Libamell és libamáj vaníliás sült birssel

Fő- és előételként is bevetheted ezt az ünnepi klasszikust, ami akkor a legfinomabb, ha egy pikáns rukkolasaláta is készül a vaníliás birsfalatok mellé.

A birsalmával még izgalmasabb lesz a hagyományos köret.
A birsalmával még izgalmasabb lesz a hagyományos köret.Joff Lee

Hozzávalók 3 személyre

A körethez

  • 80 deka birsalma felkockázva
  • 1 evőkanál vaj felolvasztva
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 darab vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 evőkanál méz
  • 1 mokkáskanál
  • néhány csepp citromlé

A libához

  • 2 közepes darab libamell
  • 1 darab libamáj
  • 50 deka libaháj
  • só, bors, majoránna
  • 5 deci tej
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A tejet keverd el a fokhagymával, tedd bele a májat, és hagyd benne néhány órán át. A birsalmákhoz keverd el a zsiradékokat a vaníliával, mézzel, sóval és citrommal, forgasd át ebben a gyümölcsöket, majd lefedve süsd készre a sütőben. A hájat vágd kockákra, egy kevés vizet önts alá, süsd meg egy serpenyőben, majd szűrd le a zsírját. 

A megmosott és szárazra törölt libamellet irdald be kissé, fűszerezd, majd egy kevés libazsírban süsd elő. Ezek után egy tedd a sütőbe, és mérettől függően nagyjából 40 perc alatt süsd készre. A májat fűszerezd be borssal és majoránnával, öntsd rá a libazsírt, majd viszonylag alacsony hőmérsékleten (kb. 100 fokon) mnimum 40 perc alatt süsd készre. Ezek után sózd meg és pihentesd egy kicsit, tálald néhány szelet hússal és a birsalmás körettel. 

kapcsolódó Ezzel elkerül a kajakóma: ciderrel sült pulyka, gyömbéres, mézes gyümölcskörettel
Ezzel elkerül a kajakóma: ciderrel sült pulyka, gyömbéres, mézes gyümölcskörettel

Csak egy cidert vettél pluszban és talán egy zacskó gyömbért, és készítettél valami nagyon különlegeset akár az ünnepekre, akár egy hétvégi vacsorára.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Maradt egy kis mézeskalács? Készíts belőle téli pohárkrémet!

Téli kedvencünk, a narancslekvár ebben a desszertben is remek, ha van otthon egy nagy adag mézeskalács, mártsd narancslikőrös szirupba, és dobd össze ezt a szuper desszertet.

2020. december27., 06:04

Még egy klassz előétel az ünnepekre: gyors lazacos kosárkák

Akár karácsonyi vendégváró is lehet ez a finomság, de egy hosszabb menüsor előtt előételként is bevetheted. Ha téli hangulatúvá varázsolnád, egy kevés friss gyömbérrel és egy csipet szerecsendióval érdemes megtenned.

2020. december25., 06:28

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Gyors ünnepi édesség: császármorzsa vörösboros szilvaraguval, téli fűszerekkel

Egy kis gyömbér és fahéj pont elég ebbe a klassz gyümölcsös raguba, de még izgalmasabbá teheted frissen tört fekete borssal és szerecsendióval.

2020. december18., 06:08

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Ebben van a bejglicsücskök helye: narancsos-sajtkrémes bejgli pop cake

Ez a sütinyalóka mákos, gesztenyés és akár diós bejgliből is összedobható. Csak törd morzsásra az alapanyagokat, adj hozzá klassz, narancsos aromákat és mártsd kedvenc csokid felolvasztott változatába. A gesztenyésnek akár a fehér csokis matchabevonat is jól áll.

2020. december26., 06:04

Mustra