KÖLYÖK

Hiába a sok tesi, tragikus a magyar gyerekek kondija

2016. február 27., szombat 16:07

Nyilvánosságra hozták a  Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt (NETFIT) 2014/2015. tanévének eredményeit. A helyzet finoman szólva sem javult, hiába a napi testnevelésóra. Ha csak a saját gyereke érdekli, kattintson, ha másé is, olvasson tovább! 

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) és a Cooper Intézet összefogásában kidolgozott programban elsőként mérték fel több mint 623 ezer diák fittségi állapotát. A felső tagozatos és középiskolás gyerekek közül az állóképességi futásteljesítményben a középiskolás évek felé egyre kevesebb az egészségzónában teljesítő tanulók aránya. A legfittebbnek számító régió a közép- magyarországi volt, míg a leggyengébben teljesítők adatai Heves és Nógrád megyéből kerültek ki.

infografika allokepesseg
Fotó: Netfit

Ha nem tudja mi az az ingafutás, ne aggódjon, megmutatják a NETFIT megalkotói.

A 2014/2015. tanév során a pedagógusok közel 3000 iskolában végezték el a diákok fittségi állapotát vizsgáló NETFIT méréseket. Az általános iskola 5. évfolyamtól kötelezővé tett mérések eredményeit a testnevelők a NETFIT informatikai rendszerbe töltötték fel, amelyekhez a tanulók és a szülők is hozzáférhetnek.

infografika testtomegindex
Fotó: Netfit

A kilenc fittségi paraméter összesített eredményei alapján a gyerekek a leggyengébben a törzsemelés és az ingafutás tesztben, míg a legjobban a kézi szorítóerő mérésben és a hasizom tesztben teljesítettek. Regionális szinten legnagyobb arányban Pest és Vas megye tanulói érték el az egészségzóna értékeit, míg a legrosszabban teljesítő iskolák Nógrád és Heves megyében voltak.

További megdöbbentő adat, hogy a fiúk mindössze 63,6 %-a, a lányoknak pedig csak 51,7%-a esik az egészségzónába az állóképesség tekintetében.

A Magyar Diáksport Szövetség a legújabb eredmények láttán szükségesnek találja új, a rendszeres testmozgás lehetőségét biztosító programok létrehozását, modellek kidolgozását. A szervezet a mindennapos testnevelésben és a gyerekek szabadidejében megvalósuló mozgásnépszerűsítés mellett fontosnak tartja és támogatja az egészségtudatos iskolai táplálkozás kialakítását, saját eszközeivel pedig elsősorban az egészségzóna értékektől elmaradó diákok egyénre szabott fejlesztését segítik.

A szövetség szerint érdemes az állóképesség javítására fokozott figyelmet fordítani a testnevelés oktatás hosszú távú tervezésekor, hiszen az állóképességért felelős élettani működések befolyásolják a gyermek- és felnőttkori fizikai, szellemi teljesítőképességet is.

KOMMENTEK

 • 2016.02.27 17:37:05gyongyi70

  Végre rájöttek. Nem a szekrényugrással kellene gyötörni a tanulókat, hanem az egészségüket szolgáló anareob edzéssel kellene javítani a fittségükön, edzeni a tüdejüket, szívüket, csökkenteni a súlyukat. (És nem menza-éheztetéssel!)

 • 2016.02.27 19:09:30élhetetlen

  Most nem humorizálni próbálok, komolyan kérdezem. Mondja el már nekem valaki, hogy hogyan működik a napi testnevelés óra. Nem tudom elképzelni. Egy tanóra 45 perc. Elmennek, átmennek valahova, 5 perc, 20 gyerek levetkőzik, 10 perc. ez 15 perc, visszafele ugyanennyi. Közben tizenöt percig testnevelnek? Netán zuhanyozás is belefér, ha megizzadtak?

 • 2016.02.27 21:38:43kovacs.deneske

  @élhetetlen: A kérdésfelvetéssel egyetértve abból gondolom, hogy mégiscsak humorizálás lehet, mert tíz perc tesizés alatt nem lehet megizzadni (hogy maradjon öt perc zuhanyozásra)...

 • 2016.02.28 12:11:12galaxiscsirke

  Hát nem tudom,ki hogy van ezzel, nálunk annakidején odemenéssel, átöltözéssel, miegyébbel együtt se vesztettünk a 45 percből 5-nél többet (10 perc szünet előtte, azalatt oda lehet érni a tornaterembe, és az átöltözés is nagyrészt belefér, 45 perc óra, utána szünet 10 perc, az alatt vissza lehet öltözni. Értelmes szervezés esetén a tesi a napi utolsó óra, ezért utána nem 10 perc van visszaöltözni, hanem akármennyi.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FAPADOS Új menetrend és a legjobb jegyek

Tippek a jó előre tervezőknek, mi az, amire most kell lecsapni, és mi az, amit egyelőre bottal sem piszkálunk, mert annyira drága még. Fapados tippek a profiktól.

FILMVILÁG Csapatjátékos, Robinson, filmes hős

"Most már megpihenhetsz, hiszen filmértékek sokaságát hagytad magad után." A népszerű-tudományos dokumentumfilmek csodálatos egyéniségétől búcsúzunk.

KETTŐS MÉRCE Gyerekek a rácsok mögött a határon

A menedékjogi törvény módosítása embertelen. Európa álszent, helyettük végeztük el a piszkos munkát. Bonyolult kérdés, sok erkölcsi buktatóval.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés