Nehezebb lesz edzői kiskönyvet szerezni, mint erkölcsi bizonyítványt

A Kiss László- ügy fényében különösen aktuális hír, hogy az olimpia után kezdi el a Magyar Olimpiai Bizottság a munkát, ami  megreformálhatja az edzők világát. A MOB az elmúlt években már többször kezdeményezett hasonló reformot, talán ez az ügy új lendületet adhat a munkacímen "Kék Könyv"-ként emlegetett szabályozás megszületéséhez.  A cél az, hogy ne csak sportszakmailag, hanem pedagógiailag és emberileg is csak olyan edzők dolgozzanak, akikre nyugodt szívvel bízhatja rá gyerekét a szülő.  

A Procter & Gamble bemutatta legújabb, Köszi, Anyu! kampánynak Strong, vagyis Erő című  reklámfilmjét, mellyel az Olimpia évében az anyák előtt tisztelegnek. Az idén a kampány magyarországi arcai Hosszú Katinka és édesanyja, Bakos Barbara lettek. A kisfilm bemutatóján Siklós Erik, a Magyar Olimpiai Bizottság marketing és kommunikációs vezetője is részt vett, aki elmondta, hogy az élsportolók számára nemcsak a megfelelő edzői mentorálás fontos, de a nyugodt családi háttér és támogatás is meghatározó. 

MG 9451

A munkacímen egyelőre "Kék Könyv"-ként említett szabályozás biztosítaná, hogy az edzők a szakmai tudásuk mellett erkölcsileg és emberileg is fedhetetlenek legyenek. Akár előállhat az a helyzet, hogy valakinek erkölcsi bizonyítványa van, de kék könyvre a szigorú kritériumrendszer alapján mégsem jogosult.  

"Még nagyon az elején járunk ennek a munkának, a MOB szakemberei együttműködésben különböző szakmai szervezetekkel a tervek szerint az olimpia után kezdenek el foglalkozni a témával. Az Ausztráliában  és Amerikai Egyesült Államokban sok éve működő rendszert tanulmányozva készülhet el a magyar Kék Könyv" - tudtuk meg Siklós Eriktől, aki hangsúlyozta a helyzet közel sem drámai,  a magyar edzők többsége jelenleg is minden szempontból kiváló munkát végez. 

Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára a Dívány megkeresésére elmondta, hogy Testnevelési Egyetem szakmai együttműködésével dolgoznak a tervezeten, szeretnék ha az edzői képzések visszakerülnének az Egyetemhez.

MG 9541

"Fontos, hogy az edzők csak pedagógiai, pszichológiai és sportpedagógiai szempontból is megfelelő képzés és szakmai képesítés után foglalkozhassanak a gyerekekkel" -mondta Szabó, aki arról is beszélt, hogy úgy tervezik, nem csak az edzők, de a szülők számára is indítanak kampányt arra vonatkozóan, hogyan motiválhatják és segíthetik sportoló gyereküket otthon, vagy a pálya széléről úgy, hogy azzal valóban a gyerekük érdekeit szolgálják.  

Oszd meg másokkal is!
Mustra