Így válasszon tábort a gyereknek

A gyerek táborozási hajlandósága hosszú évekre meghatározhatja a család nyarait. Ami azt jelenti, hogy ha véletlenül elszúrjuk a táborválasztást, és a gyereknek egy életre elmegy a kedve az egésztől, akkor bajban vagyunk, fizethetjük a bébiszittert hetekre, vagy szülhetünk neki egy nagymamát (a legtöbb családban a kettőre nagyjából ugyanakkora az esély: semmi).

Habár azt már számszerűen bebizonyítottuk, hogy a tárboroztatás sem a tökéletes megoldás a nyári gyerekfelügyeletre, kár lenne lebecsülni azt a pár hetet, amit mégis megold. Ráadásul a 11 hetes nyári szünet során bármikor előfordulhat, hogy valami nem úgy alakul, ahogy gondoltuk, és hirtelen kell elfoglaltságot találni a gyereknek. Ezeket a szempontokat érdemes figyelembe venni.

1. Ahol tavaly is volt
Ez egy jó kiindulási pont, mert biztos és első kézből való infóink vannak a várható minőségről. Eleve előny, hogy ismerjük a körülményeket, a táboroztatókat, és azt is tudjuk, hogy a program terén mire számíthatunk. Hátrány, hogy ugyanaz másodszor már unalmas, vagy eleve nem volt jó először sem, úgyhogy ugorhatunk is.

2. Ahová szeretne elmenni
Ha a kölyök talál magának egy új hobbit vagy érdeklődést, és hozzá még egy nyári tábort is sikerül szervezni, könnyen a szerencse fiainak/lányainak érezhetjük magunkat. Egyrészt, mert az érdeklődés mindent visz (kit érdekel, ha rossz a kaja, ha egész nap hátrafelé nyilazhat?), másrészt gyerekkorban mindennél fontosabbnak érzik a kortárs csoport megerősítését és elfogadását, amire nincs is jobb terep, mint a hasonló érdeklődési körű gyerekekből szerveződött tábor. 

3. Ahová a legjobb barát/barátnő is megy
Előnye, hogy bármilyen gáz is a tábor, kettesben csak ellesznek majd valahogy, hátránya, hogy ha eleve párban mennek a gyerekek, sokkal kevésbé mutatkoznak nyitottnak az új élmények, emberek befogadására, az ismerkedésre. Valamint még az is közbejöhet, hogy a legjobb barátnő anyja pont tőlünk, mint legjobb barátnőtől várja a megoldást. Ilyenkor érdemes inkább összedugni a fejünket, és közösen kifundálni valamit.

4. Ahol ismerjük a táboroztatókat
Ez a megoldás a biztonságosabbak közé tartozik, mert nyilván senki sem bízná szívesen idegenekre a szeme fényét. Hátránya viszont, hogy sokszor éppen a gyerek tanára/tanítója az. Innentől kezdve az első pár nap arra fog elmenni, hogy mindketten megtanuljanak disztingválni, hogy ki tudjanak lépni az iskolai szerepekből. Vagyis, hogy a tanár is, a gyerek is felfogja, hogy ez nem ugyanaz a helyzet, a tanár nem fennhatóság, hanem egy fizetett megrendelést teljesít, és a feladata ezúttal a gyerek szórakoztatása, nem pedig a nevelése.
Előnye viszont, hogy a lazább szituációban jobban megismerik egymást, mint amennyire az iskolában lehetőségük lenne, így nagyobb bizalom is kialakulhat egymás iránt.

5. Ahol van még hely
Ez egy elég rizikós megoldás, hacsak nem áll fenn pluszban valamelyik az első négy pontból. Nyilván nem biztos, hogy rossz az a tábor, vagy veszélyben forog a gyerek, ahol még az utolsó pillanatban is vannak szabad helyek. A táborok ugyanis átlagosan 80 százalékos kihasználtsággal működnek, így a legtöbbször tudnak még fogadni az utolsó pillanatban is jelentkezőket. Tegyük hozzá, hatalmas szerencse, ha találunk egy olyat, ahová a gyerek hajlandó is elmenni. Azért ha az első nap után kiderül, hogy rosszul választottunk, és a kölyök nagyon nem érzi jól magát, inkább ne erőltessük tovább a dolgot.

Persze számtalan apró dolgon múlhat, hogy végül jól érzi-e magát a kölyök a táborban, vagy sem. Egy balatoni nyaralást is tönkre tehetnek a szúnyogok, ahogy egy egész évben vágyott lovas táborból is hamar elege lesz, ha 40 fok van közben. De attól még lehetünk előre okosak és körültekintőek. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra