Ha csak egy helyre viszi a gyereket idén, ez legyen az!

Azt hittük, tudjuk milyenek a kínai lampionok – aztán elmentünk az Állatkertbe, és konkrétan elállt a lélegzetünk. Így már egyáltalán nem tűnt propagandaszövegnek, hogy ez Közép-Európa legnagyobb lampion kiállítása. Amellett, hogy elképesztően gyönyörűek a „selyemlámpák”, az Állatkert egyes részeihez, tematikusan passzolnak. A Sárkányok Éjszakáján jártunk.

Jó, a kínai horoszkóp 11 állatfigurája kicsit szerencsétlenül sorakozik az úton, és hasonló alakjuk van, mint a vásárokban a körhintás állatoknak, viszont olyan hangulatot kölcsönöznek fényeikkel, hogy még azt is elnéznénk nekik, ha Oravecz Nóra idézetekkel lennének megtöltve. A hangulatot ráadásul fokozza, hogy a kijelölt úton, halk, kínai hangzású zene szól, így tényleg nem nehéz, hogy az ember, ha csak pár percre is, egy másik kontinensre tudja képzelni magát.

Sárkányok Éjszakáján sok száz, majdnem ezernyi egyedi lampionból összeállított kompozíciót állítottak ki: van állatot, növényt és pár ősembert utánzó is. Természetesen a sárkány sem maradhatott ki, amely  évezredek óta a kínai mitológia és folklór legnagyobb jelentőségű természetfeletti lénye, na meg persze a lótuszvirág és a panda mackó is feltűnik.

A lampionművészetet népszerűsítő kiállítás egy kínai, közelebbről sanghaji kötődésű kultúraközvetítő szervezet érdeme elsősorban. „Hollandiában és Belgiumban már láthatta a közönség ezt a kiállítást, ami nagyrészt ottani állatkertekben és botanikus kertekben volt bemutatva.

Egy ilyen kert esztétikai és technikai szempontból is igen alkalmas helyszín erre, ráadásul a szóban forgó lampionok többsége állatokat, illetve növényeket jelenít meg a lampionművészet eszközeivel. A belga és holland bemutatókat leszámítva Európa más részein nem nagyon volt még hasonló lampionfesztivál, így Közép-Európában, s ezen belül Magyarországon is most először láthat ilyesmit a nagyközönség Állatkertünk, illetve a megrendezésben ugyancsak részt vállaló Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. jóvoltából.” - tudtuk meg Hanga Zoltántól, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivőjétől.

A kínai lampion nem más, mint vázra húzott selyem, amelyet kézzel festenek meg a lampionművészek. Az alkotások belsejében, pedig manapság már LED-izzók világítanak.

Hanga külön kiemelte, hogy a lampionművészet hazánkban kevésbé ismert, így Kína több ezer éves kultúrájának fontos részét is szeretnék bemutatni az idelátogatóknak. Továbbá a „Sárkányok Éjszakája” jól illeszkedik az állatkert közelgő százötven éves megalakulásához is, amelyet augusztus 9-én ünnepelnek.

Erről is fogunk majd szólni, mert rengeteg programot és újdonságot terveznek erre az időre, de most egyelőre örüljünk az ezer fényben tündöklő lampionoknak.

Most, hogy láttuk, milyenek az igazi selyemből készült lampionok, azért kicsit irigyek vagyunk, hogy ami Kínában velejárója a hagyománytisztelő ünnepeknek, azt nálunk csak kicsivel több, mint egy hónapig csodálhatjuk. Semmi esetre se hagyja ki ezt a kiállítást, óriási élmény!

Fontos információk

Helyszín: Budapesti Állatkerben
Nyitva tartás: április 8-tól május 22-ig minden nap 19-től 22 óráig, belépés: 21:30-ig
Belépőjegy: felnőtteknek 1900 Ft, gyerekeknek (14 éves korig) 1500 Ft

Oszd meg másokkal is!
Mustra