Elveszett maja várost fedezett fel egy tini

Egy kanadai kamasz nemrég felfedezett egy elveszett maja települést. És nem, ez most nem egy új ifjúsági kalandsorozat beharangozója, ez a való élet.

A 15 éves William Gadouryt régóta vonzza a maja kultúra, ugyanis műholdképeken a maják asztronómiai tudásának ismeretében bukkant rá a városra. Gadoury szerint a maja városok térképen való elhelyezkedése pontosan olyan, mint az ősi civilizáció által tisztelt csillagképek elhelyezkedése az égbolton, és a csillagkép alapján egy város hiányzik az ismert települések közül. – írja a kanadai National Post.

Így tovább kutatott, és a Kanadai Űrügynökség erről a területről készült műholdfelvételei, valamint a Google Earth képei alapján sikerült megtalálnia az elveszettnek hitt helyet. Bár a kutatók még nem tették tiszteletüket az „új földön”, lelkes felfedezője már nevet is adhatott neki:  K'aak Chi, azaz a „Tűz Szája”. 

Állítólag Gadoury felfedezése hamarosan egy tudományos szaklapban is megjelenik, és az sem kizárt, hogy elméletét egy 2017-es tudományos rendezvényen is előadhatja.

Persze, vannak olyanok is, akik csak egy olcsó reklámfogásnak tartják a sztorit. Szomorú, de a Texasi Egyetem antropológusa, David Stuart sincs elragadtatva a történettől. Szerinte ugyanis ez az egész nem más, mint „junk science”. Hozzá hasonlóan Thomas Garrison, a USC Dornsife antropológusa sem hiszi el. Ahelyett, hogy örülnének a fiatal generáció sikerének. De legalább, hogy egy tinédzser érdeklődik a szakma iránt.

Ön szerint tényleg egy eltűnt várost talált a gyerek?

 
 
Oszd meg másokkal is!
Mustra