Kicsúszott a határidőből? Vissza a táppénzt!

Kedves anyuka, ha ön önfoglalkoztató, vagyis van egy szabad szemmel alig látható kis vállalkozása, amiben mindent ön csinál, és időnként táppénzre menne a beteg gyerekével, akkor nagyon vigyázzon, hogy mikor adja le az OEP-nek a táppénzes papírt. Ha ugyanis kifut az időből, több tízezer forintra is megbüntethetik.

A történet úgy kezdődött, hogy beteg lett a gyerek. A gyermekorvos annak rendje és módja szerint kiállította a táppénzes papírt, amit a beteg gyerek anyukája – talán éppen azért, mert beteg volt a gyerek, és kisebb baja is nagyobb volt ennél – nem küldött el azonnal az OEP-nek, hanem csak valamivel később, túl a 15 napos határidőn.

Három hónappal később, amikor a család már rég elfelejtette, hogy a gyerek valaha is beteg volt, megérkezett a táppénz az anyuka számlájára, méghozzá egy előző havi betegszabadság után járó összeggel együtt. Ezzel a 3-4 hónap csúszással természetesen semmi baj nincs, ez így oké.

shutterstock 250485763

Majd további pár hónap múlva kapott az anyuka, mint az őt foglalkoztató, saját mikrovállalkozásának vezetője, egy levelet az OEP-től, melyben tájékoztatták, hogy amiért késedelmesen adta le a táppénzes papírt, 31 ezer forintra megbüntetik a céget. A céget, amit arra tartanak évtizedek óta, hogy anyuka leszámlázhassa a „munkabérét” – ami ebben a rendszerben szintén mindenkinek tök oké – és amely cégben korántsem milliók-millárdok mozognak.

Anyuka rendkívül optimista (naiv) módon, mint jó állampolgár, kérelmezte az OEP-nél, hogy méltányosságból tekintsenek el a büntetéstől, de nem tekintettek el. Úgyhogy anyuka most fizet, mint a katonatiszt. Nagyjából ugyanannyit, mint amennyit kiutalt neki az OEP. Azért egy pillanatra felmerült anyukában, hogy mennyivel egyszerűbb lett volna, ha inkább nem küldik a táppénzt, mert mire megkapta, már úgyis elfelejtette, hogy járt volna, és akkor most nem érezné magát egy velejéig romlott csalónak, amiért gonosz módon kifutott a határidőből. Igen, bűnhődnie kell.

Mi ebből a tanulság? Hát… az nincs, hacsak annyi nem, hogy tessék nagyon figyelni a határidőkre, nehogy úgy járjanak, mint a posztban szereplő anyuka. Vagyis konkrétan: figyeljenek a 15 napos határidőre!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek