Négy könyvtipp kamaszoknak

Talán az egyik legnehezebb feladat, ha 12-17 éveseknek keresünk könyves meglepetést. A rövidebb mesekönyvekkel ellentétben a belelapozás alig segít a döntésben, a kínálat pedig olyan gazdag, hogy szinte lehetetlen felkészülni belőle. Négy olyan könyvet ajánlunk, amelyekkel nem lehet tévedni. Az egyik kedves ajándékkönyv, amit bárki adhat bárkinek, három pedig olyan kortárs ifjúsági regény, amelyek letehetetlenül izgalmasak.

Philip Waechter: én

B1286221
bookline.hu

Az ajándékkönyvek általában a legszemélytelenebb meglepetések. Mindenkihez szólnak és valójában éppen emiatt senkihez sem. Ritka az igazán szerethető ajándékkönyv, de a Medvéről szóló pont ilyen. „Ez vagyok én. Szeretem magam” – így kezdődik a szűkszavú mondatokból, vagányan aranyos, karikaturisztikus illusztrációkból álló kötet.

Medve számos dologban hasonlít egy mai tinédzserhez. Eltökélten járja a saját útját, ad a külsejére, imád bulizni és nincs félelemérzete. Ugyanakkor néha elbizonytalanodik, talán mégis van, amikor mégsem tökéletes minden. Rém egyszerű az én című könyv üzenete: igazán különlegessé alapvetően persze a tulajdonságaink tesznek, de ez önmagában kevés, ha nincs ott az, aki mellett nem vagyunk magányosak, nem érezzük magunkat kicsinek.

Hogy ki is ez a nagyon fontos valaki, azt a könyv jó érzékkel lebegni hagyja: lehetnek a szülők, a testvérek, a barátok, a szerelmek – szóval bárkitől bárkinek szuper és megható ajándék lehet Philip Waechter könyve. Kortól függetlenül.

Pozsonyi Pagony Kft.
Terjedelem: 64 oldal
Ár: 1990 Ft

Szabó Tibor Benjámin: Epic – Az első küldetés

B1278369
bookline.hu

A mai Budapesten, egészen pontosan Angyalföldön különleges középiskolát alapítanak: olyan elitintézményt, ahol nem elég megfelelni a szigorú felvételin, hanem a falakon kívül kell hagyni a személyiség egy részét is. A Különleges Tehetségek Ernest Rutherford Intézetébe (a RUDI-ba) tilos bevinni a személyes tárgyakat, sőt mindenféle egyénieskedés szigorúan tilos, egyszerű az egyenruha, steril a környezet, a tanároktól a legkeményebb kiképzőtisztek is tanulhatnának módszereket, és erős szabályok vonatkoznak mindenre – ehhez képest egy átlag magyar iskola az önkiteljesedés terepe.

Az intézet részben az SS-től kölcsönözte a jelmondatát is: A hűség a becsületem. Az Epic hősei – hat fiú, aki ebben az iskolában ismerik meg egymást – különböző területen kiemelkedők, egyikük például már a Micimackó helyett is forráskódokat olvasott.

Az idő múlásával egyre nyilvánvalóbb számukra, hogy a RUDI több egy zseniképzőnél, és fenyegetőbb kihívás bárminél, amit ismernek. A tantárgyak és a feladatok mögött jól felépített stratégia van, a diákok nyomozni kezdenek. Az eredmény egy letehetetlen ifjúsági kalandregény.

Manó Könyvek
Terjedelem: 2990 Ft
Ár: 340 oldal

Cat Winters: Fekete madarak árnyékában

B1277050
bookline.hu

A háború kimeríthetetlen témája az ifjúsági irodalomnak, de főként disztopikus világok születnek róla, ilyen az utóbbi idők egyik legnépszerűbb trilógiája, Az Éhezők Viadala is. Száz éve volt július 28-án, hogy kitört az első világháború, de nehezen találunk olyan középiskolásoknak szóló regényt, amely ezt a világot dolgozná fel. A Scolar Kiadó legfrissebb ifjúsági regénye hiánypótló. A Fekete madarak árnyékában a valóban megtörtént traumához nyúl.

Az amerikai San Diego bár messze van a frontvonalaktól, az otthon maradottak napjait a pánik, a gyász és az aggodalom tölti ki. Milyen lehetett 16 évesen élni egy olyan időszakban, amikor a világháború és a még annál is több áldozatot követelő spanyolnátha egyszerre pusztított? Milyen lehetett megélni a halált futószalagon? A spiritiszta szeánszokba, a túlvilágról üzenő szellemekbe vetett hit sokak fájdalmát enyhítette.

A főhős, Mary Shelley Black szerelme elesik a fronton, a fiatal lánynak egyszerre kell megküzdenie a veszteséggel, kételyeivel és azokkal, akik a gyászolókon kívánnak nyerészkedni. Romantikus, ezoterikus történelmi regény, ami beszippantja az olvasóját.

Scolar Kiadó
Terjedelem: 304 oldal
Ár: 3250 Ft

Neal Shusterman: Tesla Padlása

B1285716
bookline.hu

A tizennégy éves Nick apjával és öccsével új városba költözik. Egy tragédia emléke elől menekülnek: néhány héttel korábban leégett a házuk, és a tűzben meghalt Nick édesanyja. Új otthonuk egy távoli nagynénitől rájuk maradt ház, amelynek padlása tele van különös, kacatnak tűnő tárgyakkal, melyekről azonban szépen lassan kiderül, hogy mind valami különleges tulajdonsággal bír. Van itt diktafon, ami nem azt veszi fel, amit mondasz, hanem amit gondolsz közben. Fényképezőgép, ami egy napot előrefotóz az időben. Baseball-kesztyű, amivel üstököst is el lehet kapni. A különc feltaláló Nikola Tesla különc találmányai.

Ez viszont sajnos már csak azután derül ki, hogy Nick eladta őket egy garázsvásáron. Milyen nagyobb terv részesei a tárgyak? És hogyan fogják őket visszaszerezni? Különösen azért fontos kérdés ez, mert az is kiderül, hogy a fizikusokból álló Akcelerátusnak éppen ezekre van szüksége a világuralom eléréséhez...

A könyv egy trilógia első kötete.

Tilos az Á Könyvek , 2014
256 oldal
Ár: 2790 forint
 

Mit olvasott a kölyök mostanában? Vannak még jó ötleteik?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek