Színházi ajánló alsósoknak

Baráti körünkben megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, mikor érdemes, illetve mikor lehetséges először színházba vinni a gyereket. Már egészen piciknek is léteznek előadások, és a tipegők színházi élményei többek között gyarapítják szókincsüket is.

A nagyobbak is leélhetik persze az életüket színházi élmény nélkül, de a legtöbb gyerek hihetetlenül élvezi az előadásokat, és a hétvégenkénti színházlátogatás örömteli, közös program lehet szülő és gyerek számára. Ugyanakkor nagyjából egyetértettünk abban, hogy körülbelül hat éves kortól kezdve mehetünk együtt úgy színházba, hogy a szülő is élvez valamennyit a darabból. Persze, ehhez nem árt jó darabokat kifogni.

Színházrajongó anyukák segítségével összeszedtünk néhány előadást, amelyre bátran elvihetjük az alsó tagozatos gyerekünket, és mi sem fogunk szenvedni a nézőtéren. Színházi ajánló kisiskolásoknak klasszikus, és kevésbé hagyományos darabokkal.

Macska voltam Londonban - Kolibri Színház

A kissé szomorkás alaphangulatú történetből musical készült, a többségében jókedvű és szórakoztató dalok pedig felvidítják és dinamikussá teszik a történetet. Peti nyolc éves kisfiú, akit szülei elhanyagolnak, és főként a Dadus neveli őt. A történet elején (fizikailag még az előtérben) balesetet szenved egy, az utcán átszaladó macska miatt.

A lábadozás során Peti azt álmodja, hogy macskává változott, ráadásul kóbor macskává. Jennie, az eredetileg kissé embergyűlölő macskalány kalauzolja őt az utcai macskák különös világában, miközben természetesen barátság is szövődik köztük.

Tíz emelet boldogság - Budapest Bábszínház

Lelőjük a poént: a cím két darab, tízemeletes házra utal, akik (amelyek?) szerelmesek egymásba. A történet szerint ugyanis az emberiség korábbi évszázadaiban az óriások a hegyekben éltek, de ma már beköltöztek a városba, ablakaik vannak és adott esetben emberek laknak bennük. Ez így rendben is lenne, a bonyodalmak és a vicces kalandok abból származnak, ha a házaknak érzéseik és esetleg a lakók igényeivel össze nem egyeztethető párválasztási terveik adódnának. A darab segítségével a Nagy László-rajongás is elültethető a kicsikben - aki tudni szeretné, mire utalok, annak el kell mennie a színházba.

Bors néni - Kolibri Színház

Nemes Nagy Ágnes klasszikus verses mesekönyvének színpadi változata évtizedek óta műsoron van, film is készült belőle, így jó eséllyel a szülők mai generációjának nem jelent újdonságot. A címszereplő Bors néni, valamint Titilla nevű, időnként fakanállal varázsoló macskája és barátaik különféle csodálatos kalandokba keverednek, miközben megünneplik Bors néni 80. születésnapját is. A darab interaktív, nagy szerep jut benne a nézőtéren ülő gyerekeknek is.

Csoda és Kósza - Örkény Színház

Csoda és Kósza két ló, a darab pedig valójában élő hangjáték. Első pillantásra átlagos lovak, Gödöllőn élnek Gyöngyi néni és Sajó bácsi tanyáján. Persze, valójában nem is annyira átlagosak, például tudnak beszélni. A darab dísztelen színpadon játszódik, a színészek beszélgetve, csupán a hangjukkal mesélik el a történetet - amelyben például a két ló pizzát süt bádogból egy nem túl szimpatikus politikusnak, majd traktorból készült űrhajó segítségével a Marsra utazik. A szokatlan történetmesélésnek köszönhetően szélesebb korosztálynak is ajánlható, 6-15 évesek élvezhetik.

Pöttyös Panni az iskolában - Thália Színház

A vidám és szórakoztató táncos darabot Bozsik Yvette rendezte, a történetet pedig talán nem kell bemutatni a mai szülőknek. Szepes Mária könyvsorozata alapján készült, amely Pöttyös Panni és Kockás Peti kalandjait meséli el, jelen esetben az iskolakezdéssel kapcsolatosakat. Pöttyös Panni rendkívül lelkes az iskolával kapcsolatban, az ember szinte kedvet kap hozzá, ezért nagycsoportos óvodásoknak (is) kifejezetten ajánljuk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra