KEDVENCEK RÖVIDHÍR

Júliustól kötelező a kutyák mikrochipes megjelölése

2010. március 22., hétfő 09:46

Július 1-től jogszabály teszi kötelezővé a kutyák mikrochipes megjelölését a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló, februárban elfogadott Kormány-rendelet  értelmében hazánkban.

ebA rendelet szerint júliustól „Ebet forgalmazni, illetve tulajdonjogát forgalmazásnak nem minősülő más módon átruházni kizárólag az állatot azonosító elektronikus transzponderrel (bőr alá ültetett mikrochip) történő megjelölése után lehet."

A chip egy rizsszemnyi méretű, szövetbarát üvegből készült, elektronikus állatazonosító eszköz, amelyet egy tűszúrással ültetnek be a kutya bőre alá, rendszerint a nyak bal oldalába. A beavatkozás gyors és nem jár nagyobb fájdalommal, mint egy közönséges oltás. A chipben nincs semmilyen mozgó eszköz, vagy elem, ami meghibásodhatna, vagy lemerülhetne, csupán egy kis szénszál, amibe egy 15 jegyű számot kódoltak. Ezt az állat gazdájának adataival együtt rögzítik egy nyilvános adatbázisban.

 

A mikrochip nagymértékben megkönnyíti az állatok azonosítását. Egy ilyen azonosítóval rendelkező elveszett kutya a megtalálást követően rövid időn belül visszajuttatható a gazdájához. Az Európai Unióban a kutyák határátlépéséhez az állatútlevél mellett kötelező a mikrochip megléte is. Számos uniós országban a mikrochipek segítségével vezetnek pontos nyilvántartást az országban élő kutyák számáról és a megjelölés feltétele az állatok biztosíthatóságának is.

 

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.03.23 10:33:50kitiltott

  Örülök a kutyák megjelölésének, ez kellene a macskáknak is, és, ha egy állat csip nélkül elkódórog, lelőni.

 • 2010.03.23 13:49:32madg

  Szerintem meg a gyerekekbe is tegyünk egyet, aztán lehet azt csinálni, mint az előttem szóló javasolta...
  Cseréljétek ki a cikkben a "kutyát" "gyerekre", és máris látni, mennyire fantasztikus ötlet ez!
  Arról ugyan nem szól a cikk, hogy ez mennyibe lesz a gazdáknak, és vajon kinek az érdeke ez, de nem hiszem, hogy az egyszeri kutyatulajdonos érdekeit néznék... (Nekem 25 év alatt sose tűnt el kutyám...)

 • 2010.03.23 13:54:13eric cartmanné

  téged meg seggberakni egy vimmel dobozzal, te szerencsétlen nyomipofa

  amúgy a chip kiváló ötlet, felelősségteljesebb állatartásra ösztönözné a kutyásokat

 • 2010.03.23 18:36:25qwazu

  "Kedves" kitiltott!!! Édesanyádat(azt a ribancot) kellett volna lelőni,mielőtt a szerencsétlen apáddal(azzal a faszfejjel) hentergett volna,hogy rohadjon meg veled együtt az az ócska lotyó!!!

 • 2010.03.24 06:10:40Promi

  Nagyszerű, és aki kutyát eszik, mostantól rendelkezni fog a megevett kutyák azonositójával s leolvasás eredményeképp elöbb utóbb kutyafalkává fog minősülni.

 • 2010.03.24 10:01:42kitiltott

  Hülye vagy qwazu! Bizonyára te mégy ki idióta neveletlen kutyáddal a játszótér homokozójába sétálni, és a felesleges kölyköktől az utcára lökéssel szabadulsz meg. És vajjon kitől tanultál meg ilyen szépen beszélni? Remek család lehettek!
  Nálatok a fájdalomcsillapító nélküli fül és faroklevágás házi szokás és először rajtad próbálta ki családod, akik a fentiekkel azonosak.

 • 2010.03.24 16:28:50Freya

  Emberek! Abba bele gondolt valaki, hogy ez hány kirakott kutyust fog jelenteni? Velük mi lesz? Hova kerülnek? A többnyire így is túlzsúfolt menhelyekre, vagy esetleg elaltatják őket? És mit is ártottak ezek a szerencsétlenek? Ezt még azzal sem biztos, hogy megtudnák akadályozni, hogy ingyenessé teszik a chippelést...

 • 2010.03.25 07:03:31Házisárkány

  normális e vagy

 • 2010.03.25 07:10:21Házisárkány

  falun élek,pár szép kutyámat ellopták,azt hiszem nem történt volna meg,ha korábban lép életbe ez a chip rendelet.
  De!Nem hiszem,hogy a kisnyugdíjas Marika néni,Lajos bácsi megengedheti magának,hogy a Blökit bechippezze,hiszen minimálisan 4000 forintnál kezdődik!

 • 2010.03.25 15:15:02kitiltott

  Sajnos ez van, nem a kutyák cselekedtek rosszat, hanem a gazdáik, mégis a kutyák húzzák a rövidebbet, bár én azokat a "gazdákat" büntetném meg, de nagyon, akik (?) (az ember voltukat kérdőjelezem) ész nélkül és oltások nélkül szaporítják és hagyják elkóborolni kutyáikat.
  Az ivartalanítás is csak egy elodázott elaltatás. Elaltatják a következő nemzedéket.
  Nem lenne szabad egy házban csak egy két kutyát tartani, ellenőrizni kellene tartásuk és egészségük körülményeit, és sajnos a gazdátlan, kóbor, természetkárosító kutyákat meg likvidálni kellene, ha nem találnak nekik gazdát.
  Iszonyatosan bosszantó egyesek rövidlátó hozzáállása, amikor a kóbor kutyákat, macskákat etetik, nem viszik haza, de lehetővé teszik nyomorult, beteg, környezet- és sok esetben emberkárosító létezésüket.
  A beoltatlan jószágok még terjesztik is a különböző fertőző betegségeket, mint mostanában Csongrád megyében a veszettséget.
  Könnyű más farkával verni a csalánt!

 • 2010.03.26 05:57:58babus

  A törvény azokra a kutyusokra vonatkozik, amelyeket "forgalmaznak". A tenyésztő kötelessége lesz gondoskodni a chipről, mielőtt eladja a kutyát. A kisnyugdíjas meglévő kutyusára nem vonatkozik, amíg valamiért gazdát nem cserél.
  Én azt gondolom, ez a kutyák érdekeit szolgálja. Nálunk itt a sarkon szokták kilökni az autóból a kutyákat. Forgalmas kereszteződés, néha rögtön "meg is oldódik a probléma", ha az ilyen rohadékokat ezek után felelősségre lehet vonni, csak üdvözölni tudom a törvényt.

 • 2010.03.26 10:05:50manó

  Nem hiszem, hogy a probléma hamar megoldódna hiszen, aki nem akarja megtartani a már megszületett kiskutyákat úgyis ki fogja hajítani őket, ahogyan eddig is tette.
  Az ötlet jó. De szigorú ellenőrzés hiányában valószínűleg nem sokat fog érni.
  A felelőtlen gazdát egy chip nem fog felelősségteljessé tenni.
  De ha már chip.. Lehetne támogatni az ivartalanítást.. (Embernél/állatnál)

 • 2010.03.27 12:17:33suttogó

  Téged is jól neveltek...:((

 • 2010.04.13 19:49:07nancsi

  A jogalkotó megint nem gondolkodott. Amelyik kutyát megveszik (értsd: pénzt adnak érte), azt elég ritkán rakják ki. A nemkívánatos szaporulatból lesz általában kóbor kutya. Ezt meg kb úgy lehetne megakadályozni, hogy aki nem tenyésztő, csak ivartalanított kutyát tarthat. A következő oltáskor kötelező ivartalanítás minden hobbikutyára, és kész. B opció hogy befizet évi 100eFt tenyésztői tagdíjat, és akkor nem ivartalanítják a kutyáját/macskáját (ja, macskáknak is kötelező oltás kellene).

 • 2010.04.16 14:29:16horleus

  Csak azokat kell mikrocsippel ellátni, amelyeket eladnak, elajándékoznak, illetve gazdát cserélnek, nameg ha külföldre magunkkal visszük őket.
  A cikk címe megtévesztő. Pontosan utána lehet nézni a 41/2010 (II.16.) kormányrendeletben.

 • 2010.04.17 22:05:21Györgyi

  Nem azok a kutyusok kerültek - zömében - eddig sem utcára, akit megvettek, vagy elajándékoztak.
  Én sem azért vettem kutyát nagyonsokezerért, hogy kitegyem az utcára. Akinek pedig nem kell, az ajándékba sem fogja elfogadni. Azt az ötletet pedig, hogy aki nem tenyésztő, csak ivartalanított kutyát tarthat, hát elég furcsának tartom, az ivartalanításon és az évi 100 eFt tenyésztői tagdíjon kívül még rengeteg megoldás van. Nekem is már 6 éves a kutyám, és még nem volt ebből problémám. Mindenre van normális megoldás.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta