszakázik, ahol csak ragad rá valami a koszon kívül, anya-apa meg kap egy kis szabadidőt. Ahogy Hering Orsolya, a programok sajtófőnöke elmondta, még másnap is iszonyú fáradtak szoktak lenni a gyerekek a sok-sok átélt élmény és persze az éjszakázás miatt.

A tavaly ősszel kezdődött sorozat elsősorban az élményen alapuló tanításra-tanulásra épít, és arra, hogy a gyerekek az információkhoz ne csak a képernyőkön keresztül és persze az iskolában jussanak, hanem az ismeretterjesztést, tanulást testközelből, a szórakozás, kísérletezés élményén keresztül éljék át.

Így sokkal jobban rögzülnek a látott-hallott információk, és egy éjszaka egy sötét múzeumban zseblámpával, vagy éppen a Tropicáriumban, anya-apa nélkül valóban páratlan élményt nyújthat. A program állandó elemei minden helyszínen az éjszakai kalandtúra, vagyis az adott intézmény tematikus felfedezése, és a Da Vinci Learning élményóra, ami filmvetítésből és kapcsolódó programból áll (kísérletezés, makettezés, kvíz, stb.)

pizsamaparti tropicarium da vinci learning

Az ötlet egyébként Romániából származik; amikor először bemutatták a mozik az Éjszaka a múzeumban című filmet, a bukaresti Da Vinci Learning rendezett egy játékot, aminek nyertesei egy dinoszaurusz múzeumban éjszakázhattak. Ennyi és pont. A magyar kollégák ezt az ötletet fejlesztették tovább, és így jött létre az egyik legérdekesebb gyerekprogram.

Elég húzós az ára; egy éjszaka vacsorával, reggelivel, belépővel, plusz programokkal és kölcsönhálózsákkal együtt 7900 Ft, de a sajtófőnök elmondta, hogy már folyamatban van a szponzorkeresés, és ha minden igaz, az ár majd lejjebb tud menni. 

Pizsamában New Yorkban

És hogy hogyan képzeljük el ezt az egészet? Először is választunk a gyereknek, illetve választ magának egy helyszínt, ami számára a legszimpatikusabb és érdekesebb. Minden helyszínnek megvan a saját tematikája, a Tropicárium értelemszerűen a tengerek, óceánok élővilágával foglalkozik, a „cápás pizsamaparti” keretében éjszakai kalandtúra, kreatív foglalkozás, tudományos filmnézés és szakemberekkel való beszélgetés képezi az esti program gerincét.

Az etyeki Korda Stúdió tematikája az űrexpedíció, a Nemzeti Múzeumban a középkorral és Mátyás királlyal ismerkedhetnek a gyerekek az úgynevezett rejtélyfejtő pizsamapartin, a Skanzenben az időutazás a téma, míg a Természettudományi Múzeumban az őslénykutatás. A menet a következő; a szülők este hét és fél nyolc között lerakják a gyerekeket, majd a könnyes búcsú után jöhet az ismerkedési játék.

Hering Orsolya elmondása szerint mindig van egy-két gyerek, aki kétségbeesik az elválástól, és ekkor ki szokott derülni, hogy ez az első alkalom, hogy a szülőktől és az otthontól távol éjszakáznak. Ezt tehát inkább kerüljük, ne ez legyen a gyereknek az első alkalom, ez mindenki szempontjából alapvető lenne. Egy nyolcéves kislányért például éjfélkor kellett riasztani a szülőket, mert haza akart menni a saját ágyába, illetve nem is a saját, hanem a szüleiébe, ugyanis kiderült, hogy nyolc éven át minden éjjel a szülei között aludt a nagyágyban, és ez lett volna neki az első „kimaradása”. Hering Orsolya elmondta, hogy sokszor elég nehéz elküldeni a szülőket, mert ők is nagyon kíváncsiak.

pizsamaparti muzeum da vinci learning
Fábián Borbála

Általában 25-30 gyerek „táborozhat” egyszerre, ennél nagyobb kapacitással nem tud dolgozni a két múzeumpedagógus, akiket az adott intézmény delegál, valamint két animátor, akiket a Da Vinci Learning biztosít.

Az ismerkedés után jöhet az „éjszakai kalandtúra” egy zseblámpával. Este 9-10 körül egy könnyű vacsora, utána egy interaktív program, filmvetítés az adott témához kapcsolódva. Attól függ, hogy mennyire bírják még a gyerekek, jöhet egy kísérlet vagy egy kvíz; a Tropicáriumban pl. vizes kísérletet csinálnak, a Skanzenben vajat köpülnek, állatokat etetnek, a Korda Filmparkban még kiruccannak egy éjszakai sétára „New York utcáira”.

Éjfélig még egy kis pörgés van, pl tengerdiszkó, aztán fogmosás, pizsama, esti mese a tematikus programhoz igazítva és alvás. Az edzettebb és a túlpörgöttebb gyerekek van, hogy akár éjjel kettőig is fent vannak, de utána már mindenki kidől. Ébresztő 7-kor, reggeli, egy kis filmnézés, és a szülők reggel 9-re jöhetnek a csemetékért.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek