Az ajándékok dzsókere: karácsonyi, vörösáfonyás eperdzsem szegfűszeggel és vaníliával

Azért imádjuk, mert tényleg tévedhetetlen ajándék, ami szuper egy piskótatekercsben, vajas kalácson, pohárkémekben és bárhol, ahol egy kis téli hangulatú édességre vágyik a család.

Fagyasztott eperből is elkészíthető, és mégis izgalmas lesz, mert sok remek fűszer kerül bele, ráadásul nagyon gyorsan összedobható. Már csak egy menő üveg kell és néhány falat friss, puha kenyér, hogy leteszteld, milyen lett.

Ünnepi reggeli.
Ünnepi reggeli.Rimma_Bondarenko

Hozzávalók 3 adaghoz

  • 1 kiló (fagyasztott) eper összevágva
  • 0.5 kiló cukor
  • 1 vaníliarúd kikapart magja
  • 1 mokkáskanál szegfűszeg
  • 0.5 mokkáskanál
  • egy fél citrom leve
  • 1 tasak dzsemfix 2:1
  • 1 csésze aszalt vörösáfonya
Recept idők

Elkészítés:

Forrald össze az epret a cukorral, a fűszerekkel és az ízestőkkel, majd mehet hozzá a dzsemfix és a vörösáfonya is. Rotyogjon még néhány percet, és ha elkészült, töltsd üvegekbe, és néhány percre fordítsd őket fejjel lefelé. El is készült a szuper karácsonyi dzsemed, jól fog esni reggelente a két ünnep között neked, és annak is, akinek ajándékba adod.

Abból pedig, ami nem fért bele az üvegekbe, egy kis tejjel (fehér rummal és szénsavas erdeigyümölcs-lével) gyors epres turmix (koktél) készülhet. Hát ezt már csak megérdemli az ember ennyi nehéz munka után. 

Így tarthatod sokáig frissen az epret: megvan a legjobb módszer! Így tarthatod sokáig frissen az epret: megvan a legjobb módszer!

Ha nálatok sem fogy el egyszerre az eper, ezeket mindenképp próbáld ki!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Salátákban is működik az eper, nálunk aromás rukkolával és mézes-rózsaborsos öntettel került a tányérra

Az eper nagyon jól működhet akár levesben, akár salátákban – utóbbira hoztunk egy példát. A mézzel és a rózsaborssal édeskés ízeket is kevertünk bele, de attól még nagyon finom minden fehér hús, akár egy egyszerű, grillezett csirkemell mellett is.

2021. április22., 10:24

Epres kevert süti olívaolajjal – eperlekvárral és lime-héjjal elkevert tejszínhabbal a tetején tálald!

A kevert sütikből nálunk jöhet bármennyi – mindegyik nagyon finom egy-egy tejeskávé mellett reggelire, de akár desszertként vagy szülinapi torta alapjaként is. Ez az epres is minden különösebb erőfeszítés nélkül elkészült, így akár gyerekekkel együtt is jó szórakozás összedobni belőle egy adagot.

2021. április21., 10:44

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Ha nem félsz, hogy rákattansz, ezt az epres-mandulás tiramisut érdemes összedobnod

Ha az eperzsákmány nem lett éppen a legtökéletesebb, legédesebb, akkor rétegezés előtt egy kevés eperszörppel vagy eperlekvárral keverd el a megvásárolt adagot, így még finomabb lesz a desszerted. Ha egy kis mandulalikőrt is adsz hozzá, sokkal izgalmasabbá varázsolhatod.

2021. május2., 12:52

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek