Addig írassa kommunikáció szakra a gyereket, amíg még van

Az eduline-ról tudtuk meg, hogy egy új államtitkári tervezet szerint több alapszakot, köztük a népszerű kommunikációt is megszüntetnék. Bár a szak túltelítettségéről már poénok is születtek, a dolog különös pikantériája, hogy a portál forrásai szerint egyetlen helyen, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen mégis elérhető lesz. Bár andragógiai képzés indul, csak fizetős változatban, államilag finanszírozott hely egy sem lesz belőle.

A változtatást a túltermeléssel és gazdasági meg nem térüléssel magyarázzák, és hiába volt a dékánokkal történő találkozó apropója az érvek és ellenérvek ütköztetése, az egyik egyetemi vezető szerint az államtitkárság már eldöntött tényként kezelte a megszüntetéseket, "a vád helyett véletlenül már az ítéletet olvasták fel". Jelenleg nem létezik olyan esettanulmány, statisztika vagy szakmai véleménykikérés, amelyre a jövőbeni döntést alapozhatnák.

452181862
Dan Kitwood / Europress / Getty

Az eduline emlékeztet arra is, hogy a kormány nem először kérdőjelezi meg több társadalom- és bölcsészettudományi szak létjogosultságát: Orbán Viktor szerint egyenesen Dunát lehetne rekeszteni a „romkocsmák félhomályában merengő, állástalan diplomásokkal” és ki kellene már irtani a „himihumi képzéseket”. Ezt érdemes újragondolni annak fényében, hogy a diplomás pályakövetési rendszer és a KSH eredményei is azt mutatják, hogy a dolgozó bölcsészeknek és a dolgozó mérnököknek hasonlóan jó munkahelyik van: mindkét kategória 71%-a dolgozik diplomás foglalkozásban vezetőként.

Mi a tanulság?

Addig írassa kommunikáció szakra a gyerekét, amíg még van, hiszen egyszer sokat fog érni, ha már nem lesz utánpótlás. A Corvinuson egyébként tavaly 455 ponttal lehetett bekerülni államilag támogatott képzésre, míg a nappali közgazdászképzéshez 465, a SOTE-n az orvosoknak pedig 432 pont kellett. Ha kíváncsi, hol tanulhat ön vagy gyermeke kommunikációt, ide kattintva megtalálja a listát.

A BKF elég gyorsan reagált a hírekre, már sajtóközlemény is kaptunk tőlük. "A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola 2001-ben elsők között indította a kommunikáció képzését, azóta az itt végzettek elismert újságírók, szerkesztők, reklámszakemberek, kommunikációs szakértők, illetve más kreatív ipari szakemberek lettek mind a hazai, mind a nemzetközi piacon. A szakról kikerültek 81,2%-a diplomás munkakörben dolgozik, 44,4%-nak pedig már a végzéskor volt munkája" - írják.

Mit gondol a változtatásról?

Oszd meg másokkal is!
Mustra