Az ön gyerekének van személyije? Pedig kellene!

Tudták, hogy a 14 éven aluli gyerekeknek, sőt a csecsemőknek is kell, hogy legyen személyazonosításra alkalmas igazolványa? A jogszabály nem mai keletű, pontosan 2009. június 28-a óta, vagyis lassan hat éve él a törvényi kötelezettség, hogy minden magyar állampolgárnak a születésétől kezdve rendelkeznie kell személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel. Ebben mondjuk az az érdekes, hogy ez után az időpont után többünknek született gyereke, és senki nem mondta az okmányirodában, amikor a lakcímkártyát kértük az újszülöttnek, hogy szükség van személyi igazolványra is.

Felhívtuk a Kormányhivatal információs vonalát, ahol elmondták: 2009. június 28-ig a diákigazolvány is megfelelt a célnak, ez után az időpont után azonban már nem. A személyazonosító igazolvány kiváltása egyébként 14 év alatt ingyenes. Hat éves kor alatt az érvényessége 3 év (vagyis ha az alvó kis újszülöttünket lefotózzák, 3 éves koráig fogják azonosítani őt erről a fotóról), hat éves kor fölött pedig a gyermek 14 éves koráig érvényes az okmány. Ezt követően nyolcévenként kell újítani. 

A személyazonosító igazolványt a gyakorlatban óvodai vagy iskolai beiratkozáskor kérhetik, de akkor is jól jön, ha valamelyik EU országba utazunk, mert így nincs szükség külön útlevélre. Igaz, ha van útlevele a gyermeknek, akkor meg nincs szükség külön személyi igazolványra. A diákigazolvány már nem játszik, az nem váltja ki a személyit, útlevelet.

shutterstock 156162548

Különösebb értelme nincs, hogy a gyerek magánál tartsa a személyijét, mivel őt a szülőjének kell tudni igazolni (tehát osztálykiránduláskor sem kérhetik a gyerektől vagy a tanártól). Igaz, lehet úgy is kérni az okmányt, hogy rajta legyen a törvényes képviselő (szülő) neve és telefonszáma, hogy ha elveszne a gyerek a személyi igazolványával együtt, akkor tudják, hogy kit kell felhívni.

A biztonság kedvéért azt is megkérdeztük, hogy megbüntetik-e a szülőt, ha  mégsem tudja okmánnyal igazolni a gyerekét, amire azt a választ kaptuk, hogy szankció ugyan nincs, de ez egy törvényi kötelezettség, aminek eleget kell tenni. Úgyhogy jó állampolgár módjára irány az okmányiroda. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek