KEDVENCEK RÖVIDHÍR

A kutyákat júliustól tilos kikötve tartani

2010. június 29., kedd 15:11

Július 1-jén lép életbe egy új kormányrendelet, mely a felelőtlen állattartókat igyekszik jó irányba terelni. E szerint tilos kutyát tartósan 10 négyzetméternél kisebb területen, tartósan 4 méternél rövidebb eszközzel kikötve tartani.

A rendelet egész pontosan megfogalmazza a részleteket is: "amennyiben kutyát futólánccal - vagy ahhoz hasonló elven működő szerkezettel - kikötve tartanak, a feszített és futó részek hosszának összege nem lehet kevesebb 5 méternél, valamint a futó rész nem lehet rövidebb 3 méternél."

A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló rendelet újabb lépést jelent abban, hogy az állatkínzás - ami 2004 óta bűncselekménynek minősül - minden formáját megakadályozzák.

Szintén jó hír, hogy ezentúl a csoportosan tartott kutyák számára legalább 6 nm akadálymentesen használható területet kell biztosítani, bár a szuka és kölykei nem számítanak csoportos tartásnak. Megtiltja egyúttal a patás állatok és ebek állandó jellegű kikötését - kérdés, hogy ez az információ eljut-e a kistelepülésekre, mennyire ellenőrizhető, és mennyire tartatják majd be a felügyeleti szervek.
Egyébként a kikötés módját ís szabályozzák, azaz csak nyakörv vagy hám lehet a kikötéshez használt eszköz rögzítője, és az is csak oly módon, hogy az az állat egészségét ne veszélyeztesse. A területi korlátozások az államenyhelyekre - érthető okoból - nem vonatkoznak.

A rendelet teljes terjedelmében a Magyar Közlöny oldaláról letölthető.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.06.30 10:46:10eternity

  Nevetséges és bizarr, hogy míg körömszakadtáig védjük az állatokat, addig az emberekért nem teszünk szinte semmit. Azok megdegelhetnek az utcán, élhetnek nyomorban és kiszolgáltatottságban. Év elején tele a világ az 1%-ért kuncsorgó plakátokkal, ahonnan valami mafla kutya bámul ránk. De ki ad mondjuk a hajléktalanoknak? Nem jól van ez így. :(

 • 2010.06.30 11:02:33boc

  Majd akkor adok hajléktalannak pénzt, ha mutatsz nekem minimum 10 olyan hajléktalant, aki nem önhibája miatt jutott utcára, nem alkoholista, nem drogos és ezen három tulajdonság mindegyike igaz rá. Százszor inkább állatokat támogatok. Egyik sem lop, csal hazudik és használja ki a fajtatársát! Csak olyan embereken kötelességünk segíteni, aki nem tehet a helyzetéről (árvízkárosultak, harmadik világ). Én is napi 8 órát dolgozom és 12 vagyok távol az otthonomtól. És nem azért gürizek, hogy mások nyáron a hasukat süttessék valamelyik parkban. Szép dolog az együttérzés, de ne pazarold!!

 • 2010.06.30 11:27:22guszti

  Kedves boc! Ez az "önhibájából" roppant hatásos. De én csak akkor merném használni, ha biztos lennék abban, hogy az adott "önhibájából csöves" génállományával rendelkezve, vele azonos körülmények között szocializálódva (jó szó, magyarán: felnőve és élve) én vezető marketing manager lennék. Nos, ebben magamra nézve korántsem vagyok biztos, sőt, szerintem te - és senki - sem lehet az. A másik: a kutya (macska, hiéna, bengáli tigris, amőba, csimpánz stb.) azért nem lop, csal, hazudik és használja ki a fajtársát, mert számára ez a lehetőség nem is adott. Nincs szabad akarata, az erkölcsi kategóriák nem érvényesek rá. És egy olyan társadalomban, ahol az osztálytársát agyonütő boxoló gyerek kap felfüggesztett 1 1/2 évet, a kutyáját pedig fejszével agyonütő (természeteseen ezt sem helyeslem!) letöltendő 2 évet, valami nagyon nagy baj van.

 • 2010.06.30 11:42:17boc

  Kedves guszti!A magyar igazságszolgáltatás szerintem sem működik helyesen. Ez ellen sokat lehet tenni. De talán... bár ebben nem vagyok biztos, a letöltendő 2 évet csak azért kapta szadista főhősünk, hogy példát statuáljanak vele. Nem mondom, hogy ez helyes, de remélem bevállt.
  A hajléktalanokra visszatérve, természetesen mindenki azzal gazdálkodik, amit otthonról hozott. Bárláttam már néhány riportot, ahol köszönték szépen a hajláktalanok, de nem széeretnének dolgozni, mert a napi üveg tablettás borra összekoldulják, egyébként meg jól elvannak.
  Sajnos viszont azzal nem értek egyet, hogy az állatoknak nincs szabad akarata. És eléggé érdekes, hogy a csimpánzt is felsoroltad... Ugyanis nekik meg aztán tudományosan igazoltan van. A betiltott gömbakváriummal nem értek egyet, de örülök, hogy vannak már nálunk is állatvédelmi törvények, amik védik a háziállatokat.

 • 2010.06.30 13:28:35Akitlosz

  eternity

  1. szíved joga az 1%-odat annak adni, akinek akarod. Nem tilos hajléktalanokat segítő szervezetnek.

  2. Minden felnőtt embernek megvan a lehetősége rá, hogy alakítsa az életét. Teljes jogú állampolgárok. Az állatok viszont kiszolgáltatottak az embernek, aki FELELŐS az állataiért. A hajléktalanokért viszont nem az.

  3. Nem világos mi az összefüggés a hajléktalanok problémája és az állattartás szabályai között.

  Azért kellene engedni az embertelen állattartást, mert vannak hajléktalanok is?
  Nem értem a logikádat. Ez a cikk egyszerűen NEM A HAJLÉKTALANOKRÓL SZÓL, hanem a kutyatartás szabályainak változásáról.

  A hajlléktalanokról szóló cikk alatt, mert majd a kidobott kutyákért fogsz sírni?

 • 2010.06.30 13:51:49schnappy

  "Egyszer és mindenkorra felelősséget vállaltál azért amit megszelídítettél!"

 • 2010.06.30 15:39:55vlcvlc

  8 éve van az egyik kutyám megkötve, és nincs baja ezzel az élettel.
  Ha elengedem:
  1. átmászik az egyik kerítésen: megszökik, elütik stb
  2. átmászik a másik kerítésen: kinyírja a szomszéd macskáit (annyira nem kár értük, mert pofátlanul átjönnek)
  3. átmászik a harmadik kerítésen: megeszi a másik szomszéd tyúkjait
  4. átmászik a negyedik kerítésen: és véresre tépik egymást a nem megszökős másik kutyámmal.
  Négy kerítést nem fogok atombunkerré változtatni hogy betartsam a törvényt, mert nincs rá pénz (vagy adnak, ha elengedem a kutyát?), akkor inkább én engedem szabadon és még egyel több qtya lesz menhelyen...

 • 2010.06.30 17:18:37nusicica

  Kedves vlcvlc!

  Csak egy tipp: villanypásztor cirka 20 ezerért gyönyörűen jerítésen belül tudja tartani a kutyát, megkötés nélkül.

 • 2010.06.30 17:43:01vlcvlc

  Meg a gyerekeket is... de jó :)
  Egy villanypásztor nem állatkínzás, csak az 5 méter lánc?

 • 2010.06.30 18:22:42Beton

  A büntetés nem jelent megoldást erre a problémára.

 • 2010.06.30 18:32:08Beton

  Akit az állatkínzásért lesittelnek, annak az ellátását a te összegürizett pénzedből is fedezik. Tök mindegy, hogy nem adod oda a hajléktalannak, majd mások ráköltik a rabra.

 • 2010.06.30 19:07:39ria

  A villanypásztor nem állatkínzás!
  Nem üt akkorát (a szabályosan beszerelt) pásztor, hogy kárt tegyen a kutyába.
  A lovak pl. nem is mennek nekik, kifinomult érzékük van ahhoz hogy megérezzék, a vezetékben van-e áram, vagy nincs. Óvatosan megszaglásszák és ha áramot éreznek benne, akkor elkerülik. Ez a kutyánál is működik. Az én kutyámat egyszer ütötte meg villanypásztor (az én hibámból, mert séta közben volt egy elkerített rész, nem tudtam hogy áram van benne és nem csak a kutyát, de engem is megrázott), soha többé nem ment még a közelébe sem. Egyébként az áramütés nem volt kellemes, de abszolút nem okozott semmiféle egészségkárosodást sem nálam, sem a kutyánál.
  Pásztor mellet legalább van szabad mozgása a kutyának, láncon pedig ugyancsak csekély. Azt pedig ne mond hogy nincs baja a kutyádnak a láncrakötött életével! Bizony van! De mit tehet??!! Hisz' az ember az úr, szerencsétlen akkor sem tudna mást tenni, ha nem lenne vele "megelégedve"! Az ember többnyire gondoskodik arról hogy jóóóóóóóóó vastag láncra legyen kikötve, hogy véletlenül sem tudjon róla szabadulni. Én decemberben mentettem egy 7 kilós kutyát egy kb 10 kilós láncról. Azóta, ha csak 2 percre kikötöm pórázra, amíg beáll egy autó az udvarba, a kutya úgy őrjöng, sír, visít hogy a szívem szakad meg érte! A mindössze két és fél évéből, amit eddig élt, 2 évet töltött láncon!
  Minden embert, aki láncon tartja a kutyáját, én szintén láncra kötném! Nem is élete végéig, ahogy ő teszi a kutyájával, elég lenne pár nap. Majd megtudná, milyen elégedettségre okot adó állapot ez!
  Emberek segítsége az állatok helyett:
  1: ez itt most az állatokról szól!
  2: én (és nagyon sok állatbarát ismerősöm), az emberek mellett sem mennek el segítségnyújtás nélkül!
  3: fordított esetben számtalanszor láttam már az ellenkezőjét! (aki emberen esetleg hajlandó segíteni, az az állatokat messze ívben kikerüli!)

  4: mindenkinek adjuk már meg a jogot ahhoz hogy az idejét és pénzét azok megsegítésére fordítsa, akire akarja!
  5: arról mi a véleményed hogy a kezdeményezés ellenére a fejesek nem hajlandóak lemondani a tűzijátékról és az árvízkárosultak javára felajánlani a pénzt, mert akkor a szolgáltatóipar hatalmas bevételektől esik el!
  Akkor mért is csak az én kötelességem lenne a bajban lévő embereken segíteni, amikor a kormány erre nem hajlandó?!

  Bizony, lenne még mit változtatni Magyarországon, ember és állat vonatkozásában is!

 • 2010.07.01 07:30:22K. Éva

  Azzal értek egyet, hogy az embereket nem védi meg senki. Mármint a kutyáktól. Kell a kutyákat és az állatokat is védeni.
  De kellene az embereket is, akik a kutyáktól szenvednek! A rengeteg kutyapiszoktól, az órákon át tartó elviselhetetlen és fülsiketítő ugatástól.
  Sok kutya nincs ugyan megkötve, de sanyarú sorsa szívszorongató. Egész nap egy keskeny (bár az előírtnak megfelelőnek tűnő) helyen szaladgál föl és alá, tűz rá a nap, "kutya" hozzá nem szól! Jó, ha vizet kap egyáltalán. A kerítésen bámul kifelé szomorú szemmel, mintha azt kérné: "Szóljon már hozzám valaki!"
  Véget nem érő magányában természetesen minden arra járót megugat. Erre föl rákezd a másik szomszéd két nyomoronca, majd a harmadiké, és így tovább.
  Az embernek sem nappala, sem éjszakáj, ablakot nyitni nem lehet a rettenetes ugatástól. Aludni nem lehet! A teraszon pihenni nem lehet!
  Mi a teendő ilyenkor?
  Hiába szólnék az egyik szomszédnak, a másik tíz kutyája is ugyanazt teszi.
  Érdekes módon az én két ebem télen a melegben aludt, ugyanis minden nap beengedtem őket éjszakára, de sok esetben nappalra is.
  Érzik a törődést, és eszük ágában sincs a kerítés mellett rohangálni lesve, hogy mikor történik már valami.l
  Ez a rengeteg kutya, aki csak azért van, mert lett, vagy hogy legyen, borzalmasan megkeseríthetik mások életét (többek között az enyémet).!
  Valami csendrendeletet is kellene már hozni, vagy szabályozni, hogy hagyjuk egymást élni. A kutyáink is hagyjanak másokat élni! A mások kutyái pedig engem!

 • 2010.07.01 07:47:16jozsef1960

  én romániában ,, élek ,, tudtom szerint ez is unios tagállam ,, 2001 ben vettem egy lakást ,, mit azota 4x öntöt el a viz ,, 1 es foku nem láto nyugdijas vagyok mikor kértem hogy segitsenek kijavitani azt a választ kaptam levélben ,, kinek a 4 cicája kitekátot eszik az nincs rászorulva .. a tavaj a cicámnak eltörték a lábát a ball hátsot de logot kihivtam a dokit .. a nyugdijam ugy kb 70 ezer forint 20 ezer forintnyi lejbe került a mütét szőgeket ,, drotokat rakot bele ,, most mit tegyek ,, azota is tekereg ,, attol még a kocsi elütheti ha én és a doki nem segit rajta ,, soha nem gyogyul meg .. most én vagyok ,, talán a hibás ,, miert költöttem rea ? vehettem volna 2 zsák cementet ,, kis téglát .. és még talán italt is adtak volna rea csak tisztelni tudom a tőrvény alkotot ,, kidolgozot

 • 2010.07.01 09:39:32horiszandi

  Hát igen az tényleg problémás amikor éjszaka elkezdenek ugatni... sajnos ennél már csak az a rosszabb amikor éjszaka sétálok haza nyugodtan és mondjuk egy nagytestű kutya jön szembe és morog, hát az bizony nem túl jó érzés, pedig én aztán sosem bántottam...

  a másik dolog, hogy valóban sokat kell velük törődni, de talán érdemes is, a mi kutyánk napközben mindig benn lehet ha van otthon valaki és látszik is rajta, hogy boldog és mindig várja hogy hazaérkezzen valaki, meg ha benn van és közben érkezik valaki akkor megy az ajtóban köszönteni stb. és ő sem ugat egész álló nap a kerítés mellett

 • 2010.07.05 10:45:25Beton

  Amikor arról szólnak egyes hírek, hogy különösebb ok nélkül kutyák támadnak emberre, súlyos sérüléseket okozva, akkor pont nem az jut eszembe, hogy "szegény" állatok mennyire kiszolgáltatottak.

 • 2010.07.14 23:29:26bugmenot

  A cím hazugság!

  A belinkelt közlöny szerint: A Kormány 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelete a kedvtelésbõl tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról 14. §-a szerint:

  =========================================================
  (5) Tilos
  *** (b) ebet tartósan 4 m-nél rövidebb eszközzel kikötve tartani ***
  =========================================================

  A KÖZLÖNYBEN NEM A KIKÖTÉS VAN TILTVA!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta