9 jó tipp gyerekeseknek a Múzeumok Éjszakájára

Közeledik a Múzeumok Éjszakája, amely azonban nem csak éjjel és nem csak felnőtteknek kínál programokat: sok múzeum és kiállítóhely gondolt a kis- vagy nagyobb gyermekes családokra is, így idén már bőséges a kifejezetten gyerekeknek szervezett programok kínálata. Ezek többnyire délután kezdődnek, így fürdetésre haza is érhetünk (bár másnap nincs iskola).

Hova menjünk pénteken (június 25), ha gyerekekkel szeretnénk múzeumot látogatni? Mutatunk öt kevésbé ismert fővárosi és négy vidéki helyszínt. A programok mind ingyenesek, azonban fontos tudnivaló, hogy némelyikre előzetes jelentkezés szükséges.

Állatos 5-től: Állatorvos-történeti Gyűjtemény

Lehet, hogy eddig nem is tudtunk a gyűjtemény létezéséről, pedig a belvárosban, a VII. kerületben található. Az állatszerető gyerekeknek délutántól kezdődően többféle programmal is kedveskednek, ezek egy része állatos témájú kreatív foglalkozás (kézműveskedés, állathajtogatás, rajzverseny), de természetesen jelen lesznek valódi, főként négylábú, simogatható állatok is a Kanga Alapítvány jóvoltából. Az 5-kor kezdődő, állatos témájú családi vetélkedőn pedig könyveket lehet nyerni.

A felnőtteket és a kicsit idősebb, tudományos érdeklődésű gyerekeket változatos témájú előadásokkal, valamint mikroszkópos nézegetéssel várják.

Műszerészkedés 3-tól: Elektrotechnikai Gyűjtemény

Szintén a belvárosban, a Kazinczy utcában található az Elektrotechnikai Gyűjtemény, ahol délután háromtól kezdődnek a gyerekeknek szóló programok. A szülők számára talán nem ismeretlen a BrainBox társasjáték-sorozat, amely elsősorban figyelem- és memóriafejlesztő játékokat tartalmaz – kíváncsian várjuk, mit hoz ki belőlük a „Csitt-csatt és világít” elnevezésű program.

kandelaber1
muzej.hu

Gyerekeknek készül az elektrotechnikai témájú óriáspuzzle, de lehet vonatmodelleket készíteni villamosmérnöki segítséggel, vagy épp dizájnos izzókat festeni iparművész felügyelete mellett. És természetesen interaktív kísérletek is lesznek, ez utóbbiak létszámhatárosak, így érdemes előre bejelentkezni.

A felnőtteknek rendhagyó fizikaórák és változatos témájú előadások mellett jazz-koncerteket is tartanak.

Rendőrös 4-től: Rendőrmúzeum

A VIII. kerületben található Rendőrmúzeum ban némiképp meglepő módon csillámtetoválást is készítenek a gyerekeknek, és persze bele lehet ülni a rendőrautóba (a veterán autókat csak nézni lehet, de a modernebbel lehet menni egy kört az udvaron). Lesznek kreatív foglalkozások: rajzolás, színezés, puzzle, ügyességi játékok ördöglakattal, a merészebbek pedig kipróbálhatják a lövészetet lézerpisztollyal. És persze rendőrkutyákkal is lehet találkozni a kutyás bemutató keretében.

A felnőtteket (ha a veterán autók, a kutyás- és a lovasbemutató meg a lövészet nem volt elég) grafológiai elemzés, motorszimulátor, fegyver-valamint közelharc-bemutató várja. És még alkoholt is kapunk, persze, csak mértékkel: konyakosmeggy és egyéb alkoholos édességek fogyasztása után lehet az alkoholszondát fújkálni.

Sárkányos-hősös 4-től: Petőfi Irodalmi Múzeum

A Petőfi Irodalmi Múzeum felkereséséhez sem kell messzire utazni (az V. kerületben van), a gyermekkorú látogatók részére ezúttal főleg sárkányos tematikájú programokkal készülnek. A Sárkányok mindig lesznek c. időszakos kiállításon Süsü magyar hangja, Bodrogi Gyula tart tárlatvezetést.

Lesz még papírsárkány-készítés és reptetés, sárkányfestés, sárkányorigami. Ha kicsit elszakadnánk a sárkányoktól, részt vehetünk egy, a János vitéz történetén alapuló HŐSképző kalandjátékban.

13442501 1137212546322467 8814325666686375806 o
Facebook

A felnőtteknek szóló programok is izgalmasan hangzanak: lesznek tárlatvezetések, de lesz evés, irodalom, stand-up, slam, koncertek, kabaré és irodalmi jóga (???) is.

Nyomozósjáték kétszer aznap: Nagytétényi Kastély

Kicsit messzebbre kell utazni hozzá, viszont a Nagytétényi Kastélyban élőszereplős nyomozós játékban vehetünk részt, amelyre iskoláskorú gyerekeket, de felnőtteket is várnak a szervezők. A „Tudós titka” fedőnevű játékot a nap folyamán kétszer (14.30 és 17.30) is megrendezik. Emellett lesz játokos kreatív foglalkozás, valamint a zenével-tánccal is ismerkedhetnek a gyerekek Csévi Annamária csellista, zeneoktató játékos programjának keretében.

A felnőtteknek szóló előadások és tárlatvezetések keretében változatos témákkal találkozhatunk az órásmesterségtől az első magyar orvosnő történetén keresztül a bútorművészetig, de aki szeretné egy kicsit gyakorolni a menüettet, az a barokk táncház keretében ezt is megteheti.

Finnugor sátor Veszprémben 4-től

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum kertjében hanti sátrat állítanak, ahol fel lehet próbálni a nyelvrokon nép, a hantik ruháit, kipróbálni tárgyaikat, valamint a témával kapcsolatos kézműves foglalkozás és játszóház várja a gyerekeket.

Az este zenés, fáklyás felvonulással zárul a Veszprém-völgybe, amely este 20.00-kor kezdődik, így gyerekek is részt tudnak venni rajta, engedékeny szülők későn fekvő gyermekei pedig megnézhetik a finn csónakégetést a csónakázó tavon (21.00-kor).

Felnőttek számára a múzeum néprajzi és antropológiai témájú előadásokat, tárlatvezetéseket kínál, de lesz langallósütés is.

Vizes kalandok Esztergomban 5-től

Az esztergomi Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeumban a vízről és a környezettudatosságról tanulhatunk játékos keretek között: a gyerekek interaktív program keretében ismerkedhetnek meg a „vizes” foglalkozásokkal (gátőrtől a csatornázási mérnökig), lesznek játékos mesterségpróbák gyerekeknek és felnőtteknek. A Kabóca Bábszínház balafonnal (egy afrikai hangszer) kísért előadása is interaktív, a Fán lakó gyerekekről szól. Emellett lesz még vízhordó verseny, és afrikai tárgyakat is készíthetnek a gyerekek.

13268217 1098018503575353 655654868209460672 o
muzej.hu

A felnőtteknek az állandó kiállítások mellett slam-poetry előadás szól a vízről és a vízhiányról (VÍZibility címmel...), amelyet akusztikus koncert követ.

Bányakincsek Sopronban 5-től

A soproni Központi Bányászati Múzeum Élménybánya elnevezésű gyermekrészlegéről már korábban is írtunk, a Múzeumok Éjszakáján mindez ingyenesen, tárlatvezetéssel látogatható. A múzeum udvarán emellett interaktív kísérletek részesei lehetnek a gyerekek.

A felnőtteket tárlatvezetések, filmvetítések és a múzeum hangulatos Bástyakertjében jazzkoncert várja.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek